Marvano
(Mark van Oppen)

[gecontacteerd door Peter D'Herdt]
Albums van Marvano (1953, België):
Dallas Barr (scenario van Joe Haldeman, 7 albums, collectie Spotlight (deel 1-5), Dupuis + collectie Polyptiek, (deel 1-7), Lombard)De Eeuwige Oorlog (scenario van Joe Haldeman, 3 albums, collectie Vrije Vlucht, Dupuis)Een Nieuw Begin (scenario van Joe Haldeman, 3 albums, Dargaud)Red Knight (scenario van Ronald Grossey, Standaard Uitgeverij)Rourke (scenario van Jean Annestay (deel 1)/Marcel Rouffa (deel 2-4), 4 albums, Dupuis)Solitair (scenario van Bob van Laerhoven, collectie Verhalen en Legenden, Lombard)De Vlucht van het Paard (scenario van Kees van Toorn, New Comic Album Project)De Zeven Dwergen (collectie Vrije Vlucht, Dupuis).
Wat maakt van Franquin zo’n bijzonder auteur?
Franquin was niet enkel een begenadigd tekenaar, hij was ook een goed mens. Dat kan je goed zien in zijn werk. Het is niet alleen grappig. Er zit evengoed schoonheid in, ontroering, medeleven en een vleugje triestheid en nostalgie.
Hij was ook een intelligente man. Het zijn eigenlijk allemaal dingen die je van veel van de 'humoristen' die na hem kwamen, absoluut niet kan zeggen. De combinatie talent, goedheid en intelligentie heeft hem voor mij onsterfelijk gemaakt.
Hoe maakte u voor het eerst kennis met Franquin of zijn albums? Wat herinnert u zich van hem? Heeft u persoonlijke contacten met hem gehad?
Via het weekblad Robbedoes, neem ik aan. Maar eigenlijk weet ik het niet meer zo goed.
Wat is uw favoriete Franquin-album, -avontuur, -gag of -personage en waarom?
Favoriet personage: Guust Flater en de wereld waarin hij rondloopt. En waarom? Wel, aan wie Guust Flater kent, hoef ik dat niet uit te leggen. En aan wie hem niet kent, vàlt het niet uit te leggen.
Heeft Franquin ook uw werk beïnvloed?
Neen. Ik ben altijd meer geïnteresseerd geweest in het realistische genre.

Welke impact op de stripwereld heeft Franquin vandaag nog, vindt u?
Franquin is een van de mensen die aan de wieg stonden van 'de stripwereld van vandaag'. Je kan gerust zeggen dat er zonder de Franquins van vroeger, geen stripwereld van vandaag zou zijn.