Stripinvasie

Klik verder naar de in mei verschenen albums bij de volgende uitgeverijen:
Adhemar
Amateur Graphic
Arboris
vzw Arcadia
Ballon Comics
Blloan
Bonte
Bries
Casterman
Daedalus
Dargaud
Dark Dragon Books
Dupuis
Glénat
Le Lombard
Lucky Comics
Matsuoka
Pangolin Comics
Podium
Saga Uitgaven
Scratch Books
Sherpa
Soul Food Comics
Standaard Uitgeverij
Standaard Strips / Professor Barabas / Stribbel Strips
Uitgeverij Personalia
Uitgeverij L
Raadpleeg ook de verschenen strips van
2020: meijunijuliaugustusseptemberoktobernovemberdecember
2021: januarifebruarimaartapril
 
Adhemar
16/05
TOP
• Het Slagerfestival (Pirana / Fré) (SC/160p/€14,95)
> Gelegenheidsuitgeverij Adhemar, tevens ook een deelnemende stripspeciaalzaak van onze website, bundelt honderdvijftig cartoons van Pirana en Fré met een (satirisch) eerbetoon aan de Vlaamse schowbizz. Dat album draagt de titel Het Slagerfestival en het is de laatste strip waar de in januari overleden cartoonist Pirana zijn medewerking aan verleende tot net voor zijn dood. Beide cartoonisten vullen elk de helft van het album. Urbanus schreef het voorwoord. Een voorstelling: "Dit boek vormt een eerbetoon aan de Vlaamse showbizz. De auteurs geven op de hen zo kenmerkende subtiele wijze een overzicht van de bekendste meezingplaatjes van de voorbije decennia. Uiteraard wordt hierbij ruimschoots aandacht besteed aan de meest getalenteerde zangers en zangeressen. Tevens wordt dieper ingegaan op de invloed van kippenhokken en van vinkenzettingwedstrijden, van de Cel Vermiste Personen en van de stierenrennen van Pamplona op het Vlaamse showgebeuren. Pirana (Leon Van de Velde, 1947-2020) publiceerde onder meer in Het Volk, De Zwijger, Penthouse, Panorama en P-Magazine. Fré (Frederik Pas, 1973) publiceerde eerder in 't Pallieterke, Doorbraak en VB-Magazine."


Amateur Graphic
09/05
TOP
Amateur 1 (Maurice Hof) (SC/96p/€17,50)
> "Als Egbert Leijgraaf, onderhoudsmonteur van kopieerapparaten een oude passie oppakt, ontdekt hij dat dankzij de digitale mogelijkheden een wereld van spanning voor hem open gaat. Zo belandt Egbert in de slaapkamer van Vixen Red. Deze doorgewinterde Diva laat zich door hem op pikante wijze fotograferen en probeert hem samen met haar partner Franz Bornheim warm te krijgen om een stap te wagen in een wereld waarin Egbert ooit schijnt te hebben vertoefd. Toch hebben deze verleidingen ook een keerzijde en wordt Egbert al meer op de proef gesteld in zijn overtuiging door te gaan in het najagen van deze herwonnen genoegens. Want, na deze inleiding schijnt Egbert in een politieverhoor te zitten, vanaf dat moment wordt er teruggeblikt naar het hoe en waarom de sympathieke protagonist van dit verhaal daar is beland. En dan is er nog die casting video met dat meisje waarmee dit verhaal begint. Het vormt de rode draad in dit verhaal, wie is zij en wie is de man die deze video bekijkt, afbreekt maar toch steeds weer terugkeert om verder te kijken?"


Arboris
30/05
TOP
• Kapitein Kreiss Compleet: 1. Sigvath 63 - 2. Yakuza Dentai - 3. De Spiegelplaneet - 4. De Gasmijnen van Gyon - 5. De Ader van Gaya (John Heijink) (HC/244p/€39,95)
> "In 2242 wordt de wereld geregeerd door banken en de multinationals Nexon en Newnuke. Het is een tijd waarin elk levend wezen, inclusief de door Nexon genetisch gemaakte mensen, een identificatiechip geïmplanteerd heeft gekregen. Controle van de bevolking vindt plaats door Cyclops, wandelende reuzen die eveneens door het almachtige Nexon zijn gefabriceerd. Maar... het rommelt in deze verre van perfecte wereld, splintergroeperingen nemen het hoe langer hoe vaker op tegen de alomtegenwoordige overheid en kapitein Kreiss krijgt daarin een steeds belangrijker rol … Met de sciencefictionserie Kapitein Kreiss heeft Eindhovenaar John Heijink na zijn terugkeer in de stripwereld laten zien wat hij kan! Het tekenwerk brengt de toekomstwereld tot leven en de vele grote, drukke scenes blinken uit in gedetailleerdheid! Deze bundeling bevat de volledige eerste cyclus van Kapitein Kreiss. John Heijink werkt momenteel aan de spannende historische zeevaartserie Piet Heyn, waarvan inmiddels al twee delen zijn verschenen. Deze bundeling van de vijf delen van de Kapitein Kreiss-reeks verschijnt in een kleine oplage."


vzw Arcadia
16/05
TOP
Arcadia Archief
• 52. De Duivels van Alexia (6): Tranen van Bloed (Benoît Ers + Vincent Dugomier) (HC/48p/€24,95)
• 52. De Duivels van Alexia (6): Tranen van Bloed (Benoît Ers + Vincent Dugomier) (HC/48p/€48,00) (luxe met ex libris in doos)

> "De klokt tikt voor Alexia en de andere leden van het CRPS. Vooralsnog slagen ze er niet in de paranormale verschijnselen een halt toe te roepen die sinds enige tijd het land in rep en roer zetten. Nieuwe vreemde tekens die de kop opsteken en een onheilspellende boodschap van medium Paolo Capaldi, doen de onrust alleen maar verder toenemen binnen het team van de jonge exorciste. Hoever is Alexia bereid te gaan om het evenwicht te herstellen, zonder daarbij de veiligheid van haar teamleden op het spel te zetten? Met Tranen van Bloed naderen we het einde van de bovennatuurlijke avonturen van de blonde heldin, die de lezers ondertussen al zes delen aan hun stoel gekluisterd houden. Tekenaar Benoît Ers en scenarist Vincent Dugomier slagen er andermaal in zesenveertig pagina's lang de spanning op te bouwen, alvorens tot de ultieme climax te komen. Ultiem? Nee, dat nog niet, daarvoor moeten we nog even geduld hebben tot het laatste deel van deze spannende reeks binnen enkele jaren bij vzw Arcadia van de drukpers rolt. Met De Duivels van Alexia zijn Ers en Dugomier er, net zoals bij hun succesverhaal Kinderen in het Verzet, in geslaagd een vlot lezende reeks te creëren die zowel jong als oud weet aan te spreken."


Ballon Comics
23/05
TOP
Dance Academy 11 (Crip + Béka) (SC/48p/€7,50)
> Het scenaristenduo Caroline Roque en Bertrand Escaich, dat zich achter het pseudoniem Béka verschuilt, maakte vorig jaar een opgemerkte zijsprong door voor David Étien de Robbedoes-spin-off Rommelgem te creëren. Dance Academy hield even een pauze, maar nu dansen de meiden er weer op los. "Als je hart het ritme bepaalt… Julie, Lucy en Laila kunnen het tempo amper volgen, met al hun schoolwerk en hun vurige passie voor dansen. Jongens en verliefdheden worden alsmaar belangrijker in hun leven. Laila heeft net een nieuw vriendje wanneer de drie vriendinnen op flamencostage trekken naar Sevilla, in Spanje, samen met Mary, hun bizarre leerkracht modern jazz. Olé!"
Diep in de Zee 5 (Jytéry + Christophe Cazenove) (SC/48p/€7,50)
> Intussen is er bij de Franse uitgeverij Bamboo, bij wie Diep in de Zee oorspronkelijk verschijnt, een reeks over vogels bijgekomen nadat het al gelijkaardige educatieve gagreeksen over dino's, insecten en vissen lanceerde. Al deze reeksen raakten vertaald bij Ballon Comics.
• Jommeke 2: De Zingende Aap (Jef Nys) (SC/48p/€6,50) (herdruk met nieuwe coverlay-out)
• Jommeke 36: Neuzen bij de Vleet (Jef Nys) (SC/48p/€6,50) (herdruk met nieuwe coverlay-out)
• Jommeke 50: De Plastieken Walvis (Jef Nys) (SC/48p/€6,50) (herdruk met nieuwe coverlay-out)
• Jommeke 73: De Gekke Wekker (Jef Nys) (SC/48p/€6,50) (herdruk met nieuwe coverlay-out)
• Jommeke 176: De Snoezige Dino's (Jef Nys) (SC/48p/€6,50) (herdruk met nieuwe coverlay-out)
• Jommeke 194: Dinopolis (Jef Nys) (SC/48p/€6,50) (herdruk met nieuwe coverlay-out)
• Jommeke 246: Filiberke en Biliferke (Jef Nys) (SC/48p/€6,50) (herdruk met nieuwe coverlay-out)
• Jommeke 299: De Flipposaurus (Philippe Delzenne) (SC/48p/€6,50)
> "Jommeke en zijn vrienden zijn helemaal in de ban van dinosaurussen sinds ze kennis hebben gemaakt met Benjamin, de zoon van paleontoloog Hendrik Borstel. Terwijl de professoren op expeditie zijn in Alaska, betrappen de kinderen een dief die uit is op de geheime ontdekking van Hendrik Borstel. Het is te laat om de professoren te waarschuwen, maar niet om de slechterik een stokje in de wielen te steken! Ze reizen hem vliegensvlug achterna, maar weten nog niet welke reuzevondst hen daar te wachten staat."
De Smurfen 39: De Vlucht van de Ooievaars (Miguel Díaz + Alain Jost / Thierry Culliford) (SC/48p/€7,50)
> De Smurfen verschijnt voortaan bij Ballon Comics. Het design van de reeksnaam is vernieuwd. "Voor hun verre verplaatsingen rekenen de Smurfen al jaar en dag op ooievaars. Ook deze keer vliegt een delegatie Smurfen op drie ooievaars naar tovenaar Homnibus om zijn verjaardag te gaan vieren. Maar de verwachte ooievaren dagen niet op voor de terugvlucht. Uiteindelijk verschijnt er maar één ooievaar, en hij is er erg aan toe! De Smurfen voeren een onderzoek naar de mysterieuze verdwijning. Ze ontdekken een verband met een niet echt serieus maar wel populair boekje: Het grote boek over de geheimen van een lang leven."


Blloan
29/05
TOP
Bloesems in de Herfst (Aimée de Jongh + Zidrou) (HC/160p/€26,95) (herziene herdruk met extra's)
> Van dit mooie one-shot komt nu een soort extended herdruk uit in hardcover met nieuwe cover en bonuspagina's met onder meer afgewezen covers, een interview met beide makers, het kleurproces in beeld, een fotoreeks, een making-off van tekst tot tekening, experimenten voor de tekenstijl en personagestudies.
Maankop integraal 2: - 2. De Sluitsteen- 3. Het Ei van de Ziel
(François Boucq + Alejandro Jodorowsky) (HC/176p/€26,95)
> Met de tweede integraal van Maankop worden eigenlijk het de oorspronkelijke delen 2 en 3 heruitgegeven. Deze reeks van François Boucq en Alejandro Jodorowsky, nog bekender door hun western Bouncer, is hiermee volledig heruitgegeven. "Maankop verscheen voor het eerst begin jaren 1990 in het beroemde stripblad Wordt Vervolgd. Het verhaal speelt zich af op het eiland Damanuestra waar de bevolking gebukt gaat onder het juk van een dictator en zijn vrouw. Tot overmaat van ramp wordt het eiland geteisterd door gigantische golven die niets heel laten op hun weg. Maar de golven lijken geen vat te hebben op één persoon — een man zonder stem en zonder gezicht. De radeloze bevolking ziet in de golventemmer hun redder. Maankop is een ambitieuze vertelling waarvan het scenario zijdelings ook de geschiedenis van de twintigste eeuw overspant. Het betekent de start van twintig jaar vruchtbare samenwerking tussen François Boucq en Alejandro Jodorowsky, twee reuzen van de Negende Kunst."
Het Masker van Duizend Tranen 1: De Dood Reist Met Me Mee (Ali Roberto + David Chauvel) (HC/64p/€17,95)
> Blloan kennen we doorgaans van graphic novelachtige uitgaven en one-shots, meer en meer ook van reeksen zoals De Wezentrein, Keizerin Charlotte en Een Godverdomse Klootzak. Nieuwe vertlaingen van Marzi en Parker zijn trouwens ook nog steeds welkom, want die blijven in vertaling onvoltooid. Uit de Franstalige catalogus van Dargaud pikken ze het tweeluik Het Masker van Duizend Tranen waarvan. Dit is het werk van Ali Roberto en David Chauvel. "Na een verschrikkelijke strijd daalt op de vlakte van Mizushiro een doodse stilte neer. Tussen de lijken op het slagveld lopen jammerende weduwen. Een van hen, Sadakïo, is op zoek naar haar verloofde, Koburo, wanneer ze Masamura ontmoet. Hij is ondersteboven van haar schoonheid en ontroerd door haar verdriet, en hij stelt voor haar te helpen het stoffelijke overschot van haar verloofde naar haar dorp te brengen. Sadakïo wil haar belofte aan Koburo inlossen en gaat op zoek naar het masker met de duizend tranen. Met dat masker kan een sterveling afdalen in het dodenrijk en eruit terugkeren met een geliefde. En dat is net wat Sadakïo van plan is. Masamura vertrekt samen met haar naar het kasteel van Takeda, waar hun een tragisch lot wacht."


Bonte
23/05
TOP
• De Avonturen van Dictator Dirk (Bart Vantieghem + Koen De Brabander) (SC/48p/€10,00)
> Bundeling van een regionale politieke strip die wekelijks in Krant van West-Vlaanderen en Brugsch Handelsblad te lezen is.
• Per'Bat 4: Een Kleur onder het Zand (Yncke) (HC/48p/€15,95)
> "Eigen. Een klein bergrijkje gelegen tussen het demonengebied van Neirnin en de rest van het continent. sommigen beweren dat de enige reden voor Eigens onafhankelijkheid is dat niemand anders in de beschaafde wereld zin heeft om de demonen als buur te hebben. De kleindochter van de vijf gedachten blijkt een schilder te zijn, en schilder-magie is net zoals alle ambachten, je kunt geen goede resultaten bereiken met slecht materiaal. Helaas zijn de levende verfjes niet gemakkelijk te vinden..."


Bries
30/05
TOP
Wolven (Ward Zwart + Enzo Smits) (HC/204p/€26,95) (herdruk)
> Herdruk van de in 2016 uitgegeven graphic novel. "Zomer in Hazenberg. De dagen vloeien langzaam in elkaar over. De jonge skateboarder Kip lijkt na een klap op zijn hoofd zijn grip op de realiteit te verliezen. Max, Olli en Jim gaan tijdens een verschroeiende hittegolf op zoek naar een mysterieus wezen dat in de bossen zwerft. De zelfverklaarde einzelgänger Chip gaat, na lang aandringen van Lilly, mee naar een huisfeest. Maar hier heeft hij zoals verwacht al heel snel spijt van... En dan is er nog Gijsbrecht. Niemand weet echt wat hij juist doet. Wolven, een boek voor liefhebbers van Snickers, Marsmannen, James Dean, Smiley potatoes, Tekken 1 en Dawson's Creek."


Casterman
23/05
TOP
• Savage 5: Black Calavera (Félix Meynet + Yann) (SC/48p/€8,50)
> Hier is Savage weer! "Welke toekomst rest Felix Sauvage nog, na zo veel beproevingen en drama’s? Sinds het einde van de burgeroorlog staan de Franse troepen in Mexico stil bij de bedoelingen van hun Amerikaanse buren. Om diplomatieke incidenten te vermijden en inlichtingen uit eerste hand te verkrijgen, worden Felix Sauvage en zijn kameraad, Hugon, als spionnen naar Brownsville gestuurd. Die laatste valt in de handen van de Amerikaanse troepen, na een gevecht dat uit de hand loopt, en wordt ter dood veroordeeld. Wanneer hij Hugon probeert te redden, komt Felix Esmeralda tegen. Zij heeft zich aangesloten bij een troep acrobaten en voert sensuele dansjes uit waarbij ze een vreemde tatoeage laat zien, op haar schouder: een zwarte calavera. Lopen de wegen van Felix en Esmeralda voortaan samen? Welke toekomst rest Felix Sauvage nog in een militaire context waarin hij zich verraden voelt?"


Daedalus
30/05
TOP
Carthago 9: Het Pact van de Eeuweling (Ennio Bufi + Christophe Bec) (SC/56p/€9,95)
> Mooi, eerder dit jaar kwam Carthago deel 8 uit (lees hier onze bespreking), deel 9 is er nu ook al. "Lou Melville is volwassen geworden. Twaalf jaar zijn verstreken sinds zij en haar moeder met miljardair Feiersinger de ruïnes van een oude onderwaterstad ontdekten. Nu staat ze aan het hoofd van een wetenschappelijke expeditie die onderzoek doet naar de megalodons. De jonge vrouw heeft de smaak voor avontuur en ontdekking nog niet verloren. De verzamelaar Feiersinger heeft zijn toekomst goed voorbereid, en maakt van Lou zijn erfgename. Maar Lou is nog steeds niet op de hoogte van haar eigen afkomst."
• Elfen 22: De Hoeder van de Wortels (Gianluca Maconi + Nicolas Jarry) (HC/56p/€19,95)
> "Beloënn is een prikkelbare meester van de wortels die angstvallig waakt over de oude bomen. Hij leeft als kluizenaar tot Laëdyss, een jonge jaagster, hem op een dag om hulp komt vragen. Haar clan is uitgemoord en overal in de landen van Arran worden de boswezens gek en vallen ze Boselfen aan...De oorsprong van het kwaad lijkt diep in het woud van Duhann geworteld, in het heiligdom van koningin Ora, hoedster van het groene krystal."
Frontlinies 7: Het Kokoda-pad (Bane + Jean-Pierre Pécau) (HC/56p/€19,95)
> Het Kokoda-pad is deel 7 van de tiendelige oorlogsreeks Frontlinies. "Australië beschikt maar over een paar honderdtal manschappen om het Japanse offensief in Nieuw-Guinea neer te slaan. Een honderdtal mannen die eigenlijk nog jongens zijn. Ze worden chocoladen soldaten genoemd. Yates belandt midden in deze hopeloze strijd. Het Japanse leger delft het onderspit en de chocoladen soldaten betalen een zware tol."
Magiërs 1: Aldoran (Kyoko Duarte + Jean-Luc Istin) (HC/56p/€19,95)

> In de wereld van Arran verschijnen zoals elk kwartaal nieuwe albums van Elfen, Dwergen en Orks & Goblins en er is nu ook een nieuwe loot aan de boom, Magiërs. Deze reeks beleeft zijn vuurdoop in het Nederlands. Het eerste album is het werk van Kyoko Duarte en Jean-Luc Istin, samen met kompaan Nicolas Jarry de bedenker van de wereld van Arran. In het Frans zijn er al drie albums van Magiërs verschenen. "Tyrom, een oude kluizenaar, raakt tegen wil en dank gehecht aan Shannon, een schalks meisje uit Castlelek. Koning Gerald heeft zijn zinnen gezet op die onafhankelijke stad om zo zijn koninkrijk uit te breiden. Wanneer een huurling Shannon bedreigt, komt Tyrom tussenbeide. Een tel later ligt het rokende lijk van de huurling aan zijn voeten. Hij begrijpt niet wat er is gebeurd. Is hij een magiër? Zo ja, waarom is hij zijn geheugen dan kwijt?"

De Wijsheid van Mythes
• 3. Iason en het Gulden Vlies 1: Eerste Wapenfeiten (Alexandre Jubran + Clotilde Bruneau / Luc Ferry) (SC/56p/€9,95)
>
"De kleine Iason is de enige overlevende van het bloedbad dat zijn oom, de smerige Pelias, aanricht. Iason is de rechtmatige troonopvolger van Iolkos, en wordt door zijn moeder in veiligheid gebracht. Hij groeit op in een grot en geniet een opleiding bij de beste pedagoog van Griekenland: de centaur Cheiron onderwijst hem in de muziek, de krijgskunst en de geneeskunde... Wanneer hij volwassen is, krijgt Iason de waarheid te horen over zijn afkomst en verlaat hij zijn mentor om zijn lot in handen te nemen. Zijn listige oom lokt hem in de val en Iason wordt gedwongen een levensgevaarlijke missie uit te voeren: zich meester maken van het Gulden Vlies, een schat die onschatbaar is, en onbereikbaar." Deze minireeks zal in drie delen verschijnen.
• 4. Theseus en de Minotaurus (Mauro De Luca + Clotilde Bruneau / Luc Ferry) (HC/56p/€19,95)
> Theseus en de Minotaurus is een one-shot. "In het koninkrijk van Troizen komt de jonge en dappere Theseus te weten dat hij niet alleen de zoon van Poseidon is, maar ook die van Aigeus, koning van Athene. Wanneer hij zijn aardse vader eindelijk ontmoet, ontdekt hij dat die het slachtoffer is van een schandalige chantage. Elke negen jaar eist Minos, koning van Kreta, een offer van Aigeus om de woede van Zeus af te wenden: zeven jonge jongens en zeven jonge vrouwen moeten als voedsel voor de Minotauros geworpen worden, midden in het labyrint. Theseus meldt zich als vrijwilliger om het beruchte beest te bevechten en zo een einde te maken aan het wrede ritueel. Zijn grootste uitdaging lonkt."
• 5. De Ilias 2: De Oorlog van de Goden (Pierre Taranzano + Clotilde Bruneau / Luc Ferry) (HC/56p/€19,95)
> Het driedelige De Ilias vervolgt met deel 2. "Om een einde te maken aan de eindeloze gevechten besluiten Grieken en Trojanen elk hun respectievelijke kampioen af te vaardigen: Aiax en Hektor. Maar de twee helden zijn even sterk en slagen er niet in de ander klein te krijgen. De uitkomst van de Trojaanse oorlog blijft onzeker, en al helemaal als Achilleus blijft weigeren de wapens weer op te nemen... en ook de goden zijn nog niet klaar met hun persoonlijke disputen."


Dargaud
23/05
TOP
Amazonia 5 (Bertrand Marchal + Rodolphe / Leo) (SC/48p/€8,50)
> Slot van de cyclus. Er is al sprake van een volgende cyclus na Kenya, Namibia en Amazonia. "1949. Alle puzzelstukjes rond ‘Jo’, een vreemd wezen met bovennatuurlijke krachten, beginnen samen te vallen. In het tropische regenwoud stoten miss Austin en kapitein Delio op de gestrande Duitse onderzeeër. De schat ligt eindelijk binnen handbereik! Ze moeten snel handelen want de goudkoorts krijgt al snel de Braziliaanse geheime dienst te pakken, en de vluchtende nazi's, en zelfs de vijandige inheemse indianenstammen, die de meanderende rivier volgen."
De Leeuw van Juda 1 (Hugues Labiano + Stephen Desberg) (SC/56p/€8,50)
> De trilogie De Leeuw van Juda is een nieuwe samenwerking tussen Hugues Labiano en Stephen Desberg na Black Op en de tweede cyclus van Ster van de Woestijn. "In de jaren 1920 wordt John Wallace gearresteerd, eerst in Kenya, dan in Ethiopië. Hij is een Engelse kolonist die verdacht wordt van moord. Hij belandt in de gevangenis waar hij gebukt gaat onder dwangarbeid en overleeft in mensonwaardige omstandigheden, tot hij erin slaagt te ontsnappen. Een mysterieuze zwarte vrouw gaat hem achterna, en achtervolgt hem onvermoeibaar. Zij is de enige die weet wie Wallace echt is, en waar hij zijn leeuwenkracht vandaan haalt! Hun rivaliteit verhult een vreselijk geheim en een verlangen naar vrijheid en onafhankelijkheid dat hen meesleept tot diep in Afrika."
Ravian door Manu Larcenet: Het Pantser van de Jakolass (Manu Larcenet) (SC/48p/€8,50)
> Van Mathieu Lauffray en Wilfrid Lupano werd in 2017 hun Ravian door... vertaald, maar eigenlijk was Manu Larcenet hen in 2011 in het Frans voor. Dat komische album, naar de bekende sf-reeks van Jean-Claude Mézières en Pierre Christin, komt alsnog in het Nederlands uit onder de titel Het Pantser van de Jakolass. "Met De Tijdopener hadden we Ravian achtergelaten in de straten van Parijs, hij was weer een kind geworden. We vinden hem nu terug met een peuk in zijn mond, aan de toog hangend, blut, ongeschoren en verdikt. Tussen de twee momenten, vindt een ramp plaats, een groot ongeluk in het tijdruimtecontinuüm. Mézières en Christin vertellen al meer dan vijftig jaar lang verhalen over Ravian en... een echte held sterft nooit, dus sommige auteurs mogen, met de zegen van de twee makers, hun eigen avontuur schrijven van Ravian en Laureline. Eén voorwaarde: het moet een uitzonderlijk album zijn, in alle betekenissen van het woord. En dat is zeker het geval met dit opus, van de hand van Manu Larcenet, een waanzinnig grappig en niet te missen album."


Dark Dragon Books
09/05
TOP
• Agatha Christie collector's pack: Moord in de Oriënt-Expres - De Geheime Tegenstander - Moord in de Bibliotheek (3xSC/€29,95) (met sleeve)
Agatha Christie - Dood van een Huistiran (Marek Charlier + Didier Quella-Guyot naar de roman van Agatha Christie) (SC/64p/€9,95)
> Softcoverversie van het vorig jaar verschenen album in hardcover.
De Bende van Bonnot (Attila Futaki + Jean David Morvan / Laura Pierce / Stefan Vogel) (HC/144p/€24,95)
> De Bende van Bonnot is een gangsterone-shot van Attila Futaki en Jean David Morvan. "Hij erkent God noch meester in het bandeloze Parijs tijdens de belle époque van de jaren voor de Eerste Wereldoorlog. De Franse hoofdstad kent een scherpe scheiding tussen dure wijken en overbevolkte voorsteden. Jules Bonnot en zijn bende grossieren in terreur, politieke moorden en overvallen. Het is de eerste bende die auto’s overvalt. Een eeuw later is de mythe nog steeds springlevend. Hoe belandde deze arbeider uit de provincie in anarchistische kringen om daarna de meest gevreesde misdadiger van Parijs te worden, de meest gezochte man van Frankrijk? Attila Futaki tekende in grootse stijl een grafische roman, waarin hij methodisch het spoor terug volgt van Jules Bonnots leven. Hij dompelt ons onder in een turbulent Parijs, waar de anarchistische beweging een stevige voedingsbodem vindt. We zijn getuige van het buitengewone lot van een legendarische Parijse gangster die de burgerlijke samenleving enorm in beroering bracht."
• Black Panther: Volk in Opstand 1 (Brian Stelfreeze + Ta-Nehisi Coates) (SC/72p/€9,95)
• Black Panther: Volk in Opstand 2 (Brian Stelfreeze + Ta-Nehisi Coates) (SC/72p/€9,95)
> Start van het vierdelige Black Panther: Volk in Opstand met ineens de delen 1 en 2. "Een nieuw tijdperk breekt aan voor Black Panther! Met de veelgeprezen schrijver Ta-Nehisi Coates aan het roer moet koning T'Challa een antwoord vinden op de problemen van het Afrikaanse land Wakanda. En daarbij zal hij tot het uiterste worden gedwongen. Wanneer terreurgroep 'het Volk' voor een gewelddadige opstand zorgt, breken onzekere tijden aan voor het land dat bekend staat om zijn geavanceerde technologie en oude krijgstradities. T'Challa moet zijn volk bij elkaar houden, maar dan duikt een bekende schurk op. Wakanda verandert. maar zal de koning die veranderingen overleven? Onrustig slaapt het hoofd dat de kroon draagt. Onrustig slaapt het hoofd dat het masker draagt."
De Buitengewone Reis 6 (Silvio Camboni + Dennis-Pierre Filippi) (SC/48p/€9,95)
> De tweede cyclus van De Buitengewone Reis vonden we weer geweldig starten. Lees hier onze bespreking van deel 4 en 5. Het laatste deel is nu een feit. "De schipbreukelingen hebben het geheim ontdekt van het eiland: het beschermt een mysterieuze stad die is besmet door zombie-robots! Een ander probleem is dat het hele eiland, omhuld door een krachtveld, naar de bodem van de oceaan is gedoken, alsof het zich probeert te verbergen voor een externe dreiging. Naomi, Emilio, Terence en de anderen beginnen zich dingen af te vragen... Wat is het verband tussen dit eiland en de Derde Spil? En vooral, kunnen ze er levend vandaan komen?"
John Tanner 1: De Gevangene van het Volk van de Grote Meren (Boro Pavlovic + Christian Perrissin) (HC/88p/€24,95)
> Het 88 pagina's tellende eerste album van John Tanner is het werk van Boro Pavlovic (El Niño) en Christian Perrissin (Roodbaard). "1789, de Nieuwe Wereld. De negenjarige John Tanner is de zoon van een boerenpredikant die met zijn kinderen, vrouw en twee zwarte slaven op een kleine boerderij in Kentucky woont. Op een mooie lentemorgen, als zijn vader met de anderen in het veld aan het werk is, weet John het huis uit te glippen. Prompt wordt hij ontvoerd door twee Ottawa-indianen die hem meenemen naar hun stam. Daar wordt hij geadopteerd door een oude indiaanse vrouw die in hem de reïncarnatie ziet van haar vertrokken zoon. Onder druk van de omstandigheden groeit John op als een volwaardig lid van de stam. Hij wordt krijger en neemt deel aan de oorlogen tegen de blanken. De ongelooflijke maar waargebeurde lotgevallen van John Tanner (1780-1845), een Amerikaan die zijn leven doorbracht als indiaan in het gebied van de Grote Meren. Een avonturensaga met een vleugje romantiek, in de geest van de film Dances with Wolves."
• Magic Wind collector's pack deel 1-2-3 (3xSC/€44,95) (met sleeve)
• Marvel Action: Spider-Man: Pech (Ficó Ossio + Delilah S. Dawson) (SC/72p/€9,95)
> In de voor de jeugd bestemde collectie Marvel Action is Pech een compleet verhaal van Spider-Man door Ficó Ossio en Delilah S. Dawson. "Peter, Gwen en Miles hebben leren samenwerken, maar nu wacht er een nieuwe schurk op ze! Na een ronduit desastreus verlopen confrontatie met Black Cat en haar kwalijke krachten zit het de drie Spiders even helemaal niet mee. Kunnen Peter, Gwen en Miles hun problemen weer opzij zetten of is dit het einde van hun spectaculaire samenwerking?"
Oog-in-Oog 1: Hitler - Stalin (Eduardo Ocaña + Arnaud Delalande) (HC/64p/€19,95)
> In de nieuwe reeks Oog-in-Oog wordt per album een confrontatie tussen twee historische figuren uit de doeken gedaan. In deel 1 zijn dat Adolf Hitler en Jozef Stalin. In het Franse deel 2 gaan we nog verder terug in de tijd met de confrontatie tussen Jezus Christus en Pontius Pilates. Hitler - Stalin kent de volgende inhoud: "Op 14 oktober 1812 bereikt Napoleon het doel van zijn Russische veldtocht, om Moskou in vlammen te zien opgaan. Wat is dat voor fanatiek volk, dat liever zijn hoofdstad vernietigt dan deze door de vijand te laten innemen? Ruim honderd jaar later bespreekt Hitler met von Ribbentrop de veroveringsstrategie van het Derde Rijk. Ze willen een alliantie aangaan met de Sovjet-Unie, om de handen vrij te hebben om Groot-Brittannië op de knieën te dwingen. Dat pact komt er. Stalin ziet het als een kans om wraak te nemen op het hooghartige westen. Op 1 september 1939 trekken nazi-tanks de westgrens van Polen over, dat geen partij is voor de overmacht. De Russen volgen het voorbeeld vanuit het oosten. Polen wordt verdeeld onder de twee agressors. Stalin maakt van de gelegenheid gebruik om de drie Baltische landen en Finland binnen te vallen. De bondgenoten overrompelen binnen korte tijd bijna heel Europa. In het Kremlin ontvangt Stalin een waarschuwing. De Führer is nog steeds sterk anti-communist. Zouden de nazi’s het wagen zich rechtstreeks met de nieuwe bondgenoten te meten?"
• Oostfront Squadron Normandië - Niemen 3: Fransen aan het Russische Front (Giuseppe de Luca + Patrice Buendia) (HC/64p/€19,95)
> Deel 3 van de vijfdelige luchtvaartreeks. "In 1941, toen de nazi's net de USSR waren binnengevallen en de Japanners klaar stonden om Pearl Harbor aan te vallen, besloten de Vrije Fransen een squadron van vrijwillige piloten naar het Russische front te sturen. Maar er is nog veel onzeker. Eerst moet er nog in het grootste geheim een akkoord gesloten worden met de Sovjet-regering. De Britse bondgenoten zijn geen grote voorstanders van dit initiatief. En wie weet wat de vijand zou doen, als ze wisten wat er speelde... Bovendien moeten er mensen gevonden worden die gek genoeg zijn om zich in de kou te begeven om een bevolking te helpen die ze niet kennen. Worden dat helden? Moeilijk te zeggen. Eén ding is zeker, ze zijn razend! Boris Marlier is een heethoofd, opgepakt vanwege de gevolgen van zijn acties en Alain Andrieux is een bommenwerperpiloot wiens karakter nog explosiever is dan zijn lading. Dan zijn er nog Henri de Mornais met babbel maar beroerde piloot, Simon Blumberg, een Spitfire-virtuoos en André Murier, luchtmachtattaché bij de Franse ambassade in Moskou, die alleen maar minachting heeft voor de Vichy-regering die hij zou moeten dienen... Al deze mannen en vele anderen komen op voor de Russische bevolking in deze wervelende avonturen van een legendarisch squadron."
Ridder d'Éon 1: Het Einde van de Onschuld (Alessio Lapo + Arnaud Delalande / Simona Mogavino) (SC/56p/€9,95)
Ridder d'Éon 2: De Samenzwering van Sint-Petersburg (Alessio Lapo + Arnaud Delalande / Simona Mogavino) (SC/56p/€9,95)
> Goed volk voor het historisch gesitueerde tweeluik Ridder d'Eon. Tekenaar Alessio Lapo werkte samen met de scenaristen Arnaud Delalande en Simona Mogavino, die samen de reeks Bloedkoninginnen: Eleonora uitdokterden voor een reeks die de lezers van Viravolta zal bevallen. Beide delen verschijnen in softcover. "1753. Lodewijk XV kan de inmenging door andere landen in Frankrijk niet langer tolereren. Hij heeft iets bedacht om de vele samenzweringen die zich afspelen in de schaduwen te verijdelen: een schaduwkabinet opzetten. Onder zijn rekruten bevindt zich een heel vrouwelijke man die kan zwaardvechten als geen ander. Zijn voorkomen vormt een buitenkans voor het infiltreren van de vijandelijke aristocratie en het uit de weg ruimen van verraders die de allianties bedreigen. Travestie dateert niet van vandaag. Het ware en ongelooflijke verhaal van Charles Geneviève Louis Auguste André Timothée d'Éon de Beaumont is wel het bewijs. De jonge edele zet zijn eerste stappen in Versailles op een gemaskerd bal, verkleed als vrouw. Het bedrog is perfect en velen worden misleid. Al snel worden zijn aanleg voor vermomming en zijn voorliefde voor make-up opgemerkt door de adviseurs van de vorst, die besluit hem in dienst te nemen om de perfecte spion van hem te maken."
• Star Wars: Darth Vader collector's pack Brandende Zeeën deel 1-2 + Fort Vader deel 1-2 (4xSC/€39,95)
• TrolTrol 1: Hier Zijn We Dan! (Ralf van der Hoeven + Dominiek Vermandere) (SC/96p/€15,00)
> TrolTrol (zie ook www.troltrol.be) is een komische jeugdstrip van eigen bodem door Ralf van der Hoeven en Dominiek Vermandere. "Jaren terug heeft zich een grote natuurramp voorgedaan. Wie en wat het veroorzaakt heeft is nog steeds een mysterie. Om de natuur te redden moet de levensboom in zijn originele vorm terug gebracht worden. Twee 'plantkinderen' worden daarom op een geheime missie om de natuur te redden. Dit alles speelt zich af in een wereld waar dieren kunnen praten, en waar robots ook hun zegje doen. Troltrol staat voor humor, avontuur en spanning. Een wereld waar het prettig vertoeven is. Maar niet iedereen uit deze wereld deelt deze mening."
• Het Verloren Godenwapen collector's pack deel 1-2-3 (3xSC/€27,95) (met sleeve)
• Victus collector's pack deel 1-2-3 (3xHC/€59,95) (met sleeve)
• Wika voordeelpakket deel 1-2 (2xHC/56p/€29,95)
Wika 3: De Vloek van Megg (Olivier Ledroit naar Thomas Day) (HC/56p/€19,95)
Wika 4: De Glorie van Pan (Olivier Ledroit naar Thomas Day) (HC/56p/€19,95)
> De fantasyreeks Wika werd in het Frans met een extra dik deel 3 afgerond. In het Nederlands maakt Dark Dragon Books daar een deel 3 en 4 van die de wondermooi getekende, fantasierijke verhaal van Olivier Ledroit en Thomas Day afsluiten. "Dood is slechts een begin. Dankzij zijn sluwheid, durf en waanzin is Oberon een stap dichter bij de hegemonie gekomen: de vrijplaats brandt, de sater is dood, het is nog maar een kwestie van tijd voordat de witte dame de zwarte feeën uit de weg heeft geruimd, en ondertussen rust Wika, dood, op Pans navel... Maar niet voor lang. Want terwijl de Yggdrasil in brand staat, wacht de grote gehoornde god af: hij heeft een boodschap voor de krankzinnige koning... Ontdek de conclusie van dit barok-fantasy epos, waarin feeënfabels in een nieuw steampunkjasje gestoken worden. Een duizelingwekkende en apotheotische afsluiting in twee albums waarin Olivier Ledroit de grenzen van zijn schitterende tekenwerk nog verder verlegt."


Dupuis
23/05
TOP
• De Blauwbloezen 26: Canadees Goud (Willy Lambil + Raoul Cauvin) (SC/48p/€7,95) (herdruk)
• De Blauwbloezen 55: Mijn Broer de Indiaan (Willy Lambil + Raoul Cauvin) (SC/48p/€7,95) (herdruk)
• Bollie & Billie 3: Vrienden Gaan Voor (Jean Roba) (SC/64p/€7,50) (heruitgave met nieuwe cover)
• Bollie & Billie 4: Het Systeem Billie (Jean Roba) (SC/64p/€7,50) (heruitgave met nieuwe cover)
> Twee nieuwe heruitgaven met nieuwe covers. De bedoeling is om de complete reeks van Dupuis opnieuw uit te brengen met de gags in chronologische volgorde. In deel 1 misten we wel het allereerste verhaal Bollie tegen de Minihaaien dat als microboekje in Spirou (niet in Robbedoes) verscheen. Dit verhaal stond wel in de Franse heruitgave van deel 1.
Littekens (Erik de Graaf) (SC/264p/€25,00)
> In 2010 verscheen het eerste deel van het geplande tweeluik Scherven bij Oog & Blik | De Bezige Bij. Dat uitgeversverbond bestaat niet meer, maar Nederlander Erik de Graaf hoefde niet te vrezen. Scherven is namelijk opgepikt door Dupuis, zowel in het Nederlands als het Frans. Een heruitgave van deel 1 (met nieuwe cover, zie verder hieronder) verschijnt samen met dit vervolg en slot, Littekens. "Zondag 5 mei 1946. Precies een jaar na het einde van de oorlog praten Victor en Esther — schuchter — over wat ze doorgemaakt hebben tijdens de bezettingsjaren. Meer en meer wordt duidelijk dat zwart en wit nauwelijks bestonden in die donkere tijd, maar dat deze juist vooral grijswaarden kende. Victor blijkt zijn aanvankelijke apathie te hebben ingewisseld voor daden. En Esther? Zij heeft de duistere kanten van de mens gezien. En die van zichzelf... Is er nog een sprankje hoop voor het tweetal op de eerste bevrijdingsdag?
• Lucky Luke 28: Het Escorte (Morris + René Goscinny) (SC/48p/€7,95) (herdruk met nieuwe coverlay-out)
• Onbemande Dreiging 1: Terreur boven de Theems (Stéphan + Wallace) (SC/48p/€8,50)
> Onbemande Dreiging is een nieuwe luchtvaartstrip dat in twee delen verteld zal worden. Het scenario komt van Wallace, die ons wist mee te slepen met De Tweekoppige Adelaar - Eagle. Van Stéphane Agosto verscheen in vertaling al Helden van de Luchtmacht bij Dark Dragon Books. "13 juni 1944, een week na de landing in Normandië stort een vliegende bom, een V1, neer in een buitenwijk ten noorden van Londen. Een paar gebouwen in een industriezone worden vernield en er vallen vele burgerslachtoffers. Churchill wil geen tweede blitz meemaken en kiest met zijn Amerikaanse bondgenoten voor twee tegenmaatregelen: het opwaarderen van de defensie van Londen en de vernietiging van V1-bases. Louise Simon, een jonge scheikundige ingenieur gespecialiseerd in atoomonderzoek, en Doug Hunter, een getalenteerd jachtpiloot, gaan hun krachten bundelen. Ze voeren een missie uit die de afloop kan bepalen van een conflict dat in de zomer van 1944 nog lang niet beslist is. Dit verhaal in twee delen vertelt het epos van deze pioniers die dankzij hun heldendaden de evolutie van de moderne aeronautica hebben bepaald, ondanks de twijfel, de tegenslagen, het verraad, de wanhoop."
Onklopbaar 2: Jouw Lokale Superheld (Pascal Jousselin) (HC/48p/€14,95)
> Het eerste deel van de eigenaardige, absurde superheld Onklopbaar viel goed in de smaak. Dat was ook al het geval in het stripblad Eppo. Deel 2 is nu een feit. "Beeft, boosdoeners, Onklopbaar is er weer! De gemaskerde wreker strijdt voor rechtvaardigheid en een proper huishouden, en hij kan bovendien zien wat er gebeurt in een ander vakje en er zomaar naartoe springen om het Kwaad te bestrijden met zijn bondgenoten: Two-D Boy, de leerling-held die met perspectief speelt, en Jean-Claude, de tekstballonnenfluisteraar. Als het gevaar om de hoek loert, is Onklopbaar nooit veraf, of het nu in de wijk is, of aan de andere kant van de oceaan, om de Amerikaanse superhelden bij te staan! Pascal Jousselin maakt van de platen van zijn strip een speelplaats waar zijn held zich in alle vrijheid voortbeweegt. Door nog origineler om te springen met vakjes, kleuren, tekstballonnen en de pagina’s zelf, experimenteert het tweede deel van Onklopbaar nog verrassender met de mogelijkheden van de strip, waarvoor het eerste deel zo bejubeld werd."
Scherven (Erik de Graaf) (SC/264p/€25,00) (heruitgave)
> Dit is het eerste deel van het tweeluik dat in Littekens (zie verder hierboven) wordt beëindigd. "Zaterdag 4 mei 1946... Een jaar na het einde van de oorlog. Op een begraafplaats vinden Victor en Esther, voormalig geliefden, elkaar terug. Beiden zijn getekend door de oorlogsjaren en zitten vol verhalen over deze zwarte periode die zich maar moeilijk laten vertellen. Verhalen over de — vaak onmogelijke — keuzes die ze hebben moeten maken, geliefden die ze zijn kwijtgeraakt en, niet in de laatste plaats, de strijd die ze voeren met hun geweten. Het gesprek komt aanvankelijk dan ook moeilijk op gang."
SuperGroom 1: Superheld tegen Wil en Dank (Yoann + Fabien Vehlmann) (HC/88p/€60,00) (luxe met ex libris)
• Yoko Tsuno integraal 7: Duistere Complotten: 9. De Dochter van de Wind - 12. Prooi en Schaduw - 19. De Rheingold-Express (Roger Leloup) (HC/176p/€26,95)
> In Yoko Tsuno integraal 7 staan de verhalen De Dochter van de Wind, Prooi en Schaduw en De Rheingold-Express, respectievelijk deel 9, 12 en 19 in de reguliere reeks. "Kunstmatige tyfoons, een mythische trein en een somber Schots kasteel... met Yoko verveel je je nooit. Telkens is onze heldin het doelwit van een complot. Telkens wordt haar Japanse afkomst in vraag gesteld. Telkens zegeviert het recht. Roger Leloup is een leerling van de school van Hergé en schiep een van de zeldzame heldinnen uit de klassieke strip. Rond haar ontstond een mythisch œuvre, waarin fantasie, sciencefiction, humanisme en emotie samengaan."


Glénat
23/05
TOP
Oliver Page & de Tijddoders 1 (Griffo + Stephen Desberg) (HC/56p/€16,95)
> Griffo's nieuwste project is een tweeluik op scenario van Stephen Desberg en het slot van Oliver Page & de Tijddoders zal niet lang op zich laten wachten. Maar eerst deel 1: "Een vloek uit het verleden. Een plaag uit de toekomst. Het jaar 3500. Shayne, de Amazone, doorkruist in haar pantser van leder en metaal een troosteloze aarde op jacht naar de laatste vijanden van de beschaving: een ras van parasieten die de controle over de mens overnemen. Heel wat jaren eerder, in 1875, ontdekt Oliver Page, een jonge archeoloog die een missie uitvoert in Perzië, een tombe van een onbekende koning, waarin een troon prijkt, gemaakt van goud en steen. Tijdens zijn onderzoek legt hij de hand op mysterieuze ringen, die een oude kracht bevatten. Een vloek met mogelijk desastreuze gevolgen voor de toekomst... Is Oliver degene die de parasieten gaat wekken, of is hij de sleutel tot hun vernietiging? En als dat zo is, hoe kan Shayne met hem in contact komen? Stephen Desberg en Griffo dompelen ons onder in een groots sciencefictionspektakel met Victoriaanse toetsen."
De Ridders van Heliopolis 4: Citrinitas, de Gele Fase (Jérémy Petiqueux + Alejandro Jodorowsky) (HC/56p/€17,95)
> Laatste deel van de reeks. "Hij zal nooit koning van Frankrijk zijn. De alchemie heeft een grotere toekomst voor hem in petto. 1888. In het hoofdkwartier van de Ridders van Heliopolis maakt Asiamar, honderdtien jaar oud, zich klaar voor het laatste ritueel van zijn initiatie: Citrinitas, de gele fase, waarin hij zijn jeugd zal terugvinden, zodat hij duizend jaar kan worden. Het wordt nu ook tijd dat hij ingewijd wordt in de geheimen van de Ridders, die door hun meester nauwlettend worden bewaard. Want om de mensheid te redden, heeft de meester de kracht van al zijn leerlingen nodig. Maar eerst moet Asiamar een missie uitvoeren: de laatste grote dreiging voor hun orde het hoofd bieden. Een vrouwendoder die dwaalt door de mistige nachten van Londen, de hoofdstad van de moderne wereld: Jack the Ripper! Alejandro Jodorowsky mengt in zijn grootse esoterische saga de geheimen van alchemie met de mysteriën van de geschiedenis en creëert zo een ware apotheose. Een episch fresco dankzij het werk van Jérémy Petiqueux, een van de beste realistische tekenaars van zijn generatie."
Vorstenbloed 4: Wraak en Verlossing (Dongzi Liu + Alejandro Jodorowsky) (HC/64p/€17,95)
> Jawel, jawel, het slot van Vorstenbloed is hier!... "De waanzin van de wraak. De razernij van de passie. Terwijl koning Honim en Alvar klaar zijn om het huwelijk van hun nakomelingen, Aram en Mara, te vieren, loert er dreiging... Een leger vampiers verscheurt de kuddes en probeert de twee koninkrijken aan te vallen. Vaal de kreupele, de opperste kardinaal, en zoon van Alvar, beraamt een complot om de toekomstige koning te vermoorden en zijn troon in te nemen. Maar door de aders van Aram stroomt weerwolvenbloed, wat hem onoverwinnelijk maakt. Vaal besluit het enige wapen te smeden dat hem kan verslaan: een zilveren zwaard. Ontdek het slot van de reeks van deze schitterende Shakespeareaanse tragedie van Alejandro Jodorowsky en Dongzi Liu, vol razernij, verraad en passie."


Le Lombard
23/05
TOP
Jakob Kayne 2: Meester in het Vergeten (Mateo Guerrero + Sylvain Runberg) (SC/56p/€8,50)
> Compleet verhaal per album, passend in een eesrte cyclus van drie delen.
• Jugurtha integraal 2: 5. De Oorlog van de 7 Heuvels - 6. De Steppewolven - 7. De Chinese Muur - 8. De Rode Prins (Franz + Jean-Luc Vernal) (HC/200p/€37,95)
> Deel 2 van de vierdelige integrale reeks. "Het verhaal van de Kabylische prins zou maar twee albums duren, maar het succes was zo groot dat Jean-Luc Vernal een vervolg moest verzinnen voor dit historische personage. De scenarist neemt Jugurtha mee op reis, van de punt van Armorica naar de Mekong. Een lange reis vol uitgestrekte en gevarieerde landschappen — die uit de verf komen dankzij de potloden en penselen van Franz — maar de tirannen zijn overal dezelfde, van de wrede Romeinse bezetters tot de bloeddorstige manschappen van de rode Prins. Dit tweede deel van de integrale bevat de volgende albums: De Oorlog van de 7 Heuvels, De Steppewolven, De Chinese Muur en De Rode Prins. De integraal bevat een uitgebreid geïllustreerd dossier over de reeks en de auteurs."
De Werelden van Thorgal - De Jonge Jaren van Thorgal 8: Twee Bastaards (Roman Surzhenko + Yann) (SC/48p/€8,50)
De Werelden van Thorgal - De Jonge Jaren van Thorgal 8: Twee Bastaards (Roman Surzhenko + Yann) (HC/48p/€16,95)
> Grzegorz Rosinski ziet nog een verdere samenwerking met Roman Surzhenko, maar in welke vorm is nog niet concreet en niet bekend. Scenarist Yann stootte inmiddels door naar de hoofdreeks en dat doet hij niet kwaad, getuige de complimenten over het laatst verschenen album.


Lucky Comics
23/05
TOP
• Lucky Luke 47: Zeven Korte Verhalen (Morris + René Goscinny) (SC/48p/€7,95) (herdruk met nieuwe coverlay-out)


Matsuoka
23/05
TOP
Gilles de Geus integraal 1 (Hanco Kolk + Peter De Wit / Hanco Kolk) (HC/256p/€70,00) (luxe met ex libris)
• Nero - De Stallaert Jaren 6: 144. Palermo - 145. Het Adhemar-Elixir - 146. De Bauwe Broertjes - 147. De Dolle Steek (Dirk Stallaert + Marc Sleen) (HC/192p/€65,00) (luxe met ex libris)


Pangolin Comics
16/05
TOP
• Virus 4: Eindspel (Patrick Cornelis) (SC/144p/€17,50)
• Virus 4: Eindspel (Patrick Cornelis) (HC/144p/€25,00)
> Laatste deel van de zombiereeks met fantasy-elementen in zwart-wit. Vorig jaar mocht Patrick Cornelis nog het De Rode Ridder-verhaal De Toverspiegel remaken. Deel 1 van zijn volgende project, het zesdelige Waldin op scenario van Tim De Decker, is via crowdfunding al een zekerheid. Waldin zal in kleur verschijnen.
• Virus verzamelbox met softcovers deel 1-2-3-4 (Patrick Cornelis) (4xSC/€105,00) (met extra's)

• Virus verzamelbox met hardcovers deel 1-2-3-4 (Patrick Cornelis) (4xHC/€145,00) (met extra's)
• Virus verzamelbox voor deel 1-2-3-4 (Patrick Cornelis) (lege box/€20,00)
(met extra's)
> De complete reeks in ofwel softcover ofwel hardcover in een verzamelbox. De extra's bestaan uit een potloodschets per album, een originele tekening, een set van tien ex librissen, een set van tien reproducties en een Engelstalige Virus-encyclopedie van 44 pagina's. Wie de reeks al heeft, kan ook een lege verzamelbox kopen met daarbij voornoemde extra's, maar dan zonder de gesigneerde albums.
• Virus integraal: 1. Primaire Infectie - 2. Highborn - 3. Absolute Macht - 4. Eindspel (Patrick Cornelis) (HC/448p/€175,00) (luxe met extra's)
> Genummerde oplage op zestig exemplaren op groter A4-formaat, making-of met schetsen en potloodtekeningen, interview met Patrick Cornelis, portfolio met gesigneerde A4-illustraties door Charel Cambré, Steve Van Bael, Wim Swerts, Ivan Adriaenssens, Shirow Di Rosso, Steven de Rie, Franky Drappier en Patrick Cornelis.


Podium
23/05
TOP
Dragman (Steven Appleby) (HC/336p/€29,99)
> "August Crimp leidt een geheim leven: hij houdt ervan om vrouwenkleding te dragen. Wanneer hij een jurk aantrekt, kan hij zelfs vliegen. Omdat Crimp zich schaamt, houdt hij zijn identiteit verborgen. Totdat een meisje van een gebouw valt en hij wel moet vliegen om haar te kunnen redden. Daarna is zijn leven niet meer hetzelfde; hij wordt een superheld. Als Dragman gaat hij de strijd aan met hebzucht, het kwaad en zijn eigen onzekerheid - om uiteindelijk zichzelf, zijn huwelijk en de menselijke ziel te redden. Steven Appleby (1956) is illustrator. Zijn strips verschenen onder andere in The Times, The Guardian, The Sunday Telegraph en de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Hij woont in Engeland."


Saga Uitgaven
23/05
TOP
• Dag en Heidi 12: De Zonderlinge Tovenaar (Jeff Broeckx + Maria De Winter) (SC/40p/€8,95) (heruitgave met nieuwe cover)
De Lach van de Clown (Laurent Hirn + Luc Brunschwig) (HC/200p/€15,00)
> Tijdelijke aanbieding tegen slechts 15 euro, passend in de verjaardagsactie van Saga Uitgaven.
Marius 1 (Sébastien Morice + Serge Scotto / Éric Stoffel naar de roman van Marcel Pagnol) (HC/56p/€19,95)
> Liefhebbers van de Franse roman- en toneelschrijver, regisseur en zelfs uitvinder Marcel Pagnol en wie weleens naar het theater gaat, kent misschien Pagnols Marseille-trilogie Marius, Fanny en César. De toneelstukken over de kleurrijke personages uit de Zuid-Franse havenstad worden nog steeds wereldwijd opgevoerd en ze zijn meermaals verfilmd. De vaste Pagnol-bewerkers Serge Scotto en Éric Stoffel werken momenteel aan een verstripping van de complete trilogie in drie striptweeluiken waarvan er jaarlijks een album zal verschijnen naast hun andere Pagnol-verstrippingen. Een eerste album, Marius deel 1, verschijnt nu in het Nederlands. Sébastien Morice (Het Eiland van de Wroeging, De Post- en Liefdebezorger, Papeete 1914) doet ons met zijn hemelsblauwe luchten en pittoreske decors zin krijgen om een vakantie in Marseille door te brengen. Het verhaal: "Marius is de zoon van César, de cafébaas van de Bar de la Marine. Hij brengt zijn tijd door met het bewonderen van boten die aanmeren in de oude haven. Hij leeft maar voor één ding: inschepen op een vaartuig en naar verre landen trekken. Hij is zodanig geobsedeerd door dat idee dat hij de liefde van schaaldierenverkoopster Fanny voor hem niet ziet. Om zijn aandacht te trekken, beslist Fanny om hem jaloers te maken en zich te laten verleiden door de oude Panisse. Maar Marius houdt stiekem ook van haar. Kan hij daarom de lokroep van het ruime sop intomen?"

Collectie Bamboe
Maidan Love 1: Olena (Christophe Alliel + Aurélien Ducoudray) (HC/56p/€19,95)
> Tegen de achtergrond van de Oekraïne-crisis van 2014 speelt het spannende liefdesverhaal Maidan Love zich af. Het auteursduo Christophe Alliel (Spynest) en Aurélien Ducoudray maakten al samen het tweeluik De Honden van Pripyat. Deel 2 verschijnt in het najaar. "Februari 2014 – Op het Maidanplein, in Kiev, volgen de gewelddadigheden elkaar op. De Revolutie van de Waardigheid, zoals de betogers het noemen, lijkt goed op weg om een tijd te duren... In de loop van die dagen, die 82 doden en 622 gewonden kosten en de Oekraïne-crisis in een krachtmeting tussen Rusland en de rest van Europa veranderen, probeert Bogdan zijn vriendin Olena terug te vinden. Maar Bogdan is een 'berkut', lid van de oproerpolitie, en Olena maakt deel uit van de betogers. Kan een simpel liefdesverhaal de ernst van dergelijke gebeurtenissen doorstaan?"
De Mentors 1: Ana (Francis Porcel + Zidrou) (HC/48p/€19,95)
> Zidrou is de scenarist van deze thriller. De tekeningen zijn het werk van zijn Spaanse maatje Francis Porcel. Samen maakten ze al de one-shots Folies Bergères, Ridder Brayard en De Nar. In juni verschijnt het slot. "Haar baby werd gestolen. Een gewapend commando. Professionals. Haar baby!... Ze had hem nauwelijks op de wereld gezet. Ana probeert het al twintig jaar te begrijpen. Wie?... Waarom?... Al twintig jaar zoekt ze een spoor, hoe onooglijk ook. Twintig jaar!... Niets is sterker dan de liefde van een moeder!"


Scratch Books
30/05
TOP
Gevaarlijke Dames, een Ballade: Dagboek van een Opsluiting (Delphine Hermans + Anaële Hermans naar een waargebeurd verhaal van Valérie Zézé) (HC/134p/€24,90)
> "Valérie Zézé, ex-lerares Frans, zit opgesloten in de gevangenis van Vorst. Voor de achtste maal veroordeeld wegens diefstal zal ze moeten proberen om te gaan met het leven in hechtenis, met vriendschap, eenzaamheid en hoop. Ze moet leren begrijpen hoe ze geworden is wie ze nu is, hoe ze van de drugs af kan blijven en hoe ze de vrouw die ze is geworden achter zich kan laten. Dit waargebeurde verhaal is een indringende, grappige en ontroerende ode aan de hoop. Een aangrijpende vertelling over deze besloten wereld en de vrouwen die haar bevolken. "


Sherpa
16/05
TOP
De Wereld volgens Hein de Kort 2 (Hein de Kort) (SC/160p/€17,50)
> Bloemlezing van cartoons en gags met een rode draad over het houden van een hond door Hein de Kort en zijn vrouw.


Soul Food Comics
30/05
TOP
De Schat van de Black Swan (Paco Roca + Guillermo Corral) (SC/224p/€24,95)
> De Spaanse tekenaar Paco Roca is inmiddels een vaste waarde bij Soul Food Comics. Denk maar aan La Casa, Het Kruispunt en Sporen van het Toeval. De Schat van de Black Swan is zijn nieuwste strip. De scenarist is Guillermo Corral... voluit Guillermo Corral Van Damme, een Spaanse diplomaat die zo'n beetje overal ter wereld heeft gewoond, ook in België. Momenteel leidt hij het Spaanse cultuurprogramma in de VS en is hij actief als cultureel adviseur van de Spaanse ambassade in Washington DC. De Schat van de Black Swan is zijn debuut als stripschrijver. Diplomatie is een hoofdonderwerp in het waargebeurde verhaal waarin een Spaans scheepswrak tegen Amerikaanse schatjagers moet worden beschermd. De inhoud: "Als de schatzoekers van het Amerikaanse bedrijf Odyssey Marine Exploration in 2007 het wrak van de Nuestra Señora de las Mercedes naast de Spaanse kust vinden, weten ze dat ze op het randje van de wet opereren. Ze vragen de autoriteiten niet om hulp, verzwijgen de vindplaats en geven het schip de schuilnaam Black Swan. Maar zodra Odyssey, gedwongen door het Amerikaanse federale gerechtshof, de details van haar vondst vrijgeeft, weet de Spaanse overheid om welk schip het gaat en eist ze de schat op. Wat volgt is een juridisch kat-en-muisspel, waarbij beide partijen niet schromen zware middelen in te zetten. De Schat van de Black Swan is een waargebeurd verhaal over moderne schatzoekers die er in hun jacht naar goud niet voor terugdeinzen om zonodig alles van historische waarde te vernietigen. Dat laatste zette veel kwaad bloed bij de Spanjaarden en maakte van de strijd om de schat van de Black Swan net zo goed een strijd tussen de graaicultuur en het maatschappelijk belang. Voormalig diplomaat Guillermo Corral was direct bij de zaak betrokken en hielp Paco Roca om van het juridische steekspel een rasechte pageturner te maken."


Standaard Uitgeverij
23/05
TOP
• De Buurtpolitie - Echte Verhalen 9: De Gijzeling (Nix / Benus + Nix) (SC/32p/€6,50)
> "Het korps van de Buurtpolitie wordt na een werkdag opgesloten in hun kantoor. Het gaat duidelijk om een misdadig opzet. Er wordt immers een bom gesignaleerd en Koen komt in aanraking met een verdacht wit poeder. Wanneer ze de buitenwereld willen contacteren, blijken alle telefoonlijnen afgesloten. Het begin van een gijzeling net voor het weekend."
De Kiekeboes 155: In Troebel Water (Merho met assistentie van Kristof Fagard en Jos Vanspauwen + Peter Van Gucht / Merho) (SC/52p/€65,00) (luxe met ex libris)
De Kiekeboes 155: In Troebel Water (Merho met assistentie van Kristof Fagard en Jos Vanspauwen + Peter Van Gucht / Merho) (SC/52p/€100,00) (superluxe met ex libris)
De Kronieken van Amoras 6: De Underdog (Charel Cambré + Marc Legendre) (SC/48p/€7,99)
> "Om definitief uit de geldzorgen te raken, bewandelen zowel Suske en Wiske als Jerom en Lambik duistere paden. Vanzelfsprekend loopt het slecht af en Wiske verdwijnt spoorloos. Professor Barabas meent dat hij haar op de luchthaven zag en biedt zijn hulp aan. Vanaf dan gaat het pas echt mis."
• Nachtwacht 4: De Hellehond (Steve Van Bael + Peter Van Gucht) (SC/32p/€6,50)
> "Schemermeer krijgt onverwachts hoog bezoek. Het gaat om Igor, de oudste vampier uit de onderwereld. Hij is op zoek naar de president van de Hoge Raad. Deze werd kort daarvoor ontvoerd en is sindsdien spoorloos verdwenen. Igor vermoedt dat de president wordt vastgehouden in Schemermeer. De Nachtwacht besluit Igor te helpen bij zijn onderzoek en kan de president lokaliseren. Maar als ze deze willen bevrijden worden ze geconfronteerd met een geduchte tegenstander, Triofuria, de hellehond. Het drietal zet alles op alles om het monster te verslaan maar beseffen niet dat ze zich zo nog méér in de problemen werken."
De Rode Ridder 266: Gedoemd (Fabio Bono + Marc Legendre) (SC/32p/€6,50)
> "Johan en Allis vinden op hun weg een viertal gestrande reizigers die een machtige stier naar Sadar brengen voor de jaarlijkse lentefeesten. Bij hen bevindt zich ook een meisje dat niet meer praat sinds ze haar ouders zag vermoorden. Johan en Allis nemen het groepje op sleeptouw, maar de reizigers hebben heel wat te verbergen. En wanneer ze Sadar bereiken, breekt de hel los."
De Rode Ridder: De Biddeloo-Jaren integraal 1: 37. De Wilde Jacht - 38. De Verzonken Klok - 39. Noodkreet uit Cambor - 40. De Barst in de Ronde Tafel - 41. De Laatste Droom - 42. Het Testament (Karel Biddeloo + Willy Vandersteen) (HC/236p/€75,00) (luxe met ex librissen van Fabio Bono en Claus D. Scholz)
Suske en Wiske Hommage 4: De Preutse Prinses (Paul Geerts met medewerking van Eric De Rop + Paul Geerts) (SC/48p/€7,99)
> Het programma van Standaard Uitgeverij staat in 2020 in grote mate in het teken van 75 jaar Suske en Wiske. Waar zwaar naar uitgekeken werd, is het Suske en Wiske-verhaal De Preutse Prinses door Paul Geerts en inkter Eric De Rop. Het is het vierde hommagealbum. Deze eenmalige comebackstrip van Paul Geerts, die de hoofdreeks tussen 1972 en 2001 voor zijn rekening nam, komt uit met de inmiddels opgedoekte klassieke, rode coverlay-out. Dat was een voorwaarde van Paul Geerts die het graag zo wou. Het album verschijnt ook in het Frans als La Princesse Prude. In tegenstelling tot de gewone Nederlandstalige editie in softcover verschijnt de Franse versie in hardcover, net zoals de drie voorgaande hommagealbums. En dit is de korte inhoud: "Lambik heeft een Thais masker gekocht op een rommelmarkt. Op een nacht begint het te brabbelen. Dankzij Barabas' klankentapper wordt het gebrabbel verstaanbaar. Het masker blijkt 152 jaar oud te zijn en afkomstig uit het Himmapan bos. Het vraagt om hulp, want de koning is oud en heeft een opvolger nodig. De jongste zoon en zijn verloofde zijn aangeduid als troonopvolgers, maar ze zijn momenteel vermist. De oudste zoon is minder geliefd. Hij is stikjaloers op zijn broer en doet er alles aan om te verhinderen dat hij de troon zal bestijgen. Hoog tijd om nog eens te reizen met de teletijdmachine om de prins en zijn verloofde te gaan zoeken."
Suske en Wiske Hommage 4: De Preutse Prinses - perseditie (Paul Geerts met medewerking van Eric De Rop + Paul Geerts) (SC/48p/€10,00) (met prent)
> Speciale persuitgave voor een voorstelling in Temse en in Nederland. Beide persdagen met een verkoop van dit album gingen niet door waardoor ze nu te koop zijn via stripspeciaalzaken. Op de cover staat een gedrukte flash, ook de backcover wijkt af van de reguliere editie en als bonus zit bij het album een zwart-witprent.
Suske en Wiske Hommage 4: De Preutse Prinses (Paul Geerts met medewerking van Eric De Rop + Paul Geerts) (HC/52p/€60,00) (luxe met ex libris)
Suske en Wiske Hommage 4: De Preutse Prinses (Paul Geerts met medewerking van Eric De Rop + Paul Geerts) (HC//52p/€100,00) (superluxe met ex libris)
Suske en Wiske Hommage 4: De Preutse Prinses (Paul Geerts met medewerking van Eric De Rop + Paul Geerts) (HC/€150,00) (luxe op groot formaat met andere cover met ex libris)


Standaard Strips / Professor Barabas / Stribbel Strips
23/05
TOP
• De Rode Ridder Trilogie 9: 222. De Duisterburcht - 223. De Sluier van Wuustwezel - 224. Het Behouden Zwaard (Claus D. Scholz + Martin Lodewijk) (HC/104p/€350,00) (luxe met originele plaat en ex libris)
> Hierna verschijnen nog vijf trilogieën, telkens met een originele plaat uit een van de verhalen in een gesloten omslag.


Uitgeverij L
30/05
TOP
• Dating for Geeks 11: The Next Generation (Kenny Rubenis) (SC/48p/€9,95)
> In het komische segment van Nederlandse bodem staat Dating for Geeks sterk. The Next Generation is alweer deel 11 van de dankzij een succesvolle crowdfundingcampagne geredde reeks van Kenny Rubenis. "Dating. Tenzij je al een kind op de wereld gezet hebt moet je wel, als je de drang voelt om je voort te planten. Maar wat als de man van je dromen niet de genen van je dromen heeft? Of als je perfecte vrouw liever voor een vintage Furby zorgt, dan voor een baby? Dating for Geeks is een strip voor iedereen die op zoek is naar iemand om samen een kloon mee te maken, iedereen die al iemand gevonden heeft om een cinematic universe mee te starten en iedereen die meer van Spock en Kirk houdt, dan van Picard en Worf, als je begrijpt wat ik bedoel."
• Douwe Dabbert 19: Het Schip van IJs (Piet Wijn + Thom Roep) (SC/48p/€8,95) (heruitgave)
• Douwe Dabbert 19: Het Schip van IJs (Piet Wijn + Thom Roep) (HC/56p/€18,95) (heruitgave met dossier)
> Enkel in de hardcovereditie staat zoals gewoonlijk een extra dossiertje van acht pagina's. De reeks zal uiteindelijk 23 delen tellen die tussen 1977 en 2001 voor het eerst in album uitkwamen en toen ook al werden herdrukt. De reeks van Uitgeverij L is een geoptimaliseerde uitgave met de nieuwste druktechnieken, frissere kleuren en gecorrigeerde teksten. Over deel 19: "De drie tovenaarskinderen zijn uit logeren. Domoli in Siberië, Pief in Japan en Kijfje in Amerika. Douwe Dabbert krijgt van hun vaders het dringende verzoek de kinderen terug naar huis te brengen. Via de kast met duizend deuren belandt hij in een ijskoud en met sneeuw bedekt landschap. Het plan is, om eenmaal bij Domoli aangekomen, vervolgens samen door te reizen naar Pief in Japan. Maar eerst wacht hen beiden nog een ijskoud en adembenemend avontuur..."
• Quaco: Leven in Slavernij (Eric Heuvel + Ineke Mok) (HC/80p/€49,95) (luxe met ex libris)
> Luxe-editie met ex libris van het opnieuw uitgegeven Quaco.
Trigië - Opkomst en Ondergang van het Keizerrijk integraal 1: Strijd om Trigië (Don Lawrence / Michael Butterworth) (HC/208p/€29,95)
Trigië - Opkomst en Ondergang van het Keizerrijk integraal 1: Strijd om Trigië (Don Lawrence / Michael Butterworth) (HC/208p/€89,95) (luxe met ex libris)
> In deze zevendelige integrale reeks zullen alle door Don Lawrence getekende sf-avonturen van Trigië gebundeld worden, alle geschreven door Michael Butterworth. Deel 1 bevat de verhalen Strijd om Trigië, Crash in de Jungle, Laatste Uur voor Elekton, Indringer uit Gallas, Het Rijk der Laatste Dagen, De Wilde Loris en Oorlog met Hericon. Dat alles is verrijkt met een fors en prachtig vormgegeven dossier van meer dan veertig pagina's! Het album verschijnt uiteraard in hardcover (29,95 euro) en ook als luxe-editie met ex libris, goudstempel, stofomslag door Romano Molenaar, in een gelimiteerde en door Molenaar gesigneerde oplage van 200 exemplaren (89,95 euro). De luxe is eigenlijk al uitverkocht. Beide versies tellen 208 pagina's.
Trollen van Troy 24: Een Rots boven je Hoofd (Jean-Louis Mourier + Christophe Arleston) (SC/48p/€8,95)
Trollen van Troy 24: Een Rots boven je Hoofd (Jean-Louis Mourier + Christophe Arleston) (HC/48p/€18,95)
> "Is het einde voor Phalompe aangebroken? Een meteoriet dreigt namelijk het trollendorp te verpletteren! Gelukkig slaagt Waha erin om dankzij haar bijzondere krachten, de asteroïde net boven het dorp een halt toe te roepen maar daarmee is het probleem niet opgelost. Er komt zelfs een ijsdraak bij kijken!"
De Wouden van Opaal 11: De Vergeten Mythe (Stefano Martino + Christophe Arleston) (SC/48p/€8,95)
De Wouden van Opaal 11: De Vergeten Mythe (Stefano Martino + Christophe Arleston) (HC/48p/€18,95)
> "Magie is een zeldzaamheid geworden in de vijf Koninkrijken. Rodombre, een meester archeloog is met zijn assistenten Altaï en Luksand op zoek naar een schat die in handen zou zijn van de nazaten van Darko."


Uitgeverij Personalia
09/05
TOP
• StripGlossy 16 (diverse auteurs) (SC/128p/€8,95)
> Onder redactie van Margreet de Heer werd een Eurovisiesongfestivaleditie van StripGlossy voorbereid met de inbreng van Jeangu Macrooy, de Nederlandse kandidaat voor het festival dat deze maand had moeten plaatsvinden in Nederland. Dat festival gaat niet door, maar deze StripGlossy vloog de deuren uit. Het werd inmiddels herdrukt en is nu ook via stripwinkels verkrijgbaar.


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips