13 x XIII  
Het beeld van de vader
XIII ontdekt hoe zijn vader vermoord werd door de lokale KKK en de naam van z'n moeder, Margareth Mullway, die stierf bij zijn geboorte. In deze aflevering is hij Jason Mullway.

XIII 7"Omdat ik deze zijsprong met het persoonlijke onderzoek van XIII wilde maken en het niet in één album van 48 pagina's verteld kreeg, heb ik er dus twee albums van gemaakt. Daardoor kon ik een fantastisch personage introduceren: de fantastische Judith. Ik heb er vaak bij William op aangedrongen om er niet weer een opwindende blondine van te maken. Hij heeft haar dus getekend met zwarte haren. Ik heb 'm gezegd dat ik niet zou willen dat ze te mooi zou zijn, ik wou dat hij haar 'gewoon interessant' maakte. Het was niet gemakkelijk om William dat duidelijk te maken, maar ik denk dat hij daar zeer goed in geslaagd is. Judith is de zonde in de bijbel. Het is een interessant personage dat we terugvinden in mijn scenario van het dertiende album in de reeks XIII Mystery.   De Ku Klux Klan, het anticommunisme, racisme, het antikatholicisme,... de thema's die je hier aantreft, zijn geen clichés, maar het zijn kenmerken van de Amerikaanse natie, neem bijvoorbeeld het racisme van die gasten die Jones in haar cel proberen te molesteren. Omdat het een dorpje is, een miniwereldje, is het veel gemakkelijker om obsessies uit te vergroten want het aantal personen dat erover praat is beperkt.

Gelukkig
Dat net de blinde Hattaway XIII herkent, is geen ironie, maar geloofwaardig omdat hij dezelfde stem heeft, ondanks het andere gezicht. Het is absurder om hem als Steve Rowland door te laten gaan in Southburg, bij zijn zogezegde familie, als hij zijn gezicht niet meer had. Gelukkig vindt hij zijn vader terug, verlamd en stom, dus kan hij niets meer zeggen. Zijn oom zal binnenkort niet meer leven. Dan blijft alleen nog Maggie over, de dienstmeid van de familie, half doof en bijna blind, die zeer blij is hem te herkennen.
In dit album speelt ook zijn vader, de journalist, mee. Hij werkt veel en laat zijn zoon aan z'n lot over. De afwezige vader is een thema dat je in al mijn verhalen terugvindt. Mijn vader heeft veel voor mij gezorgd, met uitzondering tijdens de oorlog. Hij was actief lid van het verzet en ik zat bij mijn grootmoeder. Na de oorlog was hij daarentegen ontzettend veel aanwezig. Ik heb enkel mijn vader gekend en mijn moeder die in 1941 overleed niet, maar het klopt dat alle familiebanden van al mijn personages verbonden zijn aan de vaderfiguur. Zoals ikzelf: ik ben een gescheiden vader met twee zonen die ik slechts één weekend op twee zag. De vader-zoonrelatie is de enige ouder-kindrelatie die ik heb gekend. Dat vind je ook terug in Largo Winch en Thorgal..."
XIII 7

1990