20 JAAR ARCADIA, 20 TOPSTRIPS

In 2017 viert uitgeverij vzw Arcadia zijn twintigste verjaardag. De afgelopen twee decennia gaf Arcadia 75 strips uit in verschillende collecties. Wij vroegen onze lezers welke vijf Arcadia-strips zij de beste vonden. Alle 75 albums raakten genomineerd. Hieronder vind je de twintig meest genoemde albums en bijkomend een top-5 met beste reeksen.Jaguar1. JAGUAR
Het Visioen

Jan Bosschaert + Jean Dufaux
collectie Greyline Artistique, 2002

Ergens ver weg op een planeet, een planeet die in weinig verschilt van de aarde, leven twee stammen te midden van een uitgestrekte jungle. De amazones, een volk dat bijna uitsluitend bestaat uit vrouwen, hebben de macht over de stad Maya, een imposant bouwwerk dat als een dreigende reus boven de hoogste boomtoppen uittorent.
De kluizenaars, een primitieve maar vredelievende stam, houden zich schuil in de schaduw van het woud, berustend in hun onfortuinlijke maar onvermijdelijke noodlot. Nooit eerder wist een kluizenaar zijn lot te ontlopen, nooit eerder kon een kluizenaar de geschiedenis veranderen.
Toch zou de onmogelijke liefde tussen een kluizenaar en een amazone het begin van een nieuw tijdperk inluiden, het begin van een strijd die het onrecht van vele generaties ongedaan zou maken.

Potloodversie van het reguliere album.
Chick Bill2. CHICK BILL
De Onweerstaanbare Zorfelin

Tibet
collectie Arcadia Archief nummer 12, 2010

De komst van de Russische albinojongen Joeri Zorfelin zet het vredige Wood City in een mum van tijd in rep en roer.
Terwijl Chick Bill alleen maar oog lijkt te hebben voor de lieftallige (school)juffrouw Julie, hebben de andere inwoners van het stadje hun handen en vooral hun ogen vol met de vreemde nieuwkomer…

Vertaling van het Franse deel 68 dat Le Lombard niet in het Nederlands uitgaf.
Sarah Spits3. SARAH SPITS
De Tornadojagers

Marc Wasterlain
collectie Arcadia Archief nummer 27, 2014

De Tornadojagers is het laatste album uit de stripreeks Sarah Spits. Negen jaar nadat de Franstalige editie bij uitgeverij Dupuis verscheen, en bijna dertig jaar nadat de roodharige journaliste voor het eerst haar opwachting maakte, komt er met De Tornadojagers (voorlopig) een einde aan de belevenissen van deze kranige avonturierster.
De Tornadojagers bundelt zes kortverhalen, zes reportages waarin Sarah Spits het menselijk ingrijpen op onze ecologie aan de kaak stelt. Zo gaat Sarah Spits op tornadojacht, vinden we haar terug in het Amazonewoud, en doet ze de vondst van haar leven tussen de pinguïns in Antarctica.
Sarah Spits is, naast Dokter Zwitser, een van de twee geesteskinderen van Marc Wasterlain die in de jaren 1970 en 1980 wekelijks te volgen waren in Robbedoes. In totaal verschenen er negentien albums bij uitgeverij Dupuis en één bij vzw Arcadia.

Album in kleur.
De Sliert4. DE SLIERT
Terug van Weggeweest

Jean-Marc Krings + Zidrou
collectie Arcadia Archief nummer 36, 2016

De Sliert is weer terug van weggeweest! Na een afwezigheid van enkele decennia nemen Archibald Mac Dingeling, Grenadine, Phil, Dizzy en de Japanse tweeling Atchi en Atcha het andermaal op tegen hun grote vijand: De Kaaimannen.
Tannie en zijn twee kornuiten, Fons en Rudolf, broeden naar aloude gewoonte op snode plannen om zich meester te maken van het clubterrein van De Sliert. Geen sinecure, maar deze keer krijgen ze hulp uit onverwachte hoek.
Van De Sliert verschenen in totaal zes albums bij uitgeverij Dupuis en dit in een tijdspanne van dertig jaar. Bollie en Billie-tekenaar Roba kon voor de scenario's rekenen op ronkende namen als Vicq, Maurice Tillieux en Yvan Delporte.
Ter ere van de zeventigste verjaardag van het weekblad Spirou in 2008 besloten Jean-Marc Krings en Zidrou deze stripklassieker nieuw leven in te blazen, wat uiteindelijk resulteerde in twee albums: Terug van Weggeweest en De Sliert in Japan.
Taka Takata5. TAKA TAKATA
Taka Takata Ziet Ze Vliegen

Jo-El Azara + Vicq
collectie Arcadia Archief nummer 19, 2012

In Taka Takata Ziet Ze Vliegen komt de kleine bijziende antiheld voortdurend in hilarische situaties terecht, waaruit hij zich — uiteraard — telkens weer opnieuw weet te redden. Zo bindt de vredelievende Japanse piloot ondermeer de strijd aan tegen zijn eeuwige rivaal Gouden Kaak, trekt hij zijn stoutste schoenen aan om als eerste aardling een voet op Mars te zetten en neemt hij het met de eerbiedwaardige Lama Tar-Tang-Poing op tegen een stel ontsnapte gevangenen.
Pokervrouw6. POKERVROUW
De Wolvinnen van Han

Renaud + Jean-Luc Vernal
collectie Arcadia Archief nummer 28, 2014

De Wolvinnen van Han is een onuitgegeven avontuur van de drie stripheldinnen van Pokervrouw, oorspronkelijk geschreven in opdracht van de Waalse provinciestad Han-sur-Lesse, en in de jaren 1980 gepubliceerd in het stripweekblad Kuifje.
Geïnspireerd door de populaire Amerikaanse televisieserie Charlie's Angels riepen scenarist Jean-Luc Vernal en tekenaar Renaud Denauw begin jaren 1980 de spannende belevenissen rond drie rondborstige detectives in het leven. Uiteindelijk zouden er zeven albums van Pokervrouw verschijnen bij uitgeverij Le Lombard en een achtste nu dus bij vzw Arcadia.
In De Wolvinnen van Han genieten Jaimie, Laurence en Amanda van een welverdiende rust in de Ardennen, tot deze verstoord wordt door de komst van enkele oude vijanden. Blijkbaar heeft de verdwijning van enkele kostbare films het geboefte tot bij de drie dames geleid en hebben ze niet de intentie met lege handen huiswaarts te keren.
Dokter Zwitser7. DOKTER ZWITSER
Terugkeer naar de Kattenplaneet

Marc Wasterlain
collectie Arcadia Archief nummer 39, 2017

Meer dan dertig jaar na Kattenplaneet en De Reus die Vragen Stelde maakt Dokter Zwitser zich op voor een nieuw intergalactisch avontuur aan de andere kant van de melkweg. Als hij op een stormachtige avond een noodkreet ontvangt van meester Leonard, begeeft hij zich in allerijl naar de kattenplaneet om zijn vierpotige vrienden te hulp te schieten. De boosardige Vorks hebben het niet alleen op de katten voorzien, maar zijn niet van plan de planeet te verlaten alvorens ze alle dieren aan hun wil hebben onderworpen. Zal Dokter Zwitser erin slagen de groene varkens huiswaarts te sturen of breken er donkere tijden aan voor de bewoners van de kattenplaneet?

Album in kleur met extra katern schetsen en voorstudies.
Govert Suurbier8. GOVERT SUURBIER
Zeppelin

Laurent Verron + Yann
collectie Arcadia Archief nummer 31, 2015

In de avonturen van Govert Suurbier reist de gelijknamige missionaris met zijn buikje en zijn onhandige discipel Reinier voortdurend de wereld rond, om in opdracht van het Vaticaan, de meest ondankbare missies te vervullen.
Deze komische priester-pseudo-detectivereeks van de hand van Laurent Verron en Yann is met Zeppelin aan haar zevende en laatste album toe. Tussen 1996 en 2002 verschenen de eerste zes delen reeds bij uitgeverij Le Lombard.
In Zeppelin schepen Govert, Reinier en Josephine Baker in aan boord van een Duitse Zeppelin, met als bestemming Brazilië. Buiten de gebruikelijke passagiers en bemanningsleden bevinden de drie vrienden zich in het illustere gezelschap van enkele nazi’s en de Engelse romancière Agatha Christie. Als de nazi's een voor een het loodje leggen, moet Govert Suurbier meer dan ooit een beroep doen op zijn grijze hersencellen om deze whodunnit tot een goed einde te brengen.

Album in kleur.
Dossier Jan Bosschaert9. DOSSIER JAN BOSSCHAERT
Jan Bosschaert
collectie Greyline Artistique, 2013

Bijna acht jaar na Duivels Ondeugend verscheen met Dossier Jan Bosschaert een nieuw artbook vol mooie schetsen en schilderijen van de Antwerpse duivel-doet-al Jan Bosschaert. Oude, nooit eerder gepubliceerde en speciaal voor de gelegenheid gemaakte tekeningen maken van Dossier Jan Bosschaert een uniek werk dat niet mag ontbreken in de collectie van iedere rechtgeaarde Bosschaert-, strip- of kunstliefhebber.

Artbook van 64 pagina's op groot formaat.
Johnny Paraguay10. JOHNNY PARAGUAY
Het Meisje met het Witte Haar

Malik
collectie Arcadia Archief nummer 14, 2011

Op zoek naar een voormalig G.I. belandt Johnny Paraguay in het broeierige Vietnam, waar de kustlijn geteisterd wordt door niets of niemand ontziende Chinese piraten. Paraguay moet er niet alleen alles aan doen om zijn eigen hachje veilig te stellen, maar eveneens dat van een mysterieus meisje dat een vreemde interesse heeft gewekt van een Chinese kolonel.
Duivels Ondeugend11. DUIVELS ONDEUGEND
Jan Bosschaert
collectie Greyline Artistique, 2005

Met de collectie Greyline Artistique probeerde Arcdia een zo representatief mogelijk beeld weer te geven van Jan Bosschaerts realisaties, geïllustreerd aan de hand van bekend en minder bekend werk. Duivels Ondeugend is vooral de bedoeling de lezer onder te dompelen in Bosschaerts imaginaire wereld van engelen, duivels en andere fijne personages en hem mee te laten genieten van zijn onnavolgbare tekentalent.

Artbook van 120 pagina's op groot formaat waarvan 24 in kleur. Bij een speciale editie van De Stripspeciaalzaak (300 genummerde en gesigneerde exemplaren) zat een annex-uitgave van 12 pagina's.
Johnny Goodbye12. JOHNNY GOODBYE
Het Vreemdelingenlegioen

Dino Attanasio + Martin Lodewijk
collectie Arcadia Archief nummer 5, 2009

In Het Vreemdelingenlegioen trekken Johnny en zijn maat Howdy als legionairs de bloedhete Sahara in, op zoek naar de minnaar van een radeloze miljonairsvrouw. Met twee ongure types, een op geld beluste luitenant en een wraakzuchtige sjeik in hun kielzog, belooft het niet bepaald een vakantie-uitstapje te worden voor de twee vrienden.
Lowietje13. LOWIETJE
De Duivelse Doedelzak

Berck
collectie Arcadia Archief nummer 6, 2009

Een vreemde erfenis en de duistere legende van De Duivelse Doedelzak doen Lowietje en Jacob onverwijld naar de Schotse Hooglanden afreizen. Zoals altijd zijn Teetje, Toffel en (uiteraard ook) tante Doortje nooit ver weg om de twee vrienden het leven zuur te maken.
Zullen Lowietje en Jacob als eersten het geheim achter de duivelse doedelzak weten te ontrafelen of moeten ze deze keer de duimen leggen voor tante Doortje en haar twee trawanten?
Lowietje14. LOWIETJE
De Zaak Goldenmeyer

Berck
collectie Arcadia Archief nummer 1, 2008

Striptekenaar op rust Berck boekte tijdens de jaren 1970 en 1980 veel succes met de populaire humoristische reeks Sammy, rond de gelijknamige lijfwacht en zijn partner in crime Jack Attaway. Een van zijn andere creaties die menig stripliefhebber ongetwijfeld is bijgebleven, is Lowietje, het rijke arme weesjongetje dat samen met butler Jacob de snode plannen van de op geld beluste tante Doortje voortdurend weet te verijdelen.
In De Zaak Goldenmeyer moeten Lowietje en Jacob het - naar aloude gewoonte - opnemen tegen tante Doortje en haar twee klunzige handlangers Teetje en Toffel. Zullen de snoodaards eindelijk hun slag thuishalen of zullen ze andermaal het onderspit moeten delven tegen de twee vrienden? Een prangende vraag waarop De Zaak Goldenmeyer het gepaste antwoord weet te geven.
Arkel15. ARKEL
De Reizigers van de Keerzijde

Marc Hardy + Stephen Desberg
collectie Arcadia Archief nummer 17, 2011

Verraden door Gordh wordt Estel door de opperduivels als slavin ingezet om woestijntranen te zoeken in het hete woestijnzand. Arkel, zelf gevangen door de gevangen engel, ziet zijn jeugdvriendin iedere dag verder wegkwijnen en stelt alles in het werk om zichzelf en Estel uit hun benarde situatie te bevrijden. Zal de leidsengel andermaal in zijn opzet slagen en zullen ze zich kunnen wreken op Gordh?

Afsluitend deel 5.
Toenga16. TOENGA
De Laatste Oever

Edouard Aidans
collectie Millennium 2000, 2007

Als Toenga's vlot te pletter slaat op de klippen van een ogenschijnlijk onbewoond eiland betekent dit voor de koene krijger het begin van een zenuwslopend avontuur in vreemd en onherbergzaam gebied. Samen met zijn vrienden Ohama en Noen neemt hij het op tegen geheimzinnige gedaanten en bloeddorstige monsters, en dit om hun enige en ultieme doel te bereiken: deze plek zo snel mogelijk te verlaten.
Met De Laatste Oever valt definitief het doek over de prehistorische avonturen van de Ghmoer Toenga. Meer dan veertig jaar na het verschijnen van De Wilde Horde laat tekenaar Aidans de moedige holbewoner nog een allerlaatste keer opdraven in een typisch Toenga-verhaal, gekruid met de nodige gevechten, achtervolgingen en bedreigende situaties.
Johnny Goodbye17. JOHNNY GOODBYE
De Zoon van Al Capone

Dino Attanasio + Martin Lodewijk
collectie Arcadia Archief nummer 10, 2010

De levens van Johnny Goodbye en zijn maat Howdy komen aan een zijden draadje te hangen als ze in de grijpgrage handen van 'scarface' Al Capone vallen. Om hun hachje te redden, worden beide vrienden gedwongen Capone’s zoontje Albert Francis in minder dan een maand tijd om te scholen tot volleerd gangster.
Geen makkelijke opdracht voor de detectives met de hete adem van staatsvijand nummer één in de nek.
De Musketiers18. DE MUSKETIERS
In Opdracht van de Koning

Mazel
collectie Arcadia Archief nummer 3, 2008

In Opdracht van de Koning verzamelt een fiks aantal korte verhalen die Mazel in zijn eentje bedacht en die in Robbedoes werden gepubliceerd lang voor de vier latere Musketiers-albums van zijn hand het levenslicht zagen. De meeste andere verhalen werden bedacht door Raoul Cauvin toen de reeks nog Cara en Calebas heette.
Dokter Zwitser19. DOKTER ZWITSER
De Lievehersbeestjes

Marc Wasterlain
collectie Arcadia Archief nummer 11, 2010

Een lustig met superactieve meststof experimenterende Dokter Zwitser wordt ter hulp geroepen door radeloze lieveheersbeestjes die hun betoverd eiland sinds enige tijd geterroriseerd zien door een niets of niemand ontziende stroper.
Woogee20. WOOGEE
De Samaritaan van Yosemite

André Benn
collectie Millennium 2000, 2000

Donkere wolken pakken zich samen boven het park van Yosemite. In de verte durven twee wazige figuren toch nog de weergoden te trotseren. Het zijn Woogee en zijn vriend Rooney, op de terugweg van een vermoeiende tocht door de bossen. Nog even en beide jongens zijn weer bij hun wagen. Nog heel even en ze zijn weer thuis. Althans, dat hopen zij.
In De Samaritaan van Yosemite ruilt Woogee de muffe studio's van Hollywood voor de adembenemende natuur van Yosemite Parc. Samen met enkele vrienden geniet hij van een welverdiende vakantie in het buitenverblijf van een bevriende actrice. Hun rust is echter van korte duur als ze plots worden opgeschrikt door een dramatische gebeurtenis die een totaal andere wending zal geven aan hun verblijf.

Afsluitend deel 4.
TOPREEKSEN
Arcadia geeft vaak meerdere delen van bepaalde reeksen uit. Als we alle punten van die genomineerde albums optellen, komen we tot een extra top-5 van beste reeksen volgens de deelnemende lezers.

1. (De Nieuwe Avonturen van) Mick Mac Adam (12 albums)
2. Dokter Zwitser
(3 albums)
3. Arkel
(5 albums)
4. Lowietje (3 albums)
5. Johnny Goodbye (2 albums)© De Stripspeciaalzaak, 2017


> terug naar De Stripspeciaalzaak <