Michaël
Vincent

[gecontacteerd door Peter D'Herdt]
Albums van Michaël Vincent (1971, België):
Boeboeks
(scenario van Ivan Adriaenssens, gebaseerd op het werk van Marc de Bel, 12 albums en enkele bundelingen in hardcover, Standaard Uitgeverij) Orphanimo!! (cotekenaars Ivan Adriaenssens en Luc Vincent, scenario van Ivan Adriaenssens, 9 albums, Standaard Uitgeverij).

Website: www.orphanimo.be
Wat maakt van Franquin zo’n bijzonder auteur?
Zijn geweldig gevoel voor zwarte humor.
Hoe maakte u voor het eerst kennis met Franquin of zijn albums? Wat herinnert u zich van hem? Heeft u persoonlijke contacten met hem gehad?
Door zijn Guust-strips. En een oude Robbedoes-strip, Radar de Robot,
die ik geweldig vond!
Ik herinner me een programma rond hem dat onlangs uitgezonden werd op Arte, hij zag er als een verstrooide loodgieter uit, wat zenuwachtig en verward...
Wat is uw favoriete Franquin-album, -avontuur, -gag of -personage en waarom?
Geen idee, het zijn er eigenlijk teveel: de Guust-reeks, Radar de Robot,
Zwartkijken Kompleet... ik kan er niet echt één dingske uitkiezen.
Mijn favoriete personage is Guust. De humor rond hem is werkelijk grenzeloos.
Er vallen mij nu wel net een paar gags te binnen: de gag waar Pruimpit Guust omhoog schopt en Guust met zijn hoofd tegen het plafond botst waardoor Krasser zijn bureau ook omhoogspringt (in de echte gag zien we Krasser niet en gaat het om een omhoogspringende prullenmand, pd'h). Dat is echt een hilarisch vakje! En Demesmaeker die in Guusts speciale linoleum rolt en vastgeplakt raakt. (lacht)
Heeft Franquin ook uw werk beïnvloed?
Ik stond en sta altijd te kijken van zijn arceringswerk: gekkenwerk eigenlijk. Ik heb dat onbewust ook wat overgenomen. Als ik aan het schetsen ben, niet in mijn stripwerk, bedoel ik.
Ik had vroeger trouwens ook een strip met een figuurtje dat min of meer een rip-off was van Guust, qua houding en kledij.

Welke impact op de stripwereld heeft Franquin vandaag nog, vindt u?
Tja, wat moet je daarop antwoorden. Hij is een van de steunpilaren van
de stripkunst, hè, samen met Uderzo, Hergé en enkele anderen. Op Joe Bar Team heeft hij blijkbaar een serieuze impact gehad (lacht): Franquin herboren!