Kristof
Spaey

[gecontacteerd door Peter D'Herdt]
Albums van Kristof Spaey (1982, België):
bijdrage aan Bruxxxel Noord (diverse auteurs, St-Lukas Brussel)Façade (verhaal Back to Reality = scenario van Steven Dupré, Oogachtend)Hoop (Bee Dee)bijdrage aan Pulp Deluxe Offline (diverse auteurs, Bee Dee).

Website: users.telenet.be/kristofspaey
Wat maakt van Franquin zo’n bijzonder auteur?
Zijn meesterschap in alle facetten van het stripmaken. Plots, scenario's, decoupage, potloodtekenen en zijn onovertroffen lijnvoering in inkt.
Maar bovenal, het hart dat uit zijn strips straalt. De liefde voor zijn personages en het medium spat van de pagina's. Hij was de eerste auteur bij wie ik volledig kon vergeten dat ik een strip aan het lezen was. Franquin was een auteur die volledig één was met zijn medium. Nergens voel je hem vechten met de beperkingen van het beeldverhaal, integendeel alle sterktes schijnen des te meer onder zijn pen.
Hoe maakte u voor het eerst kennis met Franquin of zijn albums? Wat herinnert u zich van hem? Heeft u persoonlijke contacten met hem gehad?
Ik denk dat mijn eerste aanraking met zijn werk Guust Flater is geweest. Zijn Robbedoes-verhalen en Zwartkijken heb ik pas later ontdekt, denk ik. Ik moet toen een jaar of 11-12 geweest zijn.
Wat is uw favoriete Franquin-album, -avontuur, -gag of -personage en waarom?
Ik heb twee absolute favorieten uit zijn werk. Ten eerste Zwartkijken Compleet. Heel dat boek is echt magistraal. De grafiek, de timing, de sfeer, echt alles. Ik heb pas later de achtergrondgeschiedenis van het boek vernomen: dat hij dat boek maakte om zijn depressie van hem af te schrijven en tekenen. Dat maakt het des te indrukwekkender.
Mijn andere favoriet is Guust 9: Het Geval Flater. Waarom net dat album? Guust staat op de cover samen met zijn twee huisdieren: zijn kat en z’n lachmeeuw. Ik heb altijd een zwak gehad voor die twee dieren. Hoe Franquin met enkele lijnen zoveel karakter en emotie kon steken in een uitdrukking van een meeuw, dat vond ik zelfs op 11-jarige leeftijd al geniaal. Bovendien zit in dat album een hele resem gags met zijn twee huisdieren in de hoofdrol, en vaak ook nog eens met een glansrol voor meneer Demesmaeker.
Heeft Franquin ook uw werk beïnvloed?
Neen.

Welke impact op de stripwereld heeft Franquin vandaag nog, vindt u?
Zelfs tot nu is de Franco-Belgische strip op humoristisch gebied schatplichtig aan Franquin. Iedereen die bezig is met humoristische timing haalt voor een stuk zijn mosterd bij de meester.