nr. 4
351 punten
Een verjaardagsbal in Fort Bow brengt de poppen aan het dansen. De knokpartijen volgen elkaar in een razend tempo op. Een jaloerse Chesterfield en een melkmuil van een luitenant, die de zoon van kolonel Appletown blijkt te zijn, reageren zich eens lekker af in de naburige saloon. De zoon van Grijze Wolf, het indianenopperhoofd, is het kind van de rekening. De Melkmuil is alweer een verhaal met een sleutelrol voor Miss Appletown. Dat kan geen toeval zijn. Blijkbaar heeft ze niet alleen het hart van de goeie ouwe Cornelius gestolen...

Opgemerkt:
• Mathilde Appletown viert haar twintigste verjaardag.
• Een marketentster is een vrouw die de soldaten in haar legereenheid tijdens de rustpauzes voorzag van een borreltje en een hartig hapje. Tijdens het verblijf in de kazerne verzorgde de marketentster de soldatenkantine en hield ze zich bezig met het wassen en onderhouden van de kleding van de soldaten.
• Blijkbaar was het voor Cauvin nog even inleven toen hij aan het verhaal begon te schrijven. Op de eerste pagina’s is Stark plots bevelhebber van het 21ste regiment ipv het 22ste.
• Dit album speelt zich af in het fictieve Fort Bow.


Een commentaar van Cauvin over de band tussen Blutch en Chesterfield: "Blutch en Chesterfield delen een bepaalde vriendschap. In geval van gevaar zullen ze elkaar steeds helpen. Maar Blutch zal het de sergeant altijd kwalijk nemen dat hij door hem in het leger is ingelijfd."