nr. 3
525 punten
Dat het lezerspubliek affiniteit heeft met het katholieke geloof, bewijst het met de keuze van El Padre als derde beste album. Verkleed als monnik maakt Chesterfield samen met boer Blutch Mexico onveilig. Hij schiet er wel zijn mooie (kuch) rode haren bij in. Tot groot jolijt van Miss Appletown overigens. Wat een ondankbaar wicht eigenlijk. Onze twee nobele strijders redden haar uit de handen van een Mexicaanse roversbende terwijl ze ook nog naar het leven gestaan worden door indianen.

Opgemerkt:
• De tonsuur die Blutch bij Chesterfield maakt, is een kruinschering, een symbool van toewijding aan God.
• Dit lijkt meer een slapstickverhaal. Miss Appletown en Blutch hebben pagina's lang de slappe lach. Zelfs als het water aan hun lippen staat.
• Clichés alom in dit album. Als vanouds komt de cavalerie weer net op tijd ter hulp. Een gewoonte die we bij Lucky Luke ook al opmerken.
• In de laatste prent op de laatste pagina staat onderaan de tekst "ITE MISSA EST", wat zoveel wil betekenen als: "Gaat, wordt heengezonden". Traditioneel was dit de eindgroet van de priester. Volk en koor antwoordden erop met: "Deo gratias".
• Dit album speelt zich af in Mexico.


Een commentaar van Cauvin over het geloof en de meest geslaagde vermommingen: "Om eerlijk te zijn jagen godsdiensten me angst aan. Als je volgens bepaalde geloven tot het extreme wordt geleid door 'gelovigen', dan kunnen ze tot de ergste daden overhaald worden. Sla maar eens uw krant open... Maar ik spot er niet mee, neen (met het katholieke geloof, ds). Ze eens kietelen, dat wel.
Naar mijn mening komt de meest geslaagde vermomming van Chesterfield net voor in El Padre."