Willem
Ritstier

[gecontacteerd door Wouter Porteman]
Albums van Willem Ritstier (1959, Nederland):
De Avonturen van Rick Rolluik (scenario voor Minck Oosterveer, 2 albums, Bee Dee)Babet (collectie Experimentele Strips deel 4, Jumbo Offset)Claudia Brücken (scenario voor Minck Oosterveer, 4 albums, Lombard + 1 album, Uitgeverij Boumaar)Dabbo (scenario voor Hupet, Klein Book Services)Gaaibaai (3 albums, Standaard Uitgeverij (deel 1-2)/Amice (deel 3))Jack Pott (scenario voor Minck Oosterveer, 2 albums, Uitgeverij De Boemerang + 2 albums, Bee Dee)Nicky Saxx (scenario voor Minck Oosterveer, 6 albums, Uitgeverij Boumaar + 1 album, Bee Dee)Soeperman (scenario voor René Uilenbroek, 1 album, collectie Ster Strips, Oberon + 1 album, Zet.El. + 1 album, Bee Dee)Stanley (scenario voor René Uilenbroek, 2 albums, Uitgeverij Boumaar)Stedenstrip: Het Uur van Amersfoort (scenario voor Carry Brugman, Uitgeverij Concept)Zodiak (scenario voor Minck Oosterveer, 9 albums, Uitgeverij Boumaar).

Website: www.ritstier.nl
Wat maakt van Franquin zo’n bijzonder auteur?
Het bijzondere aan Franquins werk is dat je het bijna kunt voelen. Zijn manier van tekenen geeft je het gevoel dat je er in kan duiken, even onderdeel kunt zijn van een andere wereld.
Hoe maakte u voor het eerst kennis met Franquin of zijn albums? Wat herinnert u zich van hem? Heeft u persoonlijke contacten met hem gehad?
Mijn kennismaking met de albums van Franquin kwam op het moment dat ik alle Kuifje-albums in mijn bezit had en op zoek ging naar iets nieuws. Bij een AKO-winkel ontdekte ik een stapel Robbedoes-albums en was meteen verkocht. Niet veel later ontdekte ik ook de Guust-albums en daarmee was het feest compleet. Dankzij auto's wassen en folders bezorgen kon ik beide series snel aanschaffen. Echt feest was het toen de oude verhalen opnieuw in de Robbedoes werden geplaatst (De Erfenis en dergelijke) die later in album verschenen.
Franquin zelf heb ik nooit ontmoet of gesproken.
Wat is uw favoriete Franquin-album, -avontuur, -gag of -personage en waarom?
4 avonturen van Robbedoes... en Kwabbernoot, Er is een Tovenaar in Rommelgem en De Zwarte Hoeden en 3 Verdere Avonturen van Robbedoes en Kwabbernoot zijn mijn favoriete albums vanwege het nostalgische gevoel dat de albums uitstralen, maar Het Nest van de Marsupilami's staat ook hoog op mijn lijstje.
Heeft Franquin ook uw werk beïnvloed?
Nee, zijn werk heeft nooit echt invloed gehad op mijn werk. Franquin lezen en bekijken heb ik altijd ervaren als ontspanning.
Zijn stijl was van zo'n ongekende hoogte, dat niemand dat ooit zal kunnen evenaren. Zelfs in zijn schaduw staan is al te hoog gegrepen.

Welke impact op de stripwereld heeft Franquin vandaag nog, vindt u?
Veel tekenaars laten zich nog altijd beinvloeden door zijn werk en daar komen soms hele mooie dingen uit voort. Wat al zijn navolgers wel missen is dat typische 'Franquin-gevoel', de atmosfeer en het gevoel dat zijn werk oproept.