De eerste uitgave uit 1978 verscheen bij Casterman. Dit is de cover van een latere herdruk waarvan de lay-out geüniformiseerd werd.

Nadat Jacques Martin Het Spook van Carthago beëindigt, start hij een halfjaar later zijn volgende Alex-verhaal. De Prooien van de Vulkaan start in nummer 43 van 1977 in Kuifje/Tintin. Het loopt tot nummer 6 van het volgende jaar.

Oorspronkelijk was het verhaal niet bedoeld voor Alex. Martin is bevriend met Paul Cuvelier. Ze wonen in elkaars buurt. Martin heeft in het begin van de jaren 1970 twee projecten in zijn hoofd voor verhalen die Cuvelier zou kunnen tekenen. Een verhaal met als hoofdpersoon de Florentijn Xan Marco, dat zich afspeelt in de renaissance(1) en een Corentin-verhaal waarbij de radja van Sompur en zijn familie gevangengenomen zijn en Corentin en Kim de herovering organiseren. Geen van beide projecten gaat door. In 1973 werkt Martin een nieuw scenario uit voor Corentin: L'Ogre Rouge. Martin schrijft een scenario om Cuvelier te plezieren: geen documentatie nodig, binnen de ongerepte natuur, geen steden, geen massa's, een eiland met mooie mensen en charmante meisjes met weinig kledij, haast naakt. Corentin en Kim vertrekken uit Sompur. Door een muiterij op hun schip worden ze achtergelaten op een eiland. Daar ontmoeten ze de inboorlinge Malua.(2) Cuvelier tekent aan de eerste acht pagina's. Sommige tekeningen zijn volledig uitgewerkt, andere slechts ruw geschetst. Het zijn de laatste bladzijden die Cuvelier als stripauteur op papier zet. Hij geeft het op. De acht pagina's werden uitgegeven onder de titel Corentin en de Wildeman.(3) Het is dit scenario dat Martin herwerkt voor zijn album De Prooien van de Vulkaan. Corentin en Kim worden Alex en Enak.

De aankomst van Corentin op het eiland (uit Corentin en de wegen van het wonderlijke: Paul Cuvelier en de strip (Philippe Goddin, Le Lombard, 1984, p. 103).

Malua door Cuvelier De aankomst van Corentin op het eiland (uit Corentin en de wegen van het wonderlijke: Paul Cuvelier en de strip (Philippe Goddin, Le Lombard, 1984, p. 110).

Het album begint met Alex en Enak die op het strand worden achtergelaten door de muiters. Ze waren in opdracht van Caesar op weg naar Indië om een verbond te sluiten tegen de Parthen. Om te ontsnappen, beginnen ze een vlot te bouwen. Op een nacht horen ze kreten. Ze ontmoeten een jonge vrouw, Malua, die op de vlucht is, omdat ze zou geofferd worden aan Mohlok (de vulkaan). Malua helpt ze met het verzamelen van voedsel. Omdat het vlot een zeil nodig heeft, kunnen Alex en Enak Malua overtuigen om naar haar dorp terug te keren. Na de nodige strubbelingen komt er een akkoord: in ruil voor het zeil zal Enak de jonge inboorlingen leren met pijl en boog te schieten. Bij de eerstvolgende volle maan zullen Alex en Enak moeten vertrekken.

Aankomst van Alex en Enak op het eiland.

Alex en Malua.

Alex en Enak zien vanuit de verte hoe een aantal jongeren dansen. Ze worden dan door de tovenaar meegevoerd naar de vulkaan. Een groep Feniciërs wacht hen op. Een jongen wordt in de vulkaan gegooid zodat zijn kreten tot in het dorp te horen zouden zijn. Het is duidelijk dat de Feniciërs er zijn om slaven te halen. Alex wacht de tovenaar op. In een gevecht met Alex komt de tovenaar om. Alex, Enak en Malua gaan de gevangen jongeren bevrijden. Dat lukt en ze keren weer naar het dorp. Daar vertelt de hoofdman dat hij tijdens een gevecht met de Feniciërs hiertoe gedwongen werd en dat hij dit doet om de rest van de stam te redden.

Dans van de jongelingen die geofferd worden.

Bevrijding van de prooien.

Samen met de inboorlingen maken Alex en Enak het vlot af. Malua wil meereizen. Wanneer ze achter het vlot loopt, wordt ze tegengehouden door de nieuwe tovenaar die al vroeger in het verhaal zijn wens had uitgesproken dat Malua zijn vrouw zou worden.

Het oorspronkelijke Corentin-scenario is wreder dan het Alex-verhaal. In het ritueel bij Corentin is voorzien dat naakte jongens en meisjes worden vastgebonden aan gebogen bomen, in brand worden gestoken en als offer weggekatapulteerd worden naar de vulkaan. In het Corentin-verhaal komt Malua om door de hand van Kuriwara (Karikuora in de Alex-versie).

Ter wille van Cuvelier had Martin het nodige naakt voorzien in zijn verhaal, wat uiteraard moeilijk lag voor het weekblad Kuifje. In het slot van het verhaal weet Martin de censuur te omzeilen en verschijnt Malua met blote borsten in beeld.(4)

Wanneer in de vroegere verhalen nogal wat interesse uitgaat van de vrouwelijke personages naar Alex, is dit het eerste verhaal waarbij ook Alex onder de bekoring komt van een meisje. Als ze samen bij het vuur zitten, zegt Alex: "Dan blijf ik ook zo lang mogelijk op. Het is een mooie nacht. Terwijl jij naar het vuur kijkt, kijk ik naar de sterren en misschien vallen we tenslotte bij hetzelfde licht in slaap." Martin brengt duidelijk een verliefd koppel in beeld. Als Malua achter het vlot loopt, wil Alex weerkeren en zelfs over boord springen, omdat hij vreest dat Malua in gevaar is.(5)

De Prooien van de Vulkaan is een atypisch verhaal. Er zijn nog ogenblikken dat Alex zich in de wildernis bevindt. Het gaat dan telkens om fragmenten zoals de tocht naar Afrika in De Zwarte Klauw. Maar dit verhaal is volledig in de wildernis gesitueerd. Steden, monumenten ontbreken. Ook zijn relatie met Malua wijkt af van de gewone gang. Enkel met Lidia, de zus van Octavianus, zal Alex een meer dan vriendschappelijke relatie onderhouden in een later verhaal.

Casterman geeft het album uit in 1978. Opvallend is dat de tekening op het titelblad verwijst naar het slot van het verhaal en zelfs na het slot: Alex en Enak op hun vlot in volle zee.

Het vertrek.

In de tekenfilmserie omvat het verhaal één aflevering.

Illustratie van de titelpagina.

 

GERAADPLEEGDE BRONNEN

  1. Jacques Martin zal de nam Xan recupereren voor een reeks avonturen die zich afspelen in de middeleeuwen en getekend worden door Jean Pleyers. De hoofdfiguur verandert vanaf het derde album van naam en wordt Jhen in het Frans en Tristan in het Nederlands. Paul Cuvelier had Pleyers in contact gebracht met Martin.
  2. Corentin en de wegen van het wonderlijke: Paul Cuvelier en de strip (Philippe Goddin, Le Lombard, 1984, p. 80-81, 94-98)
    Jacques Martin, Le Voyageur du Temps (Patrick Gaumer, Casterman, 2021, p. 294)
    Avec Alix: L’Univers de Jacques Martin (Thierry Groensteen, Alain De Kuyssche & Jacques Martin, Casterman, 2002, p. 143)
  3. De acht pagina's in: Corentin en de wegen van het wonderlijke: Paul Cuvelier en de strip (Philippe Goddin, Le Lombard, 1984, p. 103-110)
  4. Zie Omtrent Alex: Ontsnapt aan de censuur.
  5. Alex 14: De Prooien van de Vulkaan, p. 20, 46-47

 

Hugo Landuyt © Stripspeciaalzaak.be, 2024 - afbeeldingen: © Casterman