Stripinvasie

Deze pagina is bijgehouden tot 3 april 2020. Op 26 april halen we de achterstand in op onze nieuwe site.

Klik verder naar de in april verschenen albums bij de volgende uitgeverijen:
Arboris
BD Must
Bries
Nanuq
Scratch Books
Sherpa
Uitgeverij Personalia
Uitgeverij Vrijdag
Raadpleeg ook de verschenen strips van
2020: meijunijuliaugustusseptemberoktobernovemberdecember
2021: januarifebruarimaartapril
 
Arboris
03/04
TOP
• De Complete Tanguy en Laverdure 10: Overvliegen Verboden: 24. De Spion uit de Wolken - 25. De Verboden Zone (Patrice Serres / Al Coutelis + Jean-Michel Charlier) (HC/144p/€29,95)
• De Complete Tanguy en Laverdure 10: Overvliegen Verboden: 24. De Spion uit de Wolken - 25. De Verboden Zone (Patrice Serres / Al Coutelis + Jean-Michel Charlier) (HC/144p/€59,95) (luxe met ex libris)
> In De Complete Tanguy en Laverdure worden alle oude verhalen van scenarist Jean-Michel Charlier gebundeld. De nieuwere verhalen blijven vooralsnog enkel als losse albums te koop. Deel 10, met de titel Overvliegen Verboden, bundelt de laatste klassieke avonturen van de tekenaars Patrice Serres en Al Coutelis in een uitgave van 144 pagina's met dossier, ook weer te koop als een luxe met wikkelomslag en ex libris. De voorstelling van uitgeverij Arboris: "Tanguy en Laverdure staan op non-actief bij de luchtmacht en werken nu al enige tijd bij de geheimzinnige vliegtuigmaatschappij Delta Airways, een schijnfirma die in werkelijkheid onderdeel is van de Franse geheime dienst. In deze laatste twee verhalen die nog door Jean-Michel Charlier zijn geschreven, voeren ze een opdracht uit in het Afrikaanse land Kombala. Patrice Serres, die het tekenen van de reeks heeft overgenomen, tekent het eerste deel, terwijl het tweede deel door Al Coutelis wordt uitgewerkt. Dit deel is ruim dertig jaar niet verkrijgbaar geweest en wordt in deze bundeling voor het eerst sinds 1988 herdrukt. In het dossier wordt op de reden daarvan ingegaan, onder andere via een interview met Alexandre Coutelis. Ook zijn weer de nodige zeldzame documenten uit de archieven van Charlier en Coutelis toegevoegd, alsmede een dossier met de Tanguy en Laverdure-omslagen van het weekblad Pep."
• Konvooi 2: De Privéverzameling (Philippe Buchet + Jean David Morvan) (SC/48p/€9,95) (herdruk)
• Konvooi 3: Het Raderwerk (Philippe Buchet + Jean David Morvan) (SC/56p/€9,95) (herdruk)
> Twee herdrukken als voorbode voor de vertaling van deel 15 die in productie is, samen met deel 5 van de spin-off De Jeugdjaren van Nävis.


BD Must
03/04
TOP
• La Belle, la Timbale et la Cafetière (Daniel Brecht) (€39,00) (portfolio met zes prenten in enveloppe)
> Genummerd op 250 exemplaren. BD Must publiceert van tekenaar Daniel Brecht de Franse editie van de westernreeksen De Schaduwen van de Sierra Madre en Het Goud van Morrison. BD Must zal zelf Brechts nieuwe western Dirty Cobb in het Nederlands uitgeven.
• Les Filles de Krings (Jean-Marc Krings) (€29,00) (portfolio met zes prenten in enveloppe)
> Jean-Marc Krings was de tekenaar van de de Kiekeboes-trilogie Fanny K. die door BD Must in het Frans werd uitgegeven. Bij een crowdfundcampagne was deze portfolio een extraatje voor investeerders. Fanny staat afgebeeld op de enveloppe. Op de zes, op 250 exemplaren genummerde prenten staan andere meiden.
• Helena (Danker Jan Oreel) (€39,00) (portfolio met zes prenten in enveloppe)
> Genummerd op 250 exemplaren, enkele jaren geleden uitgegeven door BD Must die Danker Jan Oreels Helena in het Frans publiceert.


Bries
03/04
TOP
• Shady (Brecht Vandenbroucke) (HC/168p/€32,00)
> Een nieuw, dik album door Brecht Vandenbroucke. Hij publiceerde bij Bries al White Cube. Ook Shady is iets bijzonders. Even voorstellen: "Shady is een echte b*tch: gemeen, jaloers, egocentrisch. Met deze eigenschappen is het niet verwonderlijk dat Shady eenzaam is... Wanneer een fee de opdracht krijgt om op aarde een verloren ziel te redden, valt haar oog op Shady. Kan zij Shady ertoe aanzetten om een beter mens te worden? Dat het een moeilijke opdracht wordt, staat buiten kijf. Het verhaal bevat vele kleine emoties en een grote dosis humor. Elk hoofdstuk wordt bovendien afgewisseld met een blok gags rond Shady. In deze gags steekt Vandenbroucke meer dan eens de draak met maatschappelijke en culturele fenomenen, tendensen en bekende figuren."


Nanuq
03/04
TOP
Boerke: Ontgoocheld (Pieter De Poortere) (HC/56p/€15,95)
> Het gaat alweer hard voor Boerke van Pieter De Poortere. De tweede Boerke Bijbel is bijna uitgeput bij uitgeverij Nanuq en inmiddels is er een gloednieuw album. En sinds 29 maart loopt de animatiereeks van Boerke op Canvas waar dagelijks afleveringen te zien zullen zijn. Dat is een productie van De Hofleveranciers, animatiestudio Fabrique Fantastique in samenwerking met Option Media, Maaike Cafmeyer, Jos Dom, Han Coucke, Flip Kowlier en anderen. De voorstelling van Boerke Ontgoocheld: "Boerke, genietend van stijgende roem, gaat op zoek naar de ultieme heldenrol! Is dit het moment om uit te groeien tot een held van de natie of moet hij zich schikken in zijn lot als pantoffelheld en eeuwige loser? Zijn al die heldenverhalen fake news? In dit nieuwe verhaal gaat Boerke op zoek naar de persoon achter de held. Geen enkele muzikale, maatschappelijke, culturele of sportieve held is nog veilig!"


Scratch Books
03/04
TOP
Stad van Klei - jubileumuitgave (Milan Hulsing) (HC/168p/€27,50) (heruitgave met essay, schetsdossier en extra verhaal Stille Chaos)
> De heruitgave van het meesterwerk Stad van Klei, door Nederlander Milan Hulsing, betreft een jubileumuitgave. Het is namelijk tien jaar geleden dat de eerste editie in softcover bij Oog & Blik | De Bezige Bij verscheen, net in het jaar dat de Arabische Lente in Egypte, de woonplaats van Hulsing, uitbrak. Deze nieuwe editie verschijnt in harde kaft, de afdrukken zijn geremasterd en er zit aansluitend een extra dossier bij waardoor het aantal pagina's van 134 is uitgebreid naar 168! Scratch Books hanteert voor deze uitgave ook hetzelfde formaat als de andere albums die het van Milan Hulsing uitgaf, De Smokkelaar en de spin-off daarop, Spaans Rood. Hier vind je onze bespreking van de eerste druk van Stad van Klei.


Sherpa
03/04
TOP
• 1991 (Yuri Landman) (SC/104p/€19,91)
> Autobiografisch werk waarin Yuri Landman specifieke gebeurtenissen uit 1991 vertelt. De verkoopprijs is niet toevallig op 19,91 euro vastgelegd. "Augustus 1991. Een jonge grungeband uit Seattle is op tournee in Europa en zal spoedig muziekgeschiedenis schrijven. Intussen valt de Sovjet-Unie uit elkaar na een mislukte coup. Aan mij gaat het allemaal voorbij. Ik ben te druk bezig met ontgroeningskamp, een week die ik afsluit met een persoonlijke zege..."


Uitgeverij Personalia
03/04
TOP
• Jump 8 (diverse auteurs) (SC/48p/€4,25)
Strip Holland Strip (Margreet de Heer) (HC/160p/€27,95)
> "Drie jaar Stripmaker des Vaderlands in één boek - met stripreportages, stripinterviews, stripfoto's en nog veel meer! Margreet de Heer was drie jaar lang Stripmaker des Vaderlands en heeft in die tijd een groot aantal strips getekend. Deze strips zijn nu gebundeld in een mooie boekuitgave van 160 pagina's. Niet alleen leuk voor de stripliefhebber, maar voor iedereen die een inkijkje wil in de Nederlandse stripwereld en wat Margreet als 'des Vaderlands' nou precies gedaan heeft. En zéker een must voor studenten aan de Comic Design-opleiding, want dit is stripgeschiedenis! In het boek staan stripinterviews, onder andere met Lenny Kuhr en Stripschapprijswinnaars Peter van Dongen (Rampokan, Blake en Mortimer), Typex (Rembrandt, Andy) en Wasco (1000 Pinguins), maar ook met Kenny Rubenis (Dating for Geeks) en Eric Heuvel (January Jones, Bud Broadway). En verder educatieve strips, over Sinterklaas en het Wilhelmus bijvoorbeeld. Maar ook strips over het Songfestival, inclusief een Lucky Luke-verhaal met Jeangu in de hoofdrol." Onze eigen medewerker Mario Stabel interviewde een tijd geleden Margreet de Heer. Je kan het interview hier terugvinden.


Uitgeverij Vrijdag
03/04
TOP
• Duizend Bommen en Castraten: Censuur in Strips (Jan Smet) (HC/572p/€45,00) (herdruk)
> Dit ijverige naslagwerk raakte in een mum van tijd uitverkocht. Gelukkig volgt deze herdruk relatief kort na alle persaandacht. Duizend Bommen en Castraten bevat maar liefst 572 rijkelijk geïllustreerde pagina's over censuur in strips. Het boek, met een coverillustratie van Kim Duchateau, verschijnt als hardcover. Dit is het levenswerk van Jan Smet, een pionier op het gebied van stripjournalistiek in Vlaanderen. Zijn hele carrière lang, voornamelijk in Stripgids, berichtte hij over censuurgevallen in binnenlandse en buitenlandse strips, in bijzonder veel bekende stripreeksen tot obscure uitgaven. Op een erudiete, informatieve en ook wel amusante manier schreef hij talloze artikels met talloze voorbeelden over allerlei vormen van censuur, van zwarte balkjes of bijgewerkte tekeningen om bloot te verhullen tot publicatieverboden omdat er niet gelachen mag worden met hooggeplaatsten, bevolkingsgroepen, religie, enzovoort. Dit boek is een herwerkte en aangevulde bundeling van al die artikels die een halve eeuw lang verschenen. In tijden waarin (zelf)censuur weer helemaal terug is en lange tenen nog langer zijn geworden, is dit boek actueel en het overzicht is overdonderend. Dit is een standaardwerk, een must voor elke nieuwsgierige stripliefhebber die geïnteresseerd is in grote hompen boeiende stripgeschiedenis. De voorstelling van Uitgeverij Vrijdag: "Altijd en overal, en in alle vormen van kunst en entertainment, zijn er dingen die niet mogen. Presidenten, pastoors, politici, politiemannen en puriteinen, allemaal blijken ze wel eens lange tenen te hebben en proberen ze dingen te verbieden. In de wereld van het beeldverhaal is dat niet anders. Meer dan vijftig jaar lang boog strippionier Jan Smet zich over stripcensuur. In dit boek, te beschouwen als zijn levenswerk, behandelt hij bekende, soms zeer gemediatiseerde zaken, maar heeft evenveel aandacht voor ondergesneeuwde of vergeten vormen van censuur. Hij gaat van Europa naar de Verenigde Staten en terug, en belandt onderweg op onverwachte plaatsen. Daarmee biedt dit boek een soms trieste, soms verbijsterende, dan weer geestige of verbazingwekkende schaduwgeschiedenis van het beeldverhaal, met een bijzondere focus op wat allemaal niet mocht."


INFO
StripFacts
Stripinvasie
TOEKOMST
Te Verschijnen
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips