Jef
Nys

[gecontacteerd door Wouter Porteman]
Albums van Jef Nys (1927, België):
De Avonturen van Seppeke en Amedeus (collectie Magnum Special, De Dageraad)Bernadette (Halewijn)Berten Rodenbach (Halewijn/Het Volk)De Grote Weldoener (Het Volk)De Grote Zwartrok (Het Volk)Jommeke (237 albums + specials, Winterboeken en Zomerboeken, Het Volk/De Stripuitgeverij/Dupuis/Mezzanine)Met Langteen en Schommelbuik Voorwaarts! (11 albums, Het Volk/Dupuis)Paus Johannes de XXIIIste (Het Volk) Pius X (Halewijn)De Reus van Bengalen (Het Volk)Het Schone Avontuur van een Bakkersjongen (Het Volk)St. Godelieve (Halewijn)De Trek naar China (Het Volk)De Wonderbare Jeugd van Pieter Bruegel (Halewijn).

Website: www.jommeke.com users.skynet.be/ictzone/jommeke
Wat maakt van Franquin zo’n bijzonder auteur?
Zijn zeer vlotte levendige gedetailleerde tekenstijl
Hoe maakte u voor het eerst kennis met Franquin of zijn albums? Wat herinnert u zich van hem? Heeft u persoonlijke contacten met hem gehad?
Zijn beginperiode van Robbedoes en bijzonder in 1957 het album De Bezoeker uit de Oertijd. Onnavolgbaar prachtig getekend. Niet te verwonderen dat hij na jaren school vormde, maar alle volgelingen bereikten niet zijn niveau. Ik heb hem nooit persoonlijk ontmoet.
Wat is uw favoriete Franquin-album, -avontuur, -gag of -personage en waarom?
Zie hierboven.
Heeft Franquin ook uw werk beïnvloed?
Eigenlijk niet. Met Jommeke had ik mijn eigen stijl. Niet echt karikaturaal en ook niet echt realistisch. Buiten mijn tien realistische biografieën, die echt realistisch getekend zijn.

Welke impact op de stripwereld heeft Franquin vandaag nog, vindt u?
Niet veel meer. Tijden veranderen en ook de strip evolueert mee: geweld, ruwe seks, sadisme. Soms knap getekend, maar veelal is vakmanschap ver te zoeken. Vlotgetekende plezante strips à la Franquin worden zeldzaam. Hij was ook énig!