Luc
Vincent

[gecontacteerd door Peter D'Herdt]
Albums van Luc Vincent (1968, België):
Orphanimo!!
(in samenwerking met Michael Vincent op scenario van Ivan Adriaenssens, 8 albums, Standaard Uitgeverij).

Kleine wereld:
Luc Vincent is een afgestudeerde animatiefilmer. Franquins eerste job was op voorspraak van Eddy Paape bij CBA, de eerste Belgische animatiestudio, in 1945.

Website: www.orphanimo.be
Wat maakt van Franquin zo’n bijzonder auteur?
Hij was, denk ik, bijzonder maatschappijkritisch. Zwartkijken is daar, voor mij persoonlijk, een overduidelijk voorbeeld van. Eigenlijk weet ik niet zoveel over Franquin, maar ik ken wel z’n werk. Elke reeks van hem was eigenlijk lachen geblazen. Echt "ne speciale typ"!
Hoe maakte u voor het eerst kennis met Franquin of zijn albums? Wat herinnert u zich van hem? Heeft u persoonlijke contacten met hem gehad?
Van kindsbeen af lees ik al Guust Flater en het is mij eigenlijk bijgebleven als één van de tofste en meest speciale stripreeksen ooit!
Wat is uw favoriete Franquin-album, -avontuur, -gag of -personage en waarom?
Eerder een favoriete reeks en ik ga terug voor Guust Flater. Dat zal wel voor velen gelden, denk ik. Zwartkijken is me ook altijd erg bijgebleven.
Heeft Franquin ook uw werk beïnvloed?
Misschien onbewust. De cynische grapjes en het zwartkijken. (lacht) Het gespannen zijn van z'n stijl, van z'n lijn. Ik kijk er vooral naar op. (lacht)
Welke impact op de stripwereld heeft Franquin vandaag nog, vindt u?
Ik weet het eigenlijk niet. Ik ken ook z'n entourage niet of hoe z’n fans omgaan met de legacy... Ik denk wel dat vele tekenaars hem als voorbeeld beschouwen en veel respect voor hem hebben. Jullie hebben trouwens m'n nieuwsgierigheid naar Franquin en zijn werk gewekt! 'k Heb zin om naar die expositie te gaan en mij eens te verdiepen in die Franquin-wereld! Bedankt voor de tip! (lacht)