CITY OF CRIME
 
tekst: David Lapham
tekeningen:
Ramon Bachs,
Nathan Massengill
release: 2005-2006


Rond de periode dat er doorheen de rest van de titels in de Batman-familie de crossover War Games liep, werd voor Detective Comics de komst van David Lapham aangekondigd. Op dat moment had Lapham al heel lang geen mainstreamwerk, en zeker geen superheldenwerk verricht. Indertijd, en dan spreek ik van de vroege jaren 1990 werd Lapham door Jim Shooter ontdekt toen die aan het hoofd stond van Valiant Entertainment. Daar tekende en schreef Lapham onder andere Harbinger en Shadowman. Shooter zelf verwees naar hem als "de Frank Miller van de jaren 1990".

Voor de meeste comicliefhebbers is David Lapham natuurlijk bekend als de auteur van Stray Bullets, een maandelijkse outing in de onmetelijke verbeelding van Lapham. Meestal waren de Stray Bullets kleinschalige misdaadverhalen, maar soms ging hij een iets absurdere, zwart humoristische toer op, zeker als hij verhalen met Amy Racecar schreef. Helaas, door terugvallende verkoop en andere mislopers verscheen Stray Bullets heel onregelmatig en uiteindelijk helemaal niet meer.

Zijn aankondiging als schrijver voor Detective Comics was dus niet eens zo'n grote verrassing, gezien zijn achtergrond in misdaadverhalen. Bovendien hadden toen zowel Greg Rucka en Ed Brubaker de creatieve Bat-touwtjes in handen en beide heren hebben zeker raakvlakken met Laphams stijl.

Om Lapham de kans te geven zijn visie ten volle te ontwikkelen werd Detective Comics dus niet in de crossover-frenzy van dat moment opgenomen, en een jaar lang prijkte op de titelpagina: "These events take place prior to War Games". Waarmee niet alleen gezegd was dat er misschien wel personages in Detective Comics rondliepen die dat niet langer kunnen door gebeurtenissen in War Games, maar vooral dat dit een klassiek Batman-verhaal kon worden zonder behoefte aan een voorafgaande continuïteit, veranderingen van status quo en dat soort dingen. Er zijn dan ook twee manieren om zo'n verhaal te bekijken: het is bijvoorbeeld gemakkelijk om het opzij te schuiven en te kiezen voor de grote verhalen waar iedereen bij betrokken is, omdat die belangrijk zijn. Ofwel wil je alleen maar een goed verhaal met een bekend en geliefd personage zonder al te veel voorkennis. Beide zijn aanvaardbare tactieken, de ene hoeft de andere ook helemaal niet uit te sluiten, maar City of Crime hoort duidelijk in het tweede kamp.

In City of Crime wordt het Batman en Bruce Wayne kristalhelder gemaakt dat Gotham City misschien wel actief tegenwerkt. Er wordt wel vaker van verhalen beweerd dat de omgeving er ook een rol in speelt, maar in City of Crime is die heel actief. Verschillende gruwelijke feiten en misdaden worden uitgelegd alsof de stad ze met opzet begaat, misschien om de aandacht van Batman te trekken of om hem kwaad, jaloers, onzeker te maken... Het lijkt wel alsof iedereen in de hele stad zijn verstand verloren is.

Tegen die achtergrond raakt Batman in een reeks bizarre misdaden verwikkeld en dreigt zelf gek te worden. Hoewel, als de man naar de acties beoordeeld wordt, was hij dat misschien al.

In combinatie met de duistere, gedetailleerde tekeningen van sterk ondergewaardeerd werkpaard Ramon Bachs krijg je een lijvig en beklijvend verhaal van net geen driehonderd pagina's op je bord.
 
 
BESPREKING: ARNOUT CAPIAU
 


© De Stripspeciaalzaak, 2012