nr. 1
656 punten
Blijkbaar zijn de lezers dol op kakkerlakken, soldaten in vrouwenkleren en anachronismen. Of is het omdat Blutch (de enige keer in zijn soldatenbestaan) zich in De Nor in Robertsonville vol overgave in de aanval stort? Feit is dat De Nor met stip op nummer 1 staat als favoriete De Blauwbloezen-album.

Opgemerkt:
• Chesterfield zit vast in de prikkeldraad, maar die bestond toen nog niet. Prikkeldraad werd pas rond 1880 geïntroduceerd. De Amerikaanse Burgeroorlog vond plaats van 1861 tot 1865.
• Kakkerlak doet zijn intrede in De Nor in Robertsonville. Hij passeert daarna nog een aantal keer de revue in The David, Drummer Boy, Te Gek om Los te Lopen en deel 50: De Klopjacht.
• Nadat een Zuidelijke infanterist los kruid in zijn gezicht afvuurt, stort Blutch zich voor een zeldzame keer blind in de aanval. De twee antihelden worden niettemin gevangen genomen.
• Blutch en Chesterfield zijn te bewonderen in vrouwenkleren.
• Dat Blutch een stukje komedie kan spelen weten we allemaal, maar is het echt zijn slechte acteerprestatie die ervoor zorgt dat hij aan de rechtervoet, dan weer aan de linker, gewond lijkt te zijn? Op pagina 30 tovert hij zelfs terug een laars tevoorschijn aan zijn gewonde voet.
• Robertsonville is geïnspireerd op het kamp Andersonville in Georgia, dat tussen midden 1863 en midden 1864 dienst deed.
• De ontsnappingspogingen doen wat denken aan de film The Great Escape met Steve McQueen.
• Dit album verscheen ook als pocketuitgave in de Sterstrip-reeks van Dupuis. De bedoeling was om het Franse succes van dergelijke pockets na te jagen, maar na vijf albums (er verschenen nog een album van Natasja, twee van Guust Flater en eentje van Yoko Tsuno) werd het concept gestaakt. Voor deze pocketuitgave werden alle pagina's gehermonteerd, verknipt, uit elkaar getrokken en nog een aantal verminkingen meer.
• Dit album speelt zich af in Georgia.


Een commentaar van Cauvin over Kakkerlak en welk album hij zelf het beste vindt: "Ongelooflijk maar waar, Kakkerlak is een personage dat erg wordt gewaardeerd door de lezers. het is op hun vraag dat ik hem integreerde in deel 50.
Ik houd heel wat goede herinneringen over aan elk van mijn albums. Tot op vandaag worden ze goed onthaald door het publiek, dat tegenwoordig uit drie generaties bestaat. Ik had het niet beter kunnen dromen..."