Henk
Kuijpers

[gecontacteerd door Peter D'Herdt]
Albums van Henk Kuijpers (1946, Nederland):
Felle Flitsen (Silvester) Franka (19 albums, Oberon/Big Balloon/Uitgeverij Franka + diverse luxes en speciale edities)

Website: www.franka.nl
Wat maakt van Franquin zo’n bijzonder auteur?
Franquin was de reden dat ikzelf striptekenaar wilde worden. Als klein jongetje viel ik midden jaren vijftig in de periode dat Franquin geen foute lijn kon trekken.
Hoe maakte u voor het eerst kennis met Franquin of zijn albums? Wat herinnert u zich van hem? Heeft u persoonlijke contacten met hem gehad?
Ik ben altijd een Robbedoes-fan gebleven, en ook van Ton en Tineke, hoe leuk ik Guust Flater op zich ook vond. Het is trouwens kenmerkend dat Franquin in twee genres een volledige topcarrière kon maken.
Ik heb Franquin later een paar keer ontmoet, eerder zijdelings, al heb ik wel een keer met hem in een taxi gezeten. Eerlijk gezegd denk ik achteraf dat ik uit pure bewondering een beetje afstand hield. Franquin was heel toegankelijk en tekende op een kaartje meteen zo’n telefoontje met zijn nummer erbij.
Wat is uw favoriete Franquin-album, -avontuur, -gag of -personage en waarom?
Ik heb geen uitgesproken voorkeursboek, bijna elk boek is een heruitvinding van hetzelfde overgrote talent.

Welke impact op de stripwereld heeft Franquin vandaag nog, vindt u?
Ik denk dat hij als één van de founding fathers van de West-Europese bande dessinée, die nu als een volwaardige stripstroming naast de comics en de manga staat, van enorme invloed is geweest. Die invloed overstijgt eigenlijk zijn eigen strips.
Het feit dat Spirou als blad kon bestaan en daarmee één van de fundamenten is geweest waarop het gebouw van de huidige strip is opgetrokken, voor een aanzienlijk deel zijn verdienste is.