Lode
Devroe

[gecontacteerd door Wouter Porteman]
Albums van Lode Devroe (1965, België):
Dr. Dia (Incognito Reeks deel 3, Incognito World Productions).

Kleine wereld:
Net zoals Yves Chaland, Daniel Torres en vele andere tekenaars — die nog meer worden gewaardeerd als illustrator dan als striptekenaar — is Lode Devroe een adept van de atoomstijl, een synthese van onder andere Franquins tekenstijl uit de jaren vijftig.

Website: drdia.lodedevroe.be • www.lodedevroe.be
Wat maakt van Franquin zo’n bijzonder auteur?
Door dit vragenlijstje kreeg ik daarnet ineens het idee om dat juweeltje nog eens ter hand te nemen: Roeltje en de Elaoin. En ik heb meteen een antwoord op al de vragen ! Haha!
Het bijzondere aan Franquin: kilo's sfeer, tonnen chaleur, dynamiek, ontroering, hilariteit, schattige personages, de onwaarschijnlijke nonchalante manier van inkten,...
Hoe maakte u voor het eerst kennis met Franquin of zijn albums? Wat herinnert u zich van hem? Heeft u persoonlijke contacten met hem gehad?
Via het Kuifje-weekblad nog wel: Ton en Tinneke!
Helaas nooit ontmoet. Toen het bericht kwam van z'n overlijden, wandelden we op de dijken van het poëtische Assenede met z'n hoge bomen. Er was ook een vijver. Als ik me niet vergis, had het die dag gevroren en er waren schaatsers. Het beeld zou zo gepast hebben in een Roeltje-verhaal.
Wat is uw favoriete Franquin-album, -avontuur, -gag of -personage en waarom?
Behalve alle kenmerken van vraag 1, tijdens het doorbladeren van de Magic Strip-uitgave van Roeltje: de rasters!! De kleurscheidingen... de bladindeling...

Van het weekblad Robbedoes heb ik een bundel met een prachtige cover van Pas op Kwabbernoot. Dat album baadt in een heerlijke Tour de France-sfeer.
De beroemde scène waarbij Kwabbernoot naar beneden dondert tijdens een beklimming van een col...
Heeft Franquin ook uw werk beïnvloed?
Franquin, samen met Tillieux, zijn zowat ongewild de godfathers van de Atoomstijl. De Expo 58-stijl.
De gedynamiteerde klare lijn. Vooral z'n vroege jaren voordat hij de Rotring-pen ontdekte in de jaren zeventig genieten m'n voorkeur. 'Atoomstijler' zijnde kan je gerust stellen dat ie me beïnvloed heeft.

Welke impact op de stripwereld heeft Franquin vandaag nog, vindt u?
Ho, er zijn er nog wel een legertje tekenaars die direct en ondirect onder de invloedsfeer van de meester werken. Dat gaat van de atoomstijlers tot de wildste krassers. Dus het 'gedachtegoed' van Franquin zal nog niet direct verdwijnen.
Z'n dynamiek en humor is van alle tijden. Het overstijgt met gemak de supergezellige nostalgie naar de gouden jaren vijftig, zestig,...