De eerste uitgave uit 2023 verscheen bij Casterman.

Na iets meer dan een jaar (in 2022 verscheen geen nieuw album) verschijnt De Koningin van de Amazones. Het verhaal is opnieuw van de tandem Valérie Mangin (scenario) en Chrys Millien (tekeningen).

Het verhaal speelt zich af in Thessaloniki. In een proloog wordt een vrouw vermoord door overvallers.

Alex neemt deel aan wagenrennen. Zijn belangrijkste tegenstrever is een vrouw, Delia, die de koningin van de amazones genoemd wordt. Alex wint de wedstrijd. De propraetor, Carbo, wordt uitgejouwd, omdat er niet alleen vrouwen geschaakt worden, maar nu ook een vrouw vermoord is. Delia biedt haar hulp aan en die van haar amazones. Carbo wijst dat aanbod hautain van de hand.

Alex wint de wedstrijd.

Delia biedt de hulp aan van de amazones.

Op het banket voor de overwinnaar gekscheren Enak en enkele jongelui over de amazones en Delia. Naar overeenkomst met de Herakles-mythe besluiten ze de riem van Delia te stelen. Ze trekken naar het domein van de amazones, maar worden betrapt en gevangengenomen. Tezelfdertijd loopt Asteria, de dochter van Hemon (Alex mende zijn wagenspan), weg van huis om zich aan te sluiten bij de amazones.
Alex trekt naar het domein van de amazones en verneemt dat Enak daar gevangen is, maar dat Asteria daar niet is.

Semele, de zus van Delia vertelt aan Hemon en Alex dat haar zus de vrouwen ontvoerd heeft om een leger te vormen en het noorden van Griekenland te veroveren. Omdat Asteria weigerde de wapens op te nemen, heeft Delia haar gedood.

Alex en Carbo trekken met een gewapende macht naar het fort van Delia. Met de hulp van Semele trekken ze het fort binnen via een geheime gang. Enak wordt neergeslagen en gewond aan het hoofd. Alex en Delia duelleren, maar Carbo laat Delia uitschakelen door een pijl in haar dij te laten schieten. Alex verwijt Carbo dat hij Delia in de rug liet aanvallen.

Alex trekt naar het domein van de amazones.

De ontvoerde vrouwen worden bevrijd. Asteria is nooit bij hen geweest.

Enak vertelt dat hij tijdens de inbraaktocht door het paleis een gesprek afluisterde. Hij hoorde dat Semele achter de ontvoering van Asteria zat.

Enak luisterde een gesprek af.

Carbo zal Semele dagvaarden om haar te confronteren met Enak. Alex die vermoedt dat Semele die confrontatie wil ontlopen, spant een valstrik. 's Nachts komen amazones om hem en Enak te vermoorden. In het gevecht worden Hemon en een amazone zwaargewond.

Wanneer Alex ook de hulp inroept om de gewonde amazone te verzorgen, bekent een amazone, getroffen door de edelmoedigheid van Alex, dat Carbo en Semele samen complotteerden om Delia uit te schakelen en dat Asteria niet dood is, maar opgesloten in het paleis van Carbo. Alex organiseert een volksoproer tegen Carbo. Semele pleegt zelfmoord en Carbo verongelukt.

De Koningin van de Amazones is een detectiveverhaal rond de ontvoering (en moord) op vrouwen in Thessaloniki. Het verhaal is knap opgebouwd. Van meet af aan is duidelijk dat Delia, ondanks haar afkeer van de Romeinen, een edel karakter heeft. Haar handelen wordt ingegeven door haar streven naar zelfstandigheid van Rome: "Ik zal nooit buigen voor Rome."(1) Carbo daarentegen is een machtswellusteling zonder scrupules.

Delia wil zelfstandigheid van Rome.

Een aandachtig bekijken van de tekeningen maakt de verhoudingen tussen Delia en Semele onmiddellijk duidelijk. Terwijl de amazones tijdens de wagenrennen Delia aanmoedigen, zit Semele tussen hen verveeld, ongeïnteresseerd te kijken.(2) Millien is een meester in het tekenen van gezichtsuitdrukkingen. Zo is de uitdrukking op het gezicht van Ariela tekenend voor haar afkeer voor Carbo.(3) Het gesprek over Asteria dat Enak hoort bij de inbraak, krijgt pas later betekenis in het verhaal.(4)

Expressie in het gezicht.

De mythes van de amazones, zowel die uit de Ilias als uit de twaalf werken van Herakles, worden vermeld.(5)

Het is de typische edelmoedigheid van Alex (zoals door Jacques Martin uitgetekend) die tot de oplossing van de ontvoeringen leidt.
Enak is de typische Enak: enthousiast, blind geloof in Alex, overmoedig,...(6)

De feestscène is minder uitbundig en liederlijk dan Jacques Martin ze tekende in de tijd van Satyricon. In de tekeningen wordt rekening gehouden met het verschil in cultuur tussen Grieken en Romeinen: geen ligbedden.(7)

Het verhaal wordt door Casterman rechtstreeks als album uitgegeven in 2023.

Illustratie van de titelpagina.

 

GERAADPLEEGDE BRONNEN

  1. Alex 41: De Koningin van de Amazones, p. 48
  2. Alex 41: De Koningin van de Amazoness, p. 4, 6
  3. Alex 41: De Koningin van de Amazones, p. 8
  4. Alex 41: De Koningin van de Amazones, p. 19, 37
  5. Alex 41: De Koningin van de Amazones, p. 12-13
  6. Alex 41: De Koningin van de Amazones, p. 5-6, 32, 19
  7. Alex 41: De Koningin van de Amazones, p. 11. Ter vergelijking: Alex 10: Iorix de Grote, p. 9-10 en Alex 12: De Zoon van Spartacus, p. 3.

 

Hugo Landuyt © Stripspeciaalzaak.be, 2024 - afbeeldingen: © Casterman