Nine Lives
 
tekst: Dean Motter
tekeningen: Michael Lark
release: 2002


In 2002 verscheen deze wel heel speciale graphic novel in de Elseworlds-imprint van DC Comics. Deze imprint had als concept dat het de bestaande concepten en personages van de superheldencomics verplaatste naar andere tijden en settings. Zo kon je Wonder Woman als gunslinger in het Wilde Westen tegenkomen, of in Red Son beschreven zien hoe Superman was indien hij in communistisch Rusland terecht was gekomen. Maar de beste Elseworlds-verhalen waren toch die met Batman in de hoofdrol. Zoals hier in Nine Lives.

Nine Lives is opgevat als zowel een pastiche als een hommage naar de klassieke film noircinema uit de jaren 1930 en 1940. Schrijver Dean Motter (Mister X, Terminal City) is een grote aficionado van deze zwart-grijs-witwereld en toen hij de kans kreeg om met een andere kindred spirit samen te werken, greep-ie deze met twee handen.

Iedereen kent wel het begrip van de film noir' dat genre van filmmaken waar cynische hardboiled-detectives het opnemen tegen sinistere bazen, femme fatales en corrupte politiemensen in louche steden vol vervreemding, somberheid en paranoia. Films zoals The Maltese Falcon, White Heat, The Third Man en vele anderen. In de literatuur bedreven schrijvers als Dashiell Hammett, Mickey Spillane en Richard Stark het genre. Maar veel schrijvers en tekenaars die zich geroepen voelen, blijven echter vaak in de oppervlakkige stijlkenmerken van de film noir steken: de archetypische detective, de vamp, de sterke schaduwen,... het is gemakkelijk te daarin je te verliezen.

In dit verhaal haalt worden de bekende personages uit het Batman-universum terug naar hun oorsprong gebracht. Batman werd "geboren" in 1938 in de reeks Detective Comics en in zijn eerste jaren vocht hij vooral tegen de onderwereldfiguren die in de pulp- en film noirtradities gedijden. Het verhaal is ook klassiek film noir: Selina Kyle (Catwoman) is een beetje verlepte en zwarte (!) nachtclubeigenares die door Batman dood wordt teruggevonden in de riolen van Gotham City. De reden? Hoogstwaarschijnlijk de dossiers die ze bijhield over haar (ex-)liefjes waarmee ze die kon afpersen.

De potentiële dader(s)? Diezelfde ex-liefjes, gaande van een malafide onderwereldbaas (The Penguin), een tweederangs hustler (The Joker), een miljardair (Bruce Wayne) tot de P.I. die haar moest beschermen (Dick Grayson aka Robin, The Boy Wonder die ook de verteller is van het verhaal), hebben elk hun motieven om de dossiers van Catwoman op een of andere manier in handen te krijgen. Die dossiers zijn overigens de MacGuffin van het verhaal.

Binnen deze plot volgen we Dick Grayson en hoe hij schoorvoetend de partner in crime (sic) van Batman wordt. Maar het is vooral de uitwerking van de relaties tussen de verschillende personages die van Nine Lives meer dan een gewone film noirstrip maakt. Selina Kyle is een tragisch figuur die als een magneet aantrekt en haar neergang betekent. Bruce Wayne is een zakenman die alle middelen gebruikt om zijn doel te bereiken. Batman fungeert hierbij als een van die middelen.

Nine Lives betekende de doorbraak van Michael Lark als Batman-tekenaar. De karikaturale overdrijvingen uit de comics werden weggegomd door die doorgedreven "geloofwaardige" realistische tekenstijl die Michael Lark hiervoor gebruikt. The Joker heeft niet meer het uitzicht van een clown, maar zoals Jack Nicholson ten tijde van Chinatown. De tekeningen van Michael Lark baden in het inktzwart en zijn overduidelijk beïnvloed door Alex Toth. Om de cinematische "ervaring" nog te benadrukken zijn alle kaders zwartgemaakt (zoals Didier Conrad dat ook deed voor De Onnoembaren) en heeft hij zijn pagina's in liggend formaat bedacht.

Kleine persoonlijke anekdote: Nine Lives was een van de strips die ik destijds aanhaalde als voorbeeld voor de uitwerking van de verhalen voor onze website www.pulpdeluxe.be.

Hoewel in dit verhaal veel talking heads voorkomen (vaak een beproeving voor een striptekenaar!) weet Michael Lark er altijd een dynamische enscenering voor te vinden en verpakt hij zijn actiescènes met een gepaste choreografie. De som van de delen, et cetera...

Een kleine attentie hoort ook te gaan naar de inkleuring van Matt Hollingsworth die een zeer geloofwaardig en toch Unheimlich kleurenpalet gebruikt van vaak subtiele vlakke kleuren. Niet simpel om met kleur een zwart-witfilm te evoceren!

Nine Lives is een echte Batman-strip maar eigenlijk toch weer niet. Niet voor zachtgekookte lezers!
 
 
BESPREKING: MARIO BOON
 


© De Stripspeciaalzaak, 2012