Randall
Casaer

[gecontacteerd door Marc Bastijns]
Albums van Randall Casaer (1967, België):
Deelname aan Pulp Deluxe Offline (Bee Dee).

Website: www.randall.be
Wat maakt van Franquin zo’n bijzonder auteur?
Een geweldige verteller en vooral een superieure tekenaar zonder wie meer dan de helft van het striplandschap er anders uit zou gezien hebben. Hij heeft een heel grafisch arsenaal aan clichés en manieren en tekens ontwikkeld waar een paar generaties tekenaars uit geput hebben.
Hoe maakte u voor het eerst kennis met Franquin of zijn albums? Wat herinnert u zich van hem? Heeft u persoonlijke contacten met hem gehad?
Mijn vader was sinds zijn jeugd geabonneerd op Spirou en tot ver in mijn jeugd was Spirou lezen een wekelijkse bezigheid. Ik heb nog ergens (maar wààr?!) een piston vanuit een Ford-T die aan Franquin heeft toebehoord, onze pa had die gewonnen toen hij laureaat was van een Franquin-wedstrijd die eruit bestond een persoonlijke interpretatie van de fammeuze 'Gaffophone' te bouwen (ik weet niet hoe dat ding in het Nederlands heet, mijn stripcultuur is nogal Franstalig — de Flaterfoon, mb), een monstrueus muziekinstrument én, ik heb ooit ook nog gedanst met het mevrouwtje dat model heeft gestaan voor mademoiselle Jeanne (= juffrouw Jannie, mb)!
Wat is uw favoriete Franquin-album, -avontuur, -gag of -personage en waarom?
Ik hou vooral van het vroegere tekenwerk, nog erg beinvloed door Jijé, de zwierige penseelstrook en de dynamische lijn, het soort ding waar Chaland op verdergebouwd heeft.
Heeft Franquin ook uw werk beïnvloed?
Ja.

Welke impact op de stripwereld heeft Franquin vandaag nog, vindt u?
Zie hoger.