Urbanus
(Urbain Servranckx)

[gecontacteerd door Peter D'Herdt]
Albums van Urbanus (1949, België):
De Avonturen van Urbanus (scenario voor Willy Linthout, 122 albums, Uitgeverij Loempia (deel 1-58)/Standaard Uitgeverij + diverse spelletjesalbums, reclamestrips,...)De Geverniste Vernepelingskes (scenario voor Jan Bosschaert, 4 albums, Standaard Uitgeverij)Mieleke Melleke Mol (scenario voor Dirk Stallaert, 2 albums, Standaard Uitgeverij)Plankgas en Plastronneke (scenario voor Dirk Stallaert, 2 albums, Standaard Uitgeverij).

Website: www.urbanus-online.be www.urbanusfan.be
Wat maakt van Franquin zo’n bijzonder auteur?
Franquin is evenmin los te koppelen van de stripwereld als Noë van de zondvloed. Als hij een paard tekende was dat onmiskenbaar een Franquin-paard. Ook zijn koeien, geiten, kippen of honden vond ik altijd zeer grappig getekend.
Hoe maakte u voor het eerst kennis met Franquin of zijn albums? Wat herinnert u zich van hem? Heeft u persoonlijke contacten met hem gehad?
Ik vond ergens een Ton en Tineke en ben er beginnen in lezen.
Wat is uw favoriete Franquin-album, -avontuur, -gag of -personage en waarom?
Als personage zeker Guust Flater. Sommige gags vond ik echt leuk om naar te kijken. Ik herinner mij haarscherp de gag waarin Guust het gras maait met een piepklein grasmaaiertje, niet groter dan een potloodscherper, om tussen de madeliefjes te kunnen rijden.
Heeft Franquin ook uw werk beïnvloed?
Franquin heeft me laten zien hoe een 'colleirig' manneke getekend wordt. Maar eigenlijk werd ik meer beïnvloed door Marc Sleen en Willy Vandersteen. Die waren herkenbaarder voor me.

Welke impact op de stripwereld heeft Franquin vandaag nog, vindt u?
Dankzij Franquin hebben bijna alle stripvrouwen vandaag een dik gat. (lacht)