13 x XIII  
Een spel met de lezer
XIII is tot levenslange opsluiting veroordeeld, zijn identiteit wordt in het begin van deze aflevering herleid naar registratienummer HS 73 6. Maar Amos vindt een andere naam: Ross Tanner.

"Behalve het gevangenisthema heeft het personage van dokter Johansson zich in dit album de missie gegeven om uit XIII herinneringen te ontrekken die hij beweert verloren te hebben. Tezelfde tijd droomt hij van het uitroeien van de misdaad die hij als een ziekte beschouwd. Het is een gevangenis voor krankzinnigen en de arts leeft met het idee om deze geesteszieken te laten boeten voor hun zonden. Door zijn voortdurend contact met deze krankzinnigen is hij zelf een beetje geschift geworden.

XIII 3
  We hebben in dit verhaal een eerste verduidelijking van de foute identiteit van XIII. Hij zal zo goed als in elk album veranderen. Vanaf het vijfde of het zesde album besfete ik dat dit een spel zal worden met de lezer. Ik had er mijn plezier in om XIII in de loop van de reeks dertien verschillende identiteiten te geven. Maar het was ook een beetje per toeval dat ik hem een andere naam gaf. Ofwel, zoals hier, de naam Rowland omdat hij denkt dat hij werkelijk Rowland is, ofwel voor de zekerheid. Op een bepaald moment laten we de lezer opmerken dat Smith geen verstandig pseudoniem was, da's waar, maar dat paste goed bij Jones...

Het wetenschappelijk aspect
Het verhaal met de verborgen identiteit wordt gaandeweg, vanzelfsprekend, meer en meer problematisch. Tegenwoordig heeft het wetenschappelijk aspect in onderzoeken een imposante plaats ingenomen. Je moet er eens bij stilstaan hoe drie zaken de stiel van een scenarist overhoop haalden: het verdwijnen van de USSR want dat was de vijand bij uitstek, hoewel dit tegenwoordig een beetje terugkomt. Ze waren in zekere zin onze gelijken. Het tweede wat ons hindert, is het begrip 'verloren-teruggevonden'. Dit werkt niet meer want heel de wereld weet nu waar je zit dankzij smartphones of creditkaarten. En het derde is het DNA dat perfect te traceren is. Voor een scenarist wordt dit gecompliceerd."
XIII 3

1986