StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 3 april:
Asterix en de Griffioen in oktober
Eind dit jaar hommagealbum Piet Pienter en Bert Bibber
Naar een derde Lucky Luke-abum door Matthieu Bonhomme
Laatste album De Huurling
Silvester publiceert drie achterstallige albums van Kobijn in augustus
Uitreiking Bronzen Adhemar aan Charel Cambré
Zes stripuitgeverijen duiden op uitsluiting van strips bij nieuwe Vlaamse literaire prijs De Boon
Antoine Aubin ploetert verder aan Blake en Mortimer
De zaak Evert Kwok versus Bart Lauwers is afgerond
Noodgedwongen ontslagronde bij Belgisch Stripcentrum
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2020: mei • juni • juliaugustusseptemberoktobernovemberdecember
2020: januarifebruarimaartapril
 
Asterix en de Griffioen in oktober
03/04
TOP
Asterix
Asterix en de Griffioen is de titel van Asterix deel 39 dat op 21 oktober zal verschijnen. Asterix, Obelix, Idefix en Panoramix ondernemen in dat album een epische zoektocht naar het mythische dier, een half-leeuw, half-adelaar. Dat hoef je niet vreemd te vinden, want in de reeks komen ook al een draak, centauren, gevleugelde stieren, een eenhoorn en het monster van Loch Ness voor. Het land waar de helden de griffioen zullen zoeken, en waarom, ligt nog open, want zoals steeds geeft de uitgeverij niet veel prijs.

De griffioen komt zo'n vijfduizend jaar geleden voor het eerst voor op kleitabletten in wat nu Iran is en spreidde zijn vleugels vervolgens naar het Nabije Oosten, Anatolië, Cyprus en raakte bekender dankzij de Feniciërs, Grieken en Egyptenaren zodat het ook in onze beeldcultuur terechtkwam.

Albert Uderzo
overleed vorige maand een jaar geleden en heeft nog zijn zegen kunnen geven aan het te verschijnen album van Didier Conrad en Jean-Yves Ferri. De oplage van de Franse eerste druk zal 5 miljoen exemplaren bedragen. Om de twee jaar is dat de grootste oplage voor een Franstalige uitgave. Intussen zijn er wereldwijd al 385 miljoen exemplaren verkocht in een honderdtal talen en dialecten.
(
Bron: Les Éditions Albert René / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Eind dit jaar hommagealbum Piet Pienter en Bert Bibber
03/04
TOP
Piet Pienter en Bert BibberHommagealbums van bekende stripreeksen door andere tekenaars lijken een blijvertje. Zo staan er nieuwe albums in de steigers van Suske en Wiske en Nero. En eind dit jaar verschijnt een eenmalig hommagealbum van Piet Pienter en Bert Bibber door een bekend auteursduo. Een verrassende keuze, vooral voor de tekenstijl, maar de aanpak en het scenario zullen compleet in de lijn liggen van Poms stripreeks, die dankzij de integralen weer volop in de aandacht is gekomen en mooie verkoopcijfers kan voorleggen. Na dit eenmalige album zullen geenszins nog andere, nieuwe albums van Piet Pienter en Bert Bibber gepubliceerd worden.

Op 23 juni verschijnt deel 6 van de integrale reeks. In het najaar volgen de delen 7 en 8 en volgend jaar komen de laatste drie hardcoverbundels uit.
(
Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Naar een derde Lucky Luke-abum door Matthieu Bonhomme
03/04
TOP
 
Wanted Lucky Luke
Op 12 mei verschijnt Wanted Lucky Luke, dat we al meermaals hebben aangekondigd. Het wordt een van de belangrijkste albums van het jaar. Alleen al in het Frans zijn van Matthieu Bonhommes eerste Lucky Luke-verhaal 120.000 exemplaren verkocht. En wie zien we hier in dit Franstalige voorsmaakje? Phil IJzerdraad? Toch niet, het gaat om zijn zoon Brad. In de oorspronkelijke versie van Morris' album schoot Lucky Luke zijn tegenstander Phil dood. Door de Franse censuurcommisse, die toezag op weekblad- en albumpublicaties voor de jeugd, tekende Morris er voor het album een pagina bij waarin Phil IJzerdraad zijn verwondingen overleefde, anders dreigde een verkoopverbod. Bonhomme vindt dat flauwekul en blijft erbij dat Luke wel degelijk in staat is om mensen om te leggen. In ieder geval wil Brad IJzerdraad de moordenaar van zijn vader laten boeten. De schurk lacht hem dan nog uit omwille van diens beslissing om te stoppen met roken.

Bonhomme werkt eerstvolgend aan deel 3 van Keizerin Charlotte, wat hem veel tijd kost om documentatie te verzamelen. Er liggen ook heel wat soloprojecten te rijpen, waarvoor hij af en toe ideeën noteert. Een ervan, wat wellicht het eerst wordt uitgewerkt na Keizerin Charlotte deel 3 is een dikke... western, maar dan met een eigen personage.

En Lucky Luke? De deur is niet gesloten voor een derde album, maar het mag niet de indruk wekken dat Bonhommes albums een serie op zich worden. Een volgend album kan dus weer vijf jaar of langer op zich laten wachten. In ieder geval zou hij graag weer met andere personages uit de reeks van Morris werken. Voor de Franse stripwinkel Bulle au Mans tekende hij een extra epiloog van vier pagina's van een speciale editie van Wanted Lucky Luke waarin Billy the Kid en de gebroeders Jesse en Frank James voorkomen. Bonhomme denkt ook al aan Waldo Badmington (uit Tenderfoot), Cass Casey en Vernon (allebei uit Prikkeldraad in de Prairie) om die eventueel in een volgend verhaal te verwerken. Door zijn andere projecten denkt hij nog niet te veel aan dat derde album. Hij houdt zijn toekomstige Lucky Luke op: "een afspraak voor later met een vriend die je met enorm veel plezier terugziet."
(
Bron: Casemate / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Laatste album De Huurling
03/04
TOP
De Huurling 14
De Huurling 14
De Huurling 14
De Huurling 14
De Huurling 14
De fantasyreeks De Huurling verschijnt momenteel in een nieuw jasje bij Arboris. We wisten dat Vicente Segrelles intussen aan een afsluitend album werkt. En dat is inmiddels in het Spaans en Duits een feit.

De Huurling deel 14, met de titel De Laatste Dag, is geen klassiek stripverhaal, maar voor het grootste deel een geïllustreerde roman op albumformaat, aangevuld met een kort stripverhaal van tien pagina's met de titel Het Bewijs.

Het album is samengesteld met aantekeningen en beeldmateriaal van de inmiddels tachtigjarige Segrelles waarbij vierentwintig paginagrote illustraties zijn opgenomen. Ze vertellen samen wat er met slechterik Claust is gebeurd, wat het lot is van de Orde van de Krater en uiteraard wat de rol van de naamloze Huurling in dit alles is.
(
Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Silvester publiceert drie achterstallige albums van Kobijn in augustus
03/04
TOP
Kobijn
Kobijn
Kobijn
Kobijn
Kobijn
Kobijn
Op 1 april presenteerde Silvester op hun sociale media de Nederlandstalige cover en vijf vertaalde en geletterde pagina's van 't Is de Computer, Gekkie, een nog niet eerder vertaald avontuur van Kobijn (zonder Kobijn!) waarmee het gat in de verzamelbox van Kobijn gevuld kan worden. Het was geen aprilgrap. In augustus — we noteren dat zwart op wit — zullen de drie ontbrekende albums in het Nederlands verschijnen. Intusen is Lewis Trondheim, van wie Silvester ook Donjon uitgeeft, doodleuk verder gegaan met zijn Kobijn en die albums waren niet voorzien voor de verzamelbox.
(
Bron: Silvester / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Uitreiking Bronzen Adhemar aan Charel Cambré
03/04
TOP
Charel Cambré
Gisteren ontving Charel Cambré zijn Bronzen Adhemar die hij vorig jaar heeft gewonnen. Op deze pagina kan je de uitreiking bekijken. Vlaams Minister van Cultuur Jan Jambon spreekt in het filmpje ook over een aparte prijs voor stripverhalen na de heisa waarom strips niet mogen meedingen naar de nieuwe Vlaamse literaire prijs De Boon (zie volgend bericht).

Uit het persbericht:
Charel Cambré heeft vrijdag, 2 april, in deWarande in Turnhout de Bronzen Adhemar 2020 en de bijhorende cheque van 10.000 euro gekregen uit de handen van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. Ook 'stripfiguur' Marc Van Ranst kwam de laureaat groeten op een uitreiking zonder publiek en conform de coronamaatregelen.
De uitreiking werd vorig jaar uitgesteld vanwege de tweede lockdown. Gelukkig kon ze dit keer, ondanks de 'paaspauze' toch doorgaan.
Samen met juryvoorzitter Jeroen Janssen bracht minister Jambon hulde aan de "Willy Vandersteen van zijn generatie" (dixit het juryrapport).
Minister Jambon zei dat "strips en Vlaanderen samen gaan. De Bronzen Adhemar bekroont het œuvre van een stripauteur. In die zin zijn het alleen de groten die de prijs verdienen".
Op de vraag of strips ook een plaats moeten krijgen in het reglement van de nieuwe Vlaamse literatuurprijs (de Grote en de Kleine Boon) antwoordde Jambon dat daarover overleg met de initiatiefnemers moest worden gepleegd. "Strips en Vlaanderen zijn zo met elkaar verbonden dat we moeten onderzoeken of daar geen aparte prijs bijhoort".
De Bronzen Adhemar was tussen 2005 en 2016 de officiële Vlaamse cultuurprijs. Vanaf 2018 reikt Stripgids de prijs op eigen initiatief uit.
Jambon beklemtoonde ook dat Literatuur Vlaanderen veel stripprojecten steunt. "Ik denk dat we er ook belang bij hebben dat er een referentiepunt ontstaat en dat we naar een meer structurele subsidiëring gaan. Het gesprek daarover moet met Literatuur Vlaanderen worden aangegaan."
Stripgids was tot 2017 structureel erkend door Literatuur Vlaanderen. Sinds 2018 is er vooral ondersteuning van de stad Turnhout, de provincie Antwerpen en Europa. Minister Jambon voorzag in 2020 een overbruggingssubsidie die gebruikt werd voor het Vlaams Documentatiecentrum voor de Strip (zie hieronder)

Op de foto: Jeroen Janssen (Bronzen Adhemar 2018), Marc Van Ranst, Charel Cambré,
Jan Jambon en Bart Wuyts (voorzitter Stripgids).

In de rubriek Kalender vind je alle info over de tentoonstelling In het hoofd van Charel Cambré.
(
© foto: Britt Guns / Bron: Strip Turnhout / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Zes stripuitgeverijen duiden op uitsluiting van strips bij nieuwe Vlaamse literaire prijs De Boon
03/04
TOP
De Boon
Bries, Oogachtend, Standaard Uitgeverij, Scratch Books, Sherpa en Uitgeverij L schreven naar aanleiding van de regeltjes voor de nieuwe Vlaamse literaire prijs De Boon onderstaande open brief om de organisatie te wijzen op de uitsluiting van strips voor deze prijs. Inmiddels liet Vlaams Minister van Cultuur Jan Jambon weten "dat we moeten onderzoeken of daar geen aparte prijs bijhoort". Een albumprijs voor alleen strips dus.

De open brief:
"We zijn zeer blij te vernemen dat Vlaanderen er een prestigieuze nieuwe literaire prijs bij heeft: De Boon.
Er wordt een Boon voor fictie en non-fictie en een Boon voor kinder- en jeugdliteratuur uitgereikt, die telkens 50.000 EUR bedraagt.
Een fantastisch initiatief, maar we willen toch op een pijnlijke lacune wijzen. Door een technische bepaling in het reglement (via de NUR-codes, cfr infra) worden strips en graphic novels uitgesloten van deelname.
Als uitgever zien we dus dat onze auteurs niet kunnen meestrijden voor deze prijzen, en dat begrijpen we niet. Jaarlijks verschijnen meer dan voldoende kwalitatieve, spannende, diepgravende, sociaal-relevante en kunstzinnige strips en graphic novels, die hun voet kunnen zetten naast de titels die momenteel wel in aanmerking komen voor beide Boon-categorieën; fictie/non-fictie en kind/jeugd. Onze boeken worden verkocht via dezelfde verkoopkanalen en worden gekocht door dezelfde kwaliteits-zoekende lezers. De algemene aanvaarding van strips en graphic novels als een volwaardig literair medium is intussen al enkele decennia in de maatschappij doorgedrongen, maar dus helaas nog niet tot de commissie waar dit reglement werd samengesteld.
NUR-codes
NUR staat voor Nederlandstalige Uniforme Rubrieksindeling en is een driecijferige code die het onderwerp van het boek weergeeft
Het reglement van De Boon weerhoudt enkel bepaalde NUR-codes: 300, 310, 320, 330, 340, 350 (fictie en nonfictie) en 200, 210, 240, 270, 280, 290 (kinder- en jeugdliteratuur). Strips worden uitgesloten, want die vallen onder de literaire NUR-codes:
360 Strips algemeen
361 Strips voor algemeen publiek (8-80 jaar)
362 Strips voor kinderen (geen informatieve strips)
363 Realistische strips voor volwassenen
364 Geschiedkundige strips
265 Informatieve stripverhalen (< 12 jaar)
366 Informatieve stripverhalen (> 12 jaar)
Door deze technische NUR-kunstgreep wordt het de Boon-jury's dus onmogelijk gemaakt om onze titels op hun literaire waarde te beoordelen, en ze al dan niet tot een Boon-longlist of shortlist toe te laten.
We vragen dan ook dringend aan de organisator van de Boon om uitgevers ook toe te laten boeken met Nur-codes 360-363 in te sturen ter beoordeling. En zo het oordeel of deze titels dan eventueel op een longlist of shortlist terecht komen, over te laten aan de competentie van de respectievelijke jury’s. De boeken die voor de prijzen in aanmerking komen, dienen voor het eerst te zijn uitgegeven tussen 1 november van het voorgaande jaar (2020) en 31 oktober van het lopende jaar (2021). Titels die tussen 1 november en de voorjaarsaanbiedingen uitkomen, moeten uiterlijk 1 april 2021 aangemeld worden. Zonder een snelle aanpassing van het reglement vallen auteurs zoals Enzo Smits/Ward Zwart, Ben Gijsemans, Ephameron voor deze editie al uit de boot.
Wij hopen via de pers (waar gelukkig wel breed steun en kennis van het stripmedium aanwezig is) met deze oproep de aandacht te vestigen op deze merkwaardige situatie, en ze alsnog om te keren.
Voor mensen als Ward Zwart, Enzo Smits, Ben Gijsemans, Brecht Vandenbroucke, Judith Vanistendael, Simon Spruyt, Brecht Evens, Wauter Mannaert en Aimée de Jongh en vele anderen zou een uitsluiting tot deelname aan de Boon-prijzen een ronduit gênante miskenning zijn van hun status als zowel commercieel als kritisch succesvol auteur."

— Stripuitgeverijen Bries, Oogachtend, Standaard Uitgeverijen, Scratch Books, Sherpa en Uitgeverij L.
(
Bron: De Morgen / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Antoine Aubin ploetert verder aan Blake en Mortimer
03/04
TOP
Blake en Mortimer
Blake en Mortimer
Blake en Mortimer
Tekenaar Antoine Aubin is bijna ziekelijk perfectionistisch. Ook al heeft hij al een paar covers ontworpen voor zijn volgende Blake en Mortimer-album op scenario van de twee nieuwkomers voor de reeks, Jean-Luc Fromental en José-Louis Bocquet, zal zijn album niet eind dit jaar verschijnen. Het album van Peter van Dongen en Teun Berserik op scenario van Jean Van Hamme is voor alle veiligheid ingepland als volgend deel in de reeks.
(
Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De zaak Evert Kwok versus Bart Lauwers is afgerond
03/04
TOP
Evert Kwok
De zaak Evert Kwok versus Bart Lauwers is afgerond. Evert Kwok kloeg in 2019 de houder van een inmiddels opgedoekte Facebookpagina met cartoons en memes aan voor het onrechtmatig gebruik van twee cartoons die Lauwers naar eigen zeggen had gevonden op Google. Lauwers liet echter de namen weg, verving het door een eigen logo en ging voorbij aan rechten zoals copyrights. Er ontspon zich een heftige discussie waarbij Lauwers met van alles dreigde terwijl hij de cartoons weigerde te verwijderen of de naam van het cartoonistenduo erbij te vermelden. Van een dagvaarding, die hij vervolgens ontving, maakte hij een filmpje waarin hij dat schrijven in brand stak. Zijn vriendin weet dit gedrag voor een deel aan Lauwers' autisme. In ieder geval leidde het naar een rechtszaak die Evert Kwok won.

Via een deurwaarder is het volledige bedrag van het in het vonnis vastgelegde bedrag van 1.542,20 euro voldaan. Voor die rechtszaak werd een crowdfundcampagne in het leven geroepen die 6.150 euro opbracht. Na aftrek van de kosten doneert Evert Kwok 4.149,91 euro aan de Stichting Debutantenfonds Beeldverhaal die zich inzet voor het beeldverhaal in Nederland en Vlaanderen en jaarlijks zes stripmakers wil helpen met het realiseren van hun debuut.

De volhardenheid van Evert Kwok was vooral bedoeld om "een signaal te geven dat je niet zomaar plaatjes van internet kunt plukken en zonder naamsvermelding op je eigen pagina kunt zetten."
(
Bron: Evert Kwok / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Noodgedwongen ontslagronde bij Belgisch Stripcentrum
03/04
TOP
Belgisch Stripcentrum
Door drastisch teruggelopen inkomsten, veroorzaakt door de coronacrisis, zag het bestuur van het Belgisch Stripcentrum zich genoodzaakt om zeven personeelsleden te ontslaan om de toekomst van het museum veilig te stellen. Een van hen is Willem De Graeve, sinds 1999 een algemeen directeur en vervolgens directeur communicatie van het museum.

Het museum is een van de vaakst bezochte musea in Brussel, in België zelfs, maar de inkomsten genereert het voor 95% uit toerisme en ticketverkoop en slechts in een geringe mate via subsidies. Toeristen komen trouwens niet alleen langs voor het stripgedeelte, maar ook voor het gebouw zelf, een ontwerp van de Belgische architect Victor Horta die een internationale weerklank kende.
(
Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips