NO MAN'S LAND
 
tekst: Devin Grayson, Michael Robert Gale
tekeningen:
J. Scott Campbell, Dale Eaglesham, Tony Harris, Alex Maleev, Alex Ross, Dwayne Turner
release: 1999

tekst: Ian Edginton, Larry Hama, Chuck Dixon, Dennis O'Neil
tekeningen:
Sergio Cariello, Roger Robinson, Paul Gulacy, Paul Ryan
release: 1999

tekst: Devin Grayson, Greg Rucka, Jordan Gorfinkel
tekeningen:
Sergio Cariello, John Cassaday, Dale Eaglesham, Greg Land, Doug Mahnke, Alex Maleev, Glen Orbik, Pablo Raimondi, Damion Scott
release: 1999

In de jaren 1990 waren crossovers (zeker bij titels als Superman, Batman en Spider-Man) erg uitputtend voor de fan/consument, alleen al omdat er zoveel titels aan deelnamen. Maar de frequentie waarmee ze verschenen, leek een duidelijke indicatie dat ze ook hielpen comics te verkopen. En dat is nog steeds de voornaamste bestaansreden van een uitgever.

Dus bleven de crossovers komen. Contagion, Legacy en Cataclysm zijn de verhalen die 'enkel' door titels van de 'Batman Family' liepen (Robin, Nightwing, Catwoman,...). Daartussen liepen dan ook nog eens DC Universe-crossovers, in die ging het telkens over aparte miniseries met een verhaal dat in zogeheten tie-in issues voor effecten zorgde in alle titels uitgegeven door DC. Tussen die drie Bat-crossovers liepen nog eens twee DCU-crossovers: Final Night en Genesis.

Ze kunnen hier niet allemaal besproken worden, dus springen we even door naar Cataclysm. Gotham City wordt door elkaar geschud door een aardbeving. De stad wordt grotendeels met de grond gelijk gemaakt. Er blijft amper iets rechtstaan. Batman en zijn entourage proberen orde in de chaos te scheppen. Maar zou het kunnen dat iemand voor de aardschok verantwoordelijk is?

Eenmaal Cataclysm (amper vijftien delen lang) en de aardschok voorbij waren opperde de rest van de Verenigde Staten dat Gotham, een stad die al zo lang een doorn in het oog was van heel wat politici en andere belangrijke mensen, niet meer te redden valt. Daardoor werd Gotham City niet langer een deel van de Verenigde Staten. De inwoners wordt aangeraden te vertrekken, maar ze zijn vrij te blijven. De stad is een puinhoop, een oorlogsgebied, een No Man's Land. De overblijvende inwoners zijn een ongezonde mix van gewone mensen die niet weg kunnen, bandieten en ander malafide gespuis en ook Batman met zijn getrouwen.

Het resultaat is een verhaallijn die ongeveer een jaar (!) doorheen alle titels dendert die met Batman te maken hadden (en dat waren er een heleboel). Sommige, zoals Robin of Nightwing spelen af en toe een rol in het hoofdverhaal terwijl hun eigen reeksen aparte verhalen bevatten die verder ingaan op specifieke problemen en kopzorgen die een verwoeste stad met zich meebrengt. De gevangenis boordevol misdadig tuig staat bijvoorbeeld op instorten, of er ontstaan sektes die The Joker aanbidden, maar evengoed moeten de gewone mensen nog meer dan anders uit allerlei hachelijke situaties gered worden. Een hele taak voor een handvol helden zonder superkrachten. Alles bij elkaar loopt No Man's Land over een slordige tachtig nummers.

De hele wereld waarin Batman opereert, wordt er ook een stuk donkerder door en die trend zet zich almaar verder. Er wordt met No Man's Land vooral een hoop nieuw talent (zeker wat schrijvers betreft) aangetrokken. Greg Rucka en Ed Brubaker maken bijvoorbeeld hun mainstream-superheldendebuut voor Batman. Gezien de voorkeur voor misdaadverhalen van beide heren in veel van hun ander werk, is het logisch dat niet alleen het detectiveaspect, maar vooral ook de donkere thema's die bij misdaad-, moord- en wraakverhalen horen, Batman steeds verder in de schaduwen duwen.

Na de niet zo indrukwekkende eerste poging van een dergelijk verhaal over de verschillende titels heen (Officer Down) startte het jubileumnummer 600 met Batman Bruce Wayne: Murderer? Terug van een avond vol misdaadbestrijding, ontdekt Bruce Wayne het lijk van zijn vriendin Vesper Fairchild in Wayne Mansion, net op het moment dat de politie arriveert. Dit is duidelijk een poging om Wayne erin te luizen, maar bewijsmateriaal wijst er wel op dat Vesper op de hoogte was van het alter ego van Bruce. Niemand anders dan zijn entourage (met name de andere personen die weten dat Bruce Batman is) kent op die manier het vermeende motief achter de moord: Bruce die zijn identiteit wil beschermen. Bovendien is Bruce niet bepaald behulpzaam als zijn getrouwen proberen de moord in zijn voordeel op te helderen.

Deze verhaallijn, en de belangrijke lessen die Bruce Wayne eruit trekt betreffende het belang voor allebei zijn identiteiten, beslaat uiteindelijk dertig comicdeeltjes.

Batman No Man's Land verschijnt momenteel in nieuwe edities, vijf delen in totaal van elk meer dan vijfhonderd pagina's. Delen 4 en 5 moeten nog verschijnen.
tekst: Ian Edginton, Dennis O'Neil, Greg Rucka, Michael Robert Gale, Lisa Klink
tekeningen:
Brian Bolland, Guy Davis, Jason Pearson, Phil Winslade, D'Israeli, Mike Deodato, Chris Renaud, Frank Teran
release: 1999

tekst: Chuck Dixon, Devin Grayson, Greg Rucka, Larry Hama
tekeningen:
John Broome, John Cassaday, Dale Eaglesham, Scott McDaniel, Damion Scott, Jim Aparo, Matthew Broome, Mike Deodato, Jordan Raskin
release: 1999
 
BESPREKING: ARNOUT CAPIAU
 


© De Stripspeciaalzaak, 2012