Erik
de Graaf

[gecontacteerd door Marc Bastijns]
Albums van Erik de Graaf (1961, Nederland):
Gekleurd Geheugen (Oog & Blik/Uitgeverij De Harmonie) Gevonden Verleden (Oog & Blik/Uitgeverij De Harmonie) Verbleekte Herinneringen (Oog & Blik/Uitgeverij De Harmonie) Verzamelde Herinneringen (Oog & Blik/Uitgeverij De Harmonie).

Kleine wereld:
Veel designers/grafici/illustratoren van nu grijpen nog steeds graag terug naar de vette penseellijnen in een strakke tekenstijl die Franquin en een paar van zijn collega's hanteerden in de jaren vijftig. Yves Chaland maakte er een synthese van in de jaren tachtig. Ook Erik de Graaf penseelt erop los in zijn albums.
Wat maakt van Franquin zo’n bijzonder auteur?
Voor mij zijn virtuose tekenstijl, zijn onbegrensde fantasie en zijn gevoel voor design én voor een goede plot en grap.
Hoe maakte u voor het eerst kennis met Franquin of zijn albums? Wat herinnert u zich van hem? Heeft u persoonlijke contacten met hem gehad?
Mijn eerste kennismaking waren de boeken van Guust. Via die boeken ontdekte ik later Robbedoes en Kwabbernoot en Zwartkijken. Ik heb hem nooit persoonlijk ontmoet, dus wat ik van hem weet heb ik met name uit interviews. Hij kwam op mij over als een begenadigde stripauteur met erg veel twijfels. Tragisch voor zo'n rijk, getalenteerd iemand. Helemaal als je weet dat hij ook periodes kende van depressies.
Wat is uw favoriete Franquin-album, -avontuur, -gag of -personage en waarom?
Guust is mijn favoriete personage. Maar de Robbedoes-albums die Franquin in de jaren vijftig maakte zijn wel mijn favoriete albums.
Heeft Franquin ook uw werk beïnvloed?
Zijn tekentechniek is fabuleus. Met name het werken met een dik/dun lijnvoering is altijd mijn favoriete tekenstijl geweest. Dat en zijn oog voor detail hebben mij zeker beïnvloed.
Welke impact op de stripwereld heeft Franquin vandaag nog, vindt u?
Het feit dat er nog steeds veel aandacht voor hem is, geeft wel aan dat hij nog steeds veel impact heeft. Ik hoop dat de tentoonstelling een manier is om ook jongeren met hem te laten kennismaken.