ELSEWORLDS (1):
GOTHAM BY GASLIGHT
 
tekst: Brian Augustyn
tekeningen:
Mike Mignola
release: 1989


Na het verschijnen van Tim Burtons Batman in de zomer van 1989 is de Batmania op zijn hoogtepunt. De honger naar alles van Batman is groot en uitgever DC Comics pikt daar uiteraard gretig op in (zie ook het opstarten van Legends of The Dark Knight). Het biedt ook ruimte om nieuwe ideeën uit te proberen, en zo verschijnt er in het najaar van 1989 Gotham by Gaslight.

Schrijver Brian Augustyn verplaatst de Batman-mythos honderd jaar terug in de tijd, 1891 om precies te zijn, en laat zo de Dark Knight oog in oog komen met de eerste, en misschien wel meest beruchte, seriemoordernaar uit de geschiedenis: Jack The Ripper. Augustyn versmelt de historische gebeurtenissen rond de Ripper-moorden met de Batman-mythos tot een nagelbijtende thriller. Mike Mignola, die later naam en faam zou verwerven met Hellboy, brengt het verhaal in beeld, geholpen door inkter P. Craig Russell.

The Ripper heeft zijn werkterrein verlegt en slaat nu genadeloos toe in Gotham. Bruce Wayne is verdachte nummer één. Die keerde onlangs terug naar Gotham na een reis door Europa. Net op dat ogenblik stoppen de moorden in Engeland en slaat The Ripper een eerste keer toe in Gotham. Maar kan Wayne de illustere moordenaar wel zijn? Zelfs als lezer twijfel je tot op het einde of Bruce Wayne, die ondertussen ook de identiteit van Batman heeft aangenomen, al dan niet verantwoordelijk is voor de gruwelijke vrouwenmoorden.

En daar schuilt ook de kracht van deze aanpak: door de Batman-mythos in een andere context te plaatsen, wordt plots alles mogelijk en ben je als lezer van niets meer zeker. Tegelijk zorgt het ook voor heel interessante karakterstudies: wat is de invloed van de context en omgeving op iemand zijn persoonlijkheid en daden?

Gotham by Gaslight, en ineens die nieuwe benadering, werd zo'n succes dat er een compleet nieuw label voor bedacht werd: Elseworlds. Het zijn verhalen die los staan van de hoofdverhalen en de gekende personages onderzoeken in een andere tijd, situatie of locatie. Dat leverde tal van interessante verhalen op zoals: Bruce Wayne als Dr. Frankenstein in Castle of The Bat, Batman en Harry Houdini die de handen in elkaar slaan in The Devil's Workshop of wat er zou gebeuren als Superman niet zou opgegroeid zijn in de VS, maar achter het IJzeren Gordijn in Superman: Red Son. Maar hét hoogtepunt van alle Elseworlds is de Vampire Trilogy van Doug Moench en Kelley Jones. Daarvan bestaat een andere bespreking in deze rubriek.
 
 
BESPREKING: KRISTOF SPAEY
 


© De Stripspeciaalzaak, 2012