nr. 5
326 punten
Jean-Marie Pfaff-Duits en een wereldhit van The Beatles (iets met een submarine). Op het eerste zicht hebben ze niks met elkaar te maken, tot je The David leest. Blutch en Chesterfield gaan in Charleston spioneren. Ze moeten uitzoeken welk duivelstuig de noordelijke vloot belaagt. Als hun missie slaagt, dan wordt Chesterfield gepromoveerd en krijgt Blutch ontslag uit het leger. Maar dat is buiten kapitein Stilman gerekend. Hij geeft blijk van lange tenen in dit verhaal, waarin we leren dat 3 maal 4 ook in het Duits 12 is. Na een paar onvoorziene ontmoetingen met onder andere oude bekenden generaal Lee en Kakkerlak brengen ze de missie tot een goed einde. Hoewel? Niets is wat het lijkt, dat ontdekken ook onze twee vrienden.

Opgemerkt:
• Kapitein Stilman kan niet met een rietje drinken zonder te slurpen.
• Dat heb je dan met dat Pfaff-Duits van kapitein Dreimalvieristzwölf: gekeldert met een t. Kelderen is kellern in de taal van onze buren. Dus houden we het op een vette dt-fout.
• In 1776 werd voor het eerst een onderwatervaartuig gebruikt tijdens de strijd. De Turtle, ontworpen door David Bushnell.
• De onderwaterboot CSS Hunley die de Zuidelijken gebruikten, werd met de hand aangedreven. The David, waarvan sprake in dit verhaal, met stoom.
• Ook de Noordelijken waren bezig met de bouw van een onderzeeër. De USS Explorer uit 1864 is teruggevonden voor de kusten van een Panamees eiland.
• Blutch en Chesterfield verliezen hun kleren bij een nachtelijke duik in het water. Gelukkig maakt de daaropvolgende ontploffing de tekenaar weer wakker.
• Dit album speelt zich af in South Carolina.


Een commentaar van Cauvin: Oeps, hier vergat hij op te antwoorden. We brachten de confrontatie met generaal Lee naar voren (de tweede keer na Bronco Benny) en vroegen 'm of hij nooit had gewenst dat Blutch en Chesterfield Zuidelijke soldaten waren.