13 x XIII  
XIII is getrouwd!
In deze aflevering leert Mac Lane dat hij, voor hij zijn geheugen verloor, getrouwd was met de dochter van de president van Costa Verde, José-Enrique de Los Santos, die door generaal Ortiz ten val is gebracht.

XIII 9"Voor Maria is een album dat aan Williams wens beantwoordt om eens van decor te veranderen. Hij maakte een knipoogje naar mij door me op te nemen in een raad van bestuur waarin hij mij tekent terwijl 'ik' de carrière van XIII overloop. Ik heb niet zelf aan William gevraagd om mijn hoofd te tekenen, maar zodra ik het personage zag wist ik dat hij niet oud zou worden.
William zorgt zelf voor de documentatie. In Midden-Amerika kennen we Costa Rica, Guatemala en Panama, maar William heeft dit allemaal opgezocht, met enigszins de hulp van Hugettes foto's. Costa Verde is trouwens een land dat niet bestaat. Het is de naam van de provincie waar William in Spanje woont.
  Een cliché
De multinational waarover gesproken wordt, verwijst naar United Fruits. Het wordt niet gezegd, maar het is duidelijk. De Verenigde Staten beschouwt, in navolging van de Monroe Doctrine (de naam van president James Monroe die elke Europese inmenging op het Amerikaanse continent veroordeelt, ook dat van de Verenigde Staten in Europese zaken, red.), Zuid-Amerika als hun achtertuin. Maar ze hebben hun hand overspeeld om de dictator van Panama af te zetten. Hij was een drugsdealer en dat viel een beetje op. Maar het is evident dat de Verenigde Staten nog steeds pro-Amerikaanse, totalitaire regimes steunt. We zijn begonnen met een cliché dat de werkelijkheid was. Maar we moesten het aanvaardbaar maken want er zijn toch heel wat lezers die weten wat er gebeurd is in Midden-Amerika.

De Mexicaanse onderdrukten
In dit verhaal is El Cascador de Zorro van de revolutie. Alle revolutionairen die oorlogvoeren tegen iets hebben nood aan een mythische held met wie ze zich kunnen identificeren. Generaal Patton was dat voor de Amerikanen. De lezer denkt ongetwijfeld aan Che Guevara. In Cuba is niet één afbeelding van Fidel Castro te zien terwijl er van Che Guevara overal zichtbaar zijn, hij is de Zorro uit de buurt. Want wie is Zorro? Hij is de verdediger van de Mexicaanse onderdrukten tegen de kwaadaardige gouverneur. El Cascador is de Robin Hood, maar omdat hij niet in actie te zien is, wordt hij gewoon aangehaald als de legendarische aanvoerder van de revolutie tegen de kwaadaardige dictator. Het is leuk om van genre te veranderen in de loop van dezelfde serie. Dit album kent een andere sfeer dan de vorige delen."
XIII 9

1992