Stripinvasie

Klik verder naar de in november verschenen albums bij de volgende uitgeverijen:
Arboris
Ballon Comics
Blake en Mortimer
Blloan
Bonte
Bries
Casterman
Catullus
Condor
Daedalus
Dargaud
Dark Dragon Books
Davidsfonds
Dirk Van Elslande
DPG Media
Dupuis
Les Éditions Albert René
Glénat
De Harmonie
Kennes
Microbe
Le Lombard
Lucky Comics
Matsuoka
Oogachtend
Pas Producties
Saga Uitgaven
Scratch Books
Sherpa
Silvester
Standaard Uitgeverij
Stichting Uitgeverij Stripstift
Syndikaat
Uitgeverij HUM!
Uitgeverij L
Uitgeverij Personalia
Vitalski
Xtra
Raadpleeg ook de verschenen strips van
2020: meijunijuliaugustusseptemberoktobernovemberdecember
2021: januarifebruarimaartapril
 
Arboris
28/11
TOP
Metro 2033 1: Daar Waar de Wereld Ophoudt (Peter Nuyten naar de roman van Dmitry Glukovsky) (SC/64p/€9,95)
Metro 2033 1: Daar Waar de Wereld Ophoudt (Peter Nuyten naar de roman van Dmitry Glukovsky) (HC/64p/€19,95)
Metro 2033 1: Daar Waar de Wereld Ophoudt (Peter Nuyten naar de roman van Dmitry Glukovsky) (HC/70p/€89,95) (luxe) (gesigneerde editie op groot formaat)
> Vooreerst geeft de uitgeverij een nieuwe kans aan Peter Nuyten (Apache Junction, Auguria) met de verstripping van de Russiche roman Metro 2033 door Dmitry Glukhovsky. "Het jaar is 2033. De verwoestende atoomoorlog, die de wereld in een radioactieve woestenij heeft veranderd, dwong de inwoners van Moskou er toe om hun toevlucht te zoeken in de metro. In de loop van de jaren hebben de metrostations zich ontwikkeld tot ware staten, die zich bezighouden met handel en zelfs met oorlog. Buiten, aan de oppervlakte, zouden gemuteerde wangedrochten rondsluipen door de radioactieve ruïnes van de metropool. Alleen schatzoekers en gekken wagen zich daar — maar wat is het verschil? Een van deze avonturiers geeft de jonge Artjom de opdracht door de metrobuizen naar station Polis te reizen om een zekere Commandant Melnik te vinden en hem te waarschuwen voor de 'Zwarten' — mensachtige mutanten die Artjoms thuisstation bedreigen..." De gesigneerde en genummerde luxe is uitgegeven op iets groter formaat en bevat zes extra pagina's.


Ballon Comics
07/11
TOP
• Hartendiefjes 4: De Sneeuwprinses (Thomas Labourot + BeKa) (SC/48p/€7,50)
> Buiten is het op moment van schrijven lekker zonning, in Hartendiefjes deel 4 dwarrelt sneeuw neer. Van het scenaristenduo BeKa is deze week ook De Blauwbloezen deel 65 verschenen. "Noortje, de dochter van de sneeuwkoningin, is verdwenen! Het is geen gemakkelijke meid en ze heeft een koele band met haar moeder — met iedereen trouwens. Zoals de traditie het wil, is ze naar de mensenwereld getrokken, op zoek naar haar sprookjesprins. Maar de fee die met haar meeging, is alleen teruggekeerd, helemaal van de kaart. Gelukkig staan Raafje en Parel altijd paraat om een prinses uit de nesten te redden. Zij haasten zich naar de aarde om Noortje terug te vinden en het mysterie van haar bevroren hartje op te helderen..."
• Jommeke 21: Het Verkeerde Land (Jef Nys) (SC/48p/€6,50) (herdruk)
• Jommeke 172: Fifi in de Knoei (Jef Nys) (SC/48p/€6,50) (herdruk)
• Jommeke 302: De Sneeuwmaker (Edwin Wouters) (SC/48p/€6,50)
> Dit album is geschreven en getekend door Edwin Wouters en hij brengt onze vrienden terug naar Paradijseiland. Het verhaal: "Jan Haring heeft vreselijk nieuws. Paradijseiland ligt bedolven onder een dikke laag sneeuw en de aapjes zien blauw van de kou. Jommeke trommelt professor Gobelijn om het merkwaardige natuurfenomeen ter plaatse te gaan bestuderen. Terwijl Filiberke zich over de aapjes ontfermt, gaan Jommeke en Gobelijn op onderzoek uit. Waar komt al die sneeuw toch vandaan?"


Blake en Mortimer
28/11
TOP
De Avonturen van Blake en Mortimer 27: De Schreeuw van de Moloch (Dominique Cailleaux / Étienne Schréder + Jean Dufaux) (SC/56p/€10,50)
De Avonturen van Blake en Mortimer 27: De Schreeuw van de Moloch (Dominique Cailleaux / Étienne Schréder + Jean Dufaux) (HC/56p/€59,95) (luxe met ex libris)
De Avonturen van Blake en Mortimer 27 - bibliofiel: De Schreeuw van de Moloch (Dominique Cailleaux / Étienne Schréder + Jean Dufaux) (HC/64p/€37,95)

> De Schreeuw van de Moloch is het vervolg op De Septimus-golf. Het verhaal: "In De Septimus-golf wordt de dreiging van een buitenaards toestel, Orpheus genaamd, afgewend door het heldhaftige offer van Olrik. Sindsdien verblijft de 'kolonel' opgesloten in een psychiatrisch centrum. Terwijl Philip Mortimer zijn oude vijand weer bij zijn verstand probeert te brengen met de beroemde formule van sjeik Abdel Razek ('Bij Horus, laat af!') ontdekt hij dat er nog een Orpheus bestaat. Aan boord van een vrachtschip, omgebouwd tot geheim laboratorium, ontdekt Mortimer de vreemde piloot van dit buitenaards tuig. Een mensachtige alien, duister en star, die door wetenschappers 'Moloch' is genoemd, naar de Bijbelse afgod. Maar de reacties van deze Moloch en de hiërogliefen die hij achterlaat als raadselachtige boodschappen, doen het ergste vrezen. De Britse hoofdstad is alweer in gevaar. Tenzij Olrik de boel opnieuw redt..."


Blloan
07/11
TOP
Blast integraal (Manu Larcenet) (HC/816p/€75,00)
> Toen de vierdelige reeks Blast nog bij Oog & Blik | De Bezige Bij verscheen, moesten er al uitverkochte delen herdrukt worden. Tijd voor een integrale editie van dit meesterwerk van Manu Larcenet. Blloan neemt de uitdaging aan om het volledige, meeslepende en verontrustende verhaal in een dikke pil van 816 pagina's uit te geven. De voorstelling: "Een smerige, dikke, eenzame man wordt naar het politiecommissariaat gebracht. Wat hij heeft misdaan en waarom hij daar is, weten we nog niet. Tijdens de ondervraging vertelt hij zijn levensverhaal. Hij legt aan de geboeide lezer uit hoe hij, op een dag, zijn oude leven achter zich liet en vertrok, op zoek naar een 'blast' — dat magische moment waarop alles opklaart en het leven perfect is. Manu Larcenet behoeft ondertussen geen inleiding meer. Met Blast zette hij zich voor eeuwig op de kaart in de Europese stripwereld. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste Franse stripauteurs."
• Murena 11: Lemuria - schetsversie (Theo Caneschi + Jean Dufaux) (HC/56p/€20,95)
> Gelimiteerde hardcover met het verhaal in schetsvorm waarin je ziet hoe tekenaar Theo Caneschi te werk gaat.


Bonte
28/11
TOP
• De Avonturen van Dictator Dirk 2 (Bart Vantieghem + Koen De Brabander) (SC/48p/€10,00)
> Satirische gags over de Brugse politiek, voorgepubliceerd in de Krant van West-Vlaanderen/Brugsch Handelsblad.
• Blijven Lachen! (Glenn Elet) (SC/102p/€4,99)
> "Glenn Elet aanschouwt de wereld op eigengereide wijze. Zijn cartoons ondermijnen de maatschappij niet, ze roepen nooit op tot revolutie. De werkjes wringen zich vrolijk in het brein van de argeloze lezer en nodigen hem met zwierige zwans uit tot een glimlach. Waarbij, na het klimmen van de mondhoeken, het (h)erkennen van de eigen kleinmenselijkheid graag toeslaat. Een moot mantelzorg voor de moegestreden man in de straat, een prikkende plaagstoot naar een politicus zonder pudeur, de wasem van een wolkje weemoed... Glenns stift zift en schift. Hij biedt de lezer een lachertje met laagjes, een zinsbegoocheling die uitnodigt tot zelfreflexie. Meer màg dat niet zijn. Dit boekje is een chronologische kijk op corona in ons kramikkig koninkrijkje, aan de hand van verschenen nieuwsberichten."
• Getekende Reep Magazine 2 (diverse auteurs) (SC/52p/gratis)
> Ook nummer 2 van Peter Bontes Getekende Reep Magazine is gratis beschikbaar in Vlaamse en Nederlandse stripspeciaalzaken. Gratis verspreiding via stripfestivals zal nog even geen mogelijkheid zijn, gezien de blijvende coronamaatregelen. In nummer 2 staan voorstellingen van albums die Bonte zelf uitgeeft, aangevuld met cartoons, gags, artikelen en interviews die van overal komen en uiteenlopende onderwerpen hebben. In het midden zit een artikel uit Versus over het Suske en Wiske-verhaal De Sonometer. Wijzelf leverden een bijdrage met vier nieuwspagina's. Wie nummer 1 heeft gemist, kan het nu ook downloaden als pdf via deze link.
• Monsterwereld (Alain Poncelet) (HC/64p/€19,95)
• Tekeningen & Illustraties (Willy Degryse) (HC/128p/€25,95)
> Artbook met tekeningen, illustraties en schilderijen van Willy Degryse, de auteur van Joran.
• Vlechtje en Haar Vriendinnen Presenteren... 3: @ The Movies (Pascal Schokaert) (HC/104p/€29,95)
> Illustraties die zijn opgevat als affiches, met een pin-up erbij, naar bekende films.


Bries
28/11
TOP
Drieman (Wide Vercnocke) (HC/120p/€27,00) (herdruk)
Ik Kom van Ver Maar Blijf Niet Lang (Ward Zwart + Enzo Smits / Ward Zwart) (SC/352p/€35,00)
> Op 26 oktober overleed de Vlaamse tekenaar Ward Zwart. Hij werd amper 35 jaar. Ward publiceerde bij Bries in 2016 zijn door Enzo Smits meegeschreven debuutalbum Wolven dat het naar alternatieve normen goed deed en dit jaar resulteerde in een herdruk. Nu verschijnt bij Bries het al afgewerkte, 352 pagina's tellende Ik Kom van Ver Maar Blijf Niet te Lang, weer in samenwerking met Enzo Smits. "1997 - Last days of summer, baby. Wanneer zijn relatie en muziekcarrière simultaan tot een einde komen, keert de dertigjarige Gus voor het eerst in lange tijd terug naar zijn geboortedorp, de plek waarvan hij als tiener gezworen had er nooit meer terug te keren. Het lijkt wel alsof de tijd er sinds zijn vertrek heeft stilgestaan. Op het televisietoestel in de hoek van de lokale bar speelt nog steeds hetzelfde programma, ook de toogpraat klinkt als een heruitzending. De jongeren Cas, Frank en Saul, slijten er hun dagen tussen skatepark en repetitiekot. Ze dromen luidop van een succes als dat van hun grote rockheld Gus Jenssen, nietsvermoedend dat deze enkele straten verderop in de zetel van zijn broer ligt te stinken. Net wanneer het lijkt alsof alles voor eeuwig en altijd hetzelfde zal blijven, volgt een nacht die alles verandert... Of toch lijkt te veranderen... Of toch niet?"


Catullus
21/11
TOP
• Fokke & Sukke: Het Afzien van 2020 (Jean-Marc Van Tol + John Reid / Bastiaan Geleijnse / Jean-Marc Van Tol) (SC//112p/€12,50)
• Fokke & Sukke Scheurkalender 2021 (Jean-Marc Van Tol + John Reid / Bastiaan Geleijnse / Jean-Marc Van Tol) (SC/€14,99)


Condor
07/11
TOP
• Dog Man 6: De Woef van de Wildernis (Dav Pilkey) (HC/224p/€14,99)
> "Als de bank in de stad beroofd wordt, lijkt er maar één dader te zijn: Dog Man! Baas, Pien Petjeaf en Kleine Karel zetten alles op alles om zijn onschuld te bewijzen. Zou het boeventeam van Biggie er iets mee te maken hebben? Ondertussen probeert Dog Man zijn draai te vinden in de hondenbak. Maar de andere honden zijn heel onaardig tegen hem. En van die gemene bewaker hoeft hij ook geen hulp te verwachten... Komt Dog Man ooit nog op vrije voeten? En kan Karel, de gemeenste kat van de wereld, misschien een handje helpen? Een heerlijk Dog Man-verhaal vol humor, avontuur en tekentips, geschreven door Dav Pilkey en vertaald door Tjibbe Veldkamp."


Casterman
28/11
TOP
Alex 39: De God zonder Naam (Giorgio Albertini + David B.) (SC/48p/€8,50)
> De God zonder Naam is het tweede album van het duo Giorgio Albertini en David B. die resoluut teruggrijpen naar de klassieke Jacques Martin-albums. "Enak en Alex worden naar de steppes van de Oeral gestuurd, waar ze kennismaken met de aanbidders van de naamloze god. Alex wordt uitgestuurd om de Romeinse posities in het oosten veilig te stellen. Caesar wil dat hij zich vergewist van de neutraliteit van koning Eunones van de Sarmaten, een nomadenvolk. Aangekomen op de steppes wordt Alex ontvoerd door de Androfagen, een leger van jagers uit het noorden met als leidster de reuzin Niemand. De aanvoerster van deze volksstam troont onze held mee naar de rand van de wereld, waar een fabelachtig paard ronddraaft dat voorbestemd is het rijdier te worden van de reuzin."
• Alex Senator 11: De Slaaf van Khorsabad (Thierry Démarez + Valérie Mangin) (SC/48p/€10,50)
> In Alex Senator deel 11 bezoekt de oudere Alex nog eens de stad Khorsabad. "Het is jaren geleden dat Alex nog in Khorsabad is geweest, veel te lang, dus. Alex is gevangengenomen. Barzapharnès, een plaatselijke heer, heeft het bevel gegeven de senator te ontvoeren om zo een nieuwe oorlog met Rome te ontketenen. Hij hoopt op die manier ook de mythische schat terug te vinden waarvan Alex de locatie kent — of dat denkt hij toch. Alex moet alles in het werk stellen om een nieuw conflict te vermijden en beleeft een heleboel nieuwe avonturen in de Assyrische stad waar hij al zo veel herinneringen aan heeft."
De Duistere Steden: De Koorts van Urbicande (François Schuiten + Benoît Peeters) (HC/104p/€29,95) (herdruk in kleur)
> De Koorts van Urbicande is een hoogvlieger in de reeks De Duistere Steden van François Schuiten en Benoît Peeters. Voor deze nieuwe herdruk verschijnt het verhaal voor het eerst in kleur. En die taak was weggelegd voor Jack Durieux, de broer van affichetekenaar Laurent Durieux, die zelf het Blake en Mortimer-avontuur van Schuiten inkleurde. Voor wie het verhaal al kende een nieuwe ervaring. Voor wie het album nog nooit heeft gelezen een must. "Urbicande. Een trotse, majestueuze stad. Iedereen is onder de indruk van haar pure lijnen; haar schittering maakt haar tot stad der steden in de wereld van de Duistere Steden. En toch is Eugen Robick, urbatect en een van de grote scheppers van dit architecturale staaltje, ontevreden. De Commissie der Hoge Instanties, de eigenlijke regering van Urbicande, verbiedt de bouw van een derde brug die, volgens Robick, het evenwicht in de stad zou herstellen. Tegen die achtergrond van politieke en emotionele spanning ontdekt Robick een vreemd voorwerp op zijn bureau: een kubus van onbekende oorsprong, vervaardigd uit een schijnbaar onverwoestbaar metaal, die langzaamaan begint te groeien."
De Killer - Staatszaken 2: Kortsluiting (Luc Jacamon + Matz) (HC/56p/€14,95)
> In maart verscheen deel 1 van de driedelige cyclus De Killer - Staatszaken. Nu volgt deel 2. "De Killer wordt gerekruteerd door de Franse geheime dienst. Zijn nieuwe werkgebied: stadsregio’s geteisterd door corruptie. Democratie, gerechtigheid en alle grote, fraai klinkende principes waarop rechtschapen mensen terugvallen, zijn kwetsbaar als corruptie, hebzucht, geweld en vriendjespolitiek welig tieren. In dit nieuwe opus staat de Killer midden in het strijdgewoel dat hem veel verder meesleept dan hij zelf ooit had gedacht. Zodra de pijlers van de sociale orde wegvallen, is het hek helemaal van de dam."


Daedalus
21/11
TOP
• Carmen Mc Callum 12: Het Water van Golan (Emem + Fred Duval) (SC/48p/€9,95)
> Carmen Mc Callum en Travis zijn niet de verhoopte bestsellers van Daedalus nadat de uitgeverij beide reeksen hernam van Talent en voortzette. Dat verlies moet telkens gedekt worden met steviger verkopende strips. Jaarlijks probeert Daedalus toch een hoop van die mindere reeksen te vervolgen en uiteindelijk af te ronden. En zo verschijnen de delen 12 van zowel Carmen Mc Callum en Travis deze maand. Ze spelen zich beide in hetzelfde futuristische wereldje af. Over Carmen Mc Callum: "2056, Jeruzalem wordt geteisterd door een droneaanval, die twee jaar eerder werd uitgelokt door de Artificiële Intelligentie Dommy. In deze rondtrekkende chaos schuilt het gevaar in elke hoek van de gemartelde stad, en het is via de kelders dat Carmen erin slaagt te infiltreren om het terrein van de multicontinentale Gazdrom te bereiken waar een van haar voormalige IRA-teamgenoten, Nelson, is opgeslagen en ingevroren."

Elfen 24: De Gevangenis van Komoorth (Bojan Vukic + Eric Corbeyran) (HC/56p/€19,95)
> "Nawel vertaalde de oude grimoire die het verhaal van Haarn’al, de eerste halfelfen, vertelt. Het is tijd om meer te leren en zich te verdiepen in de geschiedenis van degene door wie toenadering en verdeeldheid is ontstaan. Elke dag, op een verloren archipel genaamd Le Roc, wordt de heilige voorouder van de halfelf bezocht door tientallen nieuwsgierige mensen die met eigen ogen de eerste bastaard van een bastaardsoort willen zien waarvan de talloze nakomelingen moeite hadden om hun plaats te vinden in een wereld die hen niet wilde. Haarn’s handen bezaten ook macht. Ze waren in staat om al het kwaad te verdrijven."
• Gil St-André 12: Een Beladen Verleden (Chrys Millien + Jean-Charles Kraehn) (HC/56p/€19,95)
> Ook Gil St-André is weer van de partij. In het Frans is eerder dit jaar deel 13 verschenen. Daedalus moet dus nog een album inhalen. Het auteursduo Chrys Millien en Jean-Charles Kraehn moest intussen hun andere reeks De Vliegenier stopzetten terwijl Kraehn dit jaar dik beloond werd als scenarist van De Nieuwe Avonturen van Roodbaard die knap uit de startblokken schoot. De inhoud van Gil St-André deel 12: "Gil St-André, nu CEO van de HRM, ziet zijn jeugdige omzwervingen weer opduiken samen met een naam waarvan hij dacht dat die tot het verleden behoorde: Hubert Darman. Deze jeugdvriend, een voormalig skinhead die zich bekeerde tot de sociaal-democratische politiek, vraagt hem om hem te helpen de volgende campagne van zijn partij te financieren. Terwijl hij weigert zijn ogen te sluiten voor hun duistere verleden, realiseert Gil zich niet dat hij zijn vingers al in een vreselijke spiraal heeft gestoken, waar zaken en politiek niet samengaan."
• Magiërs 3: Altherat (Laci + Jean-Luc Istin) (HC/60p/€19,95)
> "Altherat is een magiër in dienst van koning Goddrik, een gehaaide, gemene en sadistische koning die zonder aarzeling doodt en laat doden. Altherat moet hem gehoorzamen en zijn waanzinnige plannen uitvoeren. Troost vindt hij alleen in de armen van zijn overleden geliefde, die hij in het geheim weer tot leven heeft gewekt. Wanneer de koning zijn begerig oog laat vallen op de andere koninkrijken van Yrlanië, raakt Altherat ongerust. Tijdens een banket, georganiseerd door Goddrik, sterven koning Erik en zijn magiër. Vergiftigd. De onrust maakt plaats voor wanhoop want het gebruikte vergif is dat van Altherat. De moordenaar wil hem de schuld in de schoenen schuiven... Een onderzoek moet klaarheid brengen..."
Mattéo 3: Derde Periode (Augustus 1936) (Jean-Pierre Gibrat) (HC/80p/€19,95) (herdruk)
Negalyod (Vincent Perriot) (HC/208p/€34,95)
> Negalyod (in het Frans uitgegeven door Casterman) is het werk van Vincent Perriot die grafisch goed heeft gekeken naar Mœbius. Het album kost 34,95 euro, maar da's wel voor een uitgave van 208 pagina's. "Een wereld die wordt doorkruist door gigantische pijpen en bevolkt door dinosaurussen... Steden die in de lucht zweven en met hun schaduwen de krioelende voorsteden van een nijvere mensheid bedekken... En een alomtegenwoordig 'netwerk' dat het land en het volk domineert. Jarri Chepalt is een herder uit de Ty-woestijn. Hij praat met dinosaurussen en beheerst de kunst van het touw. Wanneer een stormachtige vrachtwagen zijn kudde wegvaagt, besluit Jarri — voor de eerste keer — naar de stad te gaan om wraak te nemen... Maar opstand en revolutie leiden niet altijd tot waar we dachten."
• Samoerai 13: Rood Pigment en Witte Alcohol (Cristina Mormile + Jean-François Di Giorgio) (SC/48p/€9,95)
> Een dubbele Samoerai-slag deze maand, vooreerst met een nieuw deel van de populaire reeks Samoerai. "Om de code van de samoerai te volgen, is er maar één manier mogelijk, die van het zwaard! Er zijn jaren verstreken sinds de dood van de Zusters van de Schaduw. In de duisternis heeft iemand haar wraak niet opgegeven... In de overtuiging dat hij Sekiyo, een jeugdliefde, helpt, komt Takeo oog in oog te staan met een kliekje gekke ronins, geleid door de mysterieuze en machtige Masayo. Masayo lijkt vastbesloten om af te maken wat ze is begonnen."
• Samoerai Legenden 6: Reiko (Cristina Mormile + Jean-François Di Giorgio) (SC/48p/€9,95)
> En ook deze Samoerai-spin-off ondersteunt de novemberproductie van Daedalus. Dit is het voorlaatste deel. "Niet ver van de Sachalin-eilanden ontdekken Japanse piraten een onbekend eiland, waarop alles gefossiliseerd lijkt te zijn, afgebrokkeld. Als een van de piraten een vreemd voorwerp in beslag neemt, is er een flits... De zeeman is verdwenen, verdwenen... letterlijk. Zijn rijke moeder weet Reiko te overtuigen om haar zoon terug te brengen. Maar eenmaal op het eiland gebeurt er niets zoals gepland."
• Simak 2: Dodelijke Spelletjes (Jean-Michel Ponzio + Jerry Frissen) (SC/56p/€8,95)
• Simak 2: Dodelijke Spelletjes (Jean-Michel Ponzio + Jerry Frissen) (HC/56p/€19,95)
> In het universum van De Metabaronnen ontwikkelde Jerry Frissen het door Jean-Michel Ponzio getekende tweeluik Simak. Deze maand verschijnt het slot in zowel soft- als hardcover. "De maan Hesperia. Phoenix, een begaafde agent die aan geheugenverlies lijd, is getuige van de moord op zijn partner. Zijn onderzoek leidt hem naar Solar Corona, de planeetstad van alle losbandigheid. Hij kruist er het spoor van Simaks, transhumans ontworpen voor prostitutie en schijnbaar uitgeroeid. In het hart van dit gewelddadige en corrupte universum zal zijn dorst naar gerechtigheid Phoenix leiden naar sporen van zijn afkomst."
• Travis 12: De Kinderen van Marcos (Christophe Quet + Fred Duval) (SC/48p/€9,95)
> "Travis wordt vermist. Zijn shuttle werd leeg aangetroffen, aangemeerd bij een buiten gebruik gesteld ruimtestation in een lage baan. Zijn moeder smeekt Vlad Nyrki om hem te vinden. Het onderzoek leidt de ex-militair al snel naar een hel waar de machtige legers van de drugshandelaren op het punt staan de totale controle over Mexico over te nemen, precies daar waar Travis illegaal drugs aan het Verzet leverde."
USA über Alles 3: De Rode Schaduw (Maza + Jean-Pierre Pécau) (HC/64p/€19,95)
> Laatste deel van de uchronie in de lijn van Wunderwaffen. "1947. Na de wapenstilstand tussen de Anglo-Amerikaanse strijdkrachten en de Duitsers in 1944, en zelfs na het complot tegen Hitler, blijft de oorlog aan het Oostfront voortduren. De Duitsers, die worden bijgestaan door de Amerikanen, nemen het op tegen de Russische tanks van Stalin, die de vredesonderhandelingen van tafel heeft geveegd. In Frankrijk tracht men de oorlogsjaren te vergeten, al kreunt het land onder het juk van een nieuwe bezetter: de Amerikanen... Nicolas Charlier tekende in als oorlogsvrijwilliger bij de Franse strijdkrachten en werd bij de luchtmacht ingeschakeld als gevechtspiloot. Hij was lange tijd actief bij het eskader Groupe Normandie aan het Russische front. Jaren later duikt hij plots terug op, vlakbij de Finse grens. Het mysterie rond Charlier wordt alsmaar groter. Is hij een held of een verrader?"
• Het Venijn 2: Vloedgolf (Laurent Astier) (HC/64p/€19,95)
> Van de vijfdelige westernreeks Het Venijn, waarvan deel 1 magnifiek verkocht, is dit alvast de hardcovereditie. "Zuiden van Texas, september 1900. Wanneer Emily aankomt in Galveston is Labour Day in volle gang, en de trotse arbeiders paraderen onder het gejuich van het volk. Emily heeft geen zin om te feesten, ze haast zich naar een nieuwe afspraak met het lot. Maar op het moment dat ze aanbelt bij de religieuze instelling beeft haar hand even en in haar hoofd komt een storm opzetten... Want haat die uit de diepte komt, maakt alles op zijn pad met de grond gelijk."
• De Verloren Wereld 3 (Fabrizio Faina / Mauro Salvatori + Christophe Bec naar de roman van Arthur Conan Doyle) (HC/56p/€19,95)
> Laatste deel naar de roman van Sherlock Holmes-bedenker Arthur Conan Doyle. "Ooit, als ik beschik over een betere lessenaar dan deze ton en beter schrijfgerief dan dit stompe potlood en beter materiaal dan dit beduimelde en gescheurde schriftje... zal ik het hele verhaal schrijven over White Map, dat verloren stukje Aarde in the middle of nowhere. Want mijn herinneringen aan White Map zullen nooit vervagen, dat staat als een paal boven water. Zij staan in mijn geheugen geëtst zoals bij een kind zijn eerste wonderbaarlijke ervaring. Iets dat zulk een diepe indruk maakt, kan nooit worden gewist!"


Dargaud
28/11
TOP
• Aristophania 3: De Autorabron (Joël Parnotte + Xavier Dorison) (SC/64p/€8,50)
> Voorlaatste deel. "Met de hulp van zijn handlangers en zijn krachtige Calamyrhs is Gedeon, de verbannen koning, machtiger dan ooit. Om zijn geheime oorlog tegen het koninkrijk Azuur te winnen, heeft hij het gemunt op iedereen bij wie de magie van Azuur door de aderen stroomt. Zijn eerste doelwit is de Koningin. Gedeon is tot alles bereid om haar terug te vinden. Voor Azuur is er nog maar een uitweg, die waar Aristophania van droomt: de Aurorabron terugvinden, met de hulp van de kinderen. Maar de tijd dringt en alle lakeien van de verbannen Koning zitten hen op de hielen, vastbesloten om ervoor te zorgen dat ze de legendarische bron nooit bereiken..."
Krasse Knarren 6: Het Verstopte Oor (Paul Cauuet + Wilfrid Lupano) (HC/56p/€14,95)
> De titel Het Verstopte Oor verwijst naar het Kuifje-avontuur Het Gebroken Oor. En we vinden de oudjes uit Krasse Knarren eveneens terug in Zuid-Amerika. "Mimile heeft het idee van de eeuw: zijn oude vrienden uitnodigen in Guyana voor een mysterieuze vakantie. Antoine heeft nog nooit gereisd en is in de wolken. Pierrot heeft ook nog nooit gereisd en is niet van plan het exotisme en het avontuur zijn spreekwoordelijke slechte humeur te laten ondermijnen. Reizen is leerzaam voor jongeren, niet voor ouderen, denkt hij. Maar hij vergist zich. In een bocht van de Maronirivier hervinden ze de jeugd, die van Guyana, maar ook de hunne. Al snel zijn onze drie vrienden drijfnat door tropische regenbuien, worden ze aangevallen door agressieve junglebeesten en verblind door hun herinneringen. Ze doorkruisen het Amazonegebied op een inwijdingsreis waarop ze ontdekken dat koorts niet alleen door muggen wordt doorgegeven. Een oude aanbidster van Pierrot, een geïmproviseerde komedie en de dekselse verrassing van Mimile maken er een onvergetelijke trip van!"
De Schorpioen 13: Tamose de Egyptenaar (Luigi Critone + Stephen Desberg) (SC/64p/€8,50)
> Zoals de afgelopen paar jaar al vaak vermeld, is De Schorpioen deel 13 het eerste album van de nieuwe tekenaar Luigi Critone. Stephen Desberg gaat verder waar hij met Enrico Marini in de eerste cyclus van twaalf delen is gestopt met een gloednieuwe cyclus die minder delen zal tellen. "In Istanbul is Armando Catalano, alias de Schorpioen, Mejaï op het spoor gekomen. Hij wil weten wat er van hun kind geworden is. Maar de zigeunerin is heel handig met vergiften en ze aarzelt niet ze te gebruiken tegen de Schorpioen, die buiten westen raakt. Wanneer hij bijkomt, komt hij te weten dat hij van moord wordt beschuldigd. Hij wordt uitgeleverd aan het hof van de sultan, waar een eunuch hem te hulp schiet en hem naar zijn meesteres leidt. Een mysterieuze vrouw die 'de Sabbateïsche' wordt genoemd, met geheime en sombere tekens op haar gezicht. Zij vraagt hem de naam van een man te ontcijferen die in Egyptische zuilen gegraveerd staat. In ruil belooft ze hem te helpen Mejaï terug te vinden. In Caïro kruisen de wegen van Mejaï en de Schorpioen opnieuw. Ze vertelt hem de waarheid over hun kind, maar verbiedt hem het op te zoeken. Ze dreigt zelfs de Schorpioen te vermoorden als hij in de buurt komt..."


Dark Dragon Books
14/11
TOP
Barney Bear & Benny Burro (Carl Barks) (HC/224p/€39,95)
> Speciale hardcoverbundeling met alles strips van de personages Barney Bear en Benny Burro, getekend door niemand minder dan Carl Barks. Dat werk voerde hij naast zijn Disney-productie voor onder meer Donald Duck en Dagobert Duck. Deze Barney Bear-strips (een licentie van MGM) zijn zelden opnieuw uitgegeven. Jeff Smith, bekend van Bone, schreef de inleiding die wordt gevolgd door een achtergronddossier. Het verschil met de Amerikaanse editie uit 2011 is dat er in deze versie drie unieke verhalen van het ezeltje Benny Burro extra zijn opgenomen.
Berlijn Wordt Ons Graf 1: Neukölln (Michel Kœniguer) (HC/48p/€19,95) (herziene editie met nieuwe cover)
Berlijn Wordt Ons Graf 2: Franse Furie (Michel Kœniguer) (HC/48p/€19,95)
• Berlijn Wordt Ons Graf pakket deel 1-2 (Michel Kœniguer) (2xHC/€49,95) (met dossierschrift van 16 pagina's)
> In deze trilogie voert Michel Kœniguer ons mee naar het Berlijn van april en mei 1945, wanneer de Duitse hoofdstad van het Reich tot een ruïne is herleid. We volgen een groepje Franse soldaten dat in de Duitse Charlemagnedivisie meevecht en de laatste bolwerken verdedigt tegen de Russische opmars. De resterende soldaten hopen het zo lang mogelijk uit te zingen tot de Amerikanen komen en aan wie ze zich liever overgeven dan aan de Russen. Hun vijand uit het oosten heeft namelijk bloedwraak geroken na de jarenlange ontberingen van de Tweede Wereldoorlog. De Zwitserse uitgeverij Paquet herlanceerde de reeks met een nieuwe coverlay-out en Dark Dragon Books volgt door deel 1 opnieuw uit te geven, samen met het nieuwe deel 2. Geen zinloze beslissing, want deel 1 verkocht heel goed en raakte uitverkocht bij de uitgeverij. Beide hardcoveralbums zijn ook te koop in een collector's pakket met een dossierschrift van 16 pagina's erbij.
De Dame van de Ansichtaarten (Jean-Paul Eid + Claude Paiement) (HC/224p/€29,95)
> Een album van zich in de spotlichten afspeelt, maar nog meer drama's ernaast blootgeeft. In De Dame achter de Ansichtkaarten vertelt Jean-Paul Eid "een familiedrama waarin twee verhalen met elkaar verweven zijn. Allereerst is er het verhaal van Rose, het boegbeeld van een groep van drie muzikanten die de duivel aan de staart trekken wanneer de jazzclubs in Montreal eind jaren 1950 op hun einde lopen. Het drietal reist naar New York, dan naar Havana, waar het trio uiteen zal vallen te midden van revolutionaire beroering. Tegelijkertijd is er het verhaal van Victor Weiss, professor antropologie in Parijs. Deze leraar werd gearresteerd door de CIA, die hem vertelde dat zijn stoffelijk overschot was gevonden in de ruïnes van de torens van het World Trade Center. Het zal voor hem het begin zijn van een zoektocht naar zijn identiteit die hem van Parijs naar New York brengt en vervolgens naar het achterland van Quebec, waar hij zich opnieuw zal verbinden met zijn tot nu toe onbekende wortels."
Het Diner (Giuseppe Manunta) (HC/120p/€29,95)
> De Italiaanse tekenaar Giuseppe Manunta (Artemis) tekent voornamelijk in het 18+-genre. Ook in het one-shot Het Diner komen erotische scènes voor, maar het is geen aanleiding voor zijn verhaal. " Het belangrijkste diner van het jaar om samen te brengen wat er nog over is van een verwoeste familie komt eraan. Dit is het excuus van Agnes, een moeder die er alles aan zou doen om haar vier kinderen weer gelukkig samen te zien. Alles vindt plaats in een oud gebouw aan de rand van Straatsburg. Door onverwachte gebeurtenissen zullen onze personages geconfronteerd worden met oude, begraven problemen, die hun ziel te lang hebben vergiftigd... Maar deze avond zal, door een reeks van onvoorziene toevalligheden, al hun wrok zo extreem tot uiting komen dat jarenlange muren geslecht worden."
• Harleen 1 (Stjepan Sejic) (SC/64p/€9,95)
• Harleen 2 (Stjepan Sejic) (SC/64p/€9,95)
• Harleen premium pack deel 1-2 (Stjepan Sejic) (2xSC/€24,95) (met totem en artprint)
> Harleen is een minireeks uit de periferie van de schurkenbestrijder Batman die sinds kort ook is geland bij Dark Dragon Books. Harleen is geschreven en getekend door Stjepan Sejic van wie Dark Dragon Books al Ravine heeft uitgegeven. Harleen vertelt in drie delen over de ontstaansgeschiedenis van Harley Quinn. De eerste twee delen verschijnen los tegen 9,95 euro per softcover, of als premium pack tegen 24,95 euro waarbij je een totemdisplay en een artprint krijgt. "Dr. Harleen Quinzel heeft een oplossing gevonden voor de waanzin die Gotham teistert. Ze moet haar revolutionaire theorie alleen nog bewijzen en daarvoor moet ze zich begeven tussen de gestoorde en gevaarlijke patiënten van Arkham Asylum. Maar hoe meer tijd ze met hen doorbrengt, hoe meer ze wordt aangetrokken tot één patiënt in het bijzonder. En zo verliest de jonge Harleen langzaam maar zeker haar greep op de werkelijkheid. Het resultaat is een tragisch verhaal over hoop en liefde."
• Helden van de Luchtmacht 3: Gibraltar (Stephan Agosto + Wallace) (SC/48p/€9,95)
• Helden van de Luchtmacht 4: Squadron 340 (Stephan Agosto + Wallace) (SC/48p/€9,95) 
> Softcoveredities van de eerder verschenen albums in hardcover.
• Hippolyte (Carole Chaland + Clotilde Bruneaux) (HC/120p/€29,95)
> Hippolyte lijkt ons een aanstekelijk westernone-shot met én door vrouwen. Het auteursduo Carole Chaland en Clotilde Bruneaux (Zij Schreven Geschiedenis) bedachten een verhaal over een stadje met alleen maar vrouwen. "1872, Hippolyte. In dit verloren spookstadje in Arizona stijgt de bevolking tot zevenentwintig zielen: zevenentwintig vrouwen. Deze gemeenschap van amazones in de woestijn is onder de radar gebleven, hoewel ze leven van het actief aanvallen van karavanen die de regio passeren. Maar hoe sterk is de gemeenschapsszin van deze hechte groep werkelijk? Dat blijkt als ze een man gevangen nemen die hen al enkele maanden in het oog houdt. Om nog maar te zwijgen van een oude kennis die na tien jaar weer opduikt om zijn buit te op te eisen..."
• Marvel Action: Spider-Man collector's pack deel 1-2-3 (3xSC/€29,95)
• Marvel Action: Spider-Man 4: Venom (Davide Tinto + Delilah S. Dawson) (SC/72p/€9,95)
> Voor jeugdigere lezers is er dit vierde Spider-Man-album in de reeks Marvel Action met daarin het debuut van Venom. "En ineens duikt daar nóg een nieuwe Spider op! Maar deze is groot, gemeen en hij laat een spoor van vernieling achter in de stad! Ghost-Spider kruist als eerste zijn pad, maar is hij nu een schurk... of stiekem toch een held? De spannende avonturen van Peter Parker, Gwen Stacy en Miles Morales gaan in volle vaart verder!"
• New Avengers: Journey to Infinity 1: Alles Vergaat 1 (Steve Epting / Rick Magyar + Jonathan Hickman) (SC/72p/€9,95)
• New Avengers: Journey to Infinity 1: Alles Vergaat 2 (Steve Epting / Rick Magyar + Jonathan Hickman) (SC/72p/€9,95)
• New Avengers: Journey to Infinity: Alles Vergaat deel 1-2 (Steve Epting / Rick Magyar + Jonathan Hickman) (2xSC/€24,95) (met poster)
> Journey to Infinity is een zesdelige minireeks van New Avengers die is onderverdeeld in drie tweeluiken. Er is wel degelijk voorkennis nodig, want het hoort bij een Infinity-crossover waarin wordt afgerekend met andere verhaallijnen over multiversa en andere elementen. De delen 1 en 2 komen deze maand uit, ook als premium pakket met totemdisplay en artprint. Bij de in december te verschijnen delen 3 en 4 krijg je een poster als je ze als pakket koopt. Over de cyclus Alles Vergaat (deel 1 en 2): "Ons heelal ligt op ramkoers met een ander heelal en het ondenkbare gebeurt: de geheime Illuminati komen samen! Black Panther, Iron Man, Doctor Strange, Black Bolt, Mister Fantastic, Sub-Mariner en Captain America nemen het op tegen een oneindig aantal parallelle werelden, maar hun samenwerking wordt bemoeilijkt door leugens, verraad en oude wonden. Het is de grootste uitdaging waarvoor ze ooit hebben gestaan en als ze die willen overleven, dan moeten ze het machtigste wapen dat ze kennen in stelling brengen. En wanneer duidelijk wordt dat alles is begonnen met de planeet aarde en dat het einde van de wereld misschien wel het heelal kan redden, dan moeten de helden zich afvragen hoe ver ze nu eigenlijk willen gaan..."
• Oog-in-Oog 2: Jezus vs. Pilatus (Manuel Garcia + Arnaud Delalande / Hubert Prolongeau) (HC/48p/€19,95)
> In het eerste deel van Oog-in-Oog plaatsten de scenaristen Arnaud Delalande en Hubert Prolongeau Adolf Hitler en Jozef Stalin tegenover elkaar in een zorgvuldig gedocumenteerd album. Voor tekenaar Manuel Garcia (Land van de Vampiers, Zij Schreven Geschiedenis) schreven ze een tweede one-shot dat verder teruggaat in de tijd. De historische confrontatie tussen Jezus Christus en Pontius Pilatus, en vooral de gevolgen daarvan, veranderde de loop van de geschiedenis drastisch. Die confrontatie wordt zo geloofwaardig mogelijk uit de doeken gedaan. "Mijn naam is Pontius Pilatus. Ik beval de executie en de kruisiging van degene die Jezus van Nazareth heette. Als de avond valt in Judea, de dag na deze dwaze dagen, is het aan mij om het waarheidsgetrouwe verslag van deze verschrikkelijke uren aan het nageslacht over te laten. Ik weet niet welke plicht mij roept om de realiteit te rapporteren van wat mijn ogen zagen en van de rol die ik moest spelen in dit noodlottige proces. Zo is het allemaal begonnen."
• Star Wars: Rebellen & Rovers 3 (Phil Noto + Greg Park) (SC/64p/€9,95)
> Met Rebellen & Rovers deel 3 sluit Dark Dragon Books de recentste hoofdreeks van Star Wars af. Het is meteen ook afgelopen met het uitgeven van Star Wars-strips die in de Verenigde Staten ook al aan het verdwijnen waren. "Wie is Dar Champion eigenlijk? En in welke mate kan Leia hem vertrouwen als het gaat om het leven van Han Solo op de gouden sterrencruiser van Boss Carpo? Zal Luke een lesje leren als Warba eindelijk haar ware aard onthult? Het leven van duizenden rebellen hangt af van de uitkomst van de vraagstukken waar onze helden mee worstelen..."
Het Verzet 3: Marianne (Claude Pumail + Jean-Christophe Derrien) (SC/48p/€9,95)
Het Verzet 4: De Prijs van Bloed en Tranen (Claude Pumail + Jean-Christophe Derrien) (SC/48p/€9,95)
> De laatste twee delen van de reeks. Lees hier onze bespreking van de eerste twee delen. Over deel 3: "1942. De bezetting is in volle gang, maar Sonia weigert het verzet op te geven! Als vluchteling in Lyon, waar ze bij Louis woont, wordt ze de muze van de beweging onder het pseudoniem Marianne, waarmee ze haar talrijke pamfletten ondertekent. Maar als André terugkeert, zal hij dan het verzetslid zien, of de vrouw die hem heeft verraden?" Over deel 4: "Herfst 1944. Frankrijk geneest zijn wonden en eert zijn helden. Vanwege al zijn verzetsacties is André, postuum, een van hen. Verborgen tussen de overlevenden volgt Louis dit alles van ver. Hij is niet vergeten dat het de jaloezie van André was die ervoor zorgde dat Sonia, alias Marianne, naar de vernietigingskampen werd gestuurd..."
• Vliegende Azen collector's pack deel 1-2-3 (3xSC/€29,95)


Davidsfonds
28/11
TOP
• Lectrr Lockdown: Het Jaar in Cartoons (Lectrr) (SC/224p/€19,99)
> Lectrrs jaaroverzicht in cartoons, met uiteraard veel aandacht naar corona.
Muizen en Mensen (Rébecca Dautremer naar de roman van John Steinbeck) (HC/420p/€39,99)
> John Steinbecks meesterwerk is bewerkt tot een graphic novel met paginagrote illustraties en stripachtige scènes door Rébecca Dautremer. "Verenigde Staten, 1937: John Steinbeck publiceert een korte roman die een meesterwerk van de wereldliteratuur zal worden. Het is het verhaal van George en Lennie, twee seizoensarbeiders die door Californië reizen en dromen van een beter leven. Een prachtig verhaal, dat ons vertelt over vriendschap, hoop maar ook de wreedheid van mannen, en dat miljoenen lezers diep heeft geraakt. Frankrijk, 2020: Rébecca Dautremer verwerkt deze geweldige klassieker tot een ongelooflijke graphic novel."


Dirk Van Elslande
07/11
TOP
• We Zijn het Beu! / On en A Marre! / Wir Sind es Leid! (Dirk Van Elslande) (SC/56p/€24,95)
> Cartoonbundel van Dirk Van Elslande in eigen beheer. Hiermee wil hij kritiek leveren op de politieke malversaties en blunders die de Belgische hulpverlening treffen bij het uitoefenen van hun job in coronatijden. Het album is opgdragen aan een verpleegster die in augustus stierf en een inspiratiebron was voor verschillende cartoons.


DPG Media
07/11
TOP
• Jan, Jans en de Kinderen 65 (Studio Jan Kruis) (SC/48p/€6,25)
> Sanoma is opgegaan in DPG Media (het voormalige De Persgroep) en is nu de uitgever van Jan, Jans en de Kinderen uit het weekblad Libelle. Dit album viert de vijftigste verjaardag van de Nederlandse gagreeks. Modeontwerper Michael Barnaart heeft als gasttekenaar aan tien gags in dit album meegewerkt als eerbetoon


Dupuis
28/11
TOP
Het Beest 1 (Frank Pé + Zidrou) (HC/156p/€29,95)
> 156 pagina's, een weelde. Op zoveel pagina's pakken Frank Pé en Zidrou André Franquins Marsupilami aan voor een compleet nieuwe versie die het duo als een tweeluik presenteert. Deel 2 wordt trouwens nog dikker. "In de Palombische jungle wordt een marsupilami gevangen door de Chahuta-indianen. Ze verkopen hem aan smokkelaars van exotische dieren. Het dier belandt uiteindelijk in de haven van Antwerpen, ook in de jaren 1950 al een draaischijf voor illegale handel. De marsupilami slaagt erin te vluchten naar de voorsteden van Brussel waar hij onderdak vindt bij François, een jonge dierenliefhebber die het niet makkelijk heeft. Het is het begin van een meeslepend avontuur met hier en daar een sombere toets, maar vooral vol hoop en fraaie vriendschap. Een ongelooflijk avontuur rond de buitengewone vriendschap die kan ontstaan tussen een kind en een dier."
De Blauwbloezen 65: De Oorlogscorrespondent (Jose Luis Munuera + BeKa / Jose Luis Munuera) (SC/56p/€7,95)
> Dit is een eerste album dat de toekomst van de succesvolle reeks voorbereidt zonder tekenaar Willy Lambil (van wie volgend jaar deel 64 verschijnt) en Raoul Cauvin (wiens deel 64 het allerlaatste album is). Over de vooruitgeschoven overname hebben we je begin juli heel uitgebreid informatie verleend. Je vindt dat artikel hier terug. Onlangs schreven we er nog dit extra artikel over. Over het album van Jose Luis Munuera en BeKa — die niet noodzakelijk de reeks na Lambil en Cauvin voortzetten! — hebben we je nog de korte inhoud mee te delen: "Londen, 1861. William Russell, journalist voor de Times, brengt verslag uit van een fabrieksstaking. Dat is zeer tegen de zin van zijn oversten, die vinden dat hij de kant van de arbeiders kiest. Om zich van hem te ontdoen, sturen ze hem naar de andere kant van Atlantische Oceaan, waar de Secessieoorlog woedt. In het leger van de noordelijken krijgen korporaal Blutch en sergeant Chesterfield de opdracht die vreemde Engelse observator te begeleiden. De flegmatieke en deftige man neemt notities op het slagveld, zittend op een ezel. 'De waarheid is een kwestie van invalshoek!' roept Blutch uit in dit nieuwe deel van De Blauwbloezen. William Howard Russel (1820-1907) is een Engelse journalist en wordt beschouwd als de eerste oorlogscorrespondent. Hij bracht verslag uit van de Secessieoorlog. In de geest van de cultreeks van Cauvin en Lambil evoqueren Jose Luis Munuera en BeKa het eeuwige verlangen van de machthebbers om de pers te controleren en de moeilijkheden die de pers ervaart om objectief te blijven."
• Guust new look 5: Flaterfestijn (André Franquin / Jidéhem + André Franquin) (SC/56p/€8,50)
• Guust new look 6: Flappende Flaters (André Franquin / Jidéhem + Yvan Delporte / André Franquin) (SC/64p/€8,50)
• Guust new look 7: Flaters Schade (André Franquin / Jidéhem + André Franquin) (SC/48p/€8,50)
• Guust new look 8: Flaters bij de Vleet (André Franquin) (SC/56p/€8,50)
> Nogmaals vier softcoveredities van de chronologisch heruitgegeven gagreeks Guust. Deze reeks is vooralsnog de meest complete editie, al tonen regelmatige vondsten en herinneringen aan (vergeten) publicaties aan dat het eigenlijk een onmogelijke opgave is om elk snippertje met Guust op integraal te kunnen bundelen. Op zich weer aanleiding voor een volgende "definitieve" editie.
Kid Paddle 16: Kids 'n Roses (Midam / Ian Dairin + Midam / Patelin / Gof) (SC/48p/€7,50)
> "Hij vult zijn dagen met het neermeppen of -schieten van slijmerige en angstwekkende monsters. Toch is Kid Paddle geen intergalactische speciaal agent. Hij is gewoon een jongen, een echte pro in videospelletjes. En hij is veel minder bang voor de verschrikkelijke blorks dan voor Mirador, de bewaker van City Game, de speelzaal, die niet graag heeft dat je te heftig schudt met de toestellen... Samen met zijn makkers Big Bang, de geniale knutselaar, en Horace, de naïeve, haalt Kid de gekste grappen uit, zonder angst om regelmatig in de smurrie te belanden. Niets is veilig voor de grenzeloze fantasie van de serial player!" Voor een van de gags tekende Dany als gasttekenaar een mooie vrouw. In dit interview gaf Midam toe dat hij dat zelf niet kan.
• Lucky Luke 14: De Trek naar Oklahoma (Morris + René Goscinny) (SC/48p/€7,95) (herdruk met nieuwe coverlay-out)

> De laatste herdruk met nieuwe coverlay-out. De reeks is nu compleet beschikbaar in deze uitvoering.

Sport Collection
Club Brugge 1: De Weg naar de Top (Rémi Torregrossa + François Maingoval) (SC/64p/€9,50)
> Het eerste deel van een trilogie over Club Brugge, in de nieuwe Sport Collection. De auteurs zijn de Italiaanse tekenaar Rémi Torregrossa en de Waalse scenarist François Maingoval. Het verhaal is fictief, sommige personages niet en het biedt je alleszins een inkijkje bij de Brugse voetbalclub. "Arthur van Hee is een getalenteerde maar erg onvolwassen speler. Hij zit boordevol talent — dat heeft hij getoond in een kleinere club in 1B — en is door Club Brugge KV gekocht van Virton. De jongen komt aan in de sterkte club van de Belgische competitie en is vastberaden om potten te breken. Maar een uitstekende techniek en een aangeboren voetbalinstinct volstaan niet op dat niveau. Arthur moet de tactische schema’s, de looplijnen en alle regels van de teamsport leren respecteren — en die gaan erg ver. Voor een zelfzekere en onverschrokken jongen is het allemaal niet eenvoudig. Hoe meer hij in zijn eentje de beslissing wil forceren, hoe meer hij zichzelf buitenspel zet. Zijn carrière als profvoetballer hangt aan een zijden draadje... Gelukkig neemt Pascal Plovie een oud-speler van de club die bijna zijn hele carrière voor Brugge speelde, hem onder zijn hoede. Hij leert hem dat hij kan opgaan in een collectief zonder zijn eigen ambities opzij te zetten. Dat elke individuele actie het collectief moet dienen. We zien van dichtbij hoe een jongeling van 18 jaar beseft dat hij zijn jeugd achter zich moet laten en de volwassen wereld moet binnentreden..."

Vrije Vlucht

De Gouden Eeuw 2 (Cyril Pedrosa + Roxanne Moreil / Cyril Pedrosa) (HC/192p/€37,95)
> Laatste deel van dit epos in twee delen. "Met de winter is ook de oorlog begonnen. Terwijl de opstandelingen hun troepen verzamelen en oprukken vanuit het Peninsula, belegert prinses Tilda het kasteel van haar broer om haar troon te heroveren. Bovenop de wallen, op de eerste rij, staan de 'geuzen' klaar voor de aanval. Dit tweede deel vormt het majesteitelijke sluitstuk van het schitterende epos De Gouden Eeuw. Een boek dat een revolutie en een storm kan ontketenen, de kracht van een utopie die het geloof in de toekomst aanwakkert. Het middeleeuwse sprookje met actuele inslag draait om die ene vraag: zal de revolutie plaatsvinden?"
De Wolf Zei Me... 1 (Jean-Claude Servais) (HC/80p/€20,95)
> De collectie Vrije Vlucht wordt minder vaak aangevuld in het Nederlands dan in het Frans. Deze maand zien we toch nog twee nieuwe titels tegemoet. De Wolf Zei Me... is het eerste deel van een nieuw tweeluik door oudgediende Jean-Claude Servais. "De oude Loba reist door de ogen van Amber, een opgroeiend kind, doorheen de tijd. Ze vertelt het verhaal van de wolf, van de prehistorie tot de moderne tijd in een bijna sjamanistisch album waar sprookje en documentaire, realiteit en fantasie hand in hand gaan. Servais schildert een nieuw, meditatief verhaal dat bulkt van het realisme, een lofzang op ecologie. Een ode aan de natuur, waarin hij pleit voor evenwicht en respect voor al wat leeft." Klik ook hier voor een reportage over een wandeling met Servais.


Les Éditions Albert René
14/11
TOP
• Asterix-verhalen 4: De Gouden Menhir (René Goscinny met illustraties van Albert Uderzo) (SC/48p/€6,95)
> Dit speciale Asterix-album is een gloednieuwe editie van een geïllustreerde luisterplaat uit 1967, die enkel in het Frans verscheen en nu voor het eerst in het Nederlands gepubliceerd raakt. De tekeningen van Albert Uderzo werden daarna nooit in een album gepubliceerd. Ook het door René Goscinny geschreven luisterspel werd niet gerecupereerd voor een ander medium. Achterin het album van 48 pagina's staat een QR-code waarmee je gratis het audioverhaal kan beluisteren... in het Nederlands! De inhoud van het verhaal: "'O, wat ben ik het zat om te worden bespot! Ik ben het zat, zat, zat!' Dat is even schrikken voor het Gallische dorpje, dat we zo goed kennen. Weg is de rust op deze prachtige dag. Bard Kakofonix pikt het niet langer dat hij nooit mag zingen. Hij vindt het hoog tijd dat zijn talent wordt erkend. Niet door die dommekrachten van het dorp, maar door de jury van de zangwedstrijd voor Gallische barden. Dit zangfestival vindt plaats in het Carnutenwoud. Kakofonix gaat meedoen, in de vaste overtuiging dat hij de hoofdprijs, de Gouden Menhir, zal winnen! Asterix vreest dat het optreden van zijn vriend wel eens zou kunnen eindigen met bonje. Asterix en Obelix gaan daarom met Kakofonix mee, om hem te beschermen als het fout gaat. Deze keer zal hij echt mogen zingen! Daar maken ze zich sterk voor." De Gouden Menhir is het vierde deel in de nevenreeks Asterix-verhalen. De eerste drie zijn Hoe de Kleine Obelix in de Ketel van de Druïde Viel, De XII Werken van Asterix en Het Geheim van de Toverdrank.


Glénat
28/11
TOP
• Blackbeard 1: Knoop Ze Op! (Jean-Yves Delitte) (HC/48p/€17,95)
> Tussen albums van De Grote Zeeslagen door wou Jean-Yves Delitte te kaap'ren varen en werkte hij aan zijn nieuwe project Blackbeard dat in twee delen zal verschijnen. "In de eerste decennia van de achttiende eeuw trekt schrijver Daniel Defoe van gevangenis naar gevangenis om te praten met piraten. Ze zijn voor hem een onuitputtelijke bron van informatie. De Engelse schrijver maakt ook gebruik van zijn bekendheid en zijn relaties om vergissingen aan de kaak te stellen in een tijd waarin het gerecht al te vaak voortvarend optreedt en onschuldigen terechtstelt. Dat lijkt ook het geval te zijn in december 1721, in de vochtige Londense kerkers van Marshalsea. Een man schreeuwt zijn onschuld uit, al geeft hij wel toe dat hij de beruchte Edward Teach, bijgenaamd Blackbeard, heeft gekend. Maar hun relatie was anders dan wat wordt beweerd. Hij was het slachtoffer en niet de handlanger van een van de verschrikkelijkste piraten uit de geschiedenis. Maar vertelt hij wel de waarheid? Jean-Yves Delitte brengt met dit eerste deel van Blackbeard een fantastisch geïllustreerd verhaal. In dit tweeluik waar geschiedenis en mythe in elkaar overvloeien, schildert hij met veel respect en passie voor de barse zee een schitterend zeevaartepos."


De Harmonie
14/11
TOP
• Peter's Zeurkalender 2021 (Peter van Straaten (SC/€15,00)
• Sigmund: Dertigste Sessie (Peter de Wit) (SC/72p/€10,90)

> "Naomi was een van de figuren uit De Smokkelaar die meteen tot een ieders verbeelding sprak. Milan Hulsing greep haar karakter aan om in een jaar tijd een spin-offverhaal te tekenen. Zo heeft de lockdownperiode toch ook een paar positieve kanten laten zien. In Spaans Rood krijgen we een inkijk in het schrijversbrein van Naomi, die haar verhalen aan haar beste vriendin Katja vertelt en ook haar lerares voorschotelt. De complexe verhaallijnen over Safar en Angelo zijn weer knap verweven en prachtig door Milan in beeld gebracht, in het mooie kleurenpalet van de Cariben en Mexico."


INdruk
07/11
TOP
Filip & Mathilde 5: Het Nieuwe Abnormaal (Charel Cambré) (SC/48p/€7,95)
> In een van de gebundelde gags knipoogt hij naar de cover van het vorige album met koningin Mathilde die rond haar bloot gat de Belgische driekleur drapeert. Daar haalde Charel Cambré vorig jaar de pers mee. Deel 5 verschijnt echter niet langer bij Ballon Comics, maar wel bij INdruk, die ook al Pinanti United van Cambré uitgeeft en onlangs nog een bundeling van zijn coronacartoons. Die laatste raakte snel uitverkocht en werd inmiddels herdrukt.
Pinanti United 1: Één-Twéétje (Charel Cambré) (SC/48p/€7,95) (herziene herdruk met extra gags en nieuwe cover)
> Volledig herziene herdruk met met extra gags en een nieuwe cover.


Kennes
14/11
TOP
Heksengrietjes 2: Het Raadsel van de Verhalensmullers (Lucile Thibaudier + Joris Chamblain) (HC/48p/€11,90)
> "In Manenwende wonen alleen tovenaars en heksen. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat wordt er met toverformules gegoocheld. Wanneer drie kinderen het slachtoffer worden van een paar vreemde spreuken, zijn alle ogen gericht op het meisje dat ruzie met ze heeft gehad: Harmony."
• Juliette 2: In Parijs (Émilie Decrock + Lisette Morival naar de roman van Rose-Line Brasset) (HC/48p/€11,90)
> Na New York verblijft Juliette in dit voor meisjes gemaakte stripverhaal de stad Parijs.
• Het Lastige Leven van Léa Olivier 2: Roddels (Ludo Borecki + Alcante naar de roman van Catherine Girard-Audet) (SC/48p/€7,90)
> "Welkom in de wereld van Léa Olivier, met heel veel vriendschap, de eeuwige strijd tegen de coole gang, wat familiezorgen, belangrijke vragen over het leven en liefdesperikelen. Best wel een lastig leven, dus. Hoe dan ook, er kan gelukkig altijd gelachen worden. Deel 2 van de stripreeks Het lastige leven van Lea Olivier. Gebaseerd op de roman Roddels."
• Voetbalmaniacs Kids 2 (Gürcan Gürsel + André Lebrun) (SC/48p/€7,90)
> Door de tekenaar van The Champions met hetzelfde concept, maar dan met jeugdige voetballertjes in de plaats van volwassen spelers.


Le Lombard
28/11
TOP
• Dan Cooper: De Integrale 9: 28. Gevaar voor de F-111 - 29. De Naamloze Pilote - 30. Piloten Zonder Uniform - 31. Het Ruimteveer (Albert Weinberg) (HC/196p/€32,95)
> De integrale reeks Dan Cooper loopt stilaan op zijn einde. Deel 9 bundelt de reguliere delen 28 tot 31. Hierna volgen nog drie integralen. Deel 9 bevat de luchtvaart- én ruimtevaartavonturen Gevaar voor de F-111, De Naamloze Pilote, Piloten Zonder Uniform en Het Ruimteveer.
Thorgal 38: De Selkie (Fred Vignaux + Yann) (SC/48p/€8,50)
Thorgal 38: De Selkie (Fred Vignaux + Yann) (HC/48p/€16,95)
> "Wolvin is verdwenen! Thorgal en Jolan kiezen het ruime sop om het jonge meisje terug te vinden. Ze is ontvoerd en meegenomen naar het mysterieuze eiland Kalsoy. Het eiland wordt bewaakt door het standbeeld van Kopakonan, een zeehondvrouw die het hele dorp heeft vervloekt. Onze helden raken slaags met de wraaklustige inwoners en krijgen te maken met een oude, te duchten legende."
Yakari - Nieuwe Avonturen 3: De Zoon van de Adelaar (Derib + Xavier Giacometti) (SC/48p/€7,50)
> Deel 3 van De Nieuwe Avonturen van Yakari is het eerste album dat is geschreven door Xavier Giacometti. Voor Derib is het al zijn drieënveertigste album. Van de oude reeks raakten de laatste vijf verhalen echter niet vertaald. Zodra Joris Chamblain het stokje overnam van Job startte de vertaling weer onder de aangepaste reeksnaam De Nieuwe Avonturen van Yakari. In De Zoon van de Adelaar roept Yakari's totemdier Grote Adelaar de hulp in van de jonge indiaan om het leven van een kleine adelaar te redden. Alleen Yakari kan hem nog redden!


Lucky Comics
28/11
TOP
De Nieuwe Avonturen van Lucky Luke naar Morris 9: Een Cowboy tussen het Katoen (Achdé + Jul) (SC/48p/€7,95)
> Een nieuw Lucky Luke-album door Achdé als vaste tekenaar en Jul als scenarist die een stapje verder durft te zetten dan zijn vele voorgangers. In hun nieuwste avontuur vinden we Luke terug in het zuiden van de Verenigde Staten waar hij te maken krijgt met de Ku Klux Klan. Hij wordt echter bijgestaan door de zwarte marshal Bass Reeves, gebaseerd op de historische figuur over wie Igor Kordey en Darko Macan al verhalen voor hun reeks Marshal Bass verzinnen. De fortuinlijke cowboy krijgt ook hulp uit onverwachtse hoek: de Daltons! Het verhaal: "Lucky Luke is door een erfenis plots eigenaar van een reusachtige katoenplantage in Louisiana. De blanke plantage-eigenaars nemen hem op in hun midden, maar Lucky Luke voert een strijd om de erfenis te verdelen onder zwarte boeren. Slaagt onze held van de Far West erin rechtvaardigheid te introduceren op de bewegende gronden van de moerassen van Louisiana? In deze strijd wordt hij, tegen alle verwachting in, gesteund door de Daltons, die gekomen waren om hem uit de weg te ruimen. Ook de Cajuns uit de bayou, witte verschoppelingen uit het zuiden, en Bass Reeves, de eerste zwarte marshal van de Verenigde Staten, staan aan zijn kant."
Lucky Luke 65: Kid Lucky (Pearce + Jean Léturgie) (SC/48p/€7,95)
> De laatste herdruk met nieuwe coverlay-out. De reeks is nu compleet beschikbaar in deze uitvoering.


Matsuoka
07/11
TOP
• Piet Pienter en Bert Bibber integraal 4: 14. Het Straalgas-Mysterie - 15. De Barbier van Bombilla - 16. De Verborgen Schat - 17. De Vloek van Toetan Kanon (Pom) (HC/240p/€34,99)
> Integraal 4 bundelt de delen 14 tot 17, zijnde Het Straalgas-Mysterie, De Barbier van Bombilla, De Verborgen Schat en De Vloek van Toetan Kanon. De luxe is voor later, want de oplage werd afgekeurd en is vernietigd.


Microbe
14/11
TOP
• Op Mars_ 2: De Eenlingen (Grun + Sylvain Runberg) (SC/56p/€9,95)
• Op Mars_ 2: De Eenlingen (Grun + Sylvain Runberg) (HC/56p/€19,95)
> Vervolg van de sf-trilogie.
RIP 1: Derrick - De Dood Overleef Ik Niet (Julien Monier + Gaet's) (HC/112p/€21,95)
> Eerste deel van de reeks RIP. In de albums maken we nader kennis met zes leden van een schoonmaakploeg. Die ploeg wordt telkens ingeschakeld wanneer er iemand al een tijd is overleden en thuis ligt of zit te vergaan zonder dat het buren, familie of vrienden is opgevallen... als ze al familie of vrienden hebben. De schoonmakers zorgen ervoor dat hun woning weer toonbaar is voordat de spullen van de overledene worden geveild. Wat de schoonmakers te zien krijgen, is niet altijd fraai om te zien. Het werk is geen lolletje en ze worden bovendien slecht betaald. In deel 1 wordt Derrick opgevoerd, een amicale drinkebroer. De verleiding is groot wanneer een kans zich aandient om een heel mooie ring van een lijk in staat van ontbinding af te nemen. In de volgende delen zullen we telkens kennismaken met een ander lid van de schoonmaakploeg.
• Ter 2: De Gids (Christophe Dubois + Rodolphe) (SC/64p/€9,95)
• Ter 2: De Gids (Christophe Dubois + Rodolphe) (HC/64p/€19,95)

> Vervolg van de sf-reeks. Deel 3 zal minder lang op zich laten wachten. In het Frans is inmiddels een tweede cyclus van drie delen gestart.

Vizier
• 4. De Aanslag (Glen Chapron + Loïc Dauvillier naar de roman van Yasmina Khadra) (HC/160p/€24,95)
> Vierde album in de collectie Vizier. Deze collectie bestaat uit uiteenlopende one-shots met een forser aantal pagina's. Het 160 pagina's tellende De Aanslag, door Glen Chapron en Loïc Dauvillier, is een stripbewerking van de roman van Yasmina Khadra uit 2005 die ook al werd verfilmd in 2013 door Ziad Douieiri. De strip dateert van 2012. De Aanslag vertelt over de Arabier Amine Jaafari die een goede loopbaan heeft als chirurg. Hij is prima geïntegreerd in Israël waar hij gelukkig is met zijn vrouw, van oorsprong een Palestijnse. Op een dag brengt een kamikazeterroriste zichzelf tot ontploffing in een restaurant in Tel Aviv. Amine verzorgt de hele dag de talloze slachtoffers van de aanslag. In het midden van de nacht wordt hij gebeld met het dringende verzoek naar het ziekenhuis terug te komen. Daar vertelt men hem dat de terroriste zijn vrouw was. Het is het begin van een persoonlijke zoektocht naar de beweegredenen van zijn vrouw in het hart van de door de oorlog verwoeste Palestijnse dorpen. Tot dan kon het conflict hem niet erg schelen, nu ziet hij zich geconfronteerd met een logica die hem vreemd is.


New Scientist
07/11
TOP
• Het Allerkleinste: Een Reis langs de Bouwstenen van Alles (Dirk Ridder) (SC/72p/€14,99)
> "Een unieke strip over de kleinste bouwstenen van de werkelijkheid, geïnspireerd op het tv-college dat Robbert Dijkgraaf gaf voor DWDD University. Nederlands' bekendste wetenschapper en innovatiefste striptekenaar hebben de handen ineengeslagen. Het resultaat: een uniek beeldverhaal over de kleinste bouwstenen van de werkelijkheid. Robbert Dijkgraaf gaf voor DWDD University college over minuscule deeltjes zoals cellen, moleculen, atomen en zelfs nog kleiner. In deze strip, gebaseerd op dat college, wandel je met een gekrompen Dijkgraaf door de wereld van deze kleine deeltjes: een fantasierijke tocht langs een aantal van de bizarste fenomenen uit de wetenschap."


Oogachtend
28/11
TOP
In het Hoofd van Charel Cambré (Charel Cambré) (HC/188p/€39,95)
> De zeer productieve stripmaker Charel Cambré rijgt de nieuwe albums aan elkaar en won dit jaar tussendoor ook nog eens de Bronzen Adhemar, een Vlaamse œuvreprijs. Reden te meer om zijn hoofd eens te laten leeglopen in een prachtig vormgegeven overzichtsboek dat sowieso al te dun is om zijn vele en diverse werk te etaleren. Het boek In het Hoofd van Charel Cambré biedt een uitgebreid overzicht van zijn werk, met illustraties, schetsen, foto's en schilderijen, aangevuld met uitspraken van en over hem. Een voorstelling van de uitgeverij: "In het het hoofd van Charel Cambré heerst nooit rust. Het borrelt er continu, het is een bruisend labo vol maffe humor, dynamische beelden en dwaze invallen. Zijn virtuoze hand pent die ideeën dan schijnbaar moeiteloos neer, superefficiënt, levendig, vibrerend, zot. Het tekenplezier spat van het papier. Daarenboven koppelt Charel Cambré zijn humor, talent en geniale lijnvoering aan een ongeëvenaard werkvermogen. Er wordt veel gelachen en geluld, maar als het over werk gaat is het motto 'Niet zeveren, maar doen'. Dit boek bevat slechts een fractie van de gigantische productie van de laureaat van de Bronzen Adhemar 2020. Nooit was een overzichtsboek zo onvolledig en toch zo rijk gevuld... Laat u verrassen door deze inkijk in een uniek tekenbrein!"
De Kever en de Koning (Thibau Vande Voorde) (HC/104p/€28,00)

> Debuutalbum van Thibau Vande Voorde. "1899: Leopold II, koning der Belgen, stuurt expedities naar alle uithoeken van zijn persoonlijke kolonie in Midden-Afrika. Joseph Lippens maakt deel uit van de expeditie die op zoek gaat naar zijn zieke vader, een respectabele ondernemer in ivoor die al geruime tijd niets meer van zich liet horen. Op de tocht door de binnenlanden van het Afrikaanse continent lijkt een mysterieuze kever zich in het oor van Lippens te nestelen. Hij wordt mentaal en fysiek tot het uiterste gedreven, en dreigt in de oneindigheid van het evenaarswoud ten onder te gaan aan de dwaasheid van de koloniale ambitie. "


Pas Producties
28/11
TOP
• Nu Begrijpt U Wat Ik Bedoel 1 (Jack Didden, Erik Können en Paul Verhaak) (HC/300p/€45,00)
> "Marten Toonder schreef gedurende een periode van 45 jaar niet minder dan 177 verhalen over Heer Bommel en Tom Poes. Die worden inmiddels terecht tot de moderne Nederlandse literatuur gerekend. Eerst gepubliceerd als dagbladstrips in de kranten, verschenen de meeste verhalen in de loop der jaren ook in boekvorm. Dit resulteerde uiteindelijk in de zogenaamde Pandareeks, waarin alle verhalen opgenomen zijn, de laatste waar Toonder zelf de hand in heeft gehad. Maar hoe verliep de omzetting van eerste versie in de kranten naar de definitieve boekvorm? Dat proces is nu voor het eerst gedetailleerd in kaart gebracht. Zeven jaar lang zijn de drie schrijvers, Jack Didden, Erik Können en Paul Verhaak, bezig geweest de twee versies met elkaar te vergelijken. Een monnikenwerk dat heeft geleid tot nieuwe inzichten en verrassende ontdekkingen. Eind 2019 verscheen – als eerste – deel 2: de Blaricumse periode, 1954-1965 (BV 61 t/m 110). In november 2020 volgt deel 1: de Amsterdamse/Bussumse periode, 1941-1954 (BV 1 t/m 60). Medio 2021 verschijnt het derde en laatste deel: de Ierse periode, 1965-1986 (BV 111 t/m 177)."


Saga Uitgaven
07/11
TOP
• Boes integraal 11 (Wil Raymakers + Thijs Wilms) (HC/96p/€29,95)
> De inhoud verschijnt in januari in de twee softcoverdelen 21 en 22.
• De Minimensjes integraal 10: 1996-1998: 33. Twintigduizend Mijl onder de Aarde - 34. Van Harte, Mama! - 35. Duels - 36. Bil van Klei & Zn. (Pierre Seron) (HC/240p/€34,95)
> Languit in het gras liggen met een groot glas wijn bij de hand, daar zouden we dezer dagen voor tekenen. Dat tekenen deed Pierre Seron al. In de tiende integraal van zijn De Minimensjes staan de verhalen Twintigduizend Mijl onder de Aarde, Van Harte, Mama!, waarin De Vries' ouders voorkomen en waarin we zijn voornaam te weten komen, Duels, een opnieuw experimenteel aangepakt verhaal met een realistischere tekenstijl, en Bil van Klei & Zn., oftewel de reguliere delen 33 tot 36. Van Twintigduizend Mijl onder de Aarde staan ook de twee indertijd exclusief voor het weekblad Robbedoes gemaakte pagina's erin. Deze pagina's werden daarna nooit in album uitgegeven. In het dossier wordt uitgeweid over onder meer een gekke periode bij het weekblad Spirou (in de Nederlandstalige variant Robbedoes was daar veel minder van te merken) waarbij toenmalig hoofdredacteur Thierry Tinlot zijn lezers extra wou entertainen en waaraan een kransje tekenaars graag meewerkte, een paar keer ook Seron. Het dossier biedt verder meer info over Serons activiteiten in die periode (bijvoorbeeld de lancering van het erotische De Minivrouwtjes), coverstudies, reproducties van ex librissen en achtergrondweetjes bij elk van de gebundelde verhalen. Deel 10 bundelt de periode 1996 tot 1999. Hierna komen nog twee integralen uit. De laatste moet nog in het Frans verschijnen en dat zou in januari gebeuren. Drie verhalen in die laatste integraal zijn nooit in het Nederlands verschenen (illegale uitgaven negeren we compleet) omdat de reeks in vertaling werd stopgezet bij Dupuis. Uiteraard zullen die verhalen vertaald worden voor de integrale reeks van Saga Uitgaven. Hier vind je een overzicht van alle integralen.

Collectie Bamboe

• Een Nacht in Rome 4 (Jim) (HC/136p/€49,95) (met andere cover, dossier en ex libris)
> Het slot van Jims amoureuze epos Een Nacht in Rome verschijnt vooreerst als luxeversie met bijkomend dossier en een gesigneerde ex libris. De reguliere hardcover verschijnt pas in januari, later gevolgd door de softcovereditie (met andere cover).
Lucienne of de Miljonairs van La Rondière (Gilles Aris + Aurélien Ducoudray) (HC/80p/€24,95)
> Het one-shot Lucienne of de Miljonairs van La Rondière is een plattelandsvertelling van Aurélien Ducoudray als hommage aan zijn grootouders, getekend door een van zijn vaste tekenaars: Gilles Aris (De Ballade van Dusty). "Lucienne en Georges zijn twee zeventigers die in het plattelandsdorpje La Rondière wonen. Daar herstelt George zijn onverzettelijke tractor en Lucienne zorgt voor de dagelijkse karweitjes. Ze sponsoren overal ter wereld achtergestelde kinderen, wat het rouwen om hun enige zoon een beetje verzacht. Nadat de postbode Lucienne een brief bezorgt met de boodschap dat zij de grote winnaar is van de wedstrijd van winkelketen Outillor, wordt haar leven op zijn kop gezet. Beeld je eens in, met de eerste prijs van 200.000 euro kan ze eindelijk overal ter wereld behoeftige kinderen sponsoren..."


Scratch Books
28/11
TOP
De Bom (Denis Rodier + Alcante / Laurent-Frédéric Bollée) (HC/472p/€39,90)
> Op 6 augustus was het precies vijfenzeventig jaar geleden dat de atoombom op Hiroshima viel. Over de ontwikkeling van de bom, met de betrokkenheid van heel wat historische sleutelfiguren en van de ontginning van uranium in Katanga (met een rol voor een Belg) over gebeurtenissen in Duitsland, Noorwegen, Rusland en New Mexico tot het droppen van de bom en de gevolgen daarvan, tekende Denis Rodier op scenario van Alcante en Laurent-Frédéric Bollée een 472 pagina's tellend one-shot in zwart-wit. Het bij Glénat verschenen album sloeg in als een, heu, bom in Frankrijk. Er raakten al meer dan honderdduizend exemplaren verkocht. Met een percentage daarvan kan Scratch Books al blij zijn, want het vertaalt de ontzettend boeiende strip waarin historische figuren als Roosevelt, Truman, Einstein, Oppenheimer, Fermi en anderen de revue passeren. De auteurs volgen ook onbekendere figuren. Wetenschapper Leó Szilàrd is bijvoorbeeld een hoofdrolspeler in het verhaal. Hij bewoog hemel en aarde zodat de Verenigde Staten de bom zou ontwikkelen en deed er daarna alles aan om die vooral nooit in te zetten. De auteurs volgen ook Ebb Cade, een Afro-Amerikaanse arbeider die een spuitje met plutonium kreeg toegediend om de effecten op zijn gezondheid te onderzoeken. Er is ook nog generaal Leslie Groves die met ijzeren hand Project Manhattan leidde. En ook de burgers van Hiroshima, waarvan de authentieke impact van de bom wordt gereconstrueerd, krijgen alle aandacht. De extreem gedocumenteerde aanpak is volgens Glénat te vergelijken met de tv-serie Chernobyl. De uitgeverij noemt het onomwonden een referentiewerk over de atoombom. Tekenaar Rodier kennen we nog van Arale en De Drakenorde. Hij was ook inkter, scenarist en/of tekenaar voor diverse Superman- en Star Wars-comics. Alcante heeft onder meer Rani, Jason Brice en Ars Magna op zijn naam terwijl Bollée onder meer De Nieuwe Avonturen van Bob Morane, Laowai en De Pijl van Nemrod heeft geschreven.
Karmen (Guillem March) (HC/168p/€29,90)
> Guillem March' Karmen verscheen oorspronkelijk bij Dupuis. Scratch Books nam de vertaling voor zijn rekening. March is eigenlijk een comictekenaar die aan tientallen bekende superheldenreeksen heeft meegewerkt, van een hele sliert Batman-titels over Green Lantern en Justice League tot Spider-Man, Superman en Wonder Woman. De voorstelling van zijn one-shot Karmen: "Een mooi, grappig boek over de dood en zelfmoord? Jazeker. In dit boek blijkt zelfmoord omkeerbaar, dankzij de hulp van de wel heel ongebruikelijke engel, Karmen. De zelfingenomen Catalina doet een gooi naar zelfmoord uit liefdesverdriet. Met haar uitzonderlijke empathie neemt Karmen Catalina mee op een bijzondere reis, die uiteindelijk ertoe leidt dat ze aan de dood ontsnapt! Een verhaal vol plotwendingen, mooie scènes, individuele achtergronden en vooral veel humor."
• Naomi Vertelt 1: Spaans Rood (Milan Hulsing) (HC/96p/€22,50)

> "Naomi was een van de figuren uit De Smokkelaar die meteen tot een ieders verbeelding sprak. Milan Hulsing greep haar karakter aan om in een jaar tijd een spin-offverhaal te tekenen. Zo heeft de lockdownperiode toch ook een paar positieve kanten laten zien. In Spaans Rood krijgen we een inkijk in het schrijversbrein van Naomi, die haar verhalen aan haar beste vriendin Katja vertelt en ook haar lerares voorschotelt. De complexe verhaallijnen over Safar en Angelo zijn weer knap verweven en prachtig door Milan in beeld gebracht, in het mooie kleurenpalet van de Cariben en Mexico."

• Typex's Andy #5: All Tomorrow's Parties (Typex) (SC/52p/€7,95)
Typex's Andy #6: The End (Typex) (SC/76p/€7,95)
• Typex's Andy #7: Nebo i Zemlja (Typex) (SC/68p/€7,95)


Sherpa
07/11
TOP
De Kinderen van Sitting Bull (Edmond Baudoin) (HC/96p/€24,95)
> Zelfs Edmond Baudoin waagt zich dezer dagen min of meer aan het westerngenre met De Kinderen van Sitting Bull. Baudoin vertelt hierin over zijn grootvader die een avontuurlijk leven leidde als scheepsjongen, walvisjager, schipbreukeling, daarna goudzoeker en bizonjager. Hij ontmoette zelfs legendarische figuren als Buffalo Bill en Sitting Bull. Baudoin vertelt hoe zijn opa dat allemaal beleefde en hoe hij kennismaakte met indianen, een volk dat hem fascineerde en inspireerde.
• ZΩe (Ibrahim R. Ineke) (HC/48p/€34,95) (gesigneerd)
> Engelstalige, gesigneerde en op slechts 75 exemplaren uitgebracht hardcoveralbum met een variatie op Malpertuis, een bewerking die Ibrahim R. Ineke eerder heeft getekend. "De strips van Ineke zijn er niet van dertien in een dozijn, dus als je alleen van seriewerk houdt kun je dit rustig overslaan. Sterker nog: Ineke houdt niet van voorgekauwde verhaaltjes waarin alles uitgelegd wordt, hij houdt vooral van sfeer en mysterie. De strips van Ineke lijken niet op andere strips. En hij daagt je uit om iets te lezen dat je niet onmiddellijk kunt vatten... Hij vraagt je aandacht: kijk je wel goed, lees je wel goed... Misschien wordt alles dan wel duidelijker en ontrafel je zelf de geheimen, verborgen in zijn strips."


Silvester
28/11
TOP
Cézembre 1 (Nicolas Malfin) (HC/80p/€24,95) (met stofomslag)
Cézembre 1 (Nicolas Malfin) (HC/80p/€49,95) (luxe met stofomslag, display en gesigneerde prent)
> Silvester heeft een mooi tweeluik voor je in petto. Deze maand verschijnt alvast deel 1 van Cézembre. Het verscheen oorspronkelijk in de Franse versie van de collectie Vrije Vlucht van Dupuis. Voor tekenaar Nicolas Malfin, bekend van Golden City, was het een persoonlijk project dat hij ook zelf schreef. Het speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. De inhoud: "Saint-Malo, augustus 1944, de oorlog woedt voort. Op de basis van het Franse eiland Cézembre probeert het Duitse leger de opmars van Amerikaanse troepen tegen te houden. Terwijl de strijd voor de -bevrijding van hun stad aan de gang is, -proberen de achttienjarige Ewan, en zijn vrienden Corentin, Marie en Théo zich bij het verzet aan te sluiten. Een oorlogsverhaal dat het lot van vier jongeren volgt en een doorslaggevend hoofdstuk uit het intense verhaal van de bevrijding van Frankrijk."
De Engelen van Auschwitz (Emilio Van Der Zuiden + Stephen Desberg) (HC/80p/€24,95) (met A3-kunstdruk)
De Engelen van Auschwitz (Emilio Van Der Zuiden + Stephen Desberg) (HC/80p/€49,95) (luxe met display en gesigneerde prent)
> Dit one-shot is getekend door Emilio Van der Zuiden, die je vast nog wel kent van De Autoreportages van Margot. Een bezoek aan het befaamde concentratiekamp van Auschwitz bracht scenarist Stephen Desberg danig van zijn stuk. Hij schreef daarna een verhaal over een Joodse familie die in Warschau woont tot ze in 1939 in het ghetto worden gedreven met Auschwitz als volgende etappe. De jonge David laat zich de hoop niet ontnemen en vindt soelaas bij een engel. Of ook: "Het leven gaat z'n gangetje in Warschau die winter van 1929. Een gelukkige familie, zich geenszins bewust dat die vrede niet lang meer zal duren. 1939, de Duitse bezetting. De joden worden naar de eerste halte voor de kampen, het getto, gevoerd... En daarna de verschrikkingen van Auschwitz. Dus wanneer zich dan een engel aandient, laat je die niet ontsnappen. Ze heette Hannah en ze was mijn engel. Maar wat kan een engel doen tegen barbaarsheid, het onbeschrijflijke, het ergste... Auschwitz is tegenwoordig een stilte die brult. Een stilte om ons de echo van de verschrikkingen te laten voorstellen, de herinnering aan het geschreeuw en de gebeden. Tussen de portretten ter nagedachtenis hangt dat van David. De blik van pijn, maar ook van hoop. De wil om niet te zijn achtergelaten, om de grip niet los te laten. Want zelfs in het hart van de onmenselijkheid kunnen de engelen nooit ver weg zijn. En degene die huilt is niet altijd degene die het meest lijdt." Desberg maakte in 2019 voor zichzelf uit dat hij niet langer reeksen wou schrijven, op I.R.$. en De Schorpioen (voor nieuwe tekenaar Luigi Critone) na dan. Voortaan legt hij zich meer toe op one-shots, zoals De Engelen van Auscwhitz, en minireeksen, zoals de trilogie De Leeuw van Juda. Ook nog met Emilio Van der Zuiden bereidt hij een ander one-shot van 80 pagina's voor over de belevenissen van zijn eigen moeder tijdens de Tweede Wereldoorlog in Parijs. Bij de Bevrijding ontmoette ze zijn vader, een Amerikaanse soldaat, en dat zorgde voor wat opschudding in de familie. Desberg heeft trouwens lang een dubbele nationaliteit gehad. Hij was een Amerikaanse Belg (of een Belgische Amerikaan). Nu is hij een Belg.
• Hazes - De Stripbiografie 3: 1990-2004: Tranen (Ben Westervoorde + Jan-Willem De Vries) (HC/€19,95) (met ex libris)
• Hazes - De Stripbiografie voordeelpakket deel 1-2-3 (Ben Westervoorde + Jan-Willem De Vries) (3xHC/€39,95)
> Na Bloed en Zweet volgt Tranen, het slot van de biografische stripreeks over de Nederlandse volkszanger André Hazes met daarin de jaren 1990 tot 2004. Bij het album zit een prent. Tegelijk komt een voordeelpakket uit met alle drie delen tegen 39,95 euro. "Ooit keek hij naar de luxevilla's vanuit een motorbootje. Nu heeft ook André zijn eigen stulpje aan de Vinkeveense plassen. Hij heeft succes, een vrouw die van hem houdt en hij wordt opnieuw vader. Het leven lijkt hem toe te lachen! Maar het is slechts de buitenkant. Vanbinnen zit de spanning, de hoge bloeddruk en een ernstig bedreigde lever. Hij schat het aantal biertjes dat hij drinkt tussen de 50 en 60 per dag. Maar André noemt zichzelf geen alcoholist: 'Ik ben een chronische gezelligheidsdrinker.' Zodra de grote concerten dichterbij komen is gezelligheid het laatste dat hij zijn omgeving kan bieden. Rachel en de kinderen kunnen er steevast op rekenen. Na goede momenten komen weer slechte. En diep van binnen weet iedereen dat Andrés lichaam een tikkende tijdbom is. Kan hij ervoor zorgen dat de laatste herinneringen goed zijn?" 
• Het Masker van Fudo 4: Vlees (Saverio Tenuta) (HC/48p/€17,95)
> Vlees sluit de Oosterse fantasyreeks Het Masker van Fudo af. "In het middeleeuwse Japan vindt de arme jongen Shinnosuke een vreemd houten masker. Dat geeft hem de kracht om zijn familie te verdedigen, maar ook meer dan dat... Twee donkere spleten op de plaats van de ogen en de lippen verhullen het bleke, zachte gelaat van Nobu Fudo. Het zijn de onheilspellende trekken van het houten masker dat hij draagt sinds zijn jeugd, toen hij nog Shinnosuke heette... Hij was een arme jongen met een vurig karakter, die ervan droomde een machtige samoerai te worden. Het geweld tegen zijn zusje voedde zijn woede en zijn strijdlust. Totdat..."
Merlu 1: De Weg van de Nederlaag (Jérome Phalippou + Thierry Dubois) (HC/48p/€19,95) (met A3-kunstdruk)
Merlu 1: De Weg van de Nederlaag (Jérome Phalippou + Thierry Dubois) (HC/48p/€49,95) (luxe met display en gesigneerde prent)
> De fans van Betsy zullen langer moeten wachten op deel 4 van haar avonturen, getekend door Jérome Phalippou en geschreven door Olivier Marin. Phalippou heeft er een ander project tussen genomen op scenario van Thierry Dubois (Jacques Gipar). Dat project heet Merlu waarvan al zeker drie albums zullen verschijnen. Het verhaal speelt zich af in mei 1940 op het moment dat een vrachtwagenkonvooi met soldaten naar het front probeert te rijden. De Duitse overmacht is echter te groot en de soldaten worden gevangengenomen. De vijfentwintigjarige Georges Colin, een vrachtwagenchauffeur, is een van hen. Hij is niet van plan om weg te rotten in het gevangenenkamp. Bij zijn eerste poging weet hij te ontsnappen en naar huis terug te keren. Daarna begint de bezetting. Het transportbedrijf van zijn familie kwijnt weg. Het vergt moed om de activiteiten te hernemen. Colin waagt zich aan vervoer over de demarcatielijn en dat interesseert nogal wat mensen. Tussendoor zal Phalippou deel 4 van De Avonturen van Betsy tekenen. Het scenario daarvan wordt momenteel geschreven door Olivier Marin die intussen ook de zelf geschreven én getekende reeks Melany Road lanceert. Voor tekenaar Michel Janvier (Dokter Monge) schrijft hij ook een album over de Franse autopiloot François Cevert. Dat is allemaal in het nadeel van De Autoreportages van Margot waarvan deel 6 niet meteen op het programma staat.


Standaard Uitgeverij
07/11
TOP
De Avonturen van Suske en Wiske: De Sonometer (Dirk Stallaert + François Corteggiani naar Willy Vandersteen) (SC/56p/€7,99)
De Avonturen van Suske en Wiske: De Sonometer (Dirk Stallaert + François Corteggiani naar Willy Vandersteen) (HC/64p/€14,99) (met dossier)
De Avonturen van Suske en Wiske: De Sonometer (Dirk Stallaert + François Corteggiani naar Willy Vandersteen) (HC/68p/€60,00) (luxe met gesigneerde ex libris, dossier en schetsen)
De Avonturen van Suske en Wiske: De Sonometer (Dirk Stallaert + François Corteggiani naar Willy Vandersteen) (HC/68p/€100,00) (superluxe met gesigneerde ex libris, dossier en schetsen)
De Avonturen van Suske en Wiske: De Sonometer (Dirk Stallaert + François Corteggiani naar Willy Vandersteen) (HC/56p/€150,00) (luxe op groot formaat in zwart-wit met andere cover en 2 gesigneerde ex librissen)
> Vijfenzeventig jaar Suske en Wiske viert Standaard Uitgeverij met een heleboel albums. Over de voltooiing van De Sonometer, dat in 1959 het negende verhaal in Willy Vandersteens Blauwe Reeks had moeten worden, vertelden we al vaak. Dirk Stallaert tekende het complete album op scenario van François Corteggiani (Vertongen & Co, De Jonge Jaren van Blueberry) op basis van de karige gegevens die Vandersteen naliet. Het album verschijnt in vijf uitvoeringen (en dan is er ook nog een zesde editie als Franse hardcover). Alleen in de hardcoverversie en twee van de drie luxe-edities zit achterin ook een dossier met meer info en uitleg. De inhoud van het verhaal: "Suske en Wiske gaan op bezoek bij Lambik, die zich een heuse amateur-chemicus waant nadat hij bij het verhuizen een chemiekit ontdekte. Zijn explosieve experimenten worden verstoord wanneer de postbode hem een pakket komt leveren. Al snel blijkt dat het eigenlijk bestemd is voor een zekere professor Tellenbol. Wanneer onze vrienden het pakket bij de professor willen afleveren, komen ze oog in oog te staan met een inbreker... Professor Tellenbol werkt aan een sonometer, een wonderlijk apparaat dat de akoestische druk van geluid kan meten en zelfs geluid in een ruimte kan opzuigen. Het apparaat heeft de interesse gewekt van een hoop duistere figuren... want de inbreker is niet de enige die het op de professor en zijn uitvinding heeft gemunt! Zo komen Suske en Wiske in het oog te staan van een storm die hen tot aan de andere kant van de wereld brengt."
• De Avonturen van Urbanus 191: Hotdogs en Babyborrels (Willy Linthout met assistentie van Steven de Rie + Willy Linthout / Urbanus) (SC/32p/€6,99)
> "Op een dag vind je de job van je leven... en bovendien kan Urbanus voor een halve euro een prachtig perceel op de kop tikken. Het broodje van de Tollembeekse ondernemer van het jaar is gebakken! Hondenasiel ‘Hot- Dog’ is van bij het begin een laaiend succes, maar helaas voor Urbanus (en heel Tollembeek) duren mooie liedjes niet lang. Als ook God en Gaia zich gaan moeien, is het hek helemaal van de dam." Let goed op het laatste plaatje. Daarin staat de tekst "nog negen avonturen"...
• De Buurtpolitie - Echte Verhalen 11: Schijn Bedriegt (Nix / Benus + Nix) (SC/32p/€6,50)
> "Gonda heeft een nieuwe vriend gevonden via een datingsite. Het is een stoere bink met een snelle wagen die haar rond zijn vinger draait. Tante Maria waarschuwt Gonda dat het misschien een gangster is. Ze heeft eens gelezen over zeven aanwijzingen dat iemand een gangster is. Gonda gaat helemaal mee in de achterdocht en start een onderzoek door gebruik te maken van de computer van de commissaris buiten de kantooruren. Maar er is niets te vinden. Zo weinig dat het wel verdacht moet zijn. Ondertussen is er een poetsfee opgedoken die inbreekt om huizen te kuisen."
• F.C. De Kampioenen Presenteert: Vertongen & Co 32: Vertongen in New York (Wim Swerts / Vanas + François Corteggiani / Hec Leemans) (SC/32p/€6,50)
> Vertongen in New York vult als deel 32 in de reeks het najaar van F.C. De Kampioenen aan. De inhoud: "Bieke moet voor een congres naar New York. Paulien en Mark mogen mee. Een weekje in The Big Apple zien ze wel zitten. Inspecteur Porei is inmiddels met een onderzoek bezig naar een bende beruchte smokkelaars. Bij aankomst in New York loopt alles uit de hand, wanneer Mark eerst gearresteerd wordt en vervolgens ontvoerd. Wat is er aan de hand? Aan Bieke en Porei om alles uit te zoeken... Er staan wilde achtervolgingen op het programma!"
De Kronieken van Amoras 7: Wie Niet Horen Wil (Charel Cambré + Marc Legendre) (SC/48p/€7,99)
De Kronieken van Amoras 7: Wie Niet Horen Wil (Charel Cambré + Marc Legendre) (SC/52p/€65,00) (luxe met ex libris)
De Kronieken van Amoras 7: Wie Niet Horen Wil (Charel Cambré + Marc Legendre) (SC/52p/€100,00) (superluxe met ex libris)
> "In het land worden enkele spectaculaire aanslagen gepleegd waarna er onlusten uitbreken. De terrorist die de aanslagen opeist blijkt een kennis van Barabas die de professor in nauwe schoentjes brengt. Suske en Wiske moeten de extremist stoppen voor er nog grotere rampen gebeuren. Maar waar zit de man en is hij het wel die ze zoeken?"
• De Rode Ridder: De Biddeloo-Jaren integraal - Sword and Sorcery 3: 49. Met Masker en Zwaard - 50. De Terugkeer - 51. Excalibur - 52. De Watermolen - 53. De Samoerai - 54. De Kluizenaar van Ronceval (Karel Biddeloo) (HC/236p/€34,99) (met ex libris van Fabio Bono)
• De Rode Ridder: De Biddeloo-Jaren integraal - Sword and Sorcery 3: 49. Met Masker en Zwaard - 50. De Terugkeer - 51. Excalibur - 52. De Watermolen - 53. De Samoerai - 54. De Kluizenaar van Ronceval (Karel Biddeloo) (HC/236p/€75,00) (luxe met ex librissen van Fabio Bono en Claus Scholz)
> Derde integraal van de Karel Biddeloo-verhalen met daarin de verhalen Met Masker en Zwaard, De Terugkeer, Excalibur, De Watermolen, De Samoerai en De Kluizenaar van Ronceval. In 2021 zullen vier integralen verschijnen. Deze tweede periode van zeven integralen, na de zes integralen met alle door Willy Vandersteen geschreven verhalen, kreeg de ondertitel Sword and Sorcery. Deze periode wordt afgesloten na deel 80, De Schildknaap. Vanaf 2022 start de derde periode in een integrale reeks die start met het befaamde sf-tweeluik De Vluchtelingen en Karpax, de Stalen Man en verder heel wat verhalen met allerlei monsters bevat.


Stichting Uitgeverij Stripstift
07/11
TOP
• Stripschrift 463 (diverse auteurs) (SC/40p/€8,50)
> Met onder meer interviews met Zoran Janjetov, Christian Lamquet en Peter van den Ende.


Syndikaat
21/11
TOP
• Helemaal Wild! 2 (Jan-Willem Spakman) (SC/48p/€8,95)
> Verzameling dierenweetjes, leuk uitgevoerd als gag. De strips verschenen in het blad Quest Junior. In dit album kom je onder meer te weten welk dier het meest lawaai maakt, wat de meest geschikte waakdieren zijn, waarom een koala alleen eucalyptus eet, hoe watersalamanders ademen en wat het gevaarlijkste dier van Nederland is.
• Vreemde Vogels (Jan Dirk Barreveld) (SC/48p/€8,95)
> Compilatie van gags met vogels uit Eugène, aangevuld met grappen die niet in de gagreeks Eugène te lezen vielen.


Uitgeverij HUM!
28/11
TOP
Junk 2: Afrekening (Brüno + Nicolas Pothier) (HC/56p/€18,95)
> Vervolg en slot van het westerntweeluik. Een bespreking van deel 1 vind je hier.


Uitgeverij L
14/11
TOP
• Argus 2020: Nieuwsoverzicht in meer dan 200 Cartoons (René Leisink) (SC/64p/€8,95)
Het Goud van de Zwendelaar (Juanjo Guarnido + Alain Ayroles) (HC/160p/€39,95)
Het Goud van de Zwendelaar (Juanjo Guarnido + Alain Ayroles) (HC/178p/€69,95) (luxe met dossier en ex libris)
> 160 pagina's zijn bijna vier reguliere albums en zo weet je meteen waarom we al jarenlang moeten wachten op een nieuw album van Blacksad, maar daar is Juanjo Guarnido al aan begonnen, volgend jaar komt en nieuw album uit. Het verhaal van Alain Ayroles (Sabels en Galjoenen) is de vertelling van de Spaanse schelm, leugenaar, dief, valsspeler en zwendelaar Pablos die aan het begin van de zeventiende eeuw naar Latijns-Amerika vaart. Nadat hij betrapt wordt op valsspelen, gooit de benadeelde tegenpartij hem overboord en wat later belandt hij op een eiland waar een stam wilden woont. Het blijkt een eerste avontuur te zijn dat hij op de pijnbank in een kerker van een Spaanse heer vertelt. Die heer is enkel geïnteresseerd in de vindplaats van het goud dat Pablos bij zich had, het mythische Eldorado. Maar hij zal toch moeten luisteren naar Pablos' lange avontuur vol wendingen en grappige dialogen. Het Goud van de Zwendelaar is het door Ayroles verzonnen vervolg op de roman El Buscón die de Spaanse edelman, politicus en schrijver Francisco Gómez de Quevedo y Villegas in 1626 publiceerde. Die voorgeschiedenis krijg je in een korte proloog te lezen. In die satirische roman heeft oplichter Don Pablos twee doelen: een deugdelijk leven leiden en een caballero (gentleman) worden. Hij faalt jammerlijk in beide. Het is Uitgeverij L trouwens gelukt om een luxe te laten maken met een door Juanjo Guarnido en Alain Ayroles gesigneerde ex libris. Oplage: 400 exemplaren met extra dossier.
• Het Keizerrijk Trigië integraal 2 (Don Lawrence / Michael Butterworth) (HC/200p/€29,95)
• Het Keizerrijk Trigië integraal 2 (Don Lawrence / Michael Butterworth) (HC/200p/€89,95) (luxe met stofomslag en ex libris)
> Voordat Don Lawrence van Storm een sf-klassieker maakte, tekende hij al Trigië. De door hem getekende verhalen verschijnen in zeven integralen, met zeer mooie en uitgebreide dossiers, bij Uitgeverij L. Deel 2 bundelt de verhalen Kolonie in Opstand, Stad zonder Geheugen, De Wraak van Darak, De Lichtende Bollen, De Slag om Trigopolis en De Waanzinnige Geleerde. Romano Molenaar tekende weer een extra covertekening voor de luxe-editie die op 200 exemplaren verschijnt met een door Molenaar gesigneerde, genummerde ex libris.
• Max Havelaar (Eric Heuvel + Jos van Waterschoot (HC/120p/€22,99)
• Max Havelaar (Eric Heuvel + Jos van Waterschoot (HC/120p/€49,95) (luxe met ex libris)
> Het stripblad Eppo pakte de voorbije maanden uit met de voorpublicatie van Multatuli's romanklassieker Max Havelaar als stripverhaal. Het is het nieuwste project van tekenaar Eric Heuvel, deze keer in samenwerking met Eppo-redacteur Jos van Waterschoot als scenarist. Jos is een grote Multatuli-kenner die de roman omzette naar een graphic novel, speciaal voor dit Multatuli-jaar. Multatuli, het pseudoniem van Eduard Douwes Dekker, schreef het boek in 1859 in Brussel en publiceerde het een jaar later. Het verhaal werd geschreven "als een aanklacht tegen het misbruik van het cultuurstelsel, tegen herendiensten, en tegen plichtsverzuim door Nederlandse ambtenaren in Nederlands-Indië". Het boek had niet alleen een grote invloed op de Nederlandse literatuur (het behoort tot het literaire canon), maar ook op de koloniale politiek van Nederland. Max Havelaar werd vele malen herdrukt, het raakte in meer dan veertig talen vertaald, ook in het Indonesisch, en in 1976 volgde een verfilming.Er is ook een luxe-editie beschikbaar, gebonden in linnen. Oplage: 400 exemplaren.
• Suus & Sas 19: Bella en Valentijn (Gerard Leever) (SC/48p/€8,95)
> Nieuwe gags met oude en nieuwe vrienden zoals Bella (een olifant) en Valentijn (gewoon een jongen).


Uitgeverij Personalia
28/11
TOP
• Jelmer II: Ik Ben Gezien (Roelof Wijtsma + Josse Pietersma) (SC/48p/€8,95)
> Vervolg en slot van het tweeluik, gebaseerd op historische gebeurtenissen. "Jelmer is een van de duizenden kruisvaarders die in 1218 de Egyptische havenstad Damiate belegeren. Met kruistochtprediker Olivier van Keulen en bouwmeester Hendrik heeft hij een fantastisch aanvalsplan bedacht. De Friezen bouwen een varend fort om de machtige Kettingtoren, midden in de Nijl te veroveren. Ondertussen zorgt Olivier voor steun van de legerleiding. De dag van de allesbeslissende aanval nadert. De politieke en religieuze belangen zijn groot. Iedereen ziet Jelmer als de ‘uitverkorene’. Maar wat nu, als Jelmer er zelf niet meer in gelooft?"
De Man die Geen Saxofoon Mocht Spelen (Thé Tjong-Khing / Aimée de Jongh / Ibrahim R. Ineke / Juliette de Wit / Marloes De Vries + Lilian Blom) (SC/48p/€8,95)
> "Thé Tjong-Khing is naast striptekenaar en illustrator een groot filmliefhebber en -kenner. Die liefde voor film en de mogelijkheid tot het bedenken van verschillende plots brachten hem op het idee om vier (strip)tekenaars te vragen voor de 'verstripping'van De Man die Geen Saxofoon Mocht Spelen, een donker verhaal geschreven door Lilian Blom. Ook is hij er zelf mee aan de slag gegaan."
• Man en Paard 3: Liggen Dwars (Mestrik) (SC/48p/€8,95)
> "Grappige ballonstrip waarin een ridder, Man, en zijn intelligente en onafscheidelijke Paard de hoofdfiguren zijn. Hun vaste tegenstander is een witte draak die zij voortdurend bestrijden, maar die draak wint altijd. Tekenaar Mestrik is winnaar van de Baron van Tast Award 2017."
Scarlet Edge 1: Operatie Dageraad (Anco Dijkman) (SC/48p/€8,95)
> "Onderzoeksjournalisten Scarlet (Bianca Wierdendorp) en Edge (Ids Onderdendam) duiken in de duistere praktijken van de excentrieke miljardair Hector de Cervantes de Mornay en zijn gewetenloze privésecretaris Vincent Taft. Worden de aardbevingen in Groningen daadwerkelijk veroorzaakt door gaswinning? En wat heeft de zogenaamde klimaatexpeditie van De Mornay naar de Doggersbank er mee te maken?"


Uitgeverij Vrijdag
07/11
TOP
• Arlo (Floor Denil) (HC/224p/€22,00)
> "'Groei je eigenlijk verder in de hemel? Straks herken ik je niet meer.' Floor zit in haar laatste schooljaar en komt overal hopeloos te laat. Ze komt de lessen door met haar tegendraadse vrienden Arlo en Sil. Op een rommelige herfstochtend wordt de wereld van Floor volledig omgegooid. Arlo is een krachtige beeldroman over verlies. Met haar ongecompliceerde tekenstijl en taal creëert Floor Denil een autobiografisch debuut dat onder de huid kruipt. Floor Denil (1995) is een Belgische illustrator en jazz-muzikant. Met de autobiografische beeldroman Arlo debuteert ze als striptekenaar. Eerder verwierf ze bekendheid met haar dagelijkse cartoons op Instagram, waarbij ze herkenbare situaties treffend weet te vatten in openhartige cartoons."


Vitalski
21/11
TOP
• De Onnavolgbare Avonturen van Professor Pierre Lasson, De Brulaap en de Toffe Leguaan 1: Het Spookkasteel (Jeroen Baeken + Don Vitalski) (SC/64p/€18,00)
> Achter een cover die doet denken aan die van de oorspronkelijke, geschilderde covers van Jommeke schuilt ene dolkomisch, hoteldebotelverhaal uit het brein van komiek Vitalski, de broer van Serge Baeken én Jeroen Baeken die zelf ook een potje kan tekenen en dat demonstreert in dit album.


Xtra
28/11
TOP
• Pulpman - Solo 2 (Fred de Heij) (SC/40p/€35,00) (portfolio)
> "Oplage 50 exemplaren, zwart-wit, omslag van kalkeerpapier, gesigneerd, met losse prent. Bevat vier ongepubliceerde kortverhalen."


INFO
StripFacts
Stripinvasie
TOEKOMST
Te Verschijnen
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips