Steve
Van Bael

[gecontacteerd door Marc Bastijns]
Albums van Steve Van Bael (1978, België):
De Diestse Stripboekenbeurs (Cybers Printing)Kiekeboe (medewerking aan deel 95, 96, 97, vanaf deel 110, Standaard Uitgeverij)Link (2 albums, Mezzanine)De Planckaerts (medewerking voor Studio MAX!, Uitgeverij Van Halewyck)Stam & Pilou (medewerking voor Studio MAX! aan deel 3 tot 8, Standaard Uitgeverij).
Wat maakt van Franquin zo’n bijzonder auteur?
Franquin is een van de beste, grafische stripauteurs die ooit bestaan heeft in België. En wij Belgen, voornamelijk de stripauteurs dan, moeten fier zijn zo iemand in ons midden gehad te hebben. Franquin bezat de gave om onmenselijk veel lijnen en streepjes te gebruiken in een tekening, maar geen enkel was er teveel. Elk lijntje zat perfect op zijn plaats, waardoor de tekeningen soms op het blad leken te leven. Zelfs geïnkt waren de tekeningen levendig, wat zeer weinig stripauteurs in de vingers zit. Dany is ook zo iemand, maar Franquin steekt er met kop en schouder bovenuit.
Hoe maakte u voor het eerst kennis met Franquin of zijn albums? Wat herinnert u zich van hem? Heeft u persoonlijke contacten met hem gehad?
Persoonlijke contacten heb ik jammer genoeg niet met hem gehad. Ik kwam voor het eerst in aanraking met Franquin door de boeken van mijn buur te lezen, die een bezeten fan was van hem. Ik was toen 10 à 11 jaar. Dat waren dan voornamelijk Robbedoes en Kwabbernoot. Later kwam Guust Flater.
Wat is uw favoriete Franquin-album, -avontuur, -gag of -personage en waarom?
Mijn favoriete personage is ongetwijfeld Guust Flater. De beste gag is degene waar Guust steekkaarten uit een bovenste lade neemt en Pruimpit onwetend eronder dossiers neemt en terug rechtkomt met zijn hoofd tegen de lade. Hij is even buiten westen om het daarna Guust dubbel en dik terug te geven door hem een schop tegen zijn kont te geven waardoor hij tegen het plafond vliegt. Als ik het vertel en samenvat is er niets grappigs aan. Maar getekend door Franquin... NOU MOE!
Deze gag komt uit Flaters, Floppen en Flouzen.
Heeft Franquin ook uw werk beïnvloed?
Franquin heeft mijn werk niet beïnvloed, omdat ik meer ben opgegroeid met de Vlaamstalige albums. Ik ben nog maar recentelijk, een tweetal jaar, aan een inhaalmanoeuvre bezig. Op het gebied van Franstalige en zelfs bekendere Nederlandstalige strips ben ik een laatbloeier. Maar beter laat dan nooit, want het loont de moeite.

Welke impact op de stripwereld heeft Franquin vandaag nog, vindt u?
Veel eigenlijk, aangezien er veel beginnende stripauteurs zijn die hem nog steeds willen/proberen te kopiëren. Maar vergeet niet, er is maar één Franquin!