De eerste uitgave van De Dooltocht van Alex deel 1 verscheen in 1987 bij Casterman als een luxe-uitgave in hardcover. Bovenstaande cover is van de softcoverversie met een andere coverillustratie uit 2000, dan al een herdruk van de eerste druk uit 1999.


De eerste uitgave van De Dooltocht van Alex deel 2 verscheen in 1999 bij Dargaud. In 2003 verscheen een herdruk bij Casterman.

In 1987 verschijnt het album De Dooltocht van Alex. Het is een uitgave op groot formaat met paginagrote illustraties en vermeende brieven van Alex. In 1999, het korte ogenblik dat Jacques Martin met Dargaud in zee gaat, geeft deze uitgever een vervolg uit: De Dooltocht van Alex - 2. Het album is verrijkt met een kort verhaal van zeven pagina's, De Blauwe Hydra.(1) Dit is de gelegenheid voor Casterman om De Dooltocht van Alex opnieuw uit te geven, eveneens verrijkt met een kort verhaal: Zwartgemaakt.(2) Op dat ogenblik heeft Jacques Martin al ernstige problemen met zijn ogen. Het tekenwerk wordt overgelaten aan zijn assistent Christophe Simon. Zowel de twee korte verhalen als de grote tekeningen in het Dargaud-album zijn van Christophe Simon. Hij had toen al het Orion-verhaal De Styx voltooid.(3) Het volgende album uit die reeks, De Farao uit 1998, werd volledig door Christophe Simon getekend.(4) De twee verhalen spelen zich af in Griekenland.

 

1. Zwartgemaakt

Alex is in Olympia op de Olympische spelen om bij de wagenrennen Rome te vertegenwoordigen. 's Nachts wordt gif bij het voer voor Alex' paarden gedaan. Alex kan tijdens de ren zijn dol geworden paarden met moeite in toom houden. Hij wint de ren alsnog, maar na de ren sterven de paarden. Alex wordt beschuldigd bedrog gepleegd te hebben. Men begint het standbeeld te zijner ere zwart te schilderen. De opperrechter van de streek heeft gemerkt wat er 's nachts gebeurde (hij kon niet slapen). Alex wordt vrijgesproken en offert zijn lauwerkrans aan Zeus.

Alex wint de ren (uit De Dooltocht van Alex deel 1).


Alex offert de lauwerkrans aan Zeus (uit De Dooltocht van Alex deel 1).

 

2. De Blauwe Hydra

Het is warm in Delphi. Alex en Enak gaan wandelen in het Heilige bos en komen in contact met twee centauren. Samen met hen maken ze kennis met een aantal Griekse goden en mythische figuren. Apollo, Narcissus, Athena,... Om het heilige domein te verlaten, draagt Zeus Alex en Enak op om te drinken uit de  bron der jeugd. Die bron wordt bewaakt door een monster, de blauwe hydra. Om zich te verdedigen krijgt Alex een boog en pijlen, Enak een zwaard. Alex en Enak slagen erin het monster te doden en keren weer naar Delphi.

Alex maakt kennis met Griekse goden en mythologische personages (uit De Dooltocht van Alex deel 2).

De tekenstijl in beide verhalen van Christophe Simon is nog niet de krachtige stijl van de verhalen die hij tekent wanneer hij tussen 2006 en 2011 de tekenaar van Alex wordt, maar nog de stijl die hij al hanteerde in zijn Orion-verhalen.

Illustratie van de titelpagina van De Dooltocht van Alex deel 1.


Illustratie van de titelpagina van De Dooltocht van Alex deel 2.


GERAADPLEEGDE BRONNEN

  1. De titel wordt niet in het album vermeld.
  2. Casterman voegt eveneens een illustratie toe bij de briefwisseling.
  3. Orion 2: Le Styx, 1996. Uitdrukkelijk wordt vermeld: "Cet album a été terminé pour le dessin des pages 31 à 49 gràce a la collaboration de Christophe Simon." ("De tekeningen op pagina 31 tot 49 van dit album zijn gemaakt in samenwerking met Christophe Simon.") In 2009 werd het album in het Nederlands uitgegeven door Casterman.
  4. Het album werd door Casterman in 2009 uitgegeven.

 

Hugo Landuyt © Stripspeciaalzaak.be, 2024 - afbeeldingen: © Casterman