|
De eerste uitgave uit 2019 verscheen bij Casterman. |
Met De Helvetii nemen Marc Jailloux en Mathieu Bréda penseel en pen opnieuw in handen voor het achtendertigste verhaal van Alex. Opvallend hierbij is dat voor het eerst gebruik gemaakt wordt van een idee (synopsis) van Jacques Martin zelf, die een verhaal wou maken dat zich afspeelde in Zwitserland. De auteurs zeggen hierover: "Dit avontuur van Alex is losweg geïnspireerd op een originele synopsis van Jacques Martin."(1)
Het verhaal opent met de feestelijkheden om te vieren dat Lucius, zoon van Plancus, de toga virilis mag dragen. Op initiatief van Julius Caesar zijn Alex en Enak op het feest. Caesar wil van het gebied van de Helvetii een Romeinse kolonie maken. Alex krijgt de opdracht om een verbond te sluiten met de Helvetische stammen. Hij krijgt hiervoor een goudschat mee om te offeren aan de Helvetische goden. Hij krijgt het gezelschap van Audania, dochter van de Helvetische leider en bondgenoot van Caesar. Lucius reist als observator mee. Caesar schenkt aan Alex een prachtig paard, maar er is voorspeld dat het niet zal weerkeren.
|
Julius Caesar geeft Alex de opdracht om naar de Helvetii te trekken. |
Tijdens de tocht maakt Lucius zich onmogelijk. Hij trekt er alleen op uit.
Alex trekt van stad naar stad om aan de goden goud te offeren. Senaca, een tante van Audania, komt roet in het eten gooien. Zij verzet zich tegen een bondgenootschap met Rome en heeft de steun van de Germanen.
|
Audania sluit een verbond met de Germanen. |
Lucius ontsnapt aan de Germanen die op hem jagen en en wordt gered door een Helveet. Dankzij een toevallige ontmoeting tussen Alex en Lucius verneemt hij dat de Germanen naar Aventicum (Avenches) tekken, de hoofdplaats van de Helvetii en de plaats waar de schat bewaard wordt. Ondanks alle pogingen om dat te verhinderen, maken de Germanen de schat buit. Alex achtervolgt de Germanen, maar de schat gaat verloren, de wagen stort in de rivier.
|
De schat gaat verloren. |
Senaca meent het pleit gewonnen re hebben. Er is geen schat meer als offergave voor de goden. Alex offert zijn paard op. Senaca komt om.
Jacques Martin situeerde zijn synopsis in -58. Op dat ogenblik was Alex wel erg jong. Het was een idee van Bruno (de zoon van) Martin om het verhaal later te situeren.(1)
Het verhaal stoelt op twee thema's. Het hoofdthema, met Alex die naar de Helvetii trekt om hun steun te verwerven, en een bijthema met de weg naar volwassenheid van Lucius.(2) Vooral het laatste thema komt, de aanvangsscène in aanmerking genomen, eerder geforceerd over.(3) Als een element om Alex het doel van de Germanen te wijzen.
|
. De weg naar volwassenheid van Lucius met de arrogante Lucius (boven) en de nieuwe Lucius (onder). |
Zoals ook de andere verhalen van het duo Marc Jailloux en Mathieu Bréda, staat ook dit verhaal bol van verwijzingen naar de geschiedenis en gewoontes in de tijd dat het verhaal zich afspeelt: -46.
Lidia en Octavianus zijn aanwezig op het feest. Lidia reageert furieus op het arrogante gedrag van Lucius, waarop Octavianus reageert met: "Lidia heeft een zwak voor Alex." Dat verwijst zowel naar het verhaal Roma, Roma..., waarin Alex en Lidia erg intiem worden, en het feit dat Lidia en Alex een zoon hebben in de reeks Alex Senator.(4) De reactie van Caesar: "Maak je geen zorgen, Octavius. Dat is al geregeld." slaat nergens op. Historisch gezien is Lidia al enkele jaren getrouwd met Marcellus en in het kader van het verhaal kan Caesar nooit een relatie tussen Lidia en Alex aanvaarden.
|
Alex en Lidia. |
Het verhaal wordt rechtstreeks als album uitgegeven bij Casterman in november 2019.
|
Illustratie van de titelpagina. |
GERAADPLEEGDE BRONNEN
- www.actuabd.com/Marc-Jailloux-Les-Helvetes-est-le-premier-album-d-Alix-d-apres-un-synopsis-de Martin
- Lucius en zijn vader zijn authentieke Romeinse personages.
www.actuabd.com/Marc-Jailloux-Les-Helvetes-est-le-premier-album-d-Alix-d-apres-un-synopsis-de Martin
- Alex 38: De Helvetii, p. 4 -5. Ook de scène met Audania en de paardenwedloop onderstrepen de arrogantie van Lucius, p. 13-15.
- Alex 38: De Helvetii, p. 4
|