Peter
de Wit

[gecontacteerd door Peter D'Herdt]
Albums van Peter de Wit (1958, Nederland):
De Cowboys (Klein Book Services Erica)Familie Fortuin (scenario voor Ruud Straatman (deel 1-4), collectie Ster Strips (deel 1), Oberon/Big Balloon (deel 2-7) Gilles de Geus (coscenario voor Hanco Kolk, 10 albums, Oberon/Arboris/De Plaatjesmaker/Silvester) Kolk & de Wit Betraden hun Archief en Vonden dit... (in samenwerking met Hanco Kolk, 2 albums, De Plaatjesmaker) De Mannetjes van de Wit (Silvester) Moi (collectie De Pincet Reeks, De Plaatjesmaker) Sigmund (15 albums, De Plaatjesmaker/De Harmonie/Oog & Blik + Sigmund en de Eeuwige Jeugd + 1 pocket, collectie Rainbow Pockets, Uitgeverij Maarten Muntinga) S1ngle (scenario voor Hanco Kolk, 6 albums, Uitgeverij De Harmonie + 1 pocket, collectie Rainbow Pockets, Uitgeverij Maarten Muntinga).

Website: www.sigmund.nl • www.s1ngle.nl
Wat maakt van Franquin zo’n bijzonder auteur?
Franquin is een van de meest fantastische tekenaars die ik ken. Hij weet zelfs van een onopvallend herfstblaadje in de hoek van een plaatje van Guust Flater nog iets bijzonders te maken. Op zo’n manier dat je denkt: "och, kon ik maar zo’n blaadje tekenen!"
Hoe maakte u voor het eerst kennis met Franquin of zijn albums? Wat herinnert u zich van hem? Heeft u persoonlijke contacten met hem gehad?
Het werk van Franquin leerde ik kennen doordat Guust Flater in Nederland in de Sjors stond. Franquin heb ik nooit persoonlijk ontmoet.
Wat is uw favoriete Franquin-album, -avontuur, -gag of -personage en waarom?
Mijn favoriete verhaal van Franquin is Bravo Brothers uit de Robbedoes-reeks (dit verhaal werd opgenomen in deel 19: Hommeles in Rommelgem, pd'h). En waarom? Ik heb nog nooit zo moeten lachen om een strip: echt met tranen in de ogen.
Heeft Franquin ook uw werk beïnvloed?
I wish! Neenee, ik ben nog steeds aan het oefenen op dat herfstblaadje in de hoek van een plaatje van Guust. (lacht)

Welke impact op de stripwereld heeft Franquin vandaag nog, vindt u?
Dat weet ik eigenlijk niet, maar Guust Flater en Ton en Tinneke zijn zeker verplicht studiemateriaal voor iedereen die gags maakt.