Olivier
Saive

[gecontacteerd door Marc Bastijns]
Albums van Olivier Saive (1963, België):
Droom Je Rijk! (scenario van Dugomier, Casterman)Marsupilami (coscenario met Bourcquardez voor Batem, deel 14, Marsu Productions)Moeder en Ik (scenario van Marylène Bruno, Casterman)De Universele Lijn (Uitgeverij De Spiegel)Wending (collectie Buldog Reeks, Uitgeverij Paul Rijperman).

Website: olivier.saive.googlepages.com/albums
Wat maakt van Franquin zo’n bijzonder auteur?
Het is een onevenaarbaar wonder in tekenen en vertellen. Ik weet dat er andere ook erg sterk waren. Maar vanaf het moment waarop bijna iedereen zegt dat hij de beste is, dan is hij werkelijk de beste, niet? Hij is ook voor mij een idool.
Hoe maakte u voor het eerst kennis met Franquin of zijn albums? Wat herinnert u zich van hem? Heeft u persoonlijke contacten met hem gehad?
Wanneer ik hem voor het eerst ontmoette aan het begin van de jaren negentig, heb ik germerkt hoezeer hij zelf Guust was. Ik stelde hem een project voor van een gamma aan Guust-T-shirts. Tijdens de hele ontmoeting was hij gefascineerd door het werk van de technicus die het pas aangekochte kopieerapparaat voor kleurenafdrukken bediende. Een dergelijk toestel was in die tijd nog niet ruim verspreid. Voorovergebogen op zijn bovenbenen, de bril laag op de neus, alsof hij een gekke geleerde was, deed hij me aan Jacques Tati denken. Hij bekeek de onderdelen die zich in de buik van het toestel bevonden. Op een gegeven moment werd het hem te sterk en stelde hij de vraag die hem al een geruime tijd op de lippen brandde : "Is het waar dat je hiermee vals geld kan drukken?" Onmiddellijk zag ik Guust die zich afvroeg hoe hij een goede grap met zijn vrienden kon uithalen. Hij probeerde te zien hoe hij deze mooie technologie meteen kon verdraaien.
Wat is uw favoriete Franquin-album, -avontuur, -gag of -personage en waarom?
Bravo Brothers! Gewoon omdat het alles heeft wat ik waardeer bij Franquin, in één verhaal: Guust, Robbedoes, Kwabbernoot, de humor, de poëzie, de karikatuur, de eenvoud, het effectieve,... in één woord: het geluk voor de lezer die ik ben. Maar het is ook alleen maar omdat u me vraagt te kiezen!
Heeft Franquin ook uw werk beïnvloed?
Wat denkt u zelf? Ik zou zelfs zeggen dat hij de manier van opvoeden van mijn kinderen beïnvloed heeft... Veel sterker kan haast niet, nietwaar?

Welke impact op de stripwereld heeft Franquin vandaag nog, vindt u?
Hij maakt deel uit van de culturele referenties met een grote C. Hij is dus — en dit voor altijd — een baken in de stripstorm die de neuronen van de huidige en toekomstige auteurs beroert... Vooral van de diegenen die van de humor hun credo hebben gemaakt, dat moet gezegd.

[vertaald door Marc Bastijns]