13 x XIII  
De Zorro van de revolutie
Kelly Brian, alias El Cascador, leidt de Santoïstische revolutie. XIII ontdekt dat Brian en hijzelf één en dezelfde zijn.

"Er verschijnt een nieuwe vrouw in het leven van XIII: Maria. Judith behoort niet tot zijn verleden of tot zijn toekomst. Maria was een onderbreking. Er waren zijn echtgenote Kim, Jones die er de hele tijd is, Barnowsky, maar zij was tijdelijk, terwijl Maria blijkbaar een deel is van zijn verleden.

XIII 10
  Dit zijn de beruchte zes jaar die ik zorgvuldig had opspaard. Zij herkent hem aan zijn geur, aan zijn huid, door het contact. Maar is El Cascador Jason Fly of Kelly Brian? Dat zullen we later te weten komen. Zij herkende de man met wie ze trouwde. Dit is interessant want als ze president wordt, zal ze dit ontkennen om het staatsbelang. Hij kan zijn toevlucht niet zoeken in de beschermende schoot van zijn vermeende vrouw, die president werd van de republiek Costa Verde. Nochtans regelt ze het zo dat hij zich uit de voeten kon maken, maar ik vond de rol van die vrouw interessant. Ze ging van de revolutionaire strijd over naar het presidentschap zoals Vaclav Havel, Nelson Mandela, Fidel Castro,... het haar voordeden.
Die ideeën werden ingegeven door Williams wens om eens van decor te veranderen. Ik deed dat met plezier want het gaf ons de gelegenheid om de serie op een andere manier te doen herleven. Het verhaal was nagenoeg volledig verteld met Het Vonnis. Er was ook de ontdekking van zijn echte vader. Maar in tegenstelling met het begin, start ik deze keer wel met een vooropgesteld plan want ik weet al dat ik naar het einde toe ga.
Zijn de Santosisten een toespeling op de Sandinisten? Reken maar van wel. Maar ik heb me helemaal niet gedocumenteerd over deze beweging. Ik laat me inspireren door de actualiteit door het lezen van de krant of het kijken naar de tv. Maar hier had ik geen nood aan me te documenteren omdat het land fictief is. Het volstaat om geloofwaardig te blijven. Bovendien voegt El Cascador geen politieke dimensie toe aan zijn strijd. Hij ondersteunt zichzelf en de anderen aan zijn kant."
XIII 10

1994