Bastiaan
Geleijnse

[gecontacteerd door Marc Bastijns]
Albums van Bastiaan Geleijnse (1967, Nederland):
Het Afzien van (samen met John Stuart Reid voor Jean-Marc Van Tol, 6 albums, Uitgeverij De Harmonie) Fokke & Sukke (samen met John Stuart Reid voor Jean-Marc Van Tol, 8 albums, Uitgeverij De Harmonie) Kook! Op Eigen Benen (samen met John Stuart Reid voor Jean-Marc Van Tol, Uitgeverij De Harmonie).

Website: www.foksuk.nl
Wat maakt van Franquin zo’n bijzonder auteur?
De humor! En dan vooral de kluchtige kant ervan: de slapstickgebeurtenissen, gigantische ontploffingen en gewelddadige muziekinstrumenten. En ik ben nog altijd een grote liefhebber van de running gag, in dit geval onder andere gepersonifieerd door de heer De Mesmaeker.
Hoe maakte u voor het eerst kennis met Franquin of zijn albums? Wat herinnert u zich van hem? Heeft u persoonlijke contacten met hem gehad?
Toen ik een jaar of 10 was, denk ik. Dat maakt het 1977. Met de albums van Guust kwam ik toen in aanraking, en ik heb ze allemaal. Alleen nummer 5 zoek ik nog.
Wat is uw favoriete Franquin-album, -avontuur, -gag of -personage en waarom?
Ik ken alleen Guust (wat mij ontmaskert als doorsneeconsument, geen stripkenner (of -fan)). Ik vond het allemaal geweldige albums met geweldige personages. Mij is verder bijgebleven dat hij zo mooi auto's kon tekenen: er reed nooit een fantasiemodel rond in het Brusselse Parijs (of was het het Parijse Brussel?) van Franquin.
Heeft Franquin ook uw werk beïnvloed?
Vast. Als humorist. Ik zou het niet nader kunnen duiden. En tekenen kan ik niet.

Welke impact op de stripwereld heeft Franquin vandaag nog, vindt u?
Ik zou het niet weten.