nr. 8
315 punten
Hoog en droog. In De Hoogvliegers van de Cavalerie leren we dat dit gezegde niet altijd correct is. Wie hoog vliegt, valt laag. Blutch heeft problemen met zijn gezondheid, zeker als Chesterfield hem dwingt een bosje bloemen op te eten. Het verdiende loon voor een hypochonder. Hoewel, echt ingebeeld is het niet allemaal. Er worden heel wat botjes gebroken in dit verhaal. En als Stark na een wilde aanval op de koop toe door de Zuidelijken gevangen genomen wordt, is het hek helemaal van de dam. Maar alles komt dan toch goed als Blutch en Chesterfield hem met behulp van een verkenningsballon kunnen bevrijden.

Opgemerkt:
• Vanaf dit album doet Blutch beroep op zijn geslepen paard Arabesk om de charges van kapitein Stark te omzeilen.
• De uitvinding van de heteluchtballon dateert van een kleine eeuw daarvoor. Op 4 juni 1783 deden de gebroeders Montgolfier hun uitvinding.
Ferdinand von Zeppelin (inderdaad, de uitvinder van) maakte een vlucht met een Noordelijke waarnemingsballon in Minnesota.
• Eind juni 1863 werd het ballonkorps van de Noordelijken, het Union Army Balloon Corps ontbonden. Ten prooi gevallen aan de bureaucratie en de bevelhebbers van de oude stempel die geen heil zagen in deze vaartuigen.
• Dit album speelt zich af in Virginia.


Een commentaar van Cauvin over (anti)helden: "Voor mij zijn ze (Blutch en Chesterfield, ds) vaak helden tegen beter weten in. Ze komen terecht in complexe of gevaarlijke situaties en daaruit proberen ze te ontsnappen."