13 x XIII  
Op zoek naar een vrouw...
XIII, aangeduid als Steve Rowland door generaal Carrington, wordt geconfronteerd met mensen die hem waarschijnlijk kunnen herkennen...

"XIII windt vrouwen op omdat hij een knappe gast is, maar vooral omdat hij op zoek is naar zichzelf. Hij is dus egocentrisch, hij is tenslotte alleen in zichzelf geïnteresseerd. Hij geeft niet veel om anderen, maar vreemd genoeg houden de anderen van hem. In dit album wordt XIII voor Jake Shelton gehouden, de schuilnaam van kapitein Steve Rowland nadat hij de moordaanslag op president Sheridan beging. Het enige spoor waar XIII over beschikt, leidt naar een vrouw die misschien de sleutel tot zijn identiteit heeft. Maar zij is er niet meer. Niettemin vindt hij een kleine foto met op de achterkant het adres van de fotograaf.

Een kleine tegenstrijdigheid
Hij identificeert de indiaan op de foto als een Pawnee. Toen ik dit verhaal in 1985 schreef, had ik geen computer, maar XIII wendt zich tot zijn neefje David, een whizzkid die de omgeving van de foto weet te ontdekken. XIII ontdekt dat hij de erfgenaam was van de Rowlands, een racistische familie die hem niet echt aanstaat. Hier is er een kleine tegenstrijdigheid die pas later opduikt: Maggie, de oude zwarte dienstmeid van de familie, is zo goed als blind en ze herkent hem. Ze herkent hem als Steve Rowland terwijl de oude blinde journalist Zeke Hattaway, die hem als kleine jongen gekend heeft, hem later zal herkennen als Jason Fly.
  In dit album verschijnt ook luitenant Jones ten tonele. Ik wist nog niet dat zij een centrale figuur zou worden. In mijn gedachte had Jones slechts een bijkomende rol. Door haar te houden, heb ik haar meer karakter gegeven. Vroeger schonk ik niet de minste aandacht aan dergelijke personages. Hier komen we dus op een keerpunt in het verdere verloop van de serie. En ik ben naar verluidt niet de enige scenarist die het overkomt door het uiterlijk van een getekend personage zodanig geslaagd te vinden dat je vindt dat je het moet houden."

XIII 2
XIII 2

1985