Stripinvasie

Klik verder naar de in februari verschenen albums bij de volgende uitgeverijen:
Arboris
BD Must
The Blue Orange
Bonte
Concerto Books
Daedalus
Dargaud
Dark Dragon Books
Dupuis
Glénat
INdruk
Kennes
Khani
Le Lombard
Nijgh & Van Ditmar
Oogachtend
Saga Uitgaven
Sherpa
Silvester
Standaard Uitgeverij
Syndikaat
Uitgeverij Cliché
Uitgeverij HUM!
Raadpleeg ook de verschenen strips van
2020: meijunijuliaugustusseptemberoktobernovemberdecember
2021: januarifebruarimaartapril
 
Arboris
20/02
TOP
• De Complete Maarten Milaan 2: Luchtschipper (Christian Godard) (HC/200p/€29,95)
• De Complete Maarten Milaan 2: Luchtschipper (Christian Godard) (HC/200p/€59,95) (luxe met ex libris)
> De vierdelige integrale reeks De Complete Maarten Milaan bundelt chronologisch alle lange en korte verhalen. Speciaal voor deze editie van Arboris worden sommige niet eerder in album verschenen korte verhalen ingekleurd. Da's zelfs een verbetering ten opzichte van de Franse edities. "Maarten Milaan is een vrije vogel, die met zijn oude vliegtuigje, de Pelikaan, in de verste uithoeken van de aardbol transporten taxivluchten uitvoert. Hij raakt geregeld betrokken bij kwesties waarin hij door zijn gevoel voor rechtvaardigheid gedwongen wordt partij te kiezen. Zo belandt hij keer op keer in het kamp van de onderdrukten en moet het dan opnemen tegen patsers, potentaten en jagers op groot wild. De stripreeks, die circa dertig jaar lang in het weekblad Kuifje heeft gestaan, maakte door de bijzondere en vaak persoonlijk getinte scenario's van Christian Godard grote indruk op meerdere generaties lezers en veel stripliefhebbers kunnen zich nog altijd exact bepaalde verhalen herinneren. In vier bundelingen van telkens zo'n 200 pagina's zullen alle Maarten Milaan-verhalen — inclusief de moeilijker te vinden korte verhalen — chronologisch worden afgedrukt, met waar nodig gecorrigeerde vertalingen en nieuwe letteringen. Elk deel bevat ook een groot door Patrick Gaumer samengesteld dossier, waarin Godard met vuur vertelt over zijn carrière en over het ontstaan van elk verhaal."
• Kronieken van de Zwarte Maan 17: De Ophidische Oorlogen (Fabrice Angleraud + François Froideval) (SC/48p/€8,95)
• Kronieken van de Zwarte Maan 17: De Ophidische Oorlogen (Fabrice Angleraud + François Froideval) (HC/48p/€18,95)
> De Ophidische Oorlogen biedt het vertrouwde fantasygeweld door Fabrice Angleraud en François Froideval. "Op Terra Secunda moet Wismerhill, de leider van de menselijke legers, het hoofd bieden aan een nieuwe vijand. De Ophidianen, een inheemse soort angstaanjagende slangenkrijgers, hebben de menselijke indringers van een andere planeet de oorlog verklaard. Terwijl de uitkomst onzeker lijkt, doet Wismerhill zijn uiterste best om de vreselijke slangenkoning en zijn ontelbare troepen te verslaan."


BD Must
06/02
TOP
• Bob De Moor portfolio (Bob De Moor) (SC/€29,00)
> Portfolio met zes illustraties van Bob De Moor die hij tekende voor covers van het weekblad Kuifje. De A4-prenten horen in een bedrukte omslag die op 250 exemplaren is genummerd.
• Delgadito 1: De Keuze van de Adelaar (Paul Teng) (HC/48p/€19,95) (heruitgave in kleur)
• Delgadito 2: Herinnering aan een Rebel (Paul Teng) (HC/48p/€19,95) (heruitgave in kleur)
• Delgadito 3: Bosque Redondo (Paul Teng) (HC/48p/€19,95) (heruitgave in kleur)
• Delgadito 4: De Cirkel Geschonden (Paul Teng) (HC/48p/€19,95) (heruitgave in kleur)
• Delgadito pakket deel 1-2-3-4 (Paul Teng) (4xHC/€79,00) (heruitgave in kleur)
> BD Must geeft de complete reeks Delgadito van Nederlander Paul Teng opnieuw uit in het Nederlands nadat het de reeks vorig jaar volledig in het Frans uitgaf. De vier delen verschijnen in een hardcovereditie en bovendien volledig in kleur. De reeks verscheen voor het eerst tussen 1981 en 1984 bij uitgeverij Panda in zwart-wit. De albums werden sindsdien niet meer heruitgegeven. Deel 4 was eigenlijk de opener van een nieuwe cyclus die onvoltooid blijft. Even voorstellen: "Delgadito alias 'de snelle doder' — een door blanken opgevoede Nedni-Apache — keert terug naar zijn volk waar hij met gemengde gevoelens wordt ontvangen. Ondanks het feit dat hij, mede door de bij de blanken opgedane kennis, zijn volk een aantal malen de zege in de strijd bezorgt, wordt hij niet geheel geaccepteerd... Het blijft een raadsel wat Delgadito wil." Delgadito was de debuutreeks van Paul Teng. Hij bouwde daarna een respectabele carrière uit in het historisch-realistische genre met albums als Libertair Intermezzo, De Vrienden van Igor Steiner en later als tekenaar van de reeksen Shane, De Oneven Orde en tegenwoordig ook als een van de tekenaars van Jacques Martins Tristan. Op scenario van Jean Van Hamme tekende hij het one-shot De Telescoop. En al wat we nu al hebben gezien van zijn huidige project, een nieuwe cyclus van Jean Dufaux's De Klaagzang van de Verloren Gewesten, ziet er geweldig uit. BD Must gaf in twee delen al Tengs historische strip Jan van Scorel uit. In het Nederlands verscheen dat als one-shot, in het Frans kwam er dus een nieuwe cover bij.
• Rhonda portfolio (Hans van Oudenaarden) (SC/€39,00)
> Portfolio met vijf verschillende illustraties van Rhonda, exclusief voor BD Must getekend door Hans van Oudenaarden. De oplage bedraagt 300 exemplaren, genummerd en gesigneerd door de tekenaar.


Bonte
13/02
TOP
• Team Lou 22: Het Monster van Nebula (Sylvia Tops) (SC/48p/€9,99)
• Team Lou kleurboek (Sylvia Tops) (SC/48p/€9,99)
> In een hoog tempo schrijft en tekent de nog jonge stripmaakster Sylvia Tops haar detectivereeks voor jongeren. Tweeëntwintig albums en nu ook een kleurboek heeft ze al geproduceerd, en hier blijft het nog lang niet bij.


The Blue Orange
06/02
TOP
• Aline 3 (diverse auteurs) (SC/72p/€13,50)
> Derde nummer van het onregelmatig verschijnende stripblad voor meerwaardezoekers. Aline stelt haar inhoud van dit nummer zelf als volgt voor: "Mijn nummer drie gaat over EGO. Of eigenlijk, egoís. Want misschien lijk ik maar allenig als Aline, stiekem bevat ik menigtes tekenaars en schrijvers. Allemaal met hun eigen ikje, hun eigen behoefte aan bevestiging, liefde en plezier, hun eigen vleugje eigenwaan. Toch is zoín knoeperd van een ego niet alleen maar lastig hoor. Je weet wat ze zeggen: het gaat niet om de grootte, maar wat je ermee doet. Wat mijn makers ermee deden? Zie en lees het in Aline #3."


Concerto Books
20/02
TOP
Bella Ciao 1: (uno) (Baru) (HC/136p/€27,99)
> In de populaire tv-reeks La Casa de Papel kan je het liedje Bella Ciao horen. Het is een Italiaans strijdlied dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gezongen door Italiaanse partizanen die zich tegen het fascisme verzetten. Bella Ciao is ook de titel van de trilogie van Fransman Baru waarvan Concerto Books deze maand deel 1 vertaalt. Het album in hardcover telt 136 pagina's en is in meerdere opzichten actueel. Baru, het pseudoniem van Hervé Barulea, gaat in Bella Ciao op zoek naar zijn Italiaanse roots en plaatst zijn eigen persoonlijke verhaal in het bredere kader van ervaringen van Italiaanse immigranten in Frankrijk. "Hij probeert een antwoord te vinden op een brandende vraag van onze tijd: Welke prijs moet een vreemdeling betalen om geen vreemdeling meer te zijn en onzichtbaar te worden in de Franse maatschappij? De vreemdeling is in dit geval Italiaans, maar de vraag is ongetwijfeld universeel. Bella Ciao is een tragikomische mengeling van familiekroniek en fictie, persoonlijke anekdotes en wereldgeschiedenis. En terloops krijgen we het ware verhaal te horen achter Bella Ciao, het verzetslied dat in de hele wereld is omarmd door mensen die in opstand komen tegen onrecht en uitbuiting."


Daedalus
20/02
TOP
Alice Matheson 6: De Bron van het Kwaad (Philippe Vandaële + Jean-Luc Istin) (SC/64p/€9,95)
> Laatste deel van de post-apocalyptische zombie- én seriemoordenaarsreeks. "Londen zinkt in chaos, de straten worden overspoeld door zombies... In het St Mary's Hospital, nu onder quarantaine, staan wetenschappers op het punt om de oorzaken van deze epidemie te ontdekken... Alice staat op het punt om te doen wat ze het liefste doet... om te doden! Zodra de dodelijke dosis is toegediend, keert de jonge Morgana terug tot leven, getransformeerd in een bloeddorstige zombie. Wie zit er achter deze epidemie en met welk doel? Inspecteur Kitson gelooft dat de lijst van verdachten vernauwend is, en Alice Matheson zit er middenin, vooral omdat ze aan het licht is gebracht met verontrustend bewijs uit haar verleden."
Carthago 10: De Afgrond Gluurt Terug (Ennio Bufi / Christophe Bec) (SC/56p/€9,95)
> "Er wordt steeds verder gezocht naar natuurlijke hulpbronnen, steeds dieper. Met het risico om monsters vrij te laten waarvan men lang dacht dat ze uitgestorven waren... Tijdens het boren in een onderwatergrot worden duikers aangevallen door een megalodon. Als prehistorische voorouder van de haai is het het meest woeste roofdier van de zeeën dat onze planeet ooit gekend heeft. In dienst van de rijke verzamelaar Feiersinger ontdekt oceanograaf Kim Melville dat exemplaren in onderwatergrotten hebben overleefd toen ze 5 miljoen jaar geleden zouden zijn verdwenen! Een ontdekking die het ecologisch evenwicht van de planeet en het voortbestaan van de mensheid in gevaar kan brengen."
Carthago Adventures 6: De Bron (Bernard Khattou + Christophe Bec / Jean David Morvan) (SC/56p/€9,95)
> En van de spin-off Carthago Adventures verschijnt deel 6. "1996. Harry Feiersinger, de broer van de honderdjarige van de Karpaten, gaat op zoek naar Yara, hun zus, die in Brazilië is verdwenen. Voor hem, die als onbekwaam van de familie wordt beschouwd, is dit de perfecte gelegenheid om zijn waarde te bewijzen. In de voetsporen van Yara, in het hart van het Amazone regenwoud, ontdekken Harry en zijn sidekick London Donovan een van de meest kostbare geheimen van de honderdjarige."
• Dwergen 15: Oboron van het Schild (Nicolas Demare + Nicolas Jarry) (HC/56p/€19,95)
> "De dood is een enkele reis... Dat dacht Oboron toch, tot hij onder in een ravijn ontwaakt, doorboord door een tiental pijlen. Zodra hij zich alles herinnert, speelt nog maar een gedachte door zijn hoofd: zijn familie terugvinden. Maar je staat niet op uit de doden zonder er een zware prijs voor te betalen."
• Elfen 25: Zwarte Wraak (Dimat + Christophe Arleston) (HC/48p/€19,95)
> In Elfen deel 25 spelen voor de vijfde keer de Zwarte Elfen een hoofdrol. Deze cyclus van complete verhalen is geschreven door Christophe Arleston. "In Slurce gaan jonge rekruten bij meesters in de leer om bekwame en genadeloze huurmoordenaars te worden. Door de beproevingen worden ze de vervaarlijkste schepsels van de Landen van Arran. Terwijl een groep groentjes ronddwaalt in het hachelijke labyrint van de vesting, valt een zwerm draken het heiligdom van de zwarte elfen aan. De meesters van Slurce staan voor een raadsel: waar komt dit leger vandaan, wie leidt het en met welk doel?"
• De Laatste Kathaar 4: De Kerk van Satan (Éric Lambert + Arnaud Delalande) (HC/56p/€19,95)
> Met dit vierde deel sluit Daedalus nu ook in vertaling de reeks De Laatste Kathaar af. " Een volk met een tragisch lot 1243. Lansquenet, Aimery, Escartille, Héloïse en de kruisvaarders van de Schaduw komen aan de voet van het kasteel van Montségur. Ze worden verwelkomd door de heren van de plaats die ermee instemmen hen asiel te verlenen als ze het kasteel met hen verdedigen. Want Occitania ligt onder vuur en bloed. Elke dag vermoorden de inquisiteurs de Katharen die onder hun greep vallen. En het kasteel van Montsegur is hun volgende halte."
Man van het Jaar 13: 1888 - De Echte Jack The Ripper (Benjamin Blasco-Martinez + Céka) (HC/56p/€19,95)
> In het vorige maand bij Daedalus verschenen one-shot Mary Jane komt Jack The Ripper voor, in Man van het Jaar deel 13 speelt hij de hoofdrol. In dit complete verhaal stellen Benjamin Blasco-Martinez (de tekenaar van de westernreeks Catamount) en Céka je hun fictieve voorstelling van de "echte" Jack The Ripper voor. " 1888. Londen. Een mysterieuze moordenaar heeft het op de prostituees van Whitechapel gemunt. Hun lichamen worden vreselijk verminkt teruggevonden. Ondanks honderden aanhoudingen slaagt Scotland Yard er niet in om de man te arresteren die gaat uitgroeien tot de meest iconische moordenaar aller tijden. Een sjaal met DNA-sporen onthult meer dan een eeuw later de identiteit van de beruchte Jack the Ripper... Hoe werd een man die aan de Russische pogroms ontsnapte en met zijn familie naar Engeland vluchtte de beroemdste psychopaat van de Victoriaanse tijd? Hoe kwam het dat hij langzaam maar zeker in waanzin verzonk? Hoe is men hem op het spoor gekomen? Maak kennis met de man die achter Jack the Ripper schuilgaat..."
Meerminnen & Vikingen 1: De Gesel van de Afgrond (Philippe Briones + Françoise Ruscak) (HC/56p/€19,95)
> Nieuwe conceptreeks met per album andere auteurs waarin Vikings bloedig slaags raken met meerminnen en vice versa. De reeks zal uit vier delen bestaan en de eerste twee delen komen uit in hardcover en op 19 maart in softcover. De covers zijn geschilderd door José Homs (Shi). De algemene voorstelling luidt als volgt: "De Noordse zeeën worden bevolkt door even machtige als wrede mythologische wezens, zoals de negen zeemeerminnen, dochters van Aegir. Deze zijn in tegenstelling tot de trotse Vikingen, klaar om alles te doen om de zeeën te controleren..." Tekenaar Philippe Briones (De Orde van de Drakenridders) op scenario van Françoise Ruscak naar een verhaal van Isabelle Bauthian zijn de auteurs van deel 1 met de titel De Gesel van de Afgrond. De inhoud: "Zeemeermin Arnhild heeft een angstaanjagend zeemonster weten te temmen: de Jörmungand. Met het geluid van een schelpdier slaagt ze erin om het op de Vikingschepen te sturen. Ingvald, zoon van het opperhoofd van zijn stam, besluit zijn waarde te bewijzen door het beest te verslaan. Begeleid door een halftrol, halfmenselijke medeplichtige, bedenkt hij een plan om de zeemeerminschelp te stelen..."
Meerminnen & Vikingen 2: Parelmoerschuim (Marco Dominici + Gihef) (HC/56p/€19,95)
> Deel 2 is het werk van Marco Dominici (Succubus) en Gihef (Complot, High Security, Slangengebroed). Hun verhaal heet Parelmoerschuim en heeft de volgende inhoud: "Als slachtoffer van een profetie werd de jonge Freydis in de steek gelaten door haar zeemeerminclan en opgenomen door een Vikingfamilie. Opgegroeid als een krijger en trots op haar Noorse erfgoed, zal ze alles doen om de zeemeerminnen, aan wie ze een felle haat wijdt, te vernietigen. Maar zullen de banden van het hart sterker zijn dan de banden van het bloed?"
De Meester-Inquisiteurs 9: Bakaël (Vladimir Krstic-Laci + Jean-Luc Istin) (SC/64p/€9,95)
> "1150. De Chaos, de oorlog die de hemel van Oscitanië gedurende duizend jaar rood heeft doen kleuren, neemt een einde. Daar waar de gevechten de misdaad bedekten, komen deze tijdens de vrede beetje bij beetje aan de oppervlakte. Moorden, afpersingen, diefstal, zedenmisdrijven, ontucht, commerciële conflicten zien nu het daglicht. Om de wet te laten eerbiedigen en om de misdaad te bestrijden, hebben de Wijzen, architecten van de vrede, een Orde in het leven geroepen: de Meester-Inquisiteurs."


Dargaud
13/02
TOP
XIII 27: Geheugen Opgeladen (Iouri Jigounov + Yves Sente) (SC/48p/€8,50)
XIII 27: Geheugen Opgeladen (Iouri Jigounov + Yves Sente) (HC/48p/€16,95)
> Vervolg en slot van het tweeluik dat begon met het album 2132 Meter, de afstand die de door Jason MacLane afgevuurde kogel aflegt en die hem in een lastig parket brengt. De ultraconservatieve Mayflower-stichting stelde hem voor de keuze: zijn herinneringen terugkrijgen of verraad plegen. Dit verhaal om de macht in de allerhoogste echelons komt uit na de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de bestorming van het Capitool. Er zijn enkele opmerkelijke gelijkenissen met die gebeurtenissen.


Dark Dragon Books
20/02
TOP
• Agatha Christie - Hercule Poirot: De Zaak Styles (Romuald Gleyse + Jean-François Viver naar de roman van Agatha Christie) (HC/64p/€19,95)
> Deze verstripping van Agatha Christie is opnieuw een onderzoek van Hercule Poirot. De Zaak Styles was in 1920 haar eerste roman. Daarna betrad ze de onsterfelijkheid als een van de meest gelezen detectiveschrijvers aller tijden. "Hercule Poirot, voormalig Belgisch politie-inspecteur en oorlogsvluchteling, wordt door Mr. Hastings uitgenodigd om een zeer gecompliceerd onderzoek op te lossen."
• Batman: Three Jokers 1 (Jason Fabok + Geoff Johns) (SC/56p/€9,95)
• Batman: Three Jokers 2 (Jason Fabok + Geoff Johns) (SC/56p/€9,95)
• Batman: Three Jokers premium pack deel 1-2 (Jason Fabok + Geoff Johns) (2xSC/€24,95) (met totemdisplay en artprint)
> Dark Dragon Books breidt het DC-fonds verder uit met de Batman-minireeks Three Jokers. Dit zijn de eerste twee van drie geplande delen door Jason Fabok en Geoff Johns. Beide albums zijn ook te koop als premium pack met een totemdisplay en artprint erbij. De voorstelling: "Dertig jaar nadat Batman: The Killing Joke de strip voor altijd veranderde, onderzoekt Three Jokers opnieuw de mythe van wie of wat The Joker is en wat de kern vormt van zijn eeuwige strijd met Batman. New York Times bestsellerschrijver Geoff Johns en tekenaar Jason Fabok werken samen om het ultieme verhaal van Batman en The Joker te vertellen! Dit is de epische miniserie waar je op hebt gewacht. Ontdek waarom er drie Jokers zijn en wat dat betekent voor de Dark Knight en de clowneske misdaadprins. Het is een mysterie zoals Batman nog nooit heeft meegemaakt!"
• Blues 43 (Éric Stalner + Laurent Moënard) (HC/96p/€24,95)
> Er zijn van die onvertaalde albums waarvan we het bestaan al vergeten waren. Er zijn uitgeverijen als Dark Dragon Books die catalogussen van uitgeverijen afschuimen om zulke vergeten strips alsnog in het Nederlands uit te brengen. Uit een al opgedoekte collectie van Dargaud pikt Dark Dragon Books het tweeluik Blues 46 mee, een spannende thriller van Éric Stalner en Laurent Moënard uit 2004-2005. De uitgeverij brengt het als een gebundelde editie uit van 96 pagina's in hardcover. De korte inhoud: "Op de wegen in Zuid-West Frankrijk rijdt Guéric in zijn DS-coupé terwijl hij naar jazz luistert. Hij leidt een bohemien leven dat perfect bij hem past: geen baas, geen verantwoording. Guéric leeft van de in- en verkoop van tweedehandsboeken. Soms kan het grote vruchten afwerpen, vooral wanneer hij een zeldzame uitgave vindt die gewild is bij verzamelaars. Op een dag slaat het noodlot toe wanneer hij bijna Alain aanrijdt die aan het liften is. Guéric stemt in om deze naar zijn tante te brengen. Ter plaatse aangekomen ontdekken ze dat het huis wordt bewoond door twee moordenaars die Alain opwachten. Samen weten ze te vluchten maar welk geheim verbergt Alain?"
• Harleen 3 (Stjepan Sejic) (SC/64p/€9,95)
> Uit het wereldje van Batman en The Joker komt Harley Quinn. De driedelige minireeks Harleen wordt afgerond met dit derde deel. "Dr. Harleen Quinzel heeft een revolutionaire remedie ontdekt tegen de waanzin van Gotham City. Ze hoeft alleen maar te bewijzen dat het echt werkt. Maar nu het strafrecht en de instellingen voor geestelijke gezondheidszorg tegen haar zijn verenigd, moet de briljante jonge psycholoog drastische maatregelen nemen om Gotham van zichzelf te redden. Wees getuige van de eerste stappen van Harleen op een gedoemde zoektocht die zal resulteren in de legendarische superschurk Harley Quinn. Deze verbluffende nieuwe versie van de verwrongen en tragische liefdesaffaire tussen Harley en The Joker is geschreven en getekend door de visionair, Stjepan Sejic."
• Helden van de Luchtmacht 5: Rodeo met een Spit IX (Stephan Agosto + Wallace) (SC/48p/€9,95)
• Helden van de Luchtmacht 6: De Slag om Telemark (Stephan Agosto + Wallace) (SC/48p/€9,95)
> De twee laatste delen van de luchtvaartreeks, nu ook in softcover.
• Mercy 1: De Dame, de Kou en de Duivel (Mirka Andolfo) (SC/64p/€9,95)
• Mercy 2: De Jagers, de Bloemen en het Bloed (Mirka Andolfo) (SC/64p/€9,95)
> Mercy is een ernstige fantasytrilogie van Mirka Andolfo, de tekenaar van het komische en erotische Engel/Duvel. Dit zijn alvast de eerste twee delen. "Mirka Andolfo presenteert een sensuele Victoriaanse gotische horror over anders zijn, verdoemenis, verlossing en wat het betekent om een monster te zijn. En dat in een horrorverhaal dat perfect is voor fans van Penny Dreadful, Crimson Peak, The Alienist en Dark Shadows. Wanneer het kalme mijndorp Woodsburgh wordt verstoord door een reeks brute moorden, is de nederzetting in rep en roer. En terwijl de eerste sneeuw de chaos bedekt met een witte deken, arriveert een mysterieuze vrouw in het zwart, die een totaal ander soort onrust uitlokt. Maar wie is Lady Helene eigenlijk? En wat is haar geheime agenda?"
Nathanaelle (Fred Beltran + Charles Berberian) (HC/112p/€24,95)
> Fred Beltran (Megalex, De Technovaders) en Charles Berberian (Meneer Johan) zijn nu niet bepaad twee namen die je naast elkaar zou verwachten in een stripalbum. En toch maakten zij het verrassende en vermakelijke sf-avontuur Nathanaelle dat Dark Dragon Books in een gebundelde editie van 112 pagina's in hardcover op de markt brengt. "In de toekomst is de mensheid verdeeld in twee categorieën. Ondergronds leven de overlevenden van een vermeende nucleaire apocalyps die alles aan de oppervlakte heeft uitgeroeid. Aan de oppervlakte leven leden van een decadente en onsterfelijke elite, in staat om hun ziel te reïncarneren in andere menselijke lichamen (voor de rijksten) of in de circuits van robots. De twee gemeenschappen negeren elkaar door de leugen die is verspreid door de heersers. Maar dit alles staat op het punt omver te worden geworpen door een jonge vrouw, wiens bestaan de gevestigde orde zal uitdagen en een gigantische rebellie zal uitlokken. Haar naam is Nathanaelle..."
• De Onderzoeken van Nicolas Le Floch voordeelpakket deel 1-2 (Chai Chaiko + Dobbs naar de roman van Jean-François Parot) (2xHC/€29,95)
De Onderzoeken van Nicolas Le Floch 3: Het Spook van de Rue Royale (Chai Chaiko + Eric Corbeyran naar de roman van Jean-François Parot) (HC/64p/€19,95)
> Van De Onderzoeken van Nicolas Le Floch krijgen we deze maand een derde avontuur voorgeschoteld. "Terwijl Parijs het huwelijk van de Dauphin viert op de Place Louis-XV, voltrekt zich een ramp. Gevolg, omgevallen rijtuigen, honderden geplette slachtoffers... Nicolas Le Floch, de jonge politiecommissaris van Châtelet, keert terug in dienst. Tussen de lijken houdt een jonge vrouw een zwarte parel in haar hand. Is ze gestikt of gewurgd?"
• Spider-Man collector's pack deel 1-2-3-4-5-6 (Terry Dodson / Rachel Dodson / Frank Cho / Mark Millar / Terry Dodson) (6xSC/€59,95)
• Spider-Man / Deadpool 1: Is het niet Bromantisch? (Ed McGuinness / Mark Morales + Joe Kelly) (SC/72p/€9,95)
• Spider-Man / Deadpool 2: Is het niet Bromantisch? (Ed McGuinness / Mark Morales / Livesay + Joe Kelly) (SC/72p/€9,95)
• Spider-Man / Deadpool premium pack deel 1-2 (Ed McGuinness / Mark Morales / Livesay + Joe Kelly) (2xSC/€24,95) (met totemdisplay en artprint)
> In Spider-Man / Deadpool werken beide superhelden voor het eerst samen. Het complete tweeluik is ook te koop met een totemdisplay en artprint.


Dupuis
13/02
TOP
Agent 212 30: Een Zware Dobber (Daniel Kox + Raoul Cauvin / Daniel Kox) (SC/48p/€7,50)
> Het tempo van Daniel Kox is al enkele jaren gezakt tot nauwelijks één pagina per maand. Dan duurt het wel telkens een tijd tot er weer een nieuw album van Agent 212 kan verschijnen. Nu is het toch weer zover. "Arthur, agent 212, is geen superagent en al helemaal geen held. Het liefst zou hij zijn dagen in zijn fauteuil doorbrengen met zijn hond, Kiki, op voorwaarde dat zijn schoonmoeder niet in de buurt is. In het commissariaat vindt hij gelukkig wat rust... Alle missies van Agent 212 draaien uit op een catastrofe, tot groot jolijt van de lezers die dol zijn op de dwaasheden van de sullige agent, in de Frans-Belgische traditie. 212... het noodnummer dat je moet bellen als je zin hebt om eens goed te lachen."
Chinaman integraal 1: 1. De Berg van Goud - 2. Met Gelijke Wapens - 3. Voor Rose (Olivier TaDuc + Serge Le Tendre) (HC/152p/€24,95)
Chinaman integraal 2: 4. De Roestvreters - 5. Tussen Twee Oevers - 6. Bloedbroeders (Olivier TaDuc + Serge Le Tendre) (HC/152p/€24,95
Chinaman integraal 3: 7. Confrontatie in Blue Hill - 8. De Gehangenen - 9. Tucano (Olivier TaDuc + Serge Le Tendre) (HC/152p/€24,95)
> De complete westernreeks in drie integralen. Een gloednieuwe sequel wordt tegelijk als one-shot in de collectie Vrije Vlucht uitgebracht. Een voorstelling van de reeks Chinaman: "In Chinaman volgen we de lotgevallen van John Chinaman, die als huursoldaat vanuit China naar Amerika trekt. Het kantelpunt in zijn leven? Het verraad van zijn meester. Chinaman is een eerlijk en rechtvaardig man en keert zich af van zijn meester, en van heel zijn gemeenschap, er is geen weg terug. Met zijn vurige vastberadenheid en zijn bedrevenheid in gevechtskunsten biedt hij de ergste moeilijkheden het hoofd."
Chinaman luxeset integraal 1-2-3 + De Tijger Ontwaakt (Olivier TaDuc + Serge Le Tendre) (4xHC/€299,95) (luxes met ex librissen)
> De complete reeks Chinaman in een tot slechts 100 exemplaren gelimiteerde luxeset. Dat zijn de drie integralen en het gloednieuwe epiloogalbum De Tijger Ontwaakt, elk 152 pagina's met een door Olivier TaDuc gesigneerde ex libris en linnen rug.
Mademoiselle J. 1: 1929, Ze Noemden Hem Rooie (Laurent Verron + Yves Sente) (HC/80p/€16,50)
Mademoiselle J. 2: 1938, Ik Zal Nooit Trouwen (Laurent Verron + Yves Sente) (HC/64p/€19,95)
> Net zoals in het Frans wordt het one-shot Ze Noemden Hem Rooie herdoopt in Mademoiselle J. deel 1 zodat deel 2 met Juliette als hoofdpersonage daarop kan aansluiten. Het album van Laurent Verron en Yves Sente dat dus al eens verschenen is, komt nu wel uit in hardcover (met twee extra strippagina's!), net zoals het nieuwe deel 2. Dat vervolg speelt zich negen jaar later af en telt 64 pagina's. "De visie van Juliette, reporter-in-opleiding, op de opkomst van het nazisme aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog! In 1937 is Juliette, de dochter van de baas van de Trans-Atlantische Compagnie, 22 jaar. Ze heeft haar diploma op zak en is vastberaden om een groot reporter te worden. Haar vader, die ondertussen een eigen vrachtbedrijf heeft gesticht, krijgt van zijn zakenpartner, Gustave Noirhomme, een voorstel dat hij moeilijk kan weigeren: Herr Von Riblach, vertrouwensman van Hitler voor de civiele marine, wil investeren in de Compagnie van de Vijf Oceanen. Juliette is op de hoogte van de invasieplannen van de nazi's en weigert. Ondanks de seksistische terughoudendheid van de hoofdredacteurs, jaagt Juliette haar droom na om een groot reporter te worden. Het magazine Horizon France geeft haar een kans om te tonen wat ze waard is. Ze gaat als stagiaire werken voor Daniel Fraiser, een doorwinterd en bijzonder onaangenaam journalist. Gustave Noirhomme, van zijn kant, is tot alles in staat om Juliette te dwingen haar aandelen af te staan aan de nazi's..."
• Yoko Tsuno: De Integrale 9: Geheimen en Vloeken: 25. De Dienares van Lucifer - 26. De Vloek van de Amethist - 27. Khany's Geheim (Roger Leloup) (HC/184p/€26,95)

> Negende integraal met de reguliere delen 25 tot 27, zijnde de verhalen De Dienares van Lucifer, De Vloek van de Amethist en Khany's Geheim. of kort samengevat vinden we Yoko terug onder de aardkorst, in Schotland in de jaren 1930 en op Mars. Het is de voorlopig laatste integraal tot er weer een volgend deel kan gevuld worden met opnieuw drie verhalen. Dan moet Roger Leloup nog wel het reguliere deel 30 uit zijn mouw schudden, maar daar werkt hij al een tijdje aan.

Vrije Vlucht
De Tijger Ontwaakt (Olivier TaDuc + Serge Le Tendre) (HC/152p/€29,95)
> Dupuis lanceert een heus Chinaman-offensief door de eerste negen delen in drie integralen uit te brengen (zie hierboven). Die zijn elk goed voor 152 pagina's puur westernplezier. En in de collectie Vrije Vlucht komt tegelijk de eveneens 152 pagina's tellende sequel De Tijger Ontwaakt uit, een one-shot van hetzelfde duo Olivier TaDuc en Serge Le Tendre. Dit afscheidsverhaal speelt zich twintig jaar na de reeks Chinaman af. "In Bakersfield, California, zijn ontvoeringen schering en inslag en de oudste dochter van bankier Kelley wordt vermoord teruggevonden. Het is de gelegenheid voor de jonge Matt Monroe, een groene rekruut van de Pinkertons — het beroemde detectivebureau — om zijn echte vader op te sporen. Die blijkt niemand minder te zijn dan Chen Long, de Chinaman uit de gelijknamige reeks van Olivier TaDuc en Serge Le Tendre. Als een groot afscheidsfresco voert deze schemerachtige western je naar een verbluffende finale."


Glénat
13/02
TOP
• De Grote Zeeslagen 13: La Hougue (Jean-Yves Delitte) (HC/48p/€17,95)
> Voor De Grote Zeeslagen deel 13 vaart Jean-Yves Delitte (van wie in november 2020 deel 1 van de piratenreeks Blackbeard verscheen) weer solo als tekenaar én scenarist. Hij brengt de zeeslag bij Barfleur en La Hougue in beeld. "Wat als het bij Barfleur gebleven was... Sinds 1688 is Frankrijk verwikkeld in de Negenjarige Oorlog. De expansiezuchtige Lodewijk XIV neemt het op tegen een coalitie van quasi al zijn buurlanden. In die context besluit de Zonnekoning zijn hulp aan te bieden aan de afgezette katholieke koning James II om de troon van Engeland te heroveren. Het gewaagde plan bestaat erin de controle te grijpen over het Kanaal om een leger de oversteek te laten maken. De koning is echter onstuimig en hij dwingt de Franse vloot al tot manoeuvres, nog voor ze helemaal compleet is. De orders voor viceadmiraal de Tourville zijn duidelijk: 'vaar uit en val elke vijand aan, ongeacht zijn kracht.' In de zeventiende eeuw trek je een bevel niet in twijfel, zeker als het rechtstreeks van de koning komt, ook al kruis je een vijandelijk vloot die twee keer zo groot is. Als de strijd tussen de Fransen en de Engels-Hollandse zeemacht zich had beperkt tot de slag bij Barfleur, op 29 mei 1692, dan hadden de Fransen de overwinning kunnen behalen."


INdruk
20/02
TOP
• Châteaux Bordeaux 2: De Oenoloog (Espé + Eric Corbeyran) (HC/48p/€17,95) (herdruk)
• Châteaux Bordeaux 3: De Amateur (Espé + Eric Corbeyran) (HC/48p/€17,95) (herdruk)
• Châteaux Bordeaux 7: De Oogst (Espé + Eric Corbeyran) (HC/48p/€17,95) (herdruk)
• Châteaux Bordeaux, Aan Tafel! 1: De Chef (Espé + Eric Corbeyran) (HC/48p/€17,95)

> Eerste deel van het tweeluik, een spin-off van de succesvolle reeks Ch˙teaux Bordeaux. Aan Tafel! is een gastronomisch uitstapje van dezelfde auteurs Espé en Eric Corbeyran. Tegelijk verschijnen herdrukken van Ch˙teaux Bordeaux deel 2, 3 en 7. De inhoud van de spin-off: "Iedereen weet dat een goede wijn nog meer op prijs gesteld wordt als hij een goede maaltijd vergezelt. Ook Alexandra Baudricourt heeft dat goed begrepen. Daarom besluit ze om ook een restaurant te openen op het eiland van de Chêne Courbe, het familiedomein. Zij het in de keuken of in de zaal, bij het runnen van deze nieuwe uitdaging, ontdekt ze de verschillende facetten van een wereld die minstens even boeiend is al die van de wijn." In het Frans is de spin-off compleet sinds 2019 terwijl van de hoofdreeks deel 10 in het Frans is verschenen. Dat is het begin van een nieuw seizoen. Nu Alexandra erin is geslaagd om het blazoen van het familiedomein op te poetsen, wenkt de internationale markt, met name de Chinese. Maar een eerste reis naar China loopt op een ontgoocheling uit. En het blijft niet bij dat een drama. Een helikoptercrash, het gebruik van pesticiden op haar biologische percelen en een juridische aanklacht van haar buren... Je zou van minder wanhopig word. En het weegt op de twaalf jaar werk die ze in de eerste cyclus leverde. Het valt moeilijk te geloven dat dit allemaal puur toeval is.
• Robert Sax 2: Verloren Paradijs (Louis Alloing + Rodolphe) (SC/48p/€8,95)
• Robert Sax 2: Verloren Paradijs (Louis Alloing + Rodolphe) (HC/48p/€17,95)
> Van de wat ons betreft in 2020 prima gestarte reeks Robert Sax is dit al deel 2 in vertaling. De reeks speelt zich af in het Brussel van de jaren 1950. De inhoud van deel 2: "Na een tournee wordt een cabaretzangeres op een koude winteravond vermoord. De plaats van gebeuren en de modus operandi bezorgen Robert Sax een slechte flashback. Hij herbeleeft de nooit opgeloste moord op zijn vrouw die vier jaar eerder plaats vond. Samen met zijn schoonbroer, politie-inspecteur Martin, start hij een onderzoek."


Kennes
13/02
TOP
Dagboek van een Maankind (Anne-Lisa Nalin + Joris Chamblain) (HC/56p/€12,95)
> Een heel mooi album is deze Dagboek van een Maankind, getekend door Anne-Lise Nalin en geschreven door Joris Chamblain (De Nieuwe Avonturen van Yakari, Het Dagboek van Cerise, Enola & de Fantastische Fabeldieren). Het album vertelt over "maankinderen'", kinderen met de ziekte xeroderma pigmentosum. Mensen met deze ziekte moeten zich helemaal afschermen tegen uv-stralen. Blootstelling aan de stralen kan tot de vorming van huidtumoren leiden. De inhoud: "Morgane is zestien. Ze is net met haar ouders en haar broertje aangekomen in hun nieuwe huis. Wanneer ze in haar kamer dozen uitpakt, vindt ze toevallig een dagboek achter de radiator. Het werd geschreven door Max, een jongen van zeventien die aan een erg zeldzame ziekte lijdt: daglicht is levensgevaarlijk voor hem. Hij is namelijk een 'maankind'. Hij kan overdag dan ook alleen buitenkomen als hij zich heel goed beschermt." Het Franstalige album dateert van 2017 en reef sindsdien heel wat prijzen en goede kritieken binnen.
• Wat een Rotkat 2 (Lapuss') (HC/64p/€8,00)
> Tweede hardcoverbundeltje met gags over over de kat Mug en zijn baasje.


Khani
20/02
TOP
• Le Scorpion: Romantique (Enrico Marini) (portfolio/€150,00)
> Portfolio met zestien prenten van De Schorpioen en een door Enrico Marini gesigneerde en op 200 exemplaren genummerde verantwoordingspagina. De prenten horen in een bedrukte map. Formaat: 30 x 40 centimeter. De schaarse teksten zijn Franstalig, het gaat 'm voornamelijk om de prenten. Beperkt en inmiddels uitverkocht aanbod voor de Nederlandstalige markt.
• Natasja: Enkele Tinten Grijs (François Walthéry) (portfolio/€120,00)
> Portfolio met tien prenten en een door François Walthéry gesigneerde en op slechts 100 Nederlandstalige exemplaren genummerde verantwoordingspagina. De prenten horen in een bedrukte map. Formaat: 30 x 40 centimeter.


Le Lombard
13/02
TOP
Duke 5: Je Bent een Pistolero (Hermann + Yves H.) (SC/56p/€8,50)
Duke 5: Je Bent een Pistolero (Hermann + Yves H.) (HC/56p/€16,95)
> Hermann is inmiddels bezig met deel 6 en er is nu toch een einde voorzien voor de westernreeks. De inhodu van deel 5: "Duke is een getormenteerd man. Naast hulpsheriff van een klein dorpje, overtuigd van het morele aspect van zijn missie, is hij ook een eliteschutter die niet vies is van wat geweld. Wanneer er een conflict uitbreekt tussen mijnwerkers en grondbezitters, moet Duke een kant kiezen. Hij neemt zijn toevlucht op wat hij het beste kent, en het meeste vreest: zijn wapens. Peg is gekidnapt door twee bruten in dienst van een buitenlandse opdrachtgever. Duke gaat hen opsporen, maar hij weet dat hij zelf wordt achternagezeten door een troep soldaten. Een dodelijke achtervolging in de Far West barst los."
Nottingham 1: Het Losgeld voor de Koning (Benoît Dellac + Vincent Brugeas / Emmanuel Herzet) (SC/56p/€8,50)
Nottingham 1: Het Losgeld voor de Koning (Benoît Dellac + Vincent Brugeas / Emmanuel Herzet) (HC/56p/€16,95)

> Van de gloednieuwe Robin Hood-reeks Nottingham, door tekenaar Benoît Dellac op scenario van Emmanuel Herzet en Vincent Brugeas, verwacht Le Lombard veel, getuige de dubbele uitvoering in softcover en hardcover. De inhoud: "Wat als de sheriff van Nottingham en Robin Hood één en dezelfde man waren? Legendes zitten eenvoudig in elkaar: elke held heeft een geheim. Elke held heeft een aartsvijand waar hij voortdurend mee in aanraking komt. Het belooft ingewikkeld te worden voor de sheriff van Nottingham... want hij die de wet handhaaft, kan hem ook overtreden!"

Derde Stroming
• Sisco 12: Russische Roulette (Thomas Legrain + Benec) (SC/56p/€8,50)
> Het einde van de reeks Sisco is geen nieuws meer als je onze website regelmatig leest. Deel 12 sluit de spannende reeks van Thomas Legrain en Benec af. "Sommige dingen weet het grote publiek beter niet. In naam van het staatsbelang worden ze verzwegen. Sisco is een van de mensen die in de schaduw opereren en ervoor zorgen dat het politieke systeem blijft draaien. Soms zijn 9mm-kogels daarbij handig. Hij is dan ook een van de besten in zijn vak. Bij een ontslagen minister moet een ‘gevoelig’ dossier worden opgehaald, dat nadien in België in veiligheid zal worden gebracht. Maar bij dat dossier zijn ook Russen betrokken, die de papieren liever zelf in handen krijgen. Sisco is pas weer aan de slag, maar hij is nog niet vergeten wat er met Manon is gebeurd. Hij zal snel weer in topconditie moeten zijn om alle kogels te ontwijken. Per slot van rekening is de aanval nog steeds de beste verdediging." Benec beloofde een "echt einde". Tekenaar Legrain sluit niet uit dat er ooit, maar zeker niet meteen, een vervolg kan komen, maar het auteursduo wil ook niet het tweeluik te veel maken. Bovendien wordt het eindpunt van de reeks duidelijk. Benec heeft intussen iets helemaal anders geschreven, een western, waarvoor hij nu onderhandelt met een tekenaar. Voor een ander project werkt hij misschien opnieuw samen met Legrain. Nog een ander project speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Nijgh & Van Ditmar
13/02
TOP
• Je Moeder!: Lief en Leed op Anderhalve Meter (Typex) (HC/64p/€20,00)
> Nieuw werk van Typex (Andy Warhol, Rembrandt) waarvoor hij nu eens nie tde biografie van een kunstenaar verstript, maar puur autobiografisch vertelt, ingegeven door de coronamaatregelen. "Je Moeder! is Typex’ eerste puur autobiografische strip en draait om zijn relatie met zijn moeder en zijn familie ten tijde van de corona-uitbraak. Op een middag in maart ging hij bij zijn moeder langs om te vragen of ze nog iets nodig had. Omdat de batterij van zijn telefoon leeg was, kon hij alleen gebukt via de intercom met haar praten. De scène was grappig en tragisch tegelijk, en Typex realiseerde zich dat dit hun voorland was, en dat van vele anderen. Zo ontstonden de stripcolumns, die wekelijks in de Volkskrant werden gepubliceerd. Andere thema's dienden zich bijna ongemerkt aan. Typex’ moeder komt uit een rumoerig gezin, zijn moeder en hij hebben beiden een bijzondere band met hun broer. Zijn broer werd dat voorjaar donorvader. Gaandeweg zag Typex steeds meer parallellen en daarmee ontspon zich een bijzonder verhaal."


Oogachtend
06/02
TOP
Nooit Meer Alleen (Ephameron) (HC/192p/€29,00)
> "Voor Nooit Meer Alleen weefde auteur Ephameron ervaringen van jonge ouders samen tot een gevoelig en sfeervol beeldverhaal. Het boek gaat op zoek naar een gemeenschappelijke beleving van een ingrijpende levensgebeurtenis... de geboorte van een eerste kind. Zeven hoofdstukken bieden een andere blik op nieuw leven, want na de komst van een kind ben je nooit meer alleen, maar ook nooit meer alleen."


Saga Uitgaven
20/02
TOP
Bakelandt integraal 5: 21. De Zwarte Griffioen - 22. Het Raadsel van Amsterdam - 23. De Jongens van Turnhout - 24. De Stad der Verdoemden - 25. De Ring van Napoleon (Hec Leemans) (HC/264p/€34,95) (HC)
Bakelandt integraal 5: 21. De Zwarte Griffioen - 22. Het Raadsel van Amsterdam - 23. De Jongens van Turnhout - 24. De Stad der Verdoemden - 25. De Ring van Napoleon (Hec Leemans) (HC/264p/€65,00) (HC) (luxe met ex libris)
> Het tempo van Bakelandt integraal blijft op peil met vier delen per jaar. In deel 5 in staan de verhalen De Zwarte Griffioen, Het Raadsel van Amsterdam, De Jongens van Turnhout, De Stad der Verdoemden en De Ring van Napoleon, oftewel de delen 21 tot 25. Ook deze integrale reeks kent uitgebreide achtergronddossiers met weetjes over alle gebundelde verhalen en hoofdstukken over Hec Leemans' carrière en over historische achtergronden. In deel 5 komen samenwerkingen aan bod met Kamagurka en krijg je er enkele bonusstrips uit Lava en Humo bovenop. Het historische luik handelt over Napoleon Bonaparte, hoe hij toen en nu wordt gezien, met kaderstukken over zijn bezoekjes aan Brugge en Oostende.
Sammy integraal 1: 1970 - 1973: Dodendans met Lijfwachten - Liefjes en Lijfwachten - Oudjes voor de Lijfwachten - Lijfwacht en Spaghetti - Lijfwacht en Robots - Lijfwachten en Bonkige Boksers - 2. Rhum Row (Berck + Raoul Cauvin) (HC/264p/€65,00) (HC) (luxe met ex libris)


Collectie Bamboe
Detox 2: De Aanvaarding (Jim / Antonin Gallo + Jim) (SC/80p/€11,95)
> De fans van Jim komen deze maand aan hun trekken met twee nieuwe albums die elk het verhaal afsluiten, nu ook in softcover. Detox is gebaseerd op ware ervaringen van een van Jims vrienden. Hiervoor werkt Jim samen met Antonin Gallo, die de decors verzorgde. "In een bevlieging beslist hij op detoxstage te gaan. De workaholic bevindt zich daardoor op vijandig gebied... te midden de natuur... Geen richtpunten, weerstand, woede, verwaarlozing meer... Als je stopt, stopt de wereld dan ook? Detox is het boeiende relaas van een man aan de rand van een burn-out, die op de rem probeert te staan. Het is een noodzaak om de wedren te vertragen, zich een pauze toe te laten, om even op adem te komen... Maar als we ons in een vingerknip alle kunstmatige hulpmiddelen ontzeggen, wat valt er dan nog te beleven? Welke angsten duiken op? En wat wordt de weg naar de aanvaarding?"
Mijn Dochter, Mijn Kind (David Ratte) (HC/96p/€24,95) (HC)
> Dit one-shot is geschreven en getekend door David Ratte die we nog kennen van de komische reeks De Reis van de Vaders die bij Gorilla verscheen. Hier begeeft hij zich in een totaal ander register met een realistisch, hedendaags drama. De inhoud: "De dag waarop Chloé haar moeder vertelt dat haar vriendje Abdelaziz heet, valt dat nieuws in slechte aarde. Hoewel ze het tegendeel beweert, is Catherine een racist. En dat niemand zich illusies maakt, ze keurt de relatie af en ze laat het niet na haar dochter dat te laten weten. Het contact tussen moeder en dochter raakt gespannen, verslechtert, verwatert en verdwijnt. Wanneer Abdelaziz iets ergs overkomt, wil Catherine haar dochter steunen. Maar de band is verbroken."
Een Nacht in Rome 4 (Jim) (SC/120p/€11,95)
> Deze afsluiter van het tweede tweeluik en meteen ook van de reeks is het dikste album van de reeks. De inhoud: "Tien jaar na hun eerste nacht in Rome lukte het Marie niet om haar tweede afspraak met Raphaël na te komen. Die nacht in Italië lag ver weg van wat ze zich had voorgesteld... En misschien zijn sommige beloften ook te moeilijk om in te lossen... Bij het ochtendgloren verlaat Marie de oude stad om naar de luchthaven te gaan... Ze weet nog niet dat Raphaël alles zal proberen om de loop der dingen om te keren. Ondanks de leeftijd, ondanks het proces van verdriet en afstand nemen, en het leven dat alles ingewikkeld maakt... Het is het verhaal van een man die een vrouw naloopt wanneer alle tekens hem zeggen het op te geven. Het is een belofte die niet wil uitdoven. Het is een jeugdliefde die weigert volwassen te worden."
• Total Combat 1: Ronde 1 (Jack Manini) (HC/64p/€19,95)
> Eerste deel van het tweeluik Total Combat door Jack Manini (Jack Cool, Liefde in Oorlogstijd, Het Meisje van de Wereldexpo, De Wet van de Kanun). Het speelt zich af in het MMA-milieu, de mixed martial arts, zowel in de ring als op straat. Manini maakt er een (melo)drama van waar punch in zit. De inhoud: "Tot nu toe gaat alles goed voor Jimmy Perez. Hij is verliefd op Jazlyne, de vrouw van zijn leven. Hij is een van de jonge beloften van de “Mixed Martial Arts”, de gevechtsport waarbij alle slagen toegelaten zijn. Jimmy lijkt onverslaanbaar, maar alles stort bruusk in elkaar: zijn bestaan, zijn relatie en zelfs zijn lichamelijke integriteit... Jimmy is een vechter, maar hoe pakt hij de wreedste en onvoorspelbaarste tegenstander aan terwijl hij nog maar een schim van zichzelf is?"
De Vreemde Vogel 1: Eugénie (Éric Stalner + Cédric Simon / Éric Stalner) (HC/64p/€19,95) (HC)
> "Na eerdere samenwerkingen voor De Buit, Exile en Rémi - Alleen op de Wereld werken Éric Stalner en co-scenarist Cédric Simon opnieuw samen aan De Vreemde Vogel, een historisch gesitueerd tweeluik. "Eind negentiende eeuw, een immense sloppenwijk rond Parijs: de Zone. Daar wonen Eugénie en haar bende die doorgaat voor haar familie. Vijf mensen die sterk met elkaar verbonden zijn, te midden misdeelden die overal uit de stad werden verjaagd door de vastgoedspeculatie. Om haar droom te realiseren, het heropbouwen van “De Vreemde Vogel”, het cabaret van haar grootvader, is Eugénie tot alles bereid. Diefstal, bedrog en chantage behoren tot haar dagelijkse activiteiten. Maar de almaar gewaagdere zwendel dreigt het groepje in gevaar te brengen. En dan heeft Eugénie een beslissende ontmoeting met de grote Sarah Bernhardt..."


Sherpa
13/02
TOP
• Blueberry 23: Arizona Love (Jean Giraud + Jean-Michel Charlier) (HC/72p/€39,95) (met 2 prenten)
> Bij dit album op groot formaat zit een hommagetekening van Dominique Bertail (Mondo Reverso) als extra prent bovenop een prent met een coverillustratie van Jean Giraud. Deze uitgave telt 72 pagina's, inclusief een interview van Numa Sadoul met Giraud.
• Blueberry 28: Mister Blueberry 5: Dust (Jean Giraud) (HC/72p/€39,95) (met prent)
> Ook Dust telt 72 pagina's en daarbij zit een prent van de covertekening. Dit is het laatste album van de cyclus Mister Blueberry.


Silvester
27/02
TOP
• Afrikakorps 2: Crusader (Olivier Speltens) (HC/48p/€19,95) (met A3-kunstdruk)
• Afrikakorps 2: Crusader - limited edition (Olivier Speltens) (HC/48p/€29,95) (luxe met andere cover, display en A3-kunstdruk)
• Afrikakorps 2: Crusader - collector's edition (Olivier Speltens) (HC/56p/€49,95) (luxe met andere cover, dossier en gesigneerde prent)
> Deel 2 van Olivier Speltens' (De Hel van het Oostfront) oorlogstrilogie Afrikakorps in drie uitvoeringen: de gewone hardcover met A3-kunstdruk, de limited edition met andere cover, display en A3-kunstdruk en de collector's edition met andere cover, linnen rug, extra dossier van 8 pagina's en gesigneerde prent. De korte inhoud: "November 1941. Na Operatie Battleaxe ging de zomer aan het Noord-Afrikaanse front vrijwel zonder problemen voorbij. De legers maakten van deze pauze gebruik om hun militaire posities te versterken. Rommel besluit om Tobroek, een diepzeehaven en strategische positie aan de Middellandse Zee, aan te vallen. Joachim Von Richter voegt zich bij zijn mannen om deel te nemen aan het offensief. In het hart van de woestijn zullen mannen en machines in de hel gestort worden!"
• Allan Mac Bride 1: De Odyssee van Bahmes (Patrick A. Dumas + Jean-Yves Brouard) (SC/48p/€9,95)
• Allan Mac Bride 1: De Odyssee van Bahmes (Patrick A. Dumas + Jean-Yves Brouard) (HC/48p/€19,95)
• Allan Mac Bride 2: De Geheimen van Walpi (Patrick A. Dumas + Jean-Yves Brouard) (SC/48p/€9,95)
• Allan Mac Bride 2: De Geheimen van Walpi (Patrick A. Dumas + Jean-Yves Brouard) (HC/48p/€19,95)
• Allan Mac Bride pakket deel 1-2 (Patrick A. Dumas + Jean-Yves Brouard) (2xHC/€34,95)

> Bee Dee gaf in 2008 het eerste deel van de Klare Lijn-avonturenreeks Allan Mac Bride uit van het duo Patrick A. Dumas (20.000 Eeuwen onder Zee, Aéropostale - Legendarische Piloten) en Jean-Yves Brouard (van wie Arboris inmiddels de luchtvaartreeks Code Kimono oppikte). Het ligt wat in de lijn van Blake en Mortimer of Lefranc en we springen niet lichtzinnig om met die vergelijkingen. Silvester herlanceert deze reeks door deel 1 opnieuw uit te geven als een hardcoveralbum, samen met de vertaling van deel 2. Beide albums zijn ook in een voordeliger hardcoverpakket beschikbaar en ze komen later ook nog uit in softcover. In het Frans zijn er intussen zes albums verschenen. Allan Mac Bride is een archeoloog die in de jaren 1930 de wereld rondreist op zoek naar sporen van oude beschavingen. Soms lijkt zijn zoektocht naar de waarheid een ingewikkeld politieonderzoek vol haken en ogen. In deel 1 speurt hij rond in Egypte en ontdekt hij de tombe van koningin Hatsjepsoet, een van de weinige vrouwelijke farao's. In papyrusrollen leest hij over een geheim land. Vanuit Egypte reist Allan in deel 2 verder naar Arizona om bij de Hopi-indianen naar de bakermat van de mensheid te zoeken. Een CIA-agent volgt de held.
• Arctica 11: Invasie (Bojan Kovacevic + Daniel Pecqueur) (HC/48p/€17,95) (met A3-kunstdruk)
> "Mismy en Lulha worden in het ruimtestation Blue Sky Agency, waar ze wonen, overvallen door een commando-eenheid van huursoldaten. De huursoldaten nemen Mismy en Lulha in gijzeling. Tegelijkertijd wordt Dakota, op weg naar het aan de buitenaardse wezens toegewezen grondgebied in Baswana, tegengehouden door andere huursoldaten in dienst van een conglomeraat van geheime diensten, die ervan overtuigd zijn, dat de buitenaardse wezens een reële bedreiging vormen."
• Atalante - De Legende 11: Terug naar de Bron (Manu Grey + Crisse) (HC/48p/€17,95) (met A3-kunstdruk)
> Atalante is intussen de langstlopende stripreeks van Crisse, hoewel hij ook die reeks laat uitwerken door andere auteurs, in dit geval Manu Grey en Fred Besson. In 2020 vierde de mythologische heldin haar twintigste verjaardag. Met vertraging springt Silvester dit jaar op de partytrein door deel 11 te vertalen en het speciale verjaardagsalbum dat in het Frans bij Soleil uitkwam. Maar nu is eerst deel 11 aan de beurt, de start van een nieuwe cyclus: "Teleurgesteld door de Amazones, besluit Atalante om terug te keren naar het land van haar jeugd: het magische woud van berg Pilion. Maar de reis is lang en ze moet de zee oversteken. Onderweg ontmoet ze een karavaan van handelaren. Ze zijn onderweg naar Troje waar binnenkort de Spelen worden gehouden. En Troje ligt vlakbij de zee... En met de Spelen valt er geld te verdienen om de overtocht te kunnen betalen..."
• Hauteville House 16: Melancholia (Emem / Thierry Gioux + Fred Duval) (HC/48p/€17,95)
> "1867, geheim agent van Hauteville House Eglantine vindt het spook van Parijs terug in een inrichting in Londen. Slachtoffer van een vloek en gezocht door Zoeloe-krijgers biedt hij haar zijn erfenis aan, een enorm fortuin dat gedurende eeuwen van misdadige activiteit is opgebouwd. De aanwijzingen om die schat te vinden zijn verborgen in een bundel van een jonge onbekende Parijse dichter: Paul Verlaine."
De Havik 7: De Missie (Patrice Pellerin) (HC/48p/€19,95) (herdruk)
De Havik 7: De Missie - collector's edition (Patrice Pellerin) (HC/48p/€19,95) (luxe met display en gesigneerde prent)
De Havik 8: Kapvaarder voor de Koning (Patrice Pellerin) (HC/48p/€19,95) (herdruk)
De Havik 8: Kapvaarder voor de Koning - collector's edition (Patrice Pellerin) (HC/48p/€19,95) (luxe met display en gesigneerde prent)
De Havik 9: Kelder de Medusa! (Patrice Pellerin) (HC/48p/€19,95) (herdruk)
De Havik 9: Kelder de Medusa! - collector's edition (Patrice Pellerin) (HC/48p/€19,95) (luxe met display en gesigneerde prent)

> Herdrukken van de hardcovers van deel 7, 8 en 9. Diezelfde delen zijn nu ook beschikbaar als een collector's edition met andere cover, linnen rug, display en gesigneerde prent op 150 exemplaren. Hetzelfde soort luxe-editie van hetonlangs verschenen deel 10.
• De Orde van de Drakenridders 25: De Schaduwoorlog (Stefano Martino + Ange) (HC/48p/€17,95)
> Deel 25 is getekend door Stefano Martino, als vanouds op scenario van Ange. "Er zijn nu twee rijken en twee orden van drakenridders. En dus twee organisaties van Schaduwen, die jonge vrouwen zonder scrupules die doden, stelen, verleiden om hun kamp de bovenhand te laten halen. En tussen hen is het ook oorlog. Waar heeft vertrouwen, vriendschap, liefde nog een plaats als er in het dagelijkse leven enkel spionage en verraad is?"
Prins Valiant 1: Jaargang 1937 (Hal Foster) (HC/56p/€19,95) (herdruk)
• Prins Valiant voordeelpakket deel 1-35 (Hal Foster) (35xHC/€395,00)

> De complete, klassieke reeks door Hal Foster in een voordeelpakket van 395 euro. Dan heb je alle 35 jaargangen met een dossieruitgave. Na Hal Foster werd de reeks nog wel voortgezet door andere auteurs, maar Fosters Prins Valiant blijft een stripmonument. Tegelijk verscheen een herdruk van deel 1 zodat de hele reeks weer compleet is als losse albums.
• UUR U 16: De Notre-Dame van Londen (Léo Pilipovic + Fred Duval / Jean-Pierre Pécau) (HC/64p/€17,95)
> In de conceptreeks UUR U gaan we in deel 16, De Notre-Dame van Londen, terug naar de dertiende eeuw, meer bepaald het jaar 1220 voor een alternatieve historische vertelling over het laatste steekspel van de beste ridder ter wereld in de Engelse hoofdstad van het koninkrijk Frankrijk. Fred Duval en Jean-Pierre Pécau geven in deze reeks altijd een twist aan historische tijdperken. Dit album is getekend door Léo Pilipovic, gekend van Ravermoon. "Amaury de Ch‚tillon, voormalig tempelier, wordt dodelijk verwond bij een steekspel bedoeld om de bouw van de kathedraal Onze Lieve Vrouw van Londen te vieren en ziet zijn leven voor zijn ogen voorbij flitsen. Het verhaal begint 16 jaar terug, in 1204, het jaar van de plundering van Constantinopel door de kruisvaarders. Het jaar waarin hij het leven van een mooie ketterin redde..."
• Zeven 19: Zeven Kannibalen (Tirso + Sylvain Runberg) (HC/64p/€17,95)
> Deel 19 brengt zeven kannibalen bij elkaar. Het album is getekend door Tirso (Kronieken van Legioen, Het Verloren Godenwapen) op scenario van topscenarist Sylvain Runberg. "Ze zijn met zeven. Rijk... Machtig... De elite. Ze snakken naar spanning en zien zichzelf als dominante mannen die lachen met de hypocriete moraal van een samenleving die aan hun voeten ligt. Ze leven toch in een wereld waar de wet van de sterkste in alle openheid gevolgd wordt? Zeven roofdieren die hun driften bevredigen tijdens gigantische privéfeesten. Maar op een dag wordt hun ritueel geschonden. Deze keer laat hun prooi zich niet zomaar naar het slachthuis leiden..."


Standaard Uitgeverij
13/02
TOP
• BFF's 11: London Calling (Philippe Fenech + Christophe Cazenove) (SC/48p/€7,50)
> De meiden van BFF's vinden we in deel 11, London Calling, terug in de Britse hoofdstad. "De grappige, knorrige of knettergekke vriendin... Welke BFF ben jij?! Om haar Engels nog wat te verbeteren, wil Christie graag naar Engeland. De ouders van Rona hebben Engelse vrienden die bereid zijn onze BFF’s onderdak te bieden, want Christie vertrekt natuurlijk niet alleen. Ook Rona en Jess zijn van de partij, de eerste vooral omdat ze een loser is als het op Engels aankomt. Een dagje Londen, British Museum, Picadilly Circus, shoppen... en dat allemaal met je besties!"
• De Buurtpolitie - Echte Verhalen 12: A...A...Aliens! (Nix / Benus + Nix) (SC/32p/€6,50)
> De Buurtpolitie zet als stripreeks stevig door en bereikt deel 12 met de titel A... A... Aliens!. "De verdwijning van een jongen neemt onwerkelijke proporties aan wanneer er foto’s opduiken van ufo’s en aliens. Voor de buurtpolitie lijken de daders deze keer niet uit de buurt te komen maar uit ver weg gelegen universum. De commissaris blijft echter down-to-earth en gebruikt zoals steeds zijn gezond verstand. Kan hij op die manier een alien in de boeien slaan en tot bekentenissen dwingen?"
• F.C. De Kampioenen 111: Kampioenen aan het Front (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden) (SC/32p/€6,50)
> De uitgebreide bende van F.C. De Kampioenen zien we in deel 111 in het Franse Normandië terug. "Boma wil een nieuw type worst lanceren en trekt daarvoor naar Normandië, waar hij een worstenboer kent die andouillette fabriceert, de oneetbare worst gemaakt van varkensdarmen. Bij de Kampioenen is Boma de enige die dat lust. Hij vertrekt met Xavier, Pol en Mark naar Frankrijk om zijn contract met de worstenboer te bezegelen. Maar ook Fernand is naar de Normandische kust vertrokken, en meer precies naar de gebieden waar de invasie van de geallieerden heeft plaatsgevonden op het einde van de Tweede Wereldoorlog. Fernand lijkt wel in een vreemd theaterstuk terechtgekomen... Intussen worden Boma en zijn vrienden opgepakt wegens het uitgeven van vals geld. Een worst case scenario dreigt voor Boma en zijn nieuwe businessidee... gelukkig kan hij rekenen op zijn makkers van F.C. De Kampioenen!"
• Jommeke 303: De Atchoembloem (Philippe Delzenne ) (SC/48p/€6,50)
> Jommeke vervoegt de rangen van onder meer Suske en Wiske. Dit is het eerste album onder het logo van Standaard Uitgeverij na het opheffen van het label Ballon Comics. De Atchoembloem is deel 303 en komt uit het brein en de handen van Philippe Delzenne. "Jommeke en zijn vrienden zijn op bezoek bij Macu Ancapa in Peru wanneer Choco plots wordt opgeslokt door een vleesetende reuzenbloem. Met zijn kleine pootjes kietelt Flip de monsterbloem, waardoor die Choco weer uitniest. Eind goed, al goed... Of toch niet? Wanneer onze vrienden weer veilig landen in Zonnedorp, lijkt de toestand van Choco steeds zorgwekkender. Na wat opzoekingen ontdekt Gobelijn dat het arme aapje besmet is met het zeer besmettelijke Atchoemvirus. Wat nu?!"
Ondanks Alles (Jordi Lafebre) (HC/152p/€29,95)
> Franse striplezers konden het hartelijke soloproject van Jordi Lafebre al in de armen sluiten. Nu kunnen we in vertaling voor de bijl gaan. Het one-shot telt 152 passionele pagina's. "Een liefdesverhaal van achteren naar voren. Een platonische maar eeuwige passie tussen twee mensen. Aan de ene kant heb je Ana. Charismatische zestiger, net gepensioneerde voormalige burgemeester, getrouwd en moeder. Een strijdster met een groot hart die respect afdwingt. Aan de andere kant heb je Zeno. Een verstokte vrijgezel, een boekhandelaar aan de vooravond van zijn pensioen, die al veertig jaar schrijft aan zijn doctoraatsthesis fysica. Een vrijgevochten en reislustige ziel, verleidelijk en mysterieus. In de loop der jaren hebben ze samen een onmogelijke en onuitputtelijke liefde geweven. Langs alle excuses die haar in de weg hebben gestaan, reizen we terug in de tijd, langs de meanders van deze romance... tot bij haar ontstaan. Met Ondanks Alles biedt Jordi Lafebre ons zijn eerste album als volwaardig schrijver-tekenaar, met alle poëzie en tederheid die hem kenmerken. Een complexe, amoureuze puzzel, die hij bedreven opbouwt in aparte scènes... die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn." Lafebre is de tekenaar van Mooie Zomers waarvoor hij alweer een nieuw album tekent op scenario van Zidrou.
• Suske en Wiske 356: De Fluitende Olifant (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (SC/48p/€6,99) 
• Suske en Wiske 356: De Fluitende Olifant (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (HC/52p/€60,00) (luxe met ex libris) 
• Suske en Wiske 356: De Fluitende Olifant (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht) (HC/52p/€100,00) (superluxe met ex libris)
> In De Fluitende Olifant reizen we terug in de tijd om de eerste treinrit in België mee te maken. "Barabas wil onze vrienden trakteren op een ticket voor de eerste treinrit in België. Zijn over-over-overgrootmoeder Miranda bleek een van de machinisten te zijn. Maar als Lambik in het verleden een man tegenhoudt die hem brutaal uit de weg duwt, verdwijnt Barabas plots in het niets. De man in kwestie blijkt een privédetective en zat een saboteur achterna die een aanslag op de trein wil plegen. Onze vrienden vrezen dat ze de geschiedenis hebben veranderd en dat Miranda de aanslag niet zal overleven, waardoor Barabas nooit geboren zal worden. Het is dan ook de taak van Suske en Wiske om de aanslag op de eerste trein te verhinderen. Maar dat loopt niet van een leien dakje omdat de saboteur ongrijpbaar blijkt."
• Suske en Wiske Junior 4 (Charel Cambré + Kim Duchateau) (SC/32p/€6,50)
> Van de in 2020 ge(her)lanceerde reeks Suske en Wiske Junior is dit alweer het vierde album.


Syndikaat
20/02
TOP
Lise op Monstereiland 3: De Madeliefjesoorlog (Kristof Berte + Barcas / Kristof Berte) (SC/48p/€8,95)
> De Madeliefjesoorlog is wellicht geen bloedige aflevering in de jeugdreeks Lise op Monstereiland. Met dit derde album zet Kristof Berte een punt achter zijn debuutreeks. Nieuwe projecten wenken, vaker als scenarist. Een daarvan verschijnt eveneens bij uitgeverij Syndikaat. Dat is de al als crowdfundingproject geslaagde strip De Bergenvaarders, een humoristisch, historisch verhaal dat zich afspeelt in de Nederlandse Hanzestad Deventer in 1370. Hier vind je een oude voorstelling. Op de titelpagina van De Madeliefjesoorlog prijkt een tekening van Gerben Valkema als gasttekenaar.
• De Yeti's (Gerard Leever) (SC/48p/€8,95)
> Een album over een groepje jonge yeti's die samen een grote yeti vormen om avonturiers af te schrikken. Gerard Leever tekende in 2006 op scenario van Patty Klein een kort verhaal van vier pagina's voor een nieuw kinderstripblad dat nooit zou verschijnen. Het project werd voor uitgeverij Zwijsen gerecupereerd voor een leesleeuwboekje als Phil, Polly and the Yeti's en in 2010 werd het een gagreeks voor het blad Dolfje Weerwolfje Magazine. Na twintig afleveringen stopte de publicatie van De Yeti's. In 2018 en 2019 volgden nog herplaatsingen in Nickelodeon Magazine.


Uitgeverij Cliché
20/02
TOP
• De Avonturen van Panda 29 (Marten Toonder) (HC/172p/€57,50)
> "Panda is een Nederlandse stripreeks geschreven en getekend door Marten Toonder. De tekststrip liep van 1946 tot en met 1991. De hoofdpersoon is een antropomorfe panda die allerlei avonturen beleeft. Er zijn in totaal 199 verhalen van Panda verschenen, die eerst gepubliceerd zijn in verschillende Nederlandse kranten. De reeks is grotendeels geschreven en getekend door medewerkers van de Toonder Studio's, maar is steeds gepubliceerd onder de naam van Marten Toonder. Een van de bekendste schrijvers/tekenaars van de verhalen is Piet Wijn (bekend van de strip Douwe Dabbert)." Uitgeverij Cliché geeft de complete reeks uit in 44 integrale delen.
• Panda 2: Panda en de Meester-brandmeester (Marten Toonder) (SC/32p/€9,50)
• Panda 2: Panda en de Meester-brandmeester (Marten Toonder) (HC/32p/€17,50)
• Panda 2: Panda en de Meester-brandmeester (Marten Toonder) (HC/32p/€59,00) (luxe met linnen omslag en gesigneerde prent)
> Deze Panda-reeks betreffen de ballonverhalen, dus zonder ondertekst onder een strook met plaatjes, maar een strips zoals we die kennen: met tekstballonnen. "Panda wordt assistent van de brandweer door een misser van de brandweer bij een blusklus bij Panda thuis. Hierdoor gaat hij op training om een volwaardig assistent te worden en dat gaat niet zonder slag of stoot. Tijdens deze training merkt Panda dat Foute Freddy, een collega brandweerman, probeert het monopolie voor het brandblussen te krijgen. Foute Freddy wil op slinkse wijze dat in handen krijgen en draait zijn hand er niet voor om dat ten koste van anderen te doen. Panda probeert ervoor te zorgen en te voorkomen dat de situatie niet uit de hand loopt en dat uiteindelijk Foute Freddy uitgeschakeld wordt." Tim Artz tekende een nieuwe cover en ook de prent die bij de luxe hoort.


Uitgeverij De Boemerang
27/02
TOP
• Rooie Oortjes 4 (Bruno Di Sano) (SC/48p/€7,95) (herdruk)


Uitgeverij HUM!
13/02
TOP
• Charley's Oorlog 6: Onder de Grond en over de Top (Joe Colquhoun + Pat Mills) (HC/124p/€24,95)
> We zijn inmiddels aangekomen in het jaar 1917 in de Westhoek. "Charley Bourne graaft mee in de mijngangen waarmee de geallieerden in 1917 de Duitse linies willen opblazen. De Mijnenslag bij Mesen is de opmaat van de Derde Slag om Ieper. Zeven mijnen gaan gelijktijdig de lucht in, tot in Londen wordt de klap gehoord. Na de eerste terreinwinst loopt de slag hopeloos vast in de modder van Passendale."
• Kitty Beaufort 2: Wierook en Jazz (Eric Albert + Jean Depelley) (SC/48p/€8,99)
> De toekomst van de detectivereeks Kitty Beaufort, een hommage aan de reeks Guus Slim, is onzeker na het faillissement van de Franse uitgeverij Éditions du Long Bec. Uitgeverij HUM! kan ons nog wel de vertaling van de twee kortere verhalen in deel 2, Wierook en Jazz, verzekeren. "Onze jonge politie-inspecteur bijt zich in dit album vast in twee pittige zaken. Een eeuwenoud kerkelijk raadsel en... moord in een jazzkelder. Natuurlijk staat Kitty haar mannetje, maar naast de misdaad moet ze het ook regelmatig opnemen tegen haar betweterige collega inspecteur Pluimvé. Die heeft zo zijn eigen inschatting over hoe de politie te werk moet gaan en vooroordelen over wie in aanmerking komt als verdachte."
• Het Laatste Beeld (Fred) (HC/56p/€19,95)
> Het Laatste Beeld gaat letterlijk over het laatste beeld dat men te zien krijgt wanneer men sterft. "Wat is het laatste dat je zult zien? Welk beeld blijft er op je netvlies gebrand als je aan de grote reis begint? Nee maar... er is zelfs een winkel die Het Laatste Beeld heet, en in de etalage ligt... niets."


Uitgeverij Personalia
27/02
TOP
• Jump 7 (diverse auteurs) (SC/48p/€4,25)


Uitgeverij Vrijdag
27/02
TOP
• Duizend Bommen en Castraten: Censuur in Strips (Jan Smet) (HC/572p/€45,00)
> Duizend Bommen en Castraten bevat maar liefst 572 rijkelijk geïllustreerde pagina's over censuur in strips. Het boek, met een coverillustratie van Kim Duchateau, verschijnt als hardcover. Dit is het levenswerk van Jan Smet, een pionier op het gebied van stripjournalistiek in Vlaanderen. Zijn hele carrière lang, voornamelijk in Stripgids, berichtte hij over censuurgevallen in binnenlandse en buitenlandse strips, in bijzonder veel bekende stripreeksen tot obscure uitgaven. Op een erudiete, informatieve en ook wel amusante manier schreef hij talloze artikels met talloze voorbeelden over allerlei vormen van censuur, van zwarte balkjes of bijgewerkte tekeningen om bloot te verhullen tot publicatieverboden omdat er niet gelachen mag worden met hooggeplaatsten, bevolkingsgroepen, religie, enzovoort. Dit boek is een herwerkte en aangevulde bundeling van al die artikels die een halve eeuw lang verschenen. In tijden waarin (zelf)censuur weer helemaal terug is en lange tenen nog langer zijn geworden, is dit boek actueel en het overzicht is overdonderend. Dit is een standaardwerk, een must voor elke nieuwsgierige stripliefhebber die geïnteresseerd is in grote hompen boeiende stripgeschiedenis. De voorstelling van Uitgeverij Vrijdag: "Altijd en overal, en in alle vormen van kunst en entertainment, zijn er dingen die niet mogen. Presidenten, pastoors, politici, politiemannen en puriteinen, allemaal blijken ze wel eens lange tenen te hebben en proberen ze dingen te verbieden. In de wereld van het beeldverhaal is dat niet anders. Meer dan vijftig jaar lang boog strippionier Jan Smet zich over stripcensuur. In dit boek, te beschouwen als zijn levenswerk, behandelt hij bekende, soms zeer gemediatiseerde zaken, maar heeft evenveel aandacht voor ondergesneeuwde of vergeten vormen van censuur. Hij gaat van Europa naar de Verenigde Staten en terug, en belandt onderweg op onverwachte plaatsen. Daarmee biedt dit boek een soms trieste, soms verbijsterende, dan weer geestige of verbazingwekkende schaduwgeschiedenis van het beeldverhaal, met een bijzondere focus op wat allemaal niet mocht."


INFO
StripFacts
Stripinvasie
TOEKOMST
Te Verschijnen
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips