|
De eerste uitgave uit 1974 verscheen bij Casterman. Dit is de cover van een latere herdruk waarvan de lay-out geüniformiseerd werd. |
De Prins van de Nijl is het eerste album waarbij Jacques Martin, noodgedwongen, zich neerlegt om zijn verhalen in achtenveertig pagina's (zesenveertig tekenplaten) af te leveren. Het verhaal verschijnt in het weekblad Kuifje/Tintin in de nummers 22 tot 39 en na een korte onderbreking van 42 tot 43 in 1973.
Met dit verhaal wil Martin een eerbetoon brengen aan Margueritte Yourcenar voor haar roman Mémoires d'Hadrien. Omdat Enak een Egyptenaar is (en gezien zijn leeftijd) ziet Martin in hem de perfecte Antinoüs, een figuur uit de roman.(1)
Voor het verhaal fantaseert Martin een Egyptisch koninkrijk, Sakhara. Het is gesticht door afstammelingen van de Egyptische farao's die naar het zuiden zijn getrokken om zelfstandig te blijven tegenover de Ptolemeeën, die na de veroveringstochten van Alexander de Grote Egypte bezetten. Farao Ramès heeft geen onmiddellijke opvolgers voor de troon, maar Enak zou een afstammeling zijn van Ramès Menkherâ, de stichter van het rijk, en geadopteerd worden door de farao.
|
Sakhara, paleis en hoofdstad van het rijk. |
Het verhaal start met de aankomst van Alex en Enak in Nubië. De hartelijke ontvangst wordt overschaduwt door Qâa, een rosse profeet, die de ondergang van het rijk voorspelt. Enak wordt overladen met eer, als prins van Egypte. Tijdens het banket dat ter ere van Enak gegeven wordt, maakt Alex kennis met Saïs, de zuster van de farao. Zij wordt verliefd op Alex. Tijdens het feest roept Djefer, een hoveling, Alex bij zich. Djefer en de priesters vrezen dat Caesar, na zijn overwinning in Gallië, Egypte zal aanvallen. Zij willen Caesar vermoorden en vragen Alex dat te doen. Indien hij het niet doet zal hij, noch Enak, Rome weerzien. Saïs wil Alex beschermen en steelt de heilige hanger van het beeld van Ammon, waarbij een priester wordt gedood.
|
Qâa voorspelt de ondergang van het Sakhara. |
|
Saïs tracht Alex in te palmen. |
|
Saïs steelt de hanger van Amon om Alex te beschermen. |
Saïs geeft de hanger aan Alex. Alex verklaart aan Djefer dat hij het aanbod aanneemt en nog graag afscheid zou nemen van Enak. Enak en Alex nemen samen deel aan een jachtpartij, waarvan Alex gebruik maakt om te vluchten. De hanger beschermt hen tijdelijk, maar de jacht wordt voortgezet en Alex verliest de hanger. Hij wordt gegrepen. De farao beschuldigt Alex (hoewel hij beter weet) van de moord. Saïs belooft met Djerkao, prins van Meroê, te huwen als hij Alex redt.
Alex wordt slaaf en moet meewerken aan de bouw van een piramide Van een incident maakt de slavenopzichter, Satamon, gebruik om Alex in de woestijn achter te laten en over te laten aan de hyena's. Alex weet aan de hyena's te ontsnappen. 's Anderendaags daagt Alex Satamon uit tot een gevecht. Tegelijk trekt de praalstoet van de farao en Enak door de stad naar de Ammontempel om de adoptie te bezegelen en stormt de ruiterij van Djerkao naar voor en eist Djerkao Alex op. Wanneer de Meroïtische ruiterij aanvalt, komt de voorspelling van Qâa uit. Een regen van vuur uit de hemel doodt Satamon en verwoest de stad. Enak ontsnapt en wordt herenigd met Alex. Saïs vertrekt met Djerkao en sterft.
|
Alex bevrijdt zich van de hyena's. |
|
De ondergang van Sakhara door natuurgeweld. |
De Prins van de Nijl is een verhaal vol intriges, verraad en misleiding. De relatie tussen Alex en Enak komt onder spanning, wordt op de proef gesteld. Voor Alex is het vrij snel duidelijk dat de verklaring dat Enak een Egyptische prins is, doorgestoken kaart is om een complot tegen Caesar op het getouw te zetten. Enak, die niet wars is van ijdelheid, gaat mee in het verhaal. Enak gelooft aanvankelijk zelfs dat Alex een moord gepleegd heeft. Het is de uitval van Saïs die hem voor het eerst doet twijfelen.(2) Wanneer de farao zegt dat hij Alex zal doden, rukt Enak zich los en maakt hij zijn keuze.(3) Saïs gaat tot het uiterste, verloochent zichzelf, om Alex te redden tegen haar liefde voor Alex in en de belangen van de dynastie in.
|
Alex naar Egypte gelokt om Caesar te vermoorden. |
Ondanks het feit dat de verbondenheid met de farao's twijfelachtig is, zal Enak zich voortaan (in de volgende verhalen) voorstellen als Enak Menkherâ.
Meroë is de hoofdstad van het Nubische koninkrijk Koesj dat heel wat Egyptische gewoontes heeft overgenomen. In Meroë werden nog piramides gebouwd, weliswaar niet van het formaat dat getoond wordt in het verhaal.
De in het album genoemde god Ammon is algemeen bekend onder de naam Amon. Ammon is de Griekse versie van de Egyptische godennaam Amon. De profeet Qâa zal later nog gerecycleerd worden.
Het verhaal wordt in 1974 vrij snel na het beëindigen van de voorpublicatie door Casterman uitgegeven. In de tekenfilmserie is het verhaal één aflevering.
|
Illustratie van de titelpagina. |
GERAADPLEEGDE BRONNEN
- Avec Alix: L’Univers de Jacques Martin (Thierry Groensteen, Alain De Kuyssche & Jacques Martin, Casterman, 2002, p. 133)
- Alex 11: De Prins van de Nijl, p. 31-32
- Alex 11: De Prins van de Nijl, p. 42
|