Luc
Cromheecke

[gecontacteerd door Marc Bastijns]
Albums van Luc Cromheecke (1961, België):
Ben de Boswachter (scenario van Laurent Letzer, Bries)Harde Tijden (collectie De Pincet Reeks, De Plaatjesmaker)Roboboy (scenario van Willy Linthout, 5 albums, Dupuis/Mezzanine)Taco Zip (scenario van Gert Fritzgerald/Jakketoe (deel 2-3), 4 albums, Gezellig & Leuk (deel 1-2)/Oog & Blik (deel 3-4) + integrale Zuigen met de Tenen!, Bee Dee)Tom Carbon (scenario van Laurent Letzer/Gert Fritzgerald, 6 albums, Dupuis (deel 1-4)/Bee Dee (deel 5-6)).

Website: www.cromheecke.com www.plunk.be
Wat maakt van Franquin zo’n bijzonder auteur?
André Franquin was een virtuoos tekenaar. Hij kon als geen ander het karakter van iets of iemand vastleggen. Hij was enorm veelzijdig en kon dingen vertellen.
Hoe maakte u voor het eerst kennis met Franquin of zijn albums? Wat herinnert u zich van hem? Heeft u persoonlijke contacten met hem gehad?
André Franquins werk heb ik pas rond m'n veertien à vijftien jaar weten ontdekken. Ik had toen een abonnement op Robbedoes. Met terugwerkende kracht heb ik toen alles van hem gelezen. Toen ik een twintigtal jaar geleden zelf bij Dupuis begon, heb ik Franquin een paar keer ontmoet op feestjes. Ik had altijd medelijden met hem omdat hij aan de saaie tafels werd gezet. Tussen de directeurs en de marketingmensen. Ik had de indruk dat hij liever aan wat lolligere tekenaarstafels had gezeten. Later, voor een Tom Carbon Spirou-special, heeft hij nog enkele Tom Carbonnekes voor mij getekend. Een superaardige en verlegen man was het, die veel te vroeg gestorven is.
Wat is uw favoriete Franquin-album, -avontuur, -gag of -personage en waarom?
QRN in Bretzelburg vind ik persoonlijk een van de beste albums. Ik denk dat het een ideale, evenwichtige combinatie is van gevoel, tekeningen, verhaal, spanning, humor en een sublieme vertelstijl. Maar bijna alles wat hij heeft gemaakt staat in mijn geheugen gegrift. Dingen zoals de kleine Marsupulamiekes of Guust met een pak frieten in een botstautooke of de Flaterfoon of de doos met duizend chemische experimenten,... Ik kan zo lang doorgaan.
Heeft Franquin ook uw werk beïnvloed?
Zonder twijfel. Als je naar de tekeningen van Franquin kijkt, leer je echt rondom je kijken. Nooit daarvóór heb ik bijvoorbeeld daken van huizen zo mooi gevonden.

Welke impact op de stripwereld heeft Franquin vandaag nog, vindt u?
Geen idee. In elk geval veel.

Wat ik wel nog wil zeggen over Franquin is dat ik het schandalig vind hoe er na zijn dood met z'n creaties is omgesprongen. Zonder enig esthetisch inzicht heeft men zijn tekeningen uit de pagina's geknipt en op allerhande prullaria gekwakt, alleen maar puur om de centen. Dat is volgens mij erg triestig. Het werk van Franquin verdient veel meer respect.