Jan
Bosschaert

[gecontacteerd door Peter D'Herdt]
Albums van Jan Bosschaert (1957, België):
Duivels Ondeugend (collectie Greyline Artistique, Arcadia) Felix Holmes & Docter Catson (Mercatorstripbeurs) De Geverniste Vernepelingskes (op scenario van Urbanus, 4 albums, Standaard Uitgeverij) Hooglied van Salomo (Saga Uitgaven) Icarus (Albino, herdruk bij Dedalus) Jaguar (op scenario van Jean Dufaux, 4 albums, Casterman) Neptunus (3 albums, Aquafin) Pest in 't Paleis (op scenario van Guido van Meir, Kritak) Omni (op scenario van Jan van Die en Wilbert Plijnaar, collectie Auteur Reeks, Oberon) De Rijdende Pop (Mercatorstripbeurs) De Rode Draad (Standaard Uitgeverij) Sam (op scenario van Marc Legendre, 8 albums + 2 reclamealbums, Standaard Uitgeverij).

Kleine wereld:
Let eens op de kledij van Jan Bosschaert als stripfiguur in De Geverniste Vernepelingskes... De groene trui en blauwe jeans zijn vrij herkenbaar, toch? Ook de wat slome lichaamshouding refereert naar de bekende kantoorbediende Jan Bosschaert is in hetzelfde jaar geboren als Guust Flater.

Website: www.janbosschaert.be
Wat maakt van Franquin zo’n bijzonder auteur?
Uiteraard zijn humor en dan vooral de manier waarop die visueel wordt omgezet. Zelfs zonder directe pointe in een gag blijft de humor er duidelijk uit stralen. Dat wordt dan ook nog eens gecombineerd met zijn tekenvirtuositeit en de manier waarop hij iets tot leven kan brengen. Kortom: hij is onevenaarbaar!
Hoe maakte u voor het eerst kennis met Franquin of zijn albums? Wat herinnert u zich van hem? Heeft u persoonlijke contacten met hem gehad?
Toen ik 15 was, kocht ik mijn eerste Franquin-strip op aanraden van een vriend van mijn zus op een beurs in Brussel en liet ik het ook signeren. Op de terugweg in de trein lag ik dubbel van het lachen. Sindsdien ben ik een addict.
Ik heb hem nooit persoonlijk ontmoet. Daar heb ik nog altijd spijt van.
Wat is uw favoriete Franquin-album, -avontuur, -gag of -personage en waarom?
Album: QRN in Bretzelburg.
Personage: Guust.
Gag: De kat met het botsballetje en ook Guust aan de elastieken schommel die het bureau van Juffrouw Jannie via het raam binnenzwiept, waarop zij iets zegt in de trant van: "Nu hoor ik die jongen ook al als hij er niet is!"
Heeft Franquin ook uw werk beïnvloed?
Zowel wat de humor als de techniek betreft. Hij is absoluut mijn basis. Kuifje heeft me nooit kunnen bekoren. Mijn voorbeeld was Franquin. En Guust, natuurlijk!
Welke impact op de stripwereld heeft Franquin vandaag nog, vindt u?
Ik zie toch nog steeds een grote Franquin-invloed, vooral in de meer commerciële strips.