Willy
Linthout

[gecontacteerd door Peter D'Herdt]
Albums van Willy Linthout (1953, België):
De Avonturen van Urbanus (op scenario van Urbanus, 120 albums + spelletjesboeken en diverse meer, Standaard Uitgeverij) Roboboy (scenario voor Luc Cromheecke, 5 albums, Mezzanine) Waarom? En Andere Vreemde Verhalen (1 album, Herman Bosbaan) De Zeven van Zeveneken (1 album, eigen beheer).

Kleine wereld:

Luc Cromheecke houdt er een verzameling minirobotjes op na en tekent op scenario van Willy Linthout de gagreeks Roboboy. Een van Franquins vroegere verhalen heet Radar de Robot.

Website: www.urbanus-online.be
Wat maakt van Franquin zo’n bijzonder auteur?
Franquin was een uitzonderlijk tekenaar. De manier waarop zijn figuurtjes over het papier glijden, die zwierige tekenstijl: onnavolgbaar.
Ik vond hem een zeer middelmatig scenarist, maar zijn unieke tekeningen tilden alles naar een hoger niveau.
Hoe maakte u voor het eerst kennis met Franquin of zijn albums? Wat herinnert u zich van hem? Heeft u persoonlijke contacten met hem gehad?
Ik heb Franquin leren kennen toen ik op de tweedehandsmarkt, hier in Lokeren, een dik Robbedoes-boek heb gevonden. Radar de Robot stond daarin. In die tijd tekende Franquin nog heel tekenfilmachtig. (mijmerend) De sfeer die daar van uitging...
Het enige 'onrechtstreekse' contact dat ik ooit met Franquin had, is wel een leuke anekdote: 'dankzij' hem heb ik een keer een huiszoeking gekregen... De politie had een tip gekregen van de uitbater van een stripwinkel in Gent (die gelukkig geen lid is van De Stripspeciaalzaak, pd'h) dat er wel eens gestolen Franquin-originelen bij mij konden liggen. Je moet weten: zoals bij de meeste tekenaars was het archief van Franquin een rommeltje. Hij wist zelf soms niet eens welke platen hij bezat en welke hij had weggegeven. Toen de politie hier aankwam heb ik hen naar mijn verzameling van zowat 10.000 strips geleid. Ze mochten van mij gerust eens tussen elk boek kijken of er originelen van Franquin tussenzaten. En natuurlijk had ik die tekeningen niet in mijn bezit!
Wat is uw favoriete Franquin-album, -avontuur, -gag of -personage en waarom?
Radar de Robot.
Heeft Franquin ook uw werk beïnvloed?
Ik weiger aan Franquin te denken als ik achter mijn tekentafel kruip. Anders word ik meteen depressief! Soms leg ik wel eens een album van Franquin naast me, als ik een actiescène moet tekenen.
Welke impact op de stripwereld heeft Franquin vandaag nog, vindt u?
Hij laat vooral een grote leegte na.