|
De eerste uitgave uit 2006 verscheen bij Casterman. |
Nauwelijks een jaar na het verschijnen van Roma, Roma... ligt het nieuwe verhaal Het Was in Khorsabad in de rekken.
Na het afhaken van Rafael Moralès(1) wordt het tekenwerk van het nieuwe verhaal toevertrouwd aan Cédric Hervan en Christophe Simon. Voor het eerst laat Jacques Martin zich ook bijstaan bij het uitschrijven van het scenario. De laatste hand wordt gelegd door François Maingoval. Hervan werd in 1999 door Martin aangeworven. Hij tekent enkele albums uit de reeks De Reizen van Alex. Simon was sinds 1993 in dienst van Martin. Hij assisteerde Moralès voor het album De Barbaren. Hij tekende de twee korte verhalen bij De Dooltocht van Alex en nam het tekenwerk van Gilles Chaillet over voor de reeks Lefranc (voor twee verhalen). Kortom, Christophe Simon had al heel wat ervaring en zou de hoofdtekenaar worden van Alex.(2) Vooral in het tweede gedeelte van het verhaal is de hand van Simon duidelijk herkenbaar.
Alex is uitgenodigd aan het hof van de Parthische koning Orodes. Aan Surena(3) doet Alex zijn verhaal over het begin van zijn avonturen in Khorsabad. Martin past de geschiedenis aan. Alex met familie maakte deel uit van de Galliërs in Crassus' leger. Na de nederlaag vlucht Alex samen met een leeftijdgenoot, Claudius Marcellus Caravia. In Khorsabad raken ze gescheiden.
|
Alex en zijn familie maakten deel uit van Crassus' leger. |
Orodes heeft Alex uitgenodigd omdat hij aan Caesar een gouden kruik wil schenken. Zelf bewaart hij een gelijkaardige loden kruik, als doodskist voor Caesar indien die het Parthische rijk zou durven aanvallen.
Alex krijgt toelating om naar Khorsabad, dat heropgebouwd wordt, te gaan. Khorsabad heeft een nieuwe gouverneur, die zich Sargon noemt. Hij is rijk geworden door de ontginning van aardolie.
In Khorsabad hebben Alex en Enak onmiddellijk door dat Sargon Arbaces is. De aardoliekonvooien worden beschermd door een troep geleid door oud-centurio Curius Scevolla. Arbaces spant een hinderlaag, maar Scevolla komt Alex en Enak te hulp.
|
Curius Scevolla komt Alex te hulp. |
De blind gemaakte Claudius wordt gered uit de aardoliewinning van Arbaces. Een aanval op Khorsabad door nomaden doet Arbaces vluchten naar het hof van koning Orodes. Arbaces overtuigt de koning om Alex te arresteren. Met de steun van Curtius Scevolla en Surena kan Alex de koning van zijn onschuld (van de aantijgingen van Arbaces) overtuigen. Arbaces vermoordt Surena.
|
Arbaces vermoordt Surena. |
Alex keert met de gouden kruik huiswaarts. Een complot om de kruik te stelen, wordt door de steun van de blinde Claudius verhinderd.
Bij het afleveren van de kruik, valt ze en ontvangt Caesar een gedeukte kruik.
|
Caesar ontvangt een gedeukte kruik. |
In dit verhaal corrigeert Jacques Martin de fouten/vergissingen uit het eerste Alex-verhaal. Wanneer Alex nu in Khorsabad aankomt, ligt de stad in puin. Arbaces wil de stad wel laten herrijzen, maar mislukt hierin. De stad wordt opnieuw door een brand vernietigd. In Alex de Onversaagde ziet Alex bij zijn aankomst in Rhodos de kolos van Rhodos.(4) Het beeld werd echter vernield door een aardbeving omstreeks - 225. Op de markt van Rhodos wil Enak een beeldje van de kolos kopen. Scevolla vertelt dat het beeld door een aardbeving is verwoest.(5)
Met enkele prenten grijpt Christophe Simon terug naar Alex de Onversaagde: Surena op zijn paard(6) en Alex op het balkon bij de intrede van Marsalla in Khorsabad(7). Eenmaal Sargon als Arbaces ontmaskerd is, draagt hij kleding die rechtstreeks overgenomen is uit het eerste Alex-verhaal, met een lichte wijziging van de tint van zijn tuniek.
|
Alex op het balkon bij de inname van Khorsabad, een verwijzing naar Alex 1: Alex de Onversaagde. |
Orodes liet Surena inderdaad in -52 ter dood brengen omdat hij bevreesd was voor zijn populariteit. Weliswaar niet door Arbaces. Het opnemen van de dood van Surena in het verhaal, betekent ook dat dit verhaal nauwkeurig te dateren is. Iets wat Jacques Martin na de eerste twee verhalen nooit meer gedaan heeft.(8)
Een knipoogje van Jacques Martin: Arbaces die zich Sargon noemt, roept herinneringen op aan de Iraakse dictator Sadam Hoessein bij zijn arrestatie.
|
Arbaces als Sadam Hoessein. |
Een actuele verwijzing geeft Jacques Martin wanneer de verkoper op de markt in Rhodos Enak "een vuile Turk" noemt.
|
Enak wordt uitgescholden voor “vuile Turk”. |
De tekenstijl van Christophe Simon sluit dicht aan bij de academische stijl van Jacques Martin.
Het Was in Khorsabad verscheen in september 2006 bij Casterman. Met Christophe Simon als tekenaar werd het mogelijk jaarlijks een verhaal af te leveren.
|
Illustratie van de titelpagina. |
GERAADPLEEGDE BRONNEN
- In 2009 zal Rafael Moralès nog een derde deel tekenen over Egypte in De Reizen van Alex.
- Cédric Hervan (Wikipedia), Christophe Simon (Wikipedia), ingezien op 16 mei 2022.
- Uit Alex 1: Alex de Onversaagde.
- Alex 1: Alex de Onversaagde ,p. 27
- Alex 25: Het Was in Khorsabad, p. 39
- Alex 25: Het Was in Khorsabad, p. 4
- Alex 25: Het Was in Khorsabad, p. 6
- De verhalen met Cleopatra zou men met een verwijzing naar de leeftijd misschien kunnen dateren, maar in dat geval blijft de datering vaag.
|