Stripinvasie

Klik verder naar de in januari verschenen albums bij de volgende uitgeverijen:
Arboris
BD Must
De Bezige Bij
Borgerhoff & Lamberigts
Concerto Books / Concerto Records
Condor
Daedalus
Dargaud
Dark Dragon Books
Dupuis
Le Lombard
Oogachtend
Pangolin Comics
Saga Uitgaven
Sherpa
Shop-fleroux.nl
Silvester
Standaard Uitgeverij
Stichting Marc Sleen
Uitgeverij Personalia
Raadpleeg ook de verschenen strips van
2020: meijunijuliaugustusseptemberoktobernovemberdecember
2021: januarifebruarimaartapril
 
Arboris
30/01
TOP
• De Complete Indianenreeks 3: Eer: 7. De Gierenjagers - 8. De Prijs van de Vrijheid - 9. De Eer van een Krijger - (10.) De Lokroep van Quivera (Hans G. Kresse) (HC/192p/€29,95)
• De Complete Indianenreeks 3: Eer: 7. De Gierenjagers - 8. De Prijs van de Vrijheid - 9. De Eer van een Krijger - (10.) De Lokroep van Quivera (Hans G. Kresse) (HC/192p/€59,95) (luxe met ex libris)
> Arboris voltooit Hans G. Kresses Indianenreeks met de derde integraal. Daarin staan de verhalen De Gierenjagers, De Prijs van de Vrijheid en De Eer van een Krijger, de delen 7, 8 en 9, met een nieuwe lettering, opgefriste keuren en een dossier. Het is aangevuld met De Lokroep van Quivera dat deel 10 had moeten worden. In de integraal krijg je alle nagelaten pagina's, notities en schetsen van het onvoltooide verhaal, samen met de verklaringen waarom dat album nooit afgewerkt raakte.
• Iconen: Gauguin & Van Gogh - Sartre & Hemingway - Mozart & Casanova (Dick Matena) (HC/176p/€29,95)
• Iconen: Gauguin & Van Gogh - Sartre & Hemingway - Mozart & Casanova (Dick Matena) (HC/176p/€59,95) (luxe met ex libris)
> Ook een integrale editie met uitgebreid dossier is Iconen met daarin de drie dubbeportretten die Dick Matena in de jaren 1990 maakte: Gauguin & Van Gogh, Mozart & Casanova en Sartre & Hemingway. De eerste twee albums verschenen in de collectie Verhalen en Legenden van Le Lombard, de derde in Arboris' eigen Luxereeks. Arboris brengt de drie historische, met fictie verweven verhalen samen in een 176 pagina's tellende integraal. In het dossier komen de historische achtergronden en het ontstaan ruim aan bod, rijkelijk geïllustreerd met zeldzame afbeeldingen. Er is ook een luxe-editie beshcikbaar op 75 genummerde exemplaren met linnen rug, stofomslag en gesigneerde ex libris.
Tanguy en Laverdure 31: Zanddiamanten (Sébastien Philippe + Frédéric Zumbiehl / Patrice Buendia) (SC/48p/€8,95)
Tanguy en Laverdure 31: Zanddiamanten (Sébastien Philippe + Frédéric Zumbiehl / Patrice Buendia) (HC/48p/€18,95)
> In Zanddiamanten zien we de Franse piloten Tanguy en Laverdure nogmaals terug in het Midden-Oosten, zie ook Luitenant Boemboem en Strijd in de Woestijn, beide gebundeld in De Complete Tanguy en Laverdure deel 6. In deel 31 gaan ze naar het koninkrijk Dahman, een bondgenoot van Frankrijk. "Het land wordt bedreigd door een schurkenstaat en een fundamentalistische sekte. Onze twee piloten raken verwikkeld in een conflict dat een van de meest explosieve regio's ter wereld uit balans dreigt te brengen." Over enkele maanden verschijnt deel 10 van De Complete Tanguy en Laverdure en daardoor zullen alle klassieke verhalen gebundeld zijn. Zie ook dit overzicht.
• Wild Is the Wind (Ange naar het lied van David Bowie) (HC/52p/€29,95)
> "Symbolistische graphic novel" met tekstloze dubbelpagina's en paginagrote prenten, geïnspireerd op het gelijknamige lied van David Bowie. Dit is een luxe-editie met linnen kaft, gesigneerd en genummerd op 100 exemplaren. Het album dateert van 2019 en komt nu in de handel.


BD Must
30/01
TOP
• De Schatten van Bob De Moor: Barelli: De Avonturen van Mieleke en Dolf / Duikboot Gevonden! + De Terugkeer van de Grande Françoise / De Terugkeer van Barelli + Barelli's Comeback (Bob De Moor) (SC/€59,00)
> Pakket van drie softcoveralbums in een oplage van elk 300 genummerde exemplaren. De Avonturen van Mieleke en Dolf bevat alle strookjesstrips die Bob De Moor tussen 1949 en 1951 voor Ons Volkske tekende. Dit album telt 24 pagina's. Het 16 pagina's tellende dubbelalbum Duikboot Gevonden! (weekblad Kuifje, 1959) en De Molenaar van de Grande Françoise (een historisch verhaal in de lijn van Cori de Scheepsjongen) bundelt twee minder bekende korte verhalen van De Moor. En het Barelli-album bevat op 20 pagina's het korte verhaal De Terugkeer van Barelli, dat in 1981 in Kuifje verscheen, en een kort verhaal van Régric dat hij voor een Spaanse uitgever tekende als promotie voor een Spaanstalige uitvoering van de reeks Barelli. Dit verhaal is nu voor het eerst in het Nederlands te lezen.


De Bezige Bij
30/01
TOP
• De Grote Barribal (Marten Toonder) (SC/72p/€9,99)
> "'Wat u niet begrijpt is onzin. Weg met die onzin. Duidelijke taal, daar gaat het om.' Met dergelijke populistische kreten probeert de grote Barribal het volk te bespelen en de macht te grijpen in Rommeldam. Hij pleit voor strengere straffen, eenvoudige, klare taal en waarschuwt voor culturele onzin. Dat hij in werkelijkheid een dwerg is met een minderwaardigheidscomplex weet hij lang verborgen te houden, tot hij ontmaskerd wordt met dank aan Tom Poes. De Grote Barribal – geschreven in 1965 – is andermaal een Bommel-verhaal waarin Marten Toonder een universeel en tijdloos thema wist te verpakken. In het Witte Huis zetelde vier jaar een president die qua manipulaties en trucs niet onderdoet voor de grote Barribal. Hoog tijd daarom voor een speciale Trump-editie."


Borgerhoff & Lamberigts
30/01
TOP
• In het Hoofd van Sociaal Incapabele Michiel (Tom Borremans) (HC/186p/€29,99)
> Cartoon- en gagbundeling met het tekenfilmfiguurtje uit De Ideale Wereld dat in stripvorm wekelijks in Humo is te lezen. De gekartonneerde uitgave heeft de vorm van Michiels hoofd.


Concerto Books / Concerto Records
23/01
TOP
• We... Are Doomed (Pragmatic Propaganda) (TRIK) (HC/156p/€24,99) (met cd)
> "Cross-overproject dat politiek design, nieuwscartoons, spoken word en muziek met elkaar verbindt. Het nieuwe boek vol sociaal-politieke illustraties/cartoons van illustrator TRIK is tevens het derde muziekalbum van de band The Irrational Library. Met een voorwoord van Leon Verdonschot en Joost Swarte. Om de dieperliggende boodschap van Pragmatic Propaganda zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen zijn de grafische werken van TRIK gecombineerd in woord en beeld met de teksten van leadzanger en dichter Joshua Baumgarten, en viceversa. Dit is cartoonactivisme meets spokensoulpunkrock-'n-roll. Zet de cd/plaat op, duik in het boek en word gebombardeerd. Als je wil weten waar we als wereld op dit moment staan, is dit het tijdsdocument dat je niet wilt missen."


Condor
30/01
TOP
Smile (Raina Telgemeier) (HC/218p/€15,99) (heruitgave)
> Heruitgave met aangepaste cover van het one-shot dat Silvester in 2012 uitgaf. "Na een lelijke val heeft Raina haar voortanden ernstig beschadigd. Wat volgt is een lang en frustrerend proces vol tandartsbezoeken, operaties en gênante beugels – soms zelfs met neptanden... Wat zouden Raina’s vriendinnen wel niet denken? En zien leuke jongens haar ooit nog staan? De autobiografische graphic novels van Raina Telgemeier zijn megabestsellers in de VS. Dat is niet voor niks: haar werk is herkenbaar, komisch en sprankelend getekend. Bij Condor verscheen eerder ook Telgemeiers boek Spoken."


Daedalus
30/01
TOP
• De Beul 3: Narrenkermis (Julien Carette + Mathieu Gabella) (SC/56p/€9,95)
> Van De Beul, een soort middeleeuwse, magische superheldenstrip, verschijnt het derde en laatste deel, nu ook in softcover. "De Beul. Zijn naam deed heel Parijs beven en weerklonk door heel het land... Maar sinds de Nar is opgedaagd, stortte zijn wereld in. Tot zijn grote afschuw ontdekt hij dat ook anderen over de Gave beschikken. Een groep opgeleid om hem en de Nar te doden. Tijd voor een monsterverbond tussen beiden. Maar het carnavalsfeest komt eraan. De enige dag in het jaar waarop de Beul machteloos staat..."
• Chimère(s) 1887 6: Sterrennacht (Vincent + Chirtsophe Arleston) (HC/48p/€19,95)
> De vertaling van Chimère(s) 1887 geschiedde in lange tussenpozen. Nu is het spelletje voorbij, want dit is het laatste deel. "Parijs, 1887. Chimère, de jongste pensionaire van de Purperen Parel, onthult eindelijk haar afkomst aan de andere meisjes in het chicste bordeel van Parijs... Ze is vast van plan om haar afkomst te gebruiken om de carrièreladder in de seksclub te bestormen, zeker omdat ze over een bijzondere troef beschikt: een foto van haarzelf in het gezelschap van Ferdinand de Lesseps, die de reputatie van het etablissement voorgoed dreigt te bezoedelen."
Dwergen 14: Brum van de Zwervers (Jean-Paul Bordier + Nicolas Jarry) (SC/56p/€9,95)
> "Heer Brum keert terug naar waar alles is begonnen, naar de put waarin hij vocht om de ellende en de woede te vergeten die in hem woekerden. De oude strijder weet dat hij zijn verleden onder ogen moet zien, die zorgeloze tijden waarin hij en zijn vrienden in de achterbuurten van Gol-Garsëm woonden en droomden van mooiere dagen."
Mary Jane (Damien Cuvillier + Frank Le Gall) (HC/88p/€19,95)
> Het in het Frans uitstekend onthaalde one-shot Mary Jane is getekend door Damien Cuvillier (De Rode Schoenen, De Oorlog van de Lulu's - Het Verhaal van Luigi, Eldorado) en geschreven door Frank Le Gall (Theodoor Cleysters en een album van Robbedoes en Kwabbernoot). Het album vertelt het verhaal van Mary Jane Kelly, een van de slachtoffers van de zware sociale ellende die Engeland eind negentiende eeuw teisterde. Op haar negentiende wordt ze weduwe en trekt ze naar Londen waar ze aan de slag gaat als prostituee. Ze zal de wereldgeschiedenis ingaan als het laatste slachtoffer van Jack The Ripper. Mary Jane was een jarenlang zwart beest voor Frank Le Gall. Hij was er heel onzeker over toen hij het voor de Franse uitgeverij Futuropolis voorbereidde en dat veroorzaakte een lang oponthoud voor zijn reeks Theodoor Cleysters. Het was de bedoeling dat hij zijn eigen verhaal ook zou tekenen. Uiteindelijk schakelde hij de hulp in van tekenaar Damien Cuvillier die in zijn plaats het hele album tekende.
De Meester-Inquisiteurs 9: Bakaël (Vladimir Krstic-Laci + Jean-Luc Istin) (HC/64p/€19,95)
> De fantasyreeks De Meester-inquisiteurs gaat verder met deel 9. "1150. De Chaos, de oorlog die de hemel van Oscitanië gedurende duizend jaar rood heeft doen kleuren, neemt een einde. Daar waar de gevechten de misdaad bedekten, komen deze tijdens de vrede beetje bij beetje aan de oppervlakte. Moorden, afpersingen, diefstal, zedenmisdrijven, ontucht, commerciële conflicten zien nu het daglicht. Om de wet te laten eerbiedigen en om de misdaad te bestrijden, hebben de Wijzen, architecten van de vrede, een Orde in het leven geroepen: De Meester-Inquisiteurs."
• Het Narrenschip 8: Verdwijning (Turf) (SC/48p/€8,95)
> Dit album betekende in het Frans in 2017 een comeback van de reeks die Turf acht jaar eerder had afgerond. Het bleek dus een eerste cyclus te zijn.
Orks & Goblins 8: Snuffel (Giovanni Lorusso + Olivier Peru) (SC/56p/€9,95)
> "De kleine Snuffel had een van die goblins zonder geschiedenis moeten worden, zonder lotsbestemming. Ongedierte met een leven waar niemand waarde aan hecht. Maar nadat zijn familie wordt uitgemoord, vangt de zoon van een heer hem op. De jongen wil Snuffel africhten als jachthond. Is Het is toch algemeen geweten dat goblins een geweldige reukzin hebben? Snuffel en zijn meester groeien samen op, en er ontstaat een sterke band. Groeit de goblin uit tot een trouwe gezel of tot de gemeenste hond van Nodrënn?"


Dargaud
09/01
TOP
Bollie & Billie 38: Billie en Karo voor het Leven (Jean Bastide + Christophe Cazenove) (SC/48p/€7,50)
> In deel 38 van Bollie & Billie staat onder meer de vriendschap tussen de hond Billie en de schildpad Karolien centraal.
Renaissance 3: Permafrost (Emem + Fred Duval + Frédéric Blanchard) (SC/56p/€8,50)
> Van de sf-trilogie Renaissance verschijnt het slot. "In Texas worden Swänn en Liz achternagezeten door de Skuall stropers die de dood van de familie Hamilton op hun geweten hebben... Swänn ondervindt de realiteit van de oorlog en emotionele shocks aan den lijve: hij moet de familie inlichten. Wanneer de Muur van Donald tussen Mexico en Texas wordt neergehaald om de Amerikaanse vluchtelingen door te laten, krijgt Liz weer wat hoop. Op Näkän en in de vergaderingen van het Complex gaan de debatten over de financiering van de Renaissance-expeditie voort. Vreemd genoeg neemt het Skuall gezantschap er een onverwacht belangrijke plaats in, hoewel het volk niet deelneemt aan de expeditie..."


Dark Dragon Books
23/01
TOP
Achilles 1: De Schone Helena (Cosimo Ferri) (HC/64p/€19,95)
Achilles 2: Uit Liefde voor Patroclus (Cosimo Ferri) (HC/64p/€19,95)
> In juli 2020 bood Dark Dragon Books nog erotisch vertier met het tweeluik Inguinis, door Nicolas Guenet en Katia Even, dat in het oude Rome is gesitueerd. Deze maand komt er meer van dat met de eerste twee delen van de trilogie Achilles, gebaseerd op de Griekse mythologische figuur. Cosimo Ferri is de auteur van deze strips. Hij is een Italiaan en uit dat land worden al vele decennia karrenvrachten realistisch getekende erotische strips vertaald, van de pulpboekjes uit de jaren 1970 tot het werk van voorname heren als Milo Manara, die zelf zijn carrière begon met dergelijke pulpliteratuur.
Agatha Christie - Hercule Poirot: Het ABC-mysterie (Alberto Zanon + Frédéric Brrémaud) (SC/64p/€9,95)
> Het ABC-mysterie is de zevende verstripping van het werk van Agatha Christie bij Dark Dragon Books en het vierde album met de Belgische detective Hercule Poirot in de hoofdrol. Het album is het werk van Alberto Zanon en Frédéric Brrémaud. "Een race tegen de klok is begonnen. Poirot ontvangt een brief waarin een moord in Andover aangekondigd wordt, en dat hij het kan voorkomen ... Helaas, de moord is gepleegd. Een tweede brief kondigt een nieuwe misdaad aan, dit keer in Bexhill. Komt Poirot deze keer op tijd? En waarom misdaden in steden in alfabetische volgorde? Is het het werk van een gek, of zit er een andere reden achter deze reeks van moorden ? Hercule Poirot zal nogmaals al zijn grijze cellen aan het werk moeten zetten om de dader te ontmaskeren."
• Angelique, Complot in het Paleis 2: De Dame van de Elixers (Giula Adragna + Carbone naar de roman van Anne Jay) (SC/64p/€9,95)
> Vervolg van de trilogie. "De avonturen van de ietwat rebelse Angelique, de nieuwe hofdame van de koningin gaan verder. Pauline en Silvère besluiten mensen te laten geloven in een valse verloving om niet meer gestoord te worden. Maar dat bevalt mevrouw de Montespan en Charlotte de Mail-Beaubourg niet. Ze zetten alle middelen in om ze uit elkaar te krijgen en organiseren een zwarte mis. Angelique en Willem beginnen een discreet onderzoek met een kruidendokter die de tussenpersoon lijkt te zijn bij deze zwarte mis."
De Artilleuses 1: De Diefstal van het Zegel (Étienne Willem / Pierre Pevel) (SC/48p/€9,95)
> De Artilleuses is een driedelige minireeks van tekenaar Étienne Willem (van wie Dark Dragon Books al De Vleugels van de Aap uitgeeft) en scenarist Pierre Pevel. In het verhaal kraakt het vrouwentrio Lady Remington, Miss Winchester en Juffrouw Gatling banken. Ze zijn gekend bij alle Europese politiediensten. Hun laatste overval zou weleens de laatste kunnen zijn. Ze stalen namelijk een mysterieus reliek waardoor ze niet alleen de Tijgerbridage op hun hielen krijgen, maar ook de beruchte geheime dienst van de Kaiser. De reeks speelt zich af in een fantasyversie van Parijs in het jaar 1911. In die setting leven ook feeën, gnomen en zelfs enkele draken. Langs de Champs Élysées staan lichtgevende bomen en een metrolijn leidt rechtstreeks naar Ambremer, de hoofdstad van het Feënrijk. In het Frans is al één deel verschenen. Willem is inmiddels begonnen aan het tekenen van deel 2. Binnen enkele maanden ligt het door hem getekende Het Meisje van de Wereldexpo deel 3 in de winkel.
• Avengers: Journey to Infinity 5: Evolutie 1 (Dustin Weaver / Mike Deodato + Jonathan Hickmanr) (SC/72p/€9,95)
• Avengers: Journey to Infinity 6: Evolutie 2 (Mike Deodato + Jonathan Hickman / Nick Spencer) (SC/72p/€9,95)
> Laatste twee delen van de minireeks. "Terwijl een deel van de Avengers worstelen om de dreiging van een ander universum het hoofd te bieden wordt een van de gevaarlijkste helden op aarde gecreëerd! Intussen worden de verborgen verbanden tussen de gebeurtenissen van de twee Avengers teams langzaam onthuld. En wanneer Shang-Chi tegen een oude vijand vecht, bevinden de Avengers zich in het chicste casino van Hong Kong? Maar wanneer AIM arriveert, ontdekken ze al snel dat gokken in de spionagewereld niet loont!"
• Batman: Last Knight on Earth 1 (Greg Capullo / Jonathan Glapion + Zack Snyder) (SC/64p/€9,95)
• Batman: Last Knight on Earth 2 (Greg Capullo / Jonathan Glapion + Zack Snyder) (SC/64p/€9,95)
• Batman: Last Knight on Earth premium pack deel 1-2 (Greg Capullo + Zack Snyder) (2xSC/€24,95) (met totemdisplay en artprint)
> Scott Snyder en Greg Capullo bundelen hun oerkrachten voor de driedelige psychologische thriller Last Knight on Earth. In hun Batman-verhaal wordt Bruce Wayne wakker in Arkham Asylum. Hij is jong, gezond... en hij is nooit Batman geworden. Van de eerste twee delen is ook een premium pakket beschikbaar met een totemdisplay en artprint tegen 24,95 euro.
James Cook 1: De Roep van de Pacific (Federico Nardo + Laurent-Frédéric Bollée) (HC/56p/€19,95)
> In twee delen wordt het leven van zeevaarder James Cook (niet te verwarren met de sidekick van Gert Verhulst) verteld door tekenaar Federico Nardo en scenarist Laurent-Frédéric Bollée. "James Cook is ongetwijfeld een van de grootste zeevaarders in de geschiedenis van de maritieme verkenning. Deze Engelse kapitein van de Royal Navy heeft het grootste deel van zijn carrière gewijd aan zeilen over de hele wereld, en in het bijzonder in de Stille Oceaan. Hij begon zijn carrière bij de Britse Royal Navy in 1755, voordat hij een uitstekende cartograaf werd tijdens een tocht in het huidige Canada. Zijn eerste reis rond de wereld, aan boord van de Endeavour, is van aanzienlijk belang voor de geschiedenis van de maritieme geografie. Daarna volgden nog twee andere reizen, waarbij hij nog veel meer ontdekkingen deed en die onze visie op de wereld hebben veranderd."
• Lady Mechanika: Bloed 1 (Brian Ching / Joe Benitez / Martin Montiel + Joe Benitez / Marcia Chen) (SC/72p/€19,95)
• Lady Mechanika: Bloed 2 (Joe Benitez / Marcia Chen + Brian Ching / Joe Benitez) (SC/72p/€19,95)
• Lady Mechanika collector's pack: Bloed 1-2 + coveralbum (Joe Benitez / Marcia Chen + Brian Ching / Joe Benitez) (3xSC/€29,95)
> De bij Dark Dragon Books populaire heldin Lady Mechanika zien we terug in haar nieuwe avontuur Bloed, dat als tweeluik wordt uitgegeven. De beide softcoveralbums tellen 72 pagina's en kosten 9,95 euro per album. Tegelijk is er ook een collector's pack beschikbaar met beide delen en een derde album met alle covers die intussen voor de hele reeks zijn gebruikt. Daar moet je 29,95 euro voor neertellen. Dit extra album is niet los te koop. Het verhaal: "Lady Mechanika reist naar het Spaanse platteland om op een demonisch wezen te jagen dat naar verluidt de zoon van de lokale baron besluipt. Maar ze begint al snel te vermoeden dat er meer aan de hand is dan op het eerste gezicht lijkt. Welke duistere geheimen proberen de Baron en zijn vrouw zo wanhopig te verbergen?"
• U-47 13: In de Klauwen van de SS (Gerardo Balsa + Mark Jennison) (HC/48p/€19,95)
> Dark Dragon Books heeft bijna de Franse uitgaven van de reeks U-47 bijgebeend die in het Frans bijna is afgelopen. "De geheime dienst van de SS is op zoek naar commandant Prien naar aanleiding van zijn getuigenis over het bloedbad van Joden in Estland. Deze schaduwsoldaten werken nauw samen met een handjevol hoge Britse autoriteiten in ruil voor politieke macht in een mogelijk verslagen naoorlogs Duitsland. Ze hebben een formidabel wapen in de vorm van een elektrische onderzeeër. Prien en zijn bemanning zullen de perfecte aanvulling zijn op hun eerste missie: zwaar water van Noorwegen naar Engeland brengen. Maar Prien gelooft niet meer in de oorlog na wat hij heeft meegemaakt aan het Oostfront."
• Victus voordeelpakket deel 1-2 (Cesc F. Dalmases + Carles Santamaría Martínez naar de roman van Albert Sánchez Piñol) (2xSC/€14,95)
• Victus 3: Victus (Cesc F. Dalmases + Carles Santamaría Martínez naar de roman van Albert Sánchez Piñol) (SC/56p/€9,95)
> Slot van de historische trilogie, nu ook als softcover.
• Wolverine collector's pack: Wolverine Origin 1-2 + Death of Wolverine 1-2 (4xSC/€39,95)


Dupuis
09/01
TOP
• Atom Agency 2: Kleine Kever (Olivier Schwartz + Yann) (HC/56p/€14,95)
> Deel 1 van Atom Agency kreeg veel bijval bij lezers. Het zal hen dan ook plezieren dat deel 2 verschenen is met een gloednieuwe zaak voor het speurderstrio. "Na de oorlog heeft niemand Annette, de knappe ambulancierster, nog gezien: een heldhaftige 'Rochambelle', een vrouwelijke eenheid die deel uitmaakt van de 2e pantserdivisie van generaal Leclerc. Vijf jaar later ontstaat er een opstootje aan de Quai des Orfèvres 36: commissaris Vercorian staat op het punt staatsvijand nummer 1 in te rekenen. Wanneer een oude strijdmakker van de 2e divisie hem om hulp komt vragen om Annette terug te vinden, schuift hij het zaakje door naar zijn zoon, een privédetective van Atom Agency."
• Buck Danny: De Integrale 7: 23. Vlucht naar de Verloren Vallei - 24. Proefmodel FX-13 - 25. Het ZZ Eskader - 26. De Vliegende Tijgers Komen Terug (Victor Hubinon + Jean-Michel Charlier) (HC/256p/€32,95)
> Buck Danny: De Integrale deel 7 bundelt de avonturen die verschenen tussen 1958 en 1960, "uit de bloeiperiode van Buck Danny, de crack van het luchtruim, de favoriete held van jonge lezers die uitkeken naar zijn heldendaden. Rond het einde van de jaren 1950 werken Jean-Michel Charlier en Victor Hubinon overuren. Charlier maakt drie reeksen voor het nieuwe magazine Pilote, waarvan hij een van de stichters is. Hubinon tekent, op zijn beurt, ook Roodbaard, een van die nieuwe creaties van zijn vriend Charlier."
• Cédric 34: Liggen, Zeg Ik! (Laudec + Raoul Cauvin) (SC/48p/€7,50)
> "Cédric vindt school nog altijd niets. Na de les van juffrouw Nelly heeft hij het met zijn vriend Christian over broeikasgassen en hij besluit de theorie in de praktijk om te zetten. Of dat een goed idee is... Cédric speelt in het schooltoneel de rol van sprookjesprins maar hij heeft pech: Chen, zijn liefje, is ziek en kan dus niet voor Sneeuwwitje spelen. De gags van Cédric zijn tijdloos en het is heerlijk telkens de vertrouwde omgeving terug te zien van de kleine kwajongen."
Dad 7: De Stille Kracht (Nob) (SC/48p/€7,50)
> Dad en zijn vier dochters zijn weer present in de aangename gagreeks Dad waarvan deel 7 verschijnt. "Om voor zijn dochters te zorgen, moet Dad zorgen dat hij in vorm blijft! Panda zit in een post-examendipje en vraagt zich af wat ze met haar leven moet aanvangen, Roxane wil de planeet redden terwijl Oona alleen bezig is met het aantal volgers op haar sociale media. En nu Babybabette begint te praten en rond te lopen wordt alles nog ingewikkelder! De facturen stapelen zich op maar jobaanbiedingen blijven uit. Bovendien krijgt Dad te maken met een liefdesrivaal die zijn oog heeft laten vallen op de knappe dokteres. Dad moet de handen uit de mouwen steken om te tonen wat hij waard is. Het is niet het moment om het op te geven, want met routine loert ook al dat buikje om de hoek..."
• Guust new look 9: Van Flaters Gesproken (André Franquin) (SC/48p/€8,50)
• Guust new look 10: Van Flaters tot Kraters (André Franquin) (SC/48p/€8,50)
• Guust new look 11: Flaters van Formaat (André Franquin) (SC/48p/€8,50)
> Van de softcoveredities van de eerder als hardcover uitgebrachte, chronologisch heruitgegeven Guust-gags schiet Dupuis lekker op. Deze maand met drie delen.
• De Muziekdoos 4: De Geheimzinnige Verdwijning (Gijé + Carbone) (SC/56p/€7,50)
> Mysterie troef in deel 4 van De Muziekdoos. "Dankzij het verrassingsbezoek van Siloé en haar broers aan de Hexowereld heeft Nola heel wat bijgeleerd over Pandoria en over haar mama. Maar wanneer ze een vreemde sleutel vindt, die ze herkent uit het boek van Annah, stapelen de vragen zich op. Waarop past die sleutel dan? Om dat te weten te komen, trekt Nola weer naar Pandoria. Na een onrustwekkende verdwijning moeten Nola, Igor en Andrea al snel op onderzoek, een onderzoek dat het leven in Pandoria weleens overhoop kan halen… Nola is onverschrokken en schalks, listig en bovendien ook een briljant spreekster. De idealiste gaat met haar groot hart haar zaak bepleiten in de hogere kringen. Ze pleit voor gerechtigheid en grondrechten, zoals liefde zonder discriminatie. En de sleutel van Annah opent misschien wel de poort naar nieuwe avonturen door nieuwe mysteriën bloot te leggen in deze betoverende wereld."


Le Lombard
09/01
TOP
• Dan Cooper: De Integrale 10: 32. Viking Connection - 33. Target - 34. Silver Fox - 35. Dragon Lady (Albert Weinberg) (HC/200p/€32,95)
> Deel 10 bundelt de verhalen Viking Connection, Target, Silver Fox en Dragon Lady, oftewel de delen 32 tot 35.


Oogachtend
23/01
TOP
Limbo 2: Vox Aquarum (Stephan Louwes) (HC/96p/€22,00)
> De opvolger van Limbo - Lux in Tenebris. met de ondertitel Vox Aquarium. De albums zijn tekstloos en elke pagina is één grote illustratie waar je met je ogen in kan verdwalen.
• Nummer 2 (Stedho + Johan Stuyck) (HC/36p/€14,50)
> "Jef is de beste autoracer ooit. Hij wint elke wedstrijd in zijn rode nummer 1, tot op een dag een blauwe racewagen met nummer 2 op zijn parkeerplekje staat. Een (voor)leesboek voor kinderen en volwassenen. Over concurrentie en vriendschap. Over angst en hoe die samen te overwinnen."
De Ridder 3: Relax, T-Rex! (Frodo De Decker) (SC/48p/€9,95)
> Tekenaar Frodo De Decker stelde dit derde gagalbum als volgt voor: "Uw favoriete geharnaste bonenstaak neemt het in dit album onder andere op tegen dinosauriërs, Captain America, Kermit de kikker en Indiana Jones in een SM-pakje. Zijn ook van de partij: geconstipeerde reuzen, dwergen op oorlogspad, kwelende prinsessen en een draak die apporteert. Kortom, niets ongewoons voor een dolende ridder."


Pangolin Comics
23/01
TOP
• Waldin - De Kronieken van Thesnia 2: Gunar (Patrick Cornelis + Tim De Decker) (SC/40p/€9,95)
• Waldin - De Kronieken van Thesnia 2: Gunar premium pack (Patrick Cornelis + Tim De Decker) (2xSC/€24,95) (met artbook + genummerde en gesigneerde artprint)
> "Nadat de kwaadaardige Hyrux Dimali, de hoofdstad van Noord-Thesnia heeft aangevallen, blijven ze zoeken naar de donkere en mysterieuze magische steen genaamd de Obsidiaan. Ze weten niet dat Gillian Waldin, een onschuldige jonge jongen, het al in een verborgen tombe in het Dunun-bos heeft gevonden. Nu zijn de woeste beesten, geleid door de onverschrokken drakenrijder Barec Hygarusk, op weg naar Bornheim, waar Gillian en zijn vriendin Ariana meer over de steen proberen te weten te komen. Gillian probeert Ariana te beschermen en de Obsidiaan voor de Hyrux. Hij krijgt onverwachte hulp van de Thesnische ridder Gunar. Gillian zal leren waar de onheilspellende Obsidiaan vandaan komt en de duistere kracht die het belichaamt. Op zijn reis zal hij nieuwe vrienden maken en steeds meer vijanden ontmoeten." Er is van het album ook een premium pack beschikbaar met een extra artbook en een gesigneerde artprint. Deel 3, Het Toernooi, wordt in juni verwacht. Een ander project is een sf-reeks op scenario van Marc Legendre.


Saga Uitgaven
30/01
TOP
• Boes 21 (Wil Raymakers + Thijs Wilms) (SC/48p/€8,95)
• Boes 22 (Wil Raymakers + Thijs Wilms) (SC/48p/€8,95)
> De inhoud van deze twee softcoveralbums verscheen eerder als Boes integraal 11 in hardcover.
Sammy integraal 1: 1970 - 1973: Dodendans met Lijfwachten - Liefjes en Lijfwachten - Oudjes voor de Lijfwachten - Lijfwacht en Spaghetti - Lijfwacht en Robots - Lijfwachten en Bonkige Boksers - 2. Rhum Row (Berck + Raoul Cauvin) (HC/264p/€34,95) (HC)

> In oktober kondigden we uitgebreid de komst van Sammy integraal aan. De complete reeks van Berck en Raoul Cauvin, aangevuld met alle verhalen van tekenaar Jean-Pol en Cauvin, zullen in tien delen van elk 264 pagina's verschijnen. De inhoud bestaat telkens uit vier reguliere albums en meer dan zestig bonuspagina's waarin de verhalen worden ingeleid met tal van strip- en historische weetjes en uitgebreide hoofdstukken over de carrières van Berck en Cauvin. Deze hoofdtukken worden geïllustreerd met vaak uniek, zeldzaam of ongekend beeldmateriaal uit de archieven van Berck. Alle covers van het weekblad Robbedoes, advertenties uit het stripweekblad en diverse meer ziet het team dat aan deze reeks werkt niet uit het oog. Jaarlijks zullen vier delen verschijnen, in 2023 zal de reeks dus compleet zijn met de laatste twee integralen. Berck kan het helaas niet meer meemaken, hij overleed in december.

Collectie Bamboe

Detox 2: De Aanvaarding (Jim / Antonin Gallo + Jim) (HC/80p/€24,95) (HC)
> De fans van Jim komen deze maand aan hun trekken met twee nieuwe albums die elk het verhaal afsluiten. Detox is gebaseerd op ware ervaringen van een van Jims vrienden. Hiervoor werkt Jim samen met Antonin Gallo, die de decors verzorgde. "In een bevlieging beslist hij op detoxstage te gaan. De workaholic bevindt zich daardoor op vijandig gebied... te midden de natuur... Geen richtpunten, weerstand, woede, verwaarlozing meer... Als je stopt, stopt de wereld dan ook? Detox is het boeiende relaas van een man aan de rand van een burn-out, die op de rem probeert te staan. Het is een noodzaak om de wedren te vertragen, zich een pauze toe te laten, om even op adem te komen... Maar als we ons in een vingerknip alle kunstmatige hulpmiddelen ontzeggen, wat valt er dan nog te beleven? Welke angsten duiken op? En wat wordt de weg naar de aanvaarding?"
Ghost Kid (Tiburce Oger) (HC/72p/€19,95) (HC)
> Van Tiburce Oger verscheen in 2017 de westernstrip Buffalo Runner bij Microbe. Intussen koos de auteur van de eerdere western Het Pad van de Schimmen (drie delen bij Blitz) voor een nieuwe Franse uitgeverij (Bamboo) waardoor zijn nieuwste westernone-shot Ghost Kid in vertaling bij Saga Uitgaven verschijnt. Het album telt 80 pagina's en vertelt over de oudere cowboy Ambrosius Morgan die voor een ranch in moeilijkheden werkt. Hij krijgt een brief van een oud lief die haar vertelt dat hij een dochter heeft en dat zij samen met haar kersverse echtgenoot vermist is. De oude man besluit zijn dochter te gaan zoeken en de maandenlange tocht leidt hem naar de Mexicaanse grens waarbij hij zijn schietgrage talenten nog enkele keren zal moeten aanspreken. Onderweg komt hij een zwijgend indianenjongetje tegen. Omdat Ambrosius twijfelt of hij aan waanbeelden lijdt door het drinken van smerig water weet hij niet zeker of het jongetje werkelijk bestaat. Hij noemt hem daarom Ghost Kid terwijl het joch hem vergezelt op zijn verdere tocht.
Een Nacht in Rome 4 (Jim) (HC/120p/€24,95)
> Deze afsluiter van het tweede tweeluik en meteen ook van de reeks is het dikste album. De inhoud: "Tien jaar na hun eerste nacht in Rome lukte het Marie niet om haar tweede afspraak met Raphaël na te komen. Die nacht in Italië lag ver weg van wat ze zich had voorgesteld... En misschien zijn sommige beloften ook te moeilijk om in te lossen... Bij het ochtendgloren verlaat Marie de oude stad om naar de luchthaven te gaan... Ze weet nog niet dat Raphaël alles zal proberen om de loop der dingen om te keren. Ondanks de leeftijd, ondanks het proces van verdriet en afstand nemen, en het leven dat alles ingewikkeld maakt... Het is het verhaal van een man die een vrouw naloopt wanneer alle tekens hem zeggen het op te geven. Het is een belofte die niet wil uitdoven. Het is een jeugdliefde die weigert volwassen te worden."


Sherpa
23/01
TOP
• Bob Fish & De Jonge Albert (Yves Chaland) (HC/96p/€39,95)
• Bob Fish & De Jonge Albert (Yves Chaland) (HC/96p/€85,00) (luxe met gesigneerde prent)
• Bob Fish & De Jonge Albert (Yves Chaland) (HC/96p/€125,00) (ultra limited luxe met gesigneerde prent en triptiekprent)
> Yves Chalands detectivestrip Bob Fish is een ode aan het werk van Maurice Tillieux. Er verscheen slechts één album van in 1982 bij Oberon. Daarin kwam ook al Albert voor die later zijn eigen gagreeks kreeg. Deze gags verschenen in vertaling in het stripmaandblad Titanic. Ze werden in 1992 gebundeld in een luxe door Champaka Books. Een Brusselse editie kwam in 1986 uit bij Magic Strip. Van beide strips raakten in de loop van de jaren diverse Franse edities gepubliceerd met aanvullingen van niet eerder gepubliceerd materiaal. Die complete inhoud staat samen met Bob Fish in deze bijzonder mooie uitgave. Eerder gaf Sherpa al Captivant voor het eerst in het Nederlands uit. Een volgende project is een integrale editie van de complete reeks Freddy Lombard, inclusief het laatste deel dat nooit werd vertaald. Bij de beide luxeversies hoort een prent die eigenlijk een door Luc Cornillon getekende én gesigneerde hommagegag is aan Albert. Bij de ultra limited editie op slechts 50 exemplaren zit ook nog een mooie triptiekprent waarop drie eerder gebruikte covers staan afgedrukt.


Shop-fleroux.nl
23/01
TOP
• Het Olie Monopolie (Frans Le Roux) (HC/64p/€15,95)
> Dit verhaal dateert van veertig jaar geleden toen Frans Le Roux het voor het stripweekblad Eppo schreef en tekende. Na al die jaren komt het alsnog uit als een hardcoveralbum, genummerd op 250 exemplaren en gesigneerd met een prent van Peter de Wit erbij. De inhoud, over stijgende olieprijzen, blijft actueel. Het verhaal: "De schurken Benito Banzani en zijn compagnon Bill Badbone hebben een ingenieus plan bedacht om de wereldolievoorraad in handen te krijgen. Maar daarbij hebben zij geen rekening gehouden met onze helden Anton en Bril. Die doen alles om hen dwars te zitten, maar dat leidt vaak tot tenenkrommende situaties die niet altijd even goed aflopen!"


Silvester
30/01
TOP
De Havik 10: De Indiaanse Prinses (Patrice Pellerin) (HC/48p/€17,95)
De Havik 10: De Indiaanse Prinses (Patrice Pellerin) (HC/€49,95) (luxe met display en gesigneerde prent)
> "Yann de Kermeur, alias de Havik, wordt door het hof op een missie naar Canada gestuurd. Voor de voormalige kaer is dit het begin van een lange reis. Amper in Louisburg aanbeland wordt hij al bedreigd door kapitein Karrer. De spanningen van de reis lijken niet zomaar weg te ebben, en zo dreigt zijn koninklijke opdracht er alsmaar moeilijker op te worden. Yann kan niet wachten om zijn volgende instructiebrief te lezen. De hele reis lang krijgt hij geschreven opdrachten van de koning, die zo een maximale geheimhouding beoogt om de slaagkansen van de operatie te vrijwaren. Weke gevaren staan onze zeeman uit Brest nog allemaal te wachten in de uitgestrekte Canadese binnenlanden?" Hierna nog twee delen en de cyclus is afgerond.
• De Koerier van Casablanca 2: Asmaa (Philippe Tarral + Pascal Davoz) (SC/48p/€9,95)
• De Koerier van Casablanca 2: Asmaa (Philippe Tarral + Pascal Davoz) (HC/48p/€19,95)
> "Het gaat helemaal mis met de luchtpostmaatschappij. Wie heeft de vliegtuigen van concurrent Latécoère gesaboteerd? Wat is er van Hercule geworden, de Belgische piloot van het team die gedurende de nacht op mysterieuze wijze is verdwenen? Adrien Delamare heeft nog steeds moeite om de verschrikkingen van de oorlog te vergeten en wordt menige ochtend stomdronken in bed aangetroffen. Maar de post wacht niet! De woestijn is vijandig, de rovers kennen God noch gebod. De dood ligt net als de aasgieren op de loer in de hemel van Al Maghrib waar de leugen alleen in het licht van de maan te zien is." Slot van het luchtvaarttweeluik.
• Sky Doll - Lacrima Cristi Collection 2 (Alessandro Barbucci / Gradimir Smudja / Benjamin / Enrique Fernandez / Afif Khaled / Mikael Bourgoin + Barbara Canepa / Alessandro Barbucci) (HC/72p/€19,95) (met A3-kunstdruk)
> Korte verhalen door diverse tekenaars en scenaristen. Het gaat samen om zes fragmenten uit het leven van de twee zussen Agape en Ludovica.
• Sonora 3: De Gebroken Droom (Benoît Dellac + Jean-Pierre Pécau) (SC/56p/€9,95)
• Sonora 3: De Gebroken Droom (Benoît Dellac + Jean-Pierre Pécau) (HC/56p/€19,95)
> Slot van de wraakwesterntrilogie.


Standaard Uitgeverij
09/01
TOP
• De Avonturen van Urbanus 192: De Vuilzakmeppers (Willy Linthout met assistentie van Steven de Rie + Willy Linthout / Urbanus) (SC/32p/€6,99)
> In de laatste prent van Urbanus deel 191 komt een aftelklok in beeld met de boodschap "nog negen avonturen". Ook in deel 192 staat het klokje. De inhoud van het verhaal: "Eindelijk, Cesar heeft een nieuwe job, bij de vuilkar! Maar de vuilnismannen hebben last van een meeuwenplaag. Die vervelende beesten pikken alle vuilniszakken kapot. Ondertussen verbouwt Urbanus de paddenstoelen die in Tollembeek als… paddenstoelen uit de grond zijn geschoten. Als volleerd huisjesmelker verhuurt hij ze aan de kabouters uit Sprookjesland. Eén plus één is ook voor Urbanus drieënhalf, maar kunnen de kabouters gebruikt worden om het meeuwenprobleem op te lossen, of zorgen zij op hun beurt voor nog meer herrie en kabaal?"
• Dance Academy 12 (Crip + BeKa) (SC/48p/€7,50)
> Ballon Comics bestaat sinds dit jaar niet meer. De reeksen onder dat label verschijnen voortaan bij Standaard Uitgeverij van de gelijknamige groep waarin Ballon Comics is opgenomen. "Als je hart de dans leidt... Julie, Laila en Lucy houden van klassieke en moderne dans. Maar ze willen ook eens proeven van hiphop, of wagen zich graag eens aan een schoonmusical, of flamenco. Het staat vast: de drie vriendinnen zijn gek op dansen. De Dance Academy is hun tweede thuis waar ze hun passie met elkaar kunnen delen. Hun familie is natuurlijk ook van de partij, want de liefde voor dansen eindigt niet als de les voorbij is! Gelukkig worden ze met liefde omringd en gesteund in hun talent… Niets beters dan Dance Academy om de wereld van danseressen in te duiken, vol vriendschap, liefde voor de kunst en rivaliteit."
• F.C. De Kampioenen: Maurice Presenteert: De Dertiende Omnibus: 61. De Kampioenen Maken Ambras - 62. Oma Boma Trainer - 63. DDT Doet Weer Mee - 64. 20 Jaar Later - 65. De Kampioenen in Pampanero (Hec Leemans met medewerking van Tom Bouden) (SC/160p/€12,50)
> De dertiende omnibus met daarin de verhalen De Kampioenen Maken Ambras, Oma Boma Trainer, DDT Doet Weer Mee, 20 Jaar Later en De Kampioenen in Pampanero, oftewel de delen 61 tot 65.


Stichting Marc Sleen
23/01
TOP
• De Stad Spreekt (SC/104p/€14,90)
> Drietalige uitgave met aandacht voor stadsdecors in de stripreeks Nero, in dialoog met het werk van twaalf hedendaagse striptekenaars (onder wie Brecht Evens, Judith Vanistendael, Joost Swarte, Jacques Tardi,...) die elk in hun eigen stijl steden portetteren.


Uitgeverij Personalia
23/01
TOP
• De Generaal Gaat Integraal 6 (Peter de Smet) (HC/128p/€24,95)
> Zesde integraal van de achtdelige reeks met alweer een zeer uitgebreid dossier.
• Jump 6 (diverse auteurs) (SC/48p/€4,25)
• StripGlossy 19 (diverse auteurs) (SC/132p/€8,95)
> Met een dubbele cover, de ene om vijfenzeventig jaar Kapitein Rob te vieren. Tekenaar Fred de Heij en journalist/schrijver Frank von Hebel maken een nieuw verhaal en Uitgeverij Personalia bereidt een complete heruitgave voor van alle drieënzeventig oorspronkelijke verhalen van Pieter Kuhn in een integrale editie met dossiers erbij. Deel 1 verschijnt in het voorjaar.


INFO
StripFacts
Stripinvasie
TOEKOMST
Te Verschijnen
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips