Stripinvasie

Klik verder naar de in maart verschenen albums bij de volgende uitgeverijen:
vzw Arcadia
Casterman
Concerto Books
Daedalus
Dargaud
Dark Dragon Books
Dupuis
De Harmonie
Glénat
INdruk
Le Lombard
Matsuoka
Pangolin Comics
RoaRrr Uitgeverij
Saga Uitgaven
Scratch Books
Standaard Uitgeverij
Stripstift
Uitgeverij Cliché
Raadpleeg ook de verschenen strips van
2020: meijunijuliaugustusseptemberoktobernovemberdecember
2021: januarifebruarimaartapril
 
vzw Arcadia
20/03
TOP
Arcadia Archief
• 55. Foucauld: Een Verleiding in de Woestijn (Martin Jamar + Jean Dufaux) (HC/48p/€24,95)
• 55. Foucauld: Een Verleiding in de Woestijn (Martin Jamar + Jean Dufaux) (HC/48p/€48,00) (luxe met ex libris in doos)
> Fragmenten uit het leven van ontdekkingsreiziger Charles de Foucauld die zijn lot als trappist, heremiet en grondlegger van een christelijke leer hebben bepaald. Martin Jamar en Jean Dufaux zijn ook de auteurs van Dubbelmasker, De Rovers van Keizerrijken en hun voorgaande biografische strip, Vincent: Heilige tussen de Musketiers.


Casterman
13/03
TOP
• De Oorlog van de Lulu's 7: Luigi (Hardoc + Régis Hautière) (SC/56p/€8,50)
> De Oorlog van de Lulu's krijgt een filmbewerking, zie dit bericht. Van de knap vertelde, historisch gesitueerde reeks ligt intussen deel 7 in de winkel. Vanaf nu volgen we de Lulu's na de Eerste Wereldoorlog. "Januari 1919. De gevechten zijn voorbij, maar er is nog geen verdrag ondertekend en de sporen van de oorlog zijn nog duidelijk zichtbaar. Lucien en Luigi trekken door verwoeste landschappen. Ze gaan naar Valencourt, waar alles is begonnen, in de hoop dat ze daar Lucas en Ludwig zullen terugvinden. Ondanks het slechte nieuws van Luigi over de graaf en de Gentils Hommes zijn de twee Lulu's ervan overtuigd dat hun vrienden nog leven en ze zullen er alles aan doen om hen terug te vinden!"


Concerto Books
13/03
TOP
• Visa Transit 2 (Nicolas de Crécy) (HC/136p/€27,99)
> Vorig jaar verscheen deel 1 van de driedelige roadtrip Visa Transit, verteld en in beeld gebracht door door Nicolas de Crécy. Dit is het vervolg: "Juli 1986. Nicolas en zijn neef Guy vervolgen de roadtrip in hun oude Citroën Visa door Turkije, op de hielen gezeten door een dode dichter die over zijn auteursrechten waakt. Monotone trajecten over asfaltwegen, waar alleen klankpoëzie voor afleiding zorgt, worden afgewisseld door schilderachtige, eeuwenoude steden, zoals het overweldigende en angstaanjagende Istanbul. Hun odyssee heeft geen eindbestemming — ze willen simpelweg zo ver mogelijk zien te komen. Onderweg denkt de tekenaar na over de keuzes die hij in zijn leven heeft gemaakt en mijmert hij over de werking van het geheugen. Sommige indrukken zijn nog haarscherp, terwijl zijn herinneringen aan de Bosporus zijn verdrongen door de aquarellen van William Turner. En onwillekeurig dwalen zijn gedachten af naar zijn reis naar Wit-Rusland, tien jaar later, waar de wolk van Tsjernobyl nog altijd zijn schaduw wierp."


Daedalus
20/03
TOP
• Androïden 7: De Laatste der Engelen (Elia Bonetti + Jean David Morvan) (HC/56p/€19,95)
> Androïden deel 7 is geschreven door Jean David Morvan, de scenarist van Konvooi. "Een androïde die belast is met het geven van extreme computerzalving aan de slachtoffers van buitenaardse aanvallen, zal door middel van kruiscontroles van de herinneringen van de overledene beseffen dat de officiële verklaringen van deze aanvallen vals zijn. De vrouwelijke androïden van het model Last Angel, die verantwoordelijk zijn voor het verzamelen van de herinnering aan de soldaten die in de strijd zijn omgekomen, keren na afloop van hun missie terug naar hun rek om deze herinnering te legen en opnieuw op te starten voor het volgende slagveld. Een van hen lijkt, tegen alle verwachtingen in, het proces aan te houden, maar het is technisch onmogelijk. Androïden hebben geen gevoelens."
• Azimut 5: De Laatste Winterprik (Jean-Baptiste Andreae + Wilfrid Lupano) (HC/56p/€19,95)
> Van de verbluffend getekende fantasyreeks Azimut is dit het laatste deel. "Een enorme ijsgolf overspoelde het ganse continent. Kleingrutistan, het enige land dat gespaard is gebleven van de ramp, ziet zijn plannen om de wereld te veroveren gedwarsboomd worden door een epidemie van verkoudheden en een kosmopolitische horde klimaatvluchtelingen die aan de deur komen kloppen. Deze polaire stase maakt de pinguïns gelukkig, maar het brengt het weerzinwekkende pact tussen Manie Ganza en de Tijdbank in gevaar. Het contract is echter onbetwistbaar: opdat zij lang zou kunnen leven, moeten anderen sterven... en dat moeten er veel zijn."
De Dag 4: De Dag Waarop Hij Zijn Koffer Achterna Reisde (Marko + BéKa) (HC/72p/€19,95)
> "Guillaume en zijn liefje maken zich op voor een (meditatie)reis naar Bali, maar bij een tussenstop raken meerdere koffers verloren. Guillaume stelt dan maar voor op de koffers te blijven wachten en later na te komen. Samen met zijn gerecupereerde koffers, een bejaarde, Balinese chauffeur en een ‘in rook opgeloste’ Japanse, maakt Guillaume dan de reis van zijn leven, een soort van spontane en informele initiatie die richtinggevend moet wezen. Zijn kijk op de wereld en op zichzelf zullen fundamenteel veranderen… want maakt uiteindelijk niet datgene wat wij geloven onze diepe en ware werkelijkheid uit?"
• De Derde Zoon van Rome 3: Sylla en Pompeius (Damir Zitko + Laurent Moënard) (HC/56p/€19,95)
> Van de vijfdelige, in het oude Rome gesitueerde De Derde Zoon van Rome verschijnt deel 3. "Terwijl de Tiber zijn deel van de lijken draagt, worden in het ondiepe van Rome de meest verdorven bevrijdingen van Decimus Salvius Camillus gefêteerd. Het oude bouwwerk van de stad, een fervent voorstander van de komst van de derde zoon van Rome, krijgt eindelijk de kans om wraak te nemen op zijn vijanden. Ondertussen sluiten Pompeius en zijn legioenen de stadspoorten."
• Dwergen 15: Oboron van het Schild (Nicolas Demare + Nicolas Jarry) (SC/56p/€9,95)
> "De dood is een enkele reis... Dat dacht Oboron toch, tot hij onder in een ravijn ontwaakt, doorboord door een tiental pijlen. Zodra hij zich alles herinnert, speelt nog maar een gedachte door zijn hoofd: zijn familie terugvinden. Maar je staat niet op uit de doden zonder er een zware prijs voor te betalen."
• Elfen 25: Zwarte Wraak (Dimat + Christophe Arleston) (SC/48p/€9,95)
> In Elfen deel 25 spelen voor de vijfde keer de Zwarte Elfen een hoofdrol. Deze cyclus van complete verhalen is geschreven door Christophe Arleston. "In Slurce gaan jonge rekruten bij meesters in de leer om bekwame en genadeloze huurmoordenaars te worden. Door de beproevingen worden ze de vervaarlijkste schepsels van de Landen van Arran. Terwijl een groep groentjes ronddwaalt in het hachelijke labyrint van de vesting, valt een zwerm draken het heiligdom van de zwarte elfen aan. De meesters van Slurce staan voor een raadsel: waar komt dit leger vandaan, wie leidt het en met welk doel?"
Jeremiah Johnson 1 (Jack Jadson + Fred Duval / Jean-Pierre Pécau) (HC/56p/€19,95)
> De film Jeremiah Johnson uit 1972, van Sydney Pollack met Robert Redford in de hoofdrol, was in feite gebaseerd op een historisch figuur. In de nieuwe reeks Jeremiah Johnson vertellen de scenaristen Fred Duval en Jean-Pierre Pécau zijn verhaal. " Jeremiah Johnson kwam in het midden van de negentiende eeuw in de Rocky Mountains aan om een pelsjager te worden. Maar de moord op zijn indiaanse vrouw bracht hem ertoe om een bloedige vendetta uit te voeren tegen de stam van de Kraaien. Hij at meedogenloos de rauwe lever van zijn vijanden op... Een ode aan de ruwe wreedheid en de natuur."
• Malefosse 2: De Moordaanslag (François Dermaut + Daniel Bardet) (SC/48p/€8,95)
> Een eerste integrale editie van de historische reeks Malefosse kwam in december uit met daarin de eerste vier verhalen zonder extra's. De inhoud daarvan verschijnt ook in afzonderlijke softcoveralbums. De albums zijn opnieuw vertaald en geletterd. De inhoud van deel 2: "Augustus 1589... Pernette en vrouwe Jeanne haten elkaar omwille van Gunther. Intussen is Hendrik III vermoord door een monnik. Hendrik van Navarra volgt de koning op en laat de omgeving rond Parijs bezetten. Hij beslist hoogstpersoonlijk de onderwerping van de burgers van Gisors te eisen. Monnik Jean Louvel verstopte zich in de stad. Pernette gaat naar hem toe om zich te wreken. Gunther lost het drama op dat zich rond de koning ontspint. Wint hij het pleit en verslaat hij het lot?"
Meerminnen & Vikingen 1: De Gesel van de Afgrond (Philippe Briones + Françoise Ruscak) (SC/56p/€9,95)
> Nieuwe conceptreeks met per album andere auteurs waarin Vikings bloedig slaags raken met meerminnen en vice versa. De reeks zal uit vier delen bestaan en de eerste twee delen komen uit in hardcover en op 19 maart in softcover. De covers zijn geschilderd door José Homs (Shi). De algemene voorstelling luidt als volgt: "De Noordse zeeën worden bevolkt door even machtige als wrede mythologische wezens, zoals de negen zeemeerminnen, dochters van Aegir. Deze zijn in tegenstelling tot de trotse Vikingen, klaar om alles te doen om de zeeën te controleren..." Tekenaar Philippe Briones (De Orde van de Drakenridders) op scenario van Françoise Ruscak naar een verhaal van Isabelle Bauthian zijn de auteurs van deel 1 met de titel De Gesel van de Afgrond. De inhoud: "Zeemeermin Arnhild heeft een angstaanjagend zeemonster weten te temmen: de Jörmungand. Met het geluid van een schelpdier slaagt ze erin om het op de Vikingschepen te sturen. Ingvald, zoon van het opperhoofd van zijn stam, besluit zijn waarde te bewijzen door het beest te verslaan. Begeleid door een halftrol, halfmenselijke medeplichtige, bedenkt hij een plan om de zeemeerminschelp te stelen..."
Meerminnen & Vikingen 2: Parelmoerschuim (Marco Dominici + Gihef) (SC/56p/€9,95)
> "1150. De Chaos, de oorlog die de hemel van Oscitanië gedurende duizend jaar rood heeft doen kleuren, neemt een einde. Daar waar de gevechten de misdaad bedekten, komen deze tijdens de vrede beetje bij beetje aan de oppervlakte. Moorden, afpersingen, diefstal, zedenmisdrijven, ontucht, commerciële conflicten zien nu het daglicht. Om de wet te laten eerbiedigen en om de misdaad te bestrijden, hebben de Wijzen, architecten van de vrede, een Orde in het leven geroepen: de Meester-Inquisiteurs."
Vergeet-Mij-Niet (Alix Garin) (HC/224p/€29,95)

> Het one-shot Vergeet-Mij-Niet zal je wellicht ontroeren of herkenbaar klinken. Het gaat over de noden van een grootmoeder met Alzheimer in een woonzorgcentrum. "De grootmoeder van Clémence lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Om haar te redden van haar vertwijfeling, besluit ze haar oma te ontvoeren uit het bejaardentehuis om samen op zoek te gaan naar het hersenschimmige huis uit haar kindertijd. Een vlucht, een zoektocht, een dwaling, een kans om elkaar terug te vinden? Tenzij het op een afscheid uitdraait."

1800
• Sherlock Holmes Society 3: In Nomine Dei (Alessandro Nespolino + Sylvain Cordurié) (HC/56p/€19,95)
> Deel 3 van de zesdelige reeks, en zo verschijnt er nog eens een album in de collectie 1800. "De inspanningen van Sherlock Holmes en Edward Hyde om de daders te vinden die Keelodge hebben vergiftigd, brachten hen op het spoor van Ryan Shelvey, een vooraanstaande psychiater. Toen ze Shelvey ontmaskerden, poogde deze Holmes te laten vermoorden in 221b Baker Street. Door die aanval zweeft Dr. Watson nog steeds tussen leven en dood. Om zijn familie en Hyde te beschermen, is de beste speurneus van Londen vastberaden om ook de organisatie achter Shelvey op te rollen. Nu dit onderzoek een persoonlijke aangelegenheid is geworden, is hij bereid om tot het uiterste te gaan om zijn doel te bereiken. Maar is het daarvoor nog niet te laat?"

Zij Schreven Geschiedenis

Elizabeth I (Christophe Regnault / Andrea Meloni + Vincent Delmas / Michel Duchein) (HC/56p/€19,95)
> De collectie Zij Schreven Geschiedenis breidt uit met een biogfrafie van de Engelse koningin Elizabeth I. "Als dochter van koning Hendrik VIII trad Elisabeth Tudor toe tot de troon van Engeland te midden van vele politieke omwentelingen. In de rivaliteit met haar halfzus Mary Tudor is zij degene die er uiteindelijk in zal slagen de stabiliteit van het koninkrijk onder koninklijk gezag te herstellen door de banden met de paus te verbreken door de oprichting van de protestantse kerk van Engeland. Zij was ook degene die erin slaagde haar vrouwelijkheid op te leggen in een wereld van mannen. Eeuwige maagd, ze zal nooit trouwen en zal de Tudor-lijn met haar zien sterven. Ontdek het lot van een van de beroemdste figuren uit de Engelse geschiedenis. Haar heerschappij, gecombineerd met de bloei van het Engelse theater — vertegenwoordigd door William Shakespeare en Christopher Marlowe — en de maritieme kracht van avonturiers als Francis Drake, markeerden het hoogtepunt van de Engelse Renaissance."


Dargaud
13/03
TOP
• Ira Dei 4: Mijn Naam Is Tancrède (Ronan Toulhoat + Vincent Brugeas) (SC/56p/€8,50)
> Het duo Ronan Toulhoat en Vincent Brugeas werkt momenteel aan een zwierige piratenreeks als opvolger voor hun historische reeks Ira Dei. Daarvan verschijnt het laatste deel, nummertje 4 in de reeks. "Tancrède is gevangengenomen door Hugues, zijn lot ligt in de handen van Guillaume de Hauteville, de aanvoerder van de Normandische troepen. Die wil, gelukkig, van de te duchten vijand een sterke bondgenoot maken. Om zijn strijdlust aan te wakkeren, laat Guillaume Tancrède man tegen man vechten met andere gevangenen aan wie hij de vrijheid belooft als ze winnen. 'Je bent de duivel aan het wekken', fluistert Étienne, de pauselijke gezant. Niemand slaagt erin Tancrède te overwinnen. Zelfs Hugues sterft door zijn zwaard... Maar zolang hij leeft, blijft Tancrède een bedreiging voor de Kerk. Étienne besluit hem de vrijheid te schenken: alleen Tancrède kan hem helpen om zijn zus terug te vinden."
• De Leeuw van Juda 2 (Hugues Labiano + Stephen Desberg) (SC/56p/€8,50)
> Deel 2 van de trilogie. "John Wallace is erin geslaagd tijdelijk te ontsnappen aan de wraak van Naïsha en haar mysterieuze krachten. Mangold huurt hem in als spoorzoeker voor een safari. Zijn eigenlijke doel is een schat die is aangeduid op een mysterieuze kaart die hij in Addis Abeba heeft gevonden. Hij brengt de jager en zijn vrouw, Sara, naar de regio van de Riftvallei in het Ethiopisch Hoogland, de heilige grond waar de leeuwen regeren. Naïsha, op haar beurt, zet haar achtervolging op Wallace voort. De verbanden tussen de twee personages, de Leeuw en de Adelaar, gaan eindelijk aan het licht komen..."
Louisiana - De Kleur van Bloed 2 (Gontran Toussaint + Léa Chrétien) (SC/56p/€8,50)
> Deel 2 van de trilogie. "Na het overlijden van Augustin, de tirannieke baas van de plantage, probeert zijn weduwe haar lot in eigen handen te nemen. Maar ze krijgt te maken met haar zoon, die net terug is uit Europa, en haar dochter, die er erg progressieve ideeën op na houdt. Dit nieuwe hoofdstuk werpt weer een licht op een samenleving gedomineerd door mannen aan de vooravond van de Secessieoorlog, tegen de achtergrond van racisme, hier gesymboliseerd door slavernij. Léa Chrétien laat ons in haar scenario, geïnspireerd op waargebeurde feiten, kennismaken met de soms schandelijke geheimen van een verscheurde familie, in een verhaal dat doet denken aan de films The Color Purple en The Help."


Dark Dragon Books
20/03
TOP
• Avengers: Infinity 1 (Dustin Weaver / Jerome Opeña + Jonathan Hickman / Jim Cheung) (SC/72p/€9,95)
• Avengers: Infinity 2 (Dustin Weaver / Jerome Opeña + Jonathan Hickman / Jim Cheung) (SC/72p/€9,95)
• Avengers: Infinity premium pack deel 1-2 (Dustin Weaver / Jerome Opeña + Jonathan Hickman / Jim Cheung) (2xSC/€24,95) (met totemdisplay en artprint)
> Een nieuwe Avengers-titel is Infinity, in acht delen te verschijnen. "Marvels grootste event nadert! Thanos maakt zijn wereldschokkende terugkeer en zijn legers vuren de openingsschoten af van een galactische oorlog die zowel op aarde als in de verre ruimte zal worden uitgevochten. Met onze helden gevangen tussen beide veldslagen! Terwijl Thanos' geheimen worden onthuld, valt de stad Attilan van de Inhumans en bevinden de Illuminati zich aan de frontlinie! En terwijl elke Origin-site op aarde actief wordt, betreden de Builders het Marvel-universum. Maar kunnen de Avengers op tijd terugkeren naar de aarde om haar te redden, wanneer verraad in de Galactic Council hen krijgsgevangenen heeft gemaakt? Galactische rijken zullen vallen als de gestoorde plannen van Thanos werkelijkheid worden!" Van beide eerste delen is ook een premiumpakket beschikbaar met totemdisplay en een artprint.
• Batman: Curse of the White Knight 1 (Sean Murphy) (SC/80p/€9,95)
• Batman: Curse of the White Knight 2 (Sean Murphy) (SC/80p/€9,95)
• Batman: Curse of the White Knight premium pack deel 1-2 (Sean Murphy + Matt Hollingworth) (2xSC/€24,95) (met totemdisplay en artprint)
> Curse of the White Knight is een sequel op Sean Murphy's Batman-trilogie White Knight die Dark Dragon Books in september 2020 lanceerde. De korte inhoud: "De Joker werft Azrael om hem te helpen een schokkend geheim uit de nalatenschap van de familie Wayne bloot te leggen en Gotham City de afgrond in te jagen! Terwijl Batman zich haast om de stad en zijn geliefden te beschermen tegen gevaar, wordt het mysterie van zijn afkomst ontrafeld en begint Batman alles wat hij dacht te weten over zichzelf en zijn plaats in Gotham in twijfel te trekken. Nu de identiteit en instellingen van Gotham City op het spel staan, besluit Barbara Gordon het heft in eigen handen te nemen. Maar zullen haar malafide acties een rol spelen in de plannen van The Joker? Na een tragedie staakt Renee Montoya zich in de strijd om de GTO te leiden en de orde te herstellen in de chaos die Gotham City snel opslokt."
• Batman: The Last Man on Earth 3 (Greg Capullo / Jonathan Glapion + Zack Snyder) (SC/64p/€9,95)
> Laatste deel van de trilogie.
• De Buitengewone Reis collector's pack cyclus 2: deel 4-5-6 (Silvio Camboni + Denis-Pierre Filippi) (3xSC/€29,95)
• De Buitengewone Reis 7 (Silvio Camboni + Denis-Pierre Filippi) (SC/48p/€9,95)
> Start van een nieuwe cyclus waarin onze vriendjes naar het verre Japan reizen. "Ontdek het derde seizoen van De Buitengewone Reis: 20.000 mijl onder ijs! Met behoud van de ingrediënten die de serie zo succesvol maken, voegen de auteurs een vleugje oriëntaals exotisme en tegenstrijdige emoties toe aan dit fascinerende steampunkuniversum. Wie vrede wil, bereidt zich voor op oorlog! Emilio en Naomi weten nu dat het Japan is dat zich verschuilt achter de mysterieuze Derde Spil! Geïnteresseerd in hun kennis, houdt de Japanse macht hen onder controle en probeert ze hen te overtuigen mee te doen met hun zoektocht naar vrede. Inderdaad, het leger van superkrachtige robots dat ze creëerden, zou erop gericht zijn om vrede op te leggen aan oorlogvoerende naties. Maar zijn de echte bedoelingen van de Japanners zo nobel? Als Naomi eraan twijfelt, wordt Emilio verleid door dit utopische doel. Zijn gevoelens voor de jonge Kiritsu staan er misschien niet los van. Ondanks alles zijn onze twee helden niet van plan om pionnen van de Derde Spil te worden en zullen ze er alles aan doen om naar huis terug te keren. Als dat er nog staat..."

• Centaures 1: Crisis (Eric Loutte + Emmanuel Herzet)
(SC/48p/€9,95)
• Centaures 2: Oorlogskreet (Eric Loutte + Emmanuel Herzet)
(SC/48p/€9,95)
> Dark Dragon Books lanceert de nieuwe luchtvaartreeks Centaures met prima realistisch tekenwerk van Eric Loutte op scenario van Emmanuel Herzet. Loutte is bekend van de eerste twee delen van Alfa - Eerste Wapenfeiten, de luchtvaartreeks Team Rafale en albums van Biggles. Herzet is de huidige scenarist van Alfa en voornoemde spin-off. De Duellist en het Getekend-tweeluik Zwanenzang van zijn hand kunnen we ook van harte aanbevelen. Centaures kende bij Le Lombard een lange pauze. Deel 1 verscheen in 2011, het vervolg van het tweeluik kwam pas vorig jaar uit. De Alfa-spin-off Eerste Wapenfeiten kwam daartussen en tussen de eerste twee delen daarvan zat ook al een te lange pauze waardoor Alain Quereix de reeks vanaf deel 3 overnam. In ieder geval is Centaures nu compleet. Een voorstelling: "In het zuiden van Réunion (voormalig Frans overzees gebied), woedt een ernstige politieke crisis die al snel ontaard in een burgeroorlog. Kapitein Yann 'TNT' Trégord en Malia 'Starbuck' Nozeret kunnen ternauwernood ontsnappen van de basis vanwaaruit ze opereren. Ze worden gedwongen te landen in vijandig gebied. Het vliegdekschip Charles de Gaulle wordt onmiddellijk naar het gebied gestuurd. Aan boord is piloot Gil 'Gecko' Morgan, heethoofd en beste vriend van TNT. Hij staat bekend als een echte vechtjas en zal niet teleurgesteld worden..."
• Het Epos van de Vrijmetselaars 1: In de Schaduw van Hiram (Denis Falque + Didier Convard)
(HC/56p/€19,95)
• Het Epos van de Vrijmetselaars 2: De Bouwers (Olivier Pâques + Didier Convard / Jean-Christophe Camus)
(HC/56p/€19,95)
> Complottheorieën zijn van alle tijden. Daarbij horen soms geheime genootschappen met eigen rituelen en wederzijdse hand- en spandiensten aan de top. Een van die eeuwenoude genootschappen is de vrijmetselaarsloge. De Franse scenarist Didier Convard is zelf een vrijmetselaar en hij schreef al vele strips en boeken over allerlei al dan niet gefantaseerde geheimen uit de geschiedenis waarbij De Geheime Driehoek zijn grootste hit blijft. Momenteel schrijft hij het vierdelige Het Epos van de Vrijmetselaars, waarin hij de geschiedenis van de loge verweeft met historische avonturen. Deel 1 en 3 zijn getekend door Denis Falque, een ouwe getrouwe tekenaar van Convard, deel 2 is getekend door Olivier Pâques, die we nog kennen van de reeks Lois. Dark Dragon Books publiceert de eerste twee delen in een gelimiteerde hardcoveroplage. Het epos start tien eeuwen voor Christus bij koning David en de bouw van de tempel van Salomo, die een grote symbolische waarde betekent voor de loge, door Davids zoon Salomo. Deel 2 speelt zich af in het jaar 1187, de periode van de kruistochten, met een focus op bouwmeesters die de abdij van Westminster en de kathedraal van Keulen mogelijk maakten. Deel 3 is gesitueerd in de zestiende eeuw en start met de slachting van de Bartholomeüsnacht in Parijs waarbij katholieken brutaal afrekenden met hugenoten. Maar dat is slechts de aanloop voor een grootser reisverhaal, met architect William Schaw, dat ons naar Schotland brengt.
• Jazz Maynard 5: Bloed, Jazz en Tranen (Roger Ibañez + Sandro Raule) (SC/48p/€9,95)
• Jazz Maynard 6: Drie Kraaien (Roger Ibañez + Sandro Raule) (SC/48p/€9,95)
> Deze twee albums verschenen voorheen niet in vertaling. Hierna nog één album en de misdaadthriller is compleet uitgegeven.
• De Oorlogen van Albert Einstein (Éric Chabbert + Eric Corbeyran) (HC/120p/€24,95)
> Op 120 pagina's werken Éric Chabbert (Shadow Banking, Black Stone) en Eric Corbeyran in De Oorlogen van Albert Einstein een boeiend relaas uit over de wereldberoemde geleerde. "Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Einstein, de antimilitarist, geschokt toen hij zag dat zijn grote vriend, de chemicus Fritz Haber, verstikkende gassen ontwikkelde. Maar aan het begin van de Tweede Wereldoorlog was het dezelfde Einstein die president Roosevelt schreef en hem aanspoorde om een atoombom te ontwikkelen..."
• De Sterren van de Geschiedenis: Brigitte Bardot (Christian Paty + Bernard Swysen) (HC/136p/€24,95)
> In de reeks De Sterren van de Geschiedenis is al het one-shot over Marilyn Monroe verschijnen. Nu volgt door hetzelfde auteursduo Christian Paty en Bernard Swysen een biografisch portret van het Franse, voormalige sekssymbool Brigitte Bardot. "BB is een legende. Veel meer dan een sekssymbool, zal Brigitte Bardot als model hebben gediend en Frankrijk in de ogen van de hele wereld hebben belichaamd. In films van Roger Vadim tot Serge Gainsbourg vertolkt ze in haar diverse rollen die van geliefden, liefde en wanhoop. Maar bovenal belichaamt BB het vrouwelijke ideaal en de nieuwe seksuele vrijheid van een heel tijdperk. Door karikaturen te vermijden, gebruiken Bernard Swysen en Christian Paty humor op menselijke schaal om de vrouw achter de legende te beschrijven. Ze wijden zich evenzeer aan haar artistieke carrière als aan haar toewijding voor de dierenwereld."
• Twee Jaar Vakantie collector's pack deel 1-2-3 (Hamo + Frédéric Brrémaud / Philippe Chanoinat naar de roman van Jules Verne) (3xSC/€29,95) (met sleeve)
• De Vleugels van de Aap collector's pack deel 1-2-3 (Étienne Willem) (3xSC/€29,95) (met sleeve)


Dupuis
13/03
TOP
• Bollie & Billie 7 (Jean Roba) (SC/56p/€7,50) (chronologsiche heruitgave)
• Bollie & Billie 8 (Jean Roba) (SC/56p/€7,50) (chronologsiche heruitgave)
> Ook al behoren Dupuis en Dargaud tot dezelfde uitgeversgroep in zowel het Frans als Nederlands, blijven de rechten op de albums gesplitst tussen beide uitgeverijen. Nieuwe albums verschijnen bij Dargaud terwijl Dupuis alle oudere gags heruitgeeft in nieuw samengestelde albums waarin ze chronologisch worden gepubliceerd met dikwijls covers gebaseerd op oude schilderijen die Jean Roba voor het weekblad Robbedoes maakte.
Dood en Opgegraven 2: De Lijken Willen Niet Wijken (Pascal Colpron + Jocelyn Boisvert) (SC/48p/€7,50)
> Van de originele jeugdreeks Dood en Opgegraven wordt een tweede deel opgedolven. "Een lijk in goede handen. Een verkleedfeestje. Een beschermengel uit het hiernamaals. Een ontroerend weerzien. Een moordenaar ten einde raad. Brandstichting. Een zombiestoet. Een vreselijk drama. Het zijn geen eenvoudige tijden voor een levende dode!"
• Guust new look 12: Het Geval Flater (André Franquin) (SC/48p/€8,50)
• Guust new look 13: Een Flater Kruipt Waar Hij Niet Gaan Kan (André Franquin) (SC/48p/€8,50)
• Guust new look 14: Die Reuze Flater (André Franquin) (SC/48p/€8,50)
Robbedoes door Christian Durieux: Pacific Palace (Christian Durieux) (SC/80p/€10,50)
Robbedoes door Christian Durieux: Pacific Palace (Christian Durieux) (HC/80p/€59,95) (luxe met gesigneerde ex libris)
> Nieuw one-shot van Robbedoes, nu door Christian Durieux, de tekenaar van onder meer Eerlijke Lui (uit de collectie Vrije Vlucht op scenario van Jean-Pierre Gibrat) en de jeugdreeks Oscar. Te midden een politieke intrige zien we een verliefde Robbedoes in een verhaal dat zich op één locatie afspeelt. Robbedoes en Kwabbernoot werken allebei als piccolo's in een afgelegen, tot hotel omgevormd paleis op een eilandje in een meer. Het is dus afgesloten van de buitenwereld. Daar heeft een verbannen dictator zich teruggetrokken na het tekenen van een vredesverdrag om een oorlog in de Balkan te beëindigen. Frankrijk zit met hem verveeld, want het weet niet goed wat te doen met dat heerschap. Bovendien is hij ook op de hoogte van enkele lastige geheimen. Hem onderbrengen in het Palace Hotel leek de natie de beste oplossing. Michael Jackson is er alleszins ook even te gast. Durieux speelde al meer dan vijfentwintig jaar met dit soort verhaal op één afgesloten locatie. Hij paste zijn idee aan voor Robbedoes en Kwabbernoot. Daarin dweept hij vormelijk ook met knipogen naar experimentele films van Alain Resnais, Jean-Luc Godard en het duo Straub-Huillet. Met andere woorden ook wat spek voor de bek van de meerwaardelezer. Dit is de voorstelling van Dupuis: "Een oud paleis tussen een meer en de bergen. Iliex Korda, een dictator op de vlucht, zoekt er zijn toevlucht, samen met zijn lijfwacht, zijn vrouw en zijn dochter, Elena. Drie dagen en drie nachten om te beslissen over het lot van de tiran. Welke rol is er weggelegd voor Robbedoes en Kwabbernoot in de intriges in de paleisgangen? En de verleidelijke Elena?"
Rommelgem 2: Patiënt A (David Étien + BeKa) (SC/48p/€8,50)
Rommelgem 2: Patiënt A (David Étien + BeKa) (HC/48p/€16,95)
> Van de Robbedoes-spin-off Rommelgem is dit deel 2 van de vijfdelige reeks. Het scenaristenduo BeKa publiceerde vorig jaar het door hen geschreven De Blauwbloezen deel 65. "Bletchley, in de buurt van Londen, mei 1941. Paschasius Hilarius Adelbertus Ladislaus, de graaf van Rommelgem, is verliefd op de charmante Blair McKenzie. Ze zijn allebei gerekruteerd om Alan Turing bij te staan om de Engima-machine te ontcijferen (zie deel 1) en al snel bloeit er iets moois tussen de twee geniale jongelingen. Maar de romance is van korte duur… Rommelgem ontvangt een gecodeerd bericht over wetenschappers die gedwongen worden om voor de nazi's te werken. Het gaat om Schwartz, een chemicus, en Bruynseelke, een bioloog... twee vrienden van Rommelgem! Al snel wordt de knoop doorgehakt: ze vertrekken naar Berlijn om hun vrienden te redden. Een levensgevaarlijke missie waar ze Göring tegen het lijf lopen, de organisator van decadente feestjes, en Wernher von Braun, die Blair probeert te verleiden, en zelfs een zekere patiënt ‘A’, zoals alle soldaten van zijn volk verslaafd aan Pervitine."


Glénat
13/03
TOP
USS Constitution 2: Op Zee Heersen Twee Soorten Recht, dat van de Officieren end at van de Matrozen (Franck Bonnet) (HC/56p/€17,95)
> "November 1803. De Amerikaanse vloot met vlaggenschip USS Constitution komt aan in Syracuse, haar thuishaven voor de strijd tegen de Barbarijse staten. Powlett heeft het geheim van Pierre-Mary ontdekt. Hij weet dat hij eigenlijk een jonge vrouw is… en besluit van haar te profiteren, in ruil voor zijn stilzwijgen. Hun blokkademissie gaat ondertussen voort, maar de winter breekt aan en ook de Barbarijse uitvallen worden minder talrijk. Eindelijk is er tijd voor reparaties, verbeteringen en onderhoud aan het schip. Toch vertrekt het schip voor een laatste missie, bestemming Malta waar Louis Corbières — oom van Pierre-Mary en moordenaar van zijn moeder — de plak zwaait. De vernederende druk van Powlett en de woede tegenover haar oom brengen heel wat emoties teweeg bij Pierre-Mary. Nicholas, haar wapenbroeder, ziet hoe bitter zijn kameraad is geworden en staat klaar om haar ter hulp te schieten... Maar is er daar wel tijd voor? Want ondertussen gaan de zoektocht naar de USS Philadelphia en het beleg van Tripoli van start."


De Harmonie
13/03
TOP
Hoe Noemen We de Band (Roel Venderbosch) (SC/96p/€19,90)
> "Wie vertelt een puber hoe het leven in elkaar zit wanneer je in Aalten woont, het Jeruzalem van het oosten. God of Sting? En hoe zorg je dat je iemand wordt op je 14e… Een nieuw kapsel? Dat is pas het begin. Een tweedehands basgitaar leidt tot een band, dan een meisje, een oefenhok en het podium. In deze coming of age graphic novel zien we hoe Roel Venderbosch in zijn eerste twee bandjes belandt, verliefd wordt en meedoet aan de jaarlijkse poptalentenjacht. Muziek wijst de weg." In 2015 publiceerde Roel Venderbosch bij De Harmonie het one-shot KSX. Hij is ook de auteur van de amusante en leerzame gagreeks Prof Oja-Aha.


INdruk
20/03
TOP
• Caroline Baldwin 19: De Valken (André Taymans) (SC/48p/€7,95)
> Volgens André Taymans is dit het laatste deel van de gewone reeks. Hij heeft namelijk andere plannen met zijn heldin. Een ervan is een buitenreeksalbum met de Franse titel Double Dames waarin Caroline samen met haar oude vriendin Roxane Leduc een zaak onderzoekt. Roxane ken je misschien uit Taymans' reeksje De Hand van de Pangboche waarvan twee delen bij Gorilla verschenen. Het Franstalige album verschijnt eind 2021. INdruk zal ook dat album vertalen.
• De Katamarom 44: De Poort van de Twee Werelden (Gos / Walt) (SC/48p/€7,95)
> In het jongste album van papa Gos en zoon Walt worden Khena's adoptievader oom Dirk en Astrid na achtentwintig jaar eindelijk herenigd. Ondanks al die jaren houden ze nog van elkaar en willen ze trouwen. De Melkwegers schenken hun een uitzonderlijke huwelijksreis: een verblijf op hun planeet in een villa en zicht op zee. Maar even na hun aankomst legt een aardverschuiving een constructie bloot die al eeuwenlang door de Melkwegers wordt gezocht. De Poort van de Twee Werelden is een doorgang naar hun oorspronkelijke planeet. En ze ontmoeten een volk van zwarte Melkwegers.
• Miss Tattoo (André Taymans) (HC/32p/€21,95)
> Tof boekje met pin-uptekeningen van Madame Jow alias Miss Tattoo die André Taymans in Bangkok leerde kennen op de set van Half-Blood, een verfilming van Caroline Baldwin. Op de pagina's naast de illustraties komt zijn verhaal aan bod waarin hij vertelt over zijn fascinatie voor de raadselachtige muze.
• Pinanti United 2 (Charel Cambré) (SC/48p/€7,95) (heruitgave met nieuwe cover)
> Heruitgave met nieuwe cover en gewijzigde inhoud.


Le Lombard
13/03
TOP
Govert Suurbier integraal 2: 5. Breiz Atao - 5. Vade Retro Hollywood! - 7. Zeppelin (Laurent Verron + Yann) (HC/168p/€39,95)
> Tweede integraal met daarin de resterende verhalen Breiz Atao, Vade Retro Hollywood! en Zeppelin, opnieuw aangevuld met een geweldig dossier.
• De Oorlog Winnen 3: Moederland (Frédéric Genêt naar de roman van Jean-Philippe Jaworski) (HC/56p/€8,50)
> De Oorlog Winnen is de nieuwste reeks van Frédéric Genêt, de vroegere tekenaar van Samoerai. Het verhaal: "Benvenuto mag eindelijk de vochtige kerkers van Ressina verlaten en wordt bij zijn aankomst in Ciudalia als een held onthaald. Tijdens zijn herstel kijkt hij vanop afstand toe hoe zijn meester, de machiavellistische Podestat, complotten smeedt. Op het eerste gezicht lijkt de rust weergekeerd in Ciudalia. Maar de storm nadert, Benvenuto voelt het. Al gauw kan alleen zijn moordenaarsinstinct hem nog redden."
De Tamboer van Borodino (Simon Spruyt) (HC/128p/€27,95)

> Nu Blloan
, het uitgeverslabel van het vroegere Ballon Media, niet meer bestaat, vinden we initiatieven voor one-shots door Vlaamse en Nederlandse auteurs bij andere uitgeverijen terug als daar een tweetalige productie voor mogelijk is. Le Lombard verwelkomt een nieuw album van Simon Spruyt met de titel De Tamboer van Borodino. In het jaar waarin Napoleon Bonaparte tweehonderd jaar geleden stierf, is het een van de vele albums omtrent Napoleon die we nog kunnen verwachten, maar Simon vertelt helemaal niet over de Franse keizer, wel over een trommelaartje tijdens de verschrikkelijke Russische veldtocht. Dit is de korte inhoud: "Vincent weet zeker dat de keizer naar hem heeft gelachen. Iedereen lacht naar hem. Met zijn engelensmoeltje is de jonge tamboer een eenzaam lichtpuntje te midden van de waanzin van Napoleons catastrofale Russische veldtocht. Een schijnbaar laatste restje onschuld, dat door zijn omgeving gekoesterd en beschermd wordt, terwijl het grootste leger dat de wereld ooit gezien heeft, verder zijn ondergang tegemoet marcheert."
Vermoorde Onschuld (Olivier Grenson + Sylvie Roge) (HC/192p/€27,95)
> In de auteurscollectie Getekend voegt Olivier Grenson (Niklos Koda) een nieuw compleet verhaal toe, ditmaal geschreven door zijn echtgenote Sylvie Roge. Op 152 pagina's ontplooien ze het verhaal van Vermoorde Onschuld: "Een jonge vrouw, op het eerste gezicht kalm en doodgewoon, wordt aangehouden voor moord. Haar man is verbijsterd. Door bemiddeling van haar advocaat vertelt ze ons haar levensverhaal. Het is het verhaal van tweelingzussen, een afwezige vader en een slechte moeder. Het is het verhaal van een vreselijk familiegeheim... en een aangekondigd drama."


Matsuoka
13/03
TOP
• Piet Pienter en Bert Bibber integraal 5: 18. De Dubbel-Koolzure-Soda-Bom - 19. Herrie om Carolus Magnus - 20. De Dictator van San Doremi - 21. Straalgoud (Pom) (HC/240p/€34,99)
• Piet Pienter en Bert Bibber integraal 5: 18. De Dubbel-Koolzure-Soda-Bom - 19. Herrie om Carolus Magnus - 20. De Dictator van San Doremi - 21. Straalgoud (Pom) (HC/240p/€70,00) (luxe met ex libris van Charel Cambré)
> Eerste deel van dit jaar en er volgen dus nog drie delen in jui en het najaar. Volgend jaar verschijnen de laatste drie delen. Tussendoor komt nog iets heel speciaals uit.


Pangolin Comics
20/03
TOP
• Movie Monsters + De Huivering 1-2 promopack (Patrick Cornelis + Thom Thys) (3xSC/€29,95) (met gesigneerde artprint)


RoaRrr Uitgeverij
27/03
TOP
• IAN integraal (Ralph Meyer + Fabien Vehlmann) (HC/200p/€34,95) (met ex libris voor vooruitbestellers)
• IAN integraal verzamelaarseditie (Ralph Meyer + Fabien Vehlmann) (HC/200p/€69,95) (met 4 ex librissen waaronder één gesigneerd)
> Tussen 2003 en 2007 verscheen de vierdelige sf-thriller IAN bij Dargaud. Slechts de eerste twee delen raakten vertaald. Daarna verschenen nog twee verschillende integrale uitvoeringen in het Frans met een voorwoord van Mœbius. Tekenaar Ralph Meyer brak inmiddels fenomenaal door met de western Undertaker, waarvan later dit jaar deel 6 verschijnt. Ook scenarist Fabien Vehlmann is al lang geen groentje meer. RoaRrr Uitgeverij pikte de reeks IAN op voor een integrale editie waardoor je eindelijk het complete verhaal kan lezen. De verzamelaarseditie (door RoaRrr Verzamelaars Editie genoemd) verschijnt in een oplage van slechts 50 exemplaren met vier ex librissen, waarvan eentje gesigneerd door Meyer. De inhoud: "Intelligentie op Artificiele en Neuromechanische basis. Achter deze abstracte kwaliticatie verbergt zich een prototype van de 'robo sapiens', een androïde die denkt, leert en voelt, en dus ook pijn kan ervaren. IAN is een persoon die zichzelf vragen stelt. Tijdens lastige situaties ondervindt hij verwarrende emoties. Toch moet hij, ook voor zijn eigen voortbestaan de wetenschappers en de aandeelhouders van het Artificial Intelligence Research Institute bewijzen dat hij levensvatbaar is. En snel ook..."


Saga Uitgaven
20/03
TOP
• Chick Bill integraal 11: 39. De Kale-mannen-tikker - 43. De Dubbelziende Helderziende - 56. Bittere Wraak - 57. Het Rode Konvooi - 58. De Twee Gezichten van Kid Ordinn - 59. De Verloofde van Kid Ordinn (Tibet / Didier Desmit + Tibet / André-Paul Duchâteau) (HC/264p/€34,95)
> Chick Bill integraal 11 bundelt opnieuw zes komische westernverhalen, meerbepaald De Kale-mannen-tikker, De Dubbelziende Helderziende, Bittere Wraak, Het Rode Konvooi, De Twee Gezichten van Kid Ordinn en De Verloofde van Kid Ordinn. Het in deze integraal opgenomen De Twee Gezichten van Kid Ordinn is de opnieuw getekende en uitgebreide versie van een ouder verhaal.

Collectie Bamboe

Ellis Island 1: Welkom in Amerika! (Miras + Philippe Charlot) (HC/64p/€19,95)
> Bij Dupuis staat Het Fortuin van de Winczlavs p stapel en daarin emigreet een voorvader van Nerio Winch via New York naar de Verenigde Staten. In die tijd moesten heel veel migranten zich via het New Yorkse eilandje Ellis Island aanmelden om zich te laten controleren. Luc Morjaeu en Peter Van Gucht besteedden daar ook al aandacht aan in het Suske en Wiske-album Sterrenrood. En bij Saga Uitgaven is er nu deel 1 van het tweeluik Ellis Island waarin die historiek ook aan bod komt. Het album is getekend door de Poolse tekenaar Miras op scenario van Philippe Charlot (De Wezentrein, Het Kerkhof der Onschuldigen). Achterin het hardcoveralbum van 64 pagina's zit een dossier met historische info. Het verhaal zelf is gelardeerd met drama, branie en een romance. De korte inhoud: "Ellis Island is de doorgang naar de American Dream. Tonio komt er, vol illusies, in 1907 aan. Door reisgezel Giuseppe bijstand te verlenen, wordt Tonio geweerd door zijn handicap. Hij is overgeleverd aan de genade van Vitto, een maffiose advocaat die hem een hoger beroep voorspiegelt waarmee zijn toegang tot het continent goedgekeurd zou kunnen worden. Als betaling moet hij werken als ronselaar voor de nieuwkomers, makkelijke en weerloze prooien. De jongeman is gebonden aan de hoopvolle verwachtingen van de mensen uit zijn dorp en aan de liefde die hij voelt voor Nadia. Hij aanvaardt het aanbod, ondanks de terughoudendheid van Giuseppe..."
Manon van de Bronnen 1 (Christelle Galland + Serge Scotto / Éric Stoffel naar Marcel Pagnol) (HC/72p/€19,95)
> Vervolg op Jean van Florette dat zich tien jaar later afspeelt, net zoals het filmtweeluik uit de jaren 1980. Ook dat wordt een tweeluik. Het is getekend door Christelle Galland (Moses Rose). De korte inhoud: "Tien jaar na de dood van Jean van Florette heeft Ugolin het domein Les Romarins voor een appel en een ei gekocht. Hij vestigde er een bloeiende anjerkwekerij. Met name omdat hij de door hem bewust gecamoufleerde waterbron had ontstopt en het water, waar de arme bultenaar naar op zoek was, weer liet vloeien. Onder druk van Papet om te trouwen, denkt Ugolin aan de mooie herderin die hij in de heuvels heeft opgemerkt. Maar het onderwerp van zijn beproevingen is niemand minder dan Manon, de dochter van Jean van Florette. Zij leeft voortaan als een wilde en heeft zopas de liefde ontdekt in de persoon van de nieuwe dorpsleraar."
Zwerftochten in Legendarische Streken 1: Tracnar & Faribol (Benoît Du Peloux) (HC/64p/€19,95)
> Tracnar & Faribol is een compleet verhaal als eerste album in een reeksje dat Zwerftochten in Legendarische Streken heet. Tekenaar en verteller Benoît Du Peloux maakt er een ode aan de dierenfabels van Jean de la Fontaine van en verweeft er een eigen, grimmig, magisch sprookje in. Dat allemaal prachtig geschilderd met dieren als personages. Achterin het album van 64 pagina's zit een katern met een galerij illustraties van de diverse hoofdpersonages. In volgende albums zullen ook andere personages meespelen. Zo verkent Du Peloux zijn eigen middeleeuwse wereldje. De inhoud van deel 1: "Er was eens een depressieve koning die zich liet verleiden door een op macht beluste heks. Er waren eens twee boefjes, Tracnar en Faribol, onbenullige, lepe en gewetenloze dieven, die nooit hadden kunnen denken dat hun wegen die van prinses Felicity, de enige dochter van de koning, zouden kruisen. Er was eens een prinses wier ziel gevangen werd door Perfidy, de heks. Er was eens een sprookje dat Charles Perrault of de gebroeders Grimm graag zouden hebben geschreven en dat wij u nu vertellen."


Scratch Books
20/03
TOP
Systeemvoorkeuren (Ugo Bienvenu) (HC/168p/€29,90)
> Systeemvoorkeuren is een tweede vertaling van een one-shot van animatietekenaar Ugo Bienvenu na zijn eerdere Sukkwan Island. Het sf-verhaal vertelt over de innige relatie die ontstaat tussen een draagrobot en het kind dat het gedragen heeft. De inhoud: "In de niet al te verre toekomst moet opslagcapaciteit vrijgemaakt worden voor de sociale mediaposts van de massa. Dientengevolge sneuvelen gedigitaliseerde culturele erfstukken omdat ze te zelden geraadpleegd worden. Met gevaar voor eigen leven probeert Yves Mathon daar een stokje voor te steken. Met grote gevolgen voor zijn ongeboren kind."


Standaard Uitgeverij
13/03
TOP
• De Avonturen van Urbanus 193: De Blussers van Tollembeek (Willy Linthout met assistentie van Steven de Rie + Willy Linthout / Urbanus) (SC/32p/€6,99)
> "Twaalf stielen, dertien ongelukken, en Urbanus kent ze allemaal. Maar op een dag vindt onze stripheld dan toch de job van zijn leven: brandweerman! Niet om hulpeloze poesjes uit een boom te redden of omdat hij mensen wil helpen, nee… Urbanus is erachter gekomen dat een job als brandweerman de kortste weg is naar het hart van een meisje! Want elk meisje staat in vuur en vlam, voor een heldhaftige brandweerman! Of zijn nieuwe, vurige passie hem ook helpt zijn Zjoske te doen smelten, is een ander verhaal."
• F.C. De Kampioenen Presenteert: Vertongen & Co 33: Het Virus van de Vampier (Wim Swerts / Vanas + François Corteggiani / Hec Leemans) (SC/32p/€6,50)
> In dit verhaal komt een vermaledijd virus voor, maar de auteurs geven er een vampierstwist aan. "Mark, Bieke en Paulien worden voor een etentje uitgenodigd bij professor Flessentrekker. Maar als ze daar aankomen is er van alles aan de hand. De professor is verdwenen en alles wijst erop dat hij met geweld is ontvoerd. Paulien ontdekt via beelden van de bewakingscamera's dat de dader een vampier is. En wie weet alles over vampiers? Mircevlad, de vampier uit de Karpaten. Dankzij Skype komen onze vrienden met hem in verbinding. Hij zet hen op het spoor van de ontvoerder. Dat spoor leidt naar de Provence, meer bepaald naar het stadje Carpentras, waar onze vrienden dankzij een verkoper van knoflook de schuilplaats van de beruchte vampier kunnen vinden."
• De Kiekeboes 157: De Butler Heeft het Gedaan (Steve Van Bael geïnkt door Jos Vanaspauwen + Bruno De Roover / Merho) (SC/48p/€6,99)
> De Kiekeboes deel 157 is het tweede album van Steve Van Bael en Bruno De Roover onder supervisie van Merho. In juni komt het eerste nieuwe album van tekenaar Dirk Stallaert en in het najaar volgt een tweede album van zijn hand. Daartussen verschijnt nog een door Kristof Fagard getekend album waardoro we weer op vier de Kiekeboes-albums uitkomen. "Charlotte probeert Nopel wat meer te laten bewegen door samen te gaan joggen. Fanny en Alanis hopen rijk te worden als influencer. En Marcel?... Hij is slachtoffer van bezuinigingen binnen het bedrijf en wordt door mevrouw Van de Kasseien ontslagen. Na een herscholing tot butler treedt hij in dienst bij de arrogante modeontwerpster Chipo Latta. Deze dame houdt er een bizarre hobby op na: ze verzamelt prehistorische skeletten. Maar is de manier waarop ze haar collectie aanvult wel helemaal legaal?"
• De Rode Ridder 269: Kilyon (Fabio Bono + Marc Legendre) (SC/32p/€6,50)
• De Rode Ridder 269: Kilyon (Fabio Bono + Marc Legendre) (SC/36p/€65,00) (luxe met ex libris)
• De Rode Ridder 269: Kilyon (Fabio Bono + Marc Legendre) (SC/36p/€100,00) (superluxe met ex libris)
> Johan ziet een oude bekende terug:, Kilyon. Die ontmoeting is in feite een oude belofte van huurdoder Kilyon aan Johan die hij maakte in deel 74, De Vete, waarbij hij stelde dat ze elkaar ooit nog eens opnieuw tegen het lijf zouden lopen als bondgenoten. In deel 269 zijn de kaarten anders geschud. In 2019 herinnerde Martin Hofman ons in zijn bespreking van De Vete voor ons overzicht van 60 jaar De Rode Ridder aan die belofte en drukte hij de wens uit dat Marc Legendre het personage nog eens zou gebruiken. Marc heeft dat gelezen en ging daar effectief op in. Tekenaar Fabio Bono respecteerde het uiterlijk van het personage, te meer omdat Karel Biddeloo zijn eigen gezicht aan dat van Kilyon leende, waardoor het een mooie hommage oplevert. En dit is de korte inhoud: "Mordred schakelt een huurdoder in om van Allis af te raken. Hij maakt de man wijs dat Allis een heksenkind is dat in opdracht van de Duivel handelt. Maar de moordenaar is een oude bekende van de Rode Ridder. Wanneer hij tegenover Johan en Allis komt te staan, vermoedt hij dat Johan door Allis behekst is en ten onrechte in haar onschuld gelooft. Hij zet alles op alles om het duivelsjong uit de weg te ruimen en Johan van haar vloek te bevrijden."
De Rode Ridder: De Biddeloo-jaren integraal - Sword and Sorcery 4: 55. De Koraalburcht - 56. Mandragora - 57. De Verboden Berg - 58. De Toverspiegel - 59. De IJzeren Hand - 60. Sidarta (Karel Biddeloo) (HC/236p/€34,99) (met ex libris van Fabio Bono)
De Rode Ridder: De Biddeloo-jaren integraal - Sword and Sorcery 4: 55. De Koraalburcht - 56. Mandragora - 57. De Verboden Berg - 58. De Toverspiegel - 59. De IJzeren Hand - 60. Sidarta (Karel Biddeloo) (HC/236p/€75,00) (luxe met ex librissen van Fabio Bono en Claus Scholz)
> In de vierde integraal van De Biddeloo-jaren staan de klassiekers De Koraalburcht, Mandragora, De Verboden Berg, De Toverspiegel, De IJzeren Hand en Sidarta, waarmee toch alweer de delen 55 tot 60 zijn gebundeld. Het achtergronddossier handelt voornamelijk over de werking bij Studio Vandersteen, de hulp die Karel Biddeloo van zijn collega's kreeg en Willy Vandersteens beslissing om de krantenstripreeks indertijd naar het bijvoegsel Pats te verplaatsen, zeg maar te verbannen.
• Vreemde Vogels 1: (Alain Sirvent + Jean-Luc Garréra) (SC/48p/€7,50)
> Gags met specifieke dieren en een educatieve bonus, dat zagen we al in Dino's, Insecten en Diep in de Zee. Dat rijtje is nu aangevuld met een gelijkaardige aanpak over vogels. Vreemde Vogels is nog niet zo lang geleden in het Frans gestart en volgt nu in vertaling. "Ze zitten overal om ons heen, in de lucht, in de bomen, in de tuin. Ze zijn zelfs onze taal al binnengedrongen: praten als een ekster, zingen als een nachtegaal, een kip zonder kop... Maar kan jij een alk van een pinguïn onderscheiden, een uil van een oehoe of een meeuw van een zeemeeuw? Wist jij dat de helmkasuaris de gevaarlijkste vogel ter wereld is? Of het nu trekvogels zijn, vissers of jagers, met dit album vol weetjes en humor, kom je eindelijk alles te weten over onze gevederde vrienden."


Stripstift
27/03
TOP
• Kappie 99: Kappie en de Oesterbroeders (Marten Toonder) (SC/64p/€12,50)
> "Door nog onbekende oorzaak raakt de Kraak beschadigd en rest de bemanning niets anders dan op zoek te gaan naar een plek waar de boot gerepareerd kan worden. Van een geheimzinnige kluizenaar horen ze dat er iets niet helemaal in de haak is in die streek. Het verhaal wekt ook de belangstelling van een zekere heer Snuf, een botanicus met hooikoorts. Vanaf dat moment volgen de spannende gebeurtenissen elkaar in hoog tempo op en is niets meer wat het lijkt..."
• Stripschrift 466 (diverse auteurs) (SC/40p/€8,95)
> In dit nummer staat onder meer een interview met Nicolas Malfin en is er aandacht voor Henk van der Linden en Yves Chaland.


Uitgeverij Cliché
20/03
TOP
• Tom Poes 10: En de Tijdverdrijver (Tim Artz + Ruud Straatman) (SC/52p/€9,50)
• Tom Poes 10: En de Tijdverdrijver (Tim Artz + Ruud Straatman) (HC/52p/€17,50)
• Tom Poes 10: En de Tijdverdrijver (Tim Artz + Ruud Straatman) (HC/52p/€59,00) (luxe met ex libris)
• Tom Poes 10: En de Tijdverdrijver (Tim Artz + Ruud Straatman) (HC/52p/€99,00) (luxe op groot formaat)
> Vijfendertig jaar nadat Ruud Straatman het verhaal heeft geschreven en geschetst, verschijnt het alsnog als een gloednieuw album, getekend door Tim Artz die ook al de nieuwe covers van de heruitgaven in deze reeks heeft verzorgd. Het verhaal: "Heer Bommel ontmoet een vreemd, jeugdig wezen, dat hem in verschillende computerspellen doet belanden. Als heer van stand is hij niet gewend om over rollende vaten te springen, of te worden achtervolgd door een bijtgraag digitaal wezen." De editie op groot formaat bedraagt 100 exemplaren.


INFO
StripFacts
Stripinvasie
TOEKOMST
Te Verschijnen
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips