Erik
Bongers

[gecontacteerd door Marc Bastijns]
Albums van Erik Bongers (1968, België):
Deelname aan Pulp Deluxe Offline (Bee Dee).

Website: www.erikbongers.be
Wat maakt van Franquin zo’n bijzonder auteur?
Zijn — voor die tijd — aparte en zeer herkenbare stijl. Achteraf bekeken heeft Franquin een aantal clichés aan de strip toegevoegd op dezelfde manier waarop Hitchcock verantwoordelijk is voor een aantal filmclichés. Daar waar Hitchcocks beroemde douchescène al eindeloos herhaald is, zijn de ronde oren, ogen, neuzen en handen met drie vingers (Marsipulami) ook vastgebeiteld in het genre van de niet-realistische en humoristische strip. Om het duur uit te drukken: Franquin is verantwoordelijk voor heel wat iconografie in de strip.
Desondanks blijft het origineel (Franquins tekenstijl) de navolgers overtreffen.
Hoe maakte u voor het eerst kennis met Franquin of zijn albums? Wat herinnert u zich van hem? Heeft u persoonlijke contacten met hem gehad?
Guust Flater. Amper Robbedoes. Ik heb Franquin nooit gekend, hoor. Ik ben maar een beginnend striptekenaar.
Wat is uw favoriete Franquin-album, -avontuur, -gag of -personage en waarom?
Guust natuurlijk. Het zijn niet de individuele gags die hiervoor zorgen. De gags zelf vind ik vaak een beetje flauw. De sterkte van Guust zit in zijn gebreken, zijn al te herkenbare 'mislukte goede bedoelingen'. Het maakt hem zeer menselijk en daardoor de perfecte antiheld.
Heeft Franquin ook uw werk beïnvloed?
Neen. (durf ik dit wel te stellen?)
Toch is het zo: omdat ik kies voor een realistische, sobere tekenstijl sta ik fameus aan de andere kant van het stripspectrum. Ahum.
Ooit heb ik eens een stripfiguurtje getekend met de bedoeling er wat gags mee te maken. Een figuurtje dat overladen is met 'Franquismes'.

Welke impact op de stripwereld heeft Franquin vandaag nog, vindt u?
Niet de eigenzinnigheid en het ontwikkelen van een persoonlijke stijl heeft men van Franquin overgenomen, maar de Franquin-stijl zelf.
'Franquismes' zijn bijna een conventie geworden waar men niet buiten kan als men humoristisch wil tekenen. Zelfs iemand als Reiser is schatplichtig aan Franquin.
Heb ik nu het woord "Franquismes" uitgevonden? Het zou me eerlijk gezegd niet verbazen moest het al lang bestaan.