nr. 10
292 punten
Van je familie moet je het hebben... Dat is de beste les die we kunnen trekken uit De Neven van de Overkant. De soldaten krijgen een moeilijke taak opgelegd, maar ze lijken alleen uit te willen zoeken of de Schotse doedelzakspelende ingenieur een broekje onder zijn kilt draagt. En Chesterfield, die wordt weer eens gedegradeerd.

Opgemerkt:
• Majoor Ransack is genoemd naar het Engelse werkwoord 'to ransack'. Het betekent zoveel als 'plunderen'.
• De opgeblazen spoorlijn moet hersteld worden voor het konvooi naar generaal Grant in Goldboro. De Zuidelijken willen de spoorlijn gebruiken om generaal Lee in High Point te bevoorraden.
• De neven van Chesterfield heten Fred en Elmer. Ze zijn de zonen van tante Selma en staan onder het bevel van majoor "Dixie" Holley, artillerie.
• Op bladzijde 45 doet Blutch de ontdekking van zijn leven. Het is een groen broekje, met geel afgebiesd.
• Dit album speelt zich af in Baltimore.


Een commentaar van Cauvin over familiebanden tijdens de oorlog: "Tijdens de Secessieoorlog kwam het voor dat bepaalde families uiteen gedreven werden. De ene kant steunde het Zuiden, de andere het Noorden. Vanaf dan waren er familiale conflicten. Hetzelfde gebeurde bij buren en vrienden. Zo kwamen ze elkaar wel eens tegen op een slagveld waarop ze oog in oog met elkaar stonden."