StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 27 maart:
Vervolg van Merlu
Willem Ritstier pikt Trunk weer op met Fred de Heij
Concreet filmproject voor Natasja
Shady, door Brecht Vandenbroucke
Laatste deel van Elric
Vervolg van westernreeks Wanted
Bob Bang en Ginger integraal in het Frans

Updates van 20 maart:

Het verdere jaarprogramma van Uitgeverij HUM!
Aimée de Jonghs nieuwe one-shot Dagen van Zand in mei bij Scratch Books
Arboris in maart en april
Eeerbetoon aan Nero door debutant Frank Deckers bij Bonte
Raoul Cauvin de mond gesnoerd na lekken van nieuwe scenarist voor De Blauwbloezen
Slot van derde cyclus De 7 Levens van de Sperwer
Jen Bartels covers voor Marvel-comics tijdens Women's History Month
Avatar neemt record weer over van Avengers

Updates van 13 maart:

Kris is nieuwe scenarist van De Blauwbloezen
Tekenfilmreeks Boerke vanaf 29 maart op Canvas
Plunk! integraal met deurhanger
Collectie Fenix nummer 150 tot 153
Gerben Valkema wint Stripschapprijs 2021
Belgisch Stripcentrum geeft met Zandstraal eigen stripinfoblad uit
Kunstschilder Xavier Marabout aangeklaagd door Moulinsart
Vervolg van Manon van de Bronnen
Aspis stopt na deel 8
Claude Lacroix (76) overleden
Frank Thorne (90) overleden

Updates van 6 maart:

Dark Dragon Books in kwartaal 2
Idefix, Asterix en Netflix
Binnenkort bij Scratch Books
De jeugd van Marie uit Een Nacht in Rome als volgend project voor Jim
Overname voor Boekenbeurs
Glénat zwicht niet voor onlinepetitie met oproep tot censuur
Superman-filmreboot met zwarte Superman
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2020: mei • juni • juliaugustusseptemberoktobernovemberdecember
2020: januarifebruarimaartapril
 
Vervolg van Merlu
27/03
TOP
Merlu 2
Eind april verschijnt alvast in het Frans deel 2 van de voortreffelijk gestarte Merlu. De nieuwe reeks door de tekenaar van Betsy en de scenarist van Jacques Gipar speelt zich af tijdens de bezetting van Frankrijk door Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoofdrolspeler Georges is een jonge vrachtwagenchauffeur die zich noodgedwongen waagt aan vervoer over de demarcatielijn en dat interesseert nogal wat mensen, bijvoorbeeld het verzet. Maar tot hoever kan je gaan om de Duitsers te blijven omzeilen? Deel 1 verscheen in november 2020 bij Silvester. Lees hier onze bespreking van deel 1.

Deel 2 maakt een sprongetje naar december 1941. Pearl Harbor is net door Japan gebombardeerd en de Verenigde Staten vinden dat niet leuk. Er is nu werkelijk sprake van een wereldoorlog. Intussen is Georges al enkele maanden vermist. Zijn vriendin gelooft niet dat hij door het Duitse leger is vermoord. Dat belette haar niet om te trouwen met Jean-Claude, een actieve sympathisant van de bezetter, zodat haar vader wordt verlost van kopzorgen. Het transport moet doorgaan en het vrachtwagenbedrijf van Georges en zijn kompaan blijft daardoor het hoofd boven water houden. Maar elders roert een zekere Merlu zich...
(
Bron: Paquet / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Willem Ritstier pikt Trunk weer op met Fred de Heij
27/03
TOP
Trunk 2
Er komt een vervolg op het onvoltooide Trunk deel 2 van de schielijk verongelukte tekenaar Minck Oosterveer. Scenarist Willem Ritstier gaf meer uitleg bij bovenstaande pagina uit dat vervolg. De nieuwe tekenaar is Fred de Heij. "In 2007 verscheen het eerste album van Trunk en wij (Minck & ik) waren vastbesloten om er mee verder te gaan. Helaas kregen we de financiering niet rond, maar toch wilden we een tweede verhaal maken. Dat gebeurde tussen de bedrijven door, maar door een noodlottig ongeluk is Minck nooit verder gekomen dan pagina 17. Dit jaar is het tien jaar geleden dat Minck overleed en ben ik samen met een nieuwe tekenaar vanaf pagina 18 verder gegaan met tweede lange verhaal van Trunk."
(
Bron: Willem Ritstier / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Concreet filmproject voor Natasja
27/03
TOP
Natasja
In ons bestaan hebben we al enkele keren een filmproject van Natasja aangekondigd. Die gingen telkens niet door, maar de luchtstewardess van tekenaar François Walthéry blijft tot de interessesfeer van filmmakers horen. De jongste filmaankondiging komt van de Franse tv-studio TF1 Studio en het door een vrouw gerunde Daïdaï Films en dat lijkt nu wel van de grond te komen.

De film zal zich afspelen in 1963, maar houdt rekening met het post-#metoo-tijdperk. Een regisseur is er ook al, mevrouw Noémie Saglio (tv-reeks Conasse, film Toute Première Fois), die ook instaat voor het neerpennen van het scenario, samen met Laurent Turner (film De Kleine Robbe, tekenfilmseries Lanfeust Quest, Kaput en Zösky, Dragon Hunters). Nathalie Toulza-Madar neemt de algemene leiding op zich en Emilie Pégurier de art direction. Emmanuel Fayer en Vanessa Djian zijn producenten.

Volgens de voorstelling van de film wordt Natasja neergezet als "een knappe, blonde, verstandige heldin met reeënogen die zich niet laat doen. Ze is een vrije vrouw en beschikt over een groot gevoel voor humor. Natasja is een moderne vrouw, voor op haar tijd, die een ongelofelijk avontuur zal beleven."

De bedoeling is om een grappige en moderne film te maken, weliswaar overgoten met een retrosausje, die zowel mannen als vrouwen aanspreekt. Ze wordt een soort Mrs. Maisel (uit de komische tv-reeks The Marvelous Mrs. Maisel) met een toets Legally Blonde. Natasja zou ook vertolkt worden door een bekende (Franse?) actrice wier naam nog niet is prijsgegeven. Het lijkt er alvast op dat de film een Franstalige aangelegenheid wordt, wat een release in ons taalgebied limiteert.
(
Bron: TF1 Studio / Daïdaï Films / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Shady, door Brecht Vandenbroucke
27/03
TOP
Shady
Komende week verschijnt Shady bij Bries, een dik album van 168 pagina's door Brecht Vandenbroucke. Hij publiceerde bij Bries al White Cube. Ook Shady is iets bijzonders. Even voorstellen: "Shady is een echte b*tch: gemeen, jaloers, egocentrisch. Met deze eigenschappen is het niet verwonderlijk dat Shady eenzaam is... Wanneer een fee de opdracht krijgt om op aarde een verloren ziel te redden, valt haar oog op Shady. Kan zij Shady ertoe aanzetten om een beter mens te worden? Dat het een moeilijke opdracht wordt, staat buiten kijf. Het verhaal bevat vele kleine emoties en een grote dosis humor. Elk hoofdstuk wordt bovendien afgewisseld met een blok gags rond Shady. In deze gags steekt Vandenbroucke meer dan eens de draak met maatschappelijke en culturele fenomenen, tendensen en bekende figuren. "
(
Bron: Bries / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Laatste deel van Elric
27/03
TOP
Elric 4
Op 7 april zou het vierde en laatste deel van Elric bij Glénat moeten verschijnen. Het is een bewerking van een fantasyroman van Michael Moorcock door tekenaar Julien Telo en de scenaristen Julien Blondel en Jean-Luc Cano.

De inhoud van deel 4: "Niemand kan aan zijn lot ontkomen. De laatste woorden van keizer Saxif d'Aan zinderen nog na wanneer Elric op zoek gaat naar de ruïnes van R'lin K'ren A'a, de oerstad van de Melniboneanen. Daar hoopt hij het bewijs te vinden dat zijn voorouders zuiver waren, voor ze werden aangetast door de Chaos. Maar Arioch bevestigt het voorgevoel van de onttroonde keizer en zet Elric met zijn onthullingen aan om zijn lot te omarmen: Melniboné moet door hem worden vernietigd. Diep in het Drakeneiland huist een kwaad dat moet worden uitgeroeid. Maar in Imrryr, de hoofdstad, moet Elric ook op zoek naar Cymoril, zijn geliefde. Maar dat hij gevlucht is, heeft zij hem nog niet vergeven..."
(
Bron: Glénat / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Vervolg van westernreeks Wanted
27/03
TOP
Wanted
Af en toe, zelfs recent nog, krijgen we de vraag of deel 6 van de knalharde westernreeks Wanted, van Thierry Girod en Simon Rocca (zijn echte naam luidt Georges Ramaïoli), ooit nog vertaald zal worden. Bij Talent verschenen namelijk enkel de eerste vijf delen in het Nederlands. Het vervelende is dat Talent niet meer bestaat en dat een andere uitgeverij dan opgezadeld zit met vijf delen die nieuwere lezers misschien niet kennen en die het opnieuw zou moeten uitgeven. Bovendien is deel 6 de start van een nieuwe cyclus en sinds 2004 is er geen vervolg verschenen... Maar kijk, er bestaat een scenario en de auteurs beschikken nu zelf over de rechten op de reeks. Girod kondigde inmiddels aan dat er op het platform Ulule een crowdfundcampagne zal lopen om de financiering voor deel 7 rond te krijgen. Dat zet de stap naar dat vervolg, en een eventuele vertaling, al wat dichter. Wie weet ziet een vertaaluitgever wel heil in een vorm als integrale editie met vele bestaande knappe schetsen en illustraties als bonuspagina's om de oude delen in een nieuw jasje uit te geven. Een concrete aankondiging is dit echter niet!

Girod wisselde indertijd Wanted af voor de betere verkopende westernreeks Durango op scenario van Yves Swolfs. Girod stopte de samenwerking omdat hij nul op het rekest kreeg van zijn uitgever Guy Delcourt nadat hij had gewaagd opslag te vragen voor de reeks die meer dan 30.000 exemplaren per nieuw album opleverde.
(
Bron: ActuaBD.com / Catawiki / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Bob Bang en Ginger integraal in het Frans
27/03
TOP
Bob Bang
Het uitgeverijtje Éditions de l'Élan heeft vorig jaar in het Frans de complete reeks Félix van Maurice Tillieux (bekend van Félix' opvolger Guus Slim) tot een goed einde gebracht als een elfdelige, integrale reeks met vele bonuspagina's. Verschillende delen raakten uitverkocht en deels weer herdrukt. In mei verschijnt een volgende integraal met oud werk van Tillieux: Bob Bang. In 2005 gaf Éditions de l'Élan al eens een album uit van Bob Bang. De nieuwe versie wordt beter van kwaliteit.

En er zijn verdere plannen voor een integraal met alle realistische avonturen uit het oude Belgische stripblad Héroïc-Albums en vervolgens onuitgegeven verhalen van Ange Signe uit Récréation en L'Intrepide. Ook van Jidéhem (Sophie) wil de uitgeverij een integraal uitgeven van de detectivethriller Ginger wiens avonturen eveneens in Héroïc-Albums verschenen. In de jaren 1980 beleefde Ginger een korte comeback in Robbedoes die Dupuis in drie albums uitgaf, ook in het Nederlands. In 2000 volgde nog een laatste avontuur (enkel in het Frans) bij Joker.
(
Bron: Éditions de l'Élan / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Het verdere jaarprogramma van Uitgeverij HUM!
20/03
TOP
Uitgeverij HUM!
Je vindt alle aangekondigde albums met alle details van de uitvoering ook terug in Te Verschijnen. Mis jouw exemplaar niet! Vooruitbestellen kan via deelnemende stripspeciaalzaken.
In juni start Uitgeverij HUM! de swingende spionagereeks MacGuffin & Alan Smithee door het Canadese auteursduo Ghyslain Duguay en Michel Viau. In het Frans bestaan daar al drie albums van. De reeks speelt zich af in de jaren 1960. Denk daarbij gerust aan James Bond, de tv-reeks The Avengers en Austin Powers. Uitgeverij HUM! brengt de reeks uit in softcover. Deel 1 telt 64 pagina's.
De hoofdpersonages zijn geheimagenten voor een supergeheime organisatie die het evenwicht in de wereld bewaart. Het eerste album speelt zich af op de Wereldexpo van 1967 in de Canadese stad Montreal. 62 landen stellen er hun troeven voor. Tussen de 50 miljoen bezoekers moeten MacGuffin en Smithee een man terugvinden die een vreselijk geheim met zich meedraagt. Ze moeten hem verhinderen zodat de wereld niet wordt overgeleverd aan een nucleaire chaos.


Uitgeverij HUM!
Uitgeverij HUM!
Goed nieuws voor wie deel 1 en 2 van de western Tex Willer in kleur heeft gemist. Beide albums worden in april herdrukt. Het album van Paolo Eleuteri Serpieri (Druuna) krijgt voor de gelegenheid een nieuwe cover die je hiernaast ziet staan.

Tegelijk verschijnt ook deel 10 in de reeks die bestaat uit complete verhalen per album, telkens door andere auteurs. Gesel van de Wraak is het werk van Mario Milano en Pasquale Ruju. Het verhaal: "Het gezicht van Diego Portela is getekend door grof geweld. Eindelijk is het moment daar dat hij de rekening kan vereffenen. In de uitvoering kruist hij het pad van de rangers Tex Willer en Kit Carson, die net een rovende bende smokkelaars op de hielen zitten."

Geen semester zonder een dikke Tex Willer Classics. Mensenhandel, het vijftiende zwart-witalbum, is het werk van Manfred Sommer. Die kennen lezers van het vergane stripmaandblad Titanic misschien nog van de reeks Frank Cappa. "Bendeleider Pablo Mendez schuwt geen mensonwaardige handel, als het maar wat oplevert. Wanneer zelfs kinderen als arbeidskracht worden ontvoerd uit de San Juan missiepost, roept pater Mateo hulp in van de rangers."

Tex Willer zien we later dit jaar, zoals eerder aangekondigd, ook nog terug in een gloednieuw album van de komische westernreeks Coco Bill. Dat nieuwe verhaal door Luca Salvagno, de voormalige assistent van Benito Jacovitti, de overleden bedenker en tekenaar van de reeks, wordt aangevuld met een verhaal van Jacovitti himself.


Uitgeverij HUM!
Uitgeverij HUM!
André Taymans (Caroline Baldwin) vervoegt de catalogus met het avontuurlijke Eden. Dit wordt een trilogie in softcover met een nieuwe heldin die we ook nog zullen terugzien in een crossoveralbum met Caroline Baldwin, een volgend project van Taymans. In Eden gaat de zojuist afgestueerde Britse hippie Cathy op zoek naar "de verloren wereld" waarover haar grootvader schreef in het gelijknamige boek. Ze komt terecht in ene afegzonderde wereld waarin prehistorische dieren rondlopen alsof een komeet hen nooit heeft uitgeroeid.

Muertos is een dik one-shot van 156 pagina's door Pierre Place en Uitgeverij HUM! stelt het voor als: "Viva Zapata! ontmoet The Walking Dead". Mexicanen die zombies afknallen dus. Het album verschijnt in zwart-wit met linnen rug. "Mexico, rond 1900. Nog nooit waren de klassentegenstellingen tussen grootgrondbezitters en peños zo groot. Dan breekt een soort ziekte uit. De doden komen tot leven. Halsoverkop vlucht een grote groep mensen weg, alle sociale klassen bij elkaar. Ondanks de grote verschillen hebben ze één ding gemeen: angst! Wie gaat dit overleven?"


Uitgeverij HUM!
Uitgeverij HUM!
Het Is Hier Fantastisch! is het derde album van Inspecteur Bayard door Olivier Schwartz en Jean-Louis Fonteneau, maar in feite deel 6 in de reeks. Het is opnieuw een lang verhaal waarbij je als lezer ook wordt uitgedaagd om mee te zoeken naar oplossingen in het detectiveverhaal. We zien de speurder deze keer terug in tal van landen, van Canada tot een eilandje in de Stille Oceaan en van Mexico tot Polgravië.

In deel 4 van de luchtvaartreeks Gilles Durance zien we de piloot tijdens de Koude Oorlog terug in Rusland. In de val gelokt door agenten van de USSR, komt Gilles Durance in 1969 terecht op de grens van twee wereldmachten, middenin het toenmalige Chinees-Sovjet-Russische grensconflict.


Uitgeverij HUM!
Uitgeverij HUM!
Van het auteursduo Brüno en Fabien Nury, dat samen Atar Gull en Tyler Cross maakte, komt De Man die Chris Kyle Doodde uit in twee delen. Chris Kyle was een Amerikaanse sluipschutter voor Navy SEAL die in zijn eentje meer dan honderdvijftig doelwitten uitschakelde in actieve dienst, een record. Clint Eastwood wijdde de film American Sniper aan hem. Kyle werd zelf neergeschoten door een veteraan van het U.S. Marine Corps. Over die man brengen Brüno en Nury een boeiend portret.
(
Bron: Uitgeverij HUM! / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Aimée de Jonghs nieuwe one-shot Dagen van Zand in mei bij Scratch Books
20/03
TOP
Dagen van Zand
Dagen van Zand is een nieuw one-shot van Aimée de Jongh waar ze de voorbije jaren aan werkte. Het verschijnt in mei bij Scratch Books en is maar liefst 288 pagina's dik, volledig in kleur en het zal beschikbaar zijn als hardcover tegen 29,90 euro. Een Franse versie staat ook al vast.

Voor dit one-shot ging Aimée ter plaatse in de Verenigde Staten op onderzoek en groef in tal van foto- en andere archieven om authenticiteit na te streven. De voorstelling: "US, 1937. Een jonge fotograaf wordt gevraagd de zogenaamde Dust Bowl te documenteren en komt daarbij angstvallig dicht bij de ellende die de boeren aldaar meemaken: droogte, plagen en eindeloze zandstormen en het menselijk leed dat daar het gevolg van is. Een actueler verhaal dan het doet lijken over man-made klimaatverandering en de vluchtelingen die zij veroorzaakt."

In de rubriek Te Verschijnen kan je ook nog andere aankondigingen raadplegen van Scratch Books voor dit voorjaar en deze zomer. Die worden ook voorgesteld in deze pdf. Zodra we de correcte covers hebben, zullen we die in volgende updates in de komende maandenin deze nieuwsrubriek toelichten.
(
Bron: Scratch Books / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Arboris in maart en april
20/03
TOP
Arboris
Je vindt alle aangekondigde albums met alle details van de uitvoering ook terug in Te Verschijnen. Mis jouw exemplaar niet! Vooruitbestellen kan via deelnemende stripspeciaalzaken.
Deze maand nog (of anders in april) verwachten we bij Arboris de tiende en laatste integraal van De Complete Tanguy en Laverdure. Daarin worden de oude verhalen van scenarist Jean-Michel Charlier gebundeld. De nieuwere verhalen blijven vooralsnog enkel als losse albums te koop. Deel 10, met de titel Overvliegen Verboden, bundelt de laatste klassieke avonturen van de tekenaars Patrice Serres en Al Coutelis in een uitgave van 144 pagina's met dossier, ook weer te koop als een luxe met wikkelomslag en ex libris.
De voorstelling van uitgeverij Arboris: "Tanguy en Laverdure staan op non-actief bij de luchtmacht en werken nu al enige tijd bij de geheimzinnige vliegtuigmaatschappij Delta Airways, een schijnfirma die in werkelijkheid onderdeel is van de Franse geheime dienst. In deze laatste twee verhalen die nog door Jean-Michel Charlier zijn geschreven, voeren ze een opdracht uit in het Afrikaanse land Kombala. Patrice Serres, die het tekenen van de reeks heeft overgenomen, tekent het eerste deel, terwijl het tweede deel door Al Coutelis wordt uitgewerkt. Dit deel is ruim dertig jaar niet verkrijgbaar geweest en wordt in deze bundeling voor het eerst sinds 1988 herdrukt. In het dossier wordt op de reden daarvan ingegaan, onder andere via een interview met Alexandre Coutelis. Ook zijn weer de nodige zeldzame documenten uit de archieven van Charlier en Coutelis toegevoegd, alsmede een dossier met de Tanguy en Laverdure-omslagen van het weekblad Pep."


Arboris
Arboris
Na zijn historische fictiereeks Piet Heyn gebruikt stripmaker John Heijink opnieuw een historische Nederlander voor een nieuwe reeks, en dat is Willem van Oranje, naar de "vader des vaderlands" die de opstand leidde tegen de Spaanse overheersers wat naar een onafhankelijk Nederland leidde. "Zo rond 1550 werden de lage landen, nu Nederland en België, bestuurd door Karel V, de koning van Spanje, en maakten ze deel uit van het Habsburgse rijk. Onder hem regeerden prinsen en graven, waar Willem van Nassau er ook een van was. Dat verliep allemaal redelijk goed, tot de zoon van Karel V aantrad, Filips II, een extreme aanhanger van het katholieke geloof. In die tijd waren het calvinisme en de leer van Luther juist in opmars, wat botste met de opvattingen van Filips, die van mening was dat alle niet-katholieken ketters waren die de brandstapel verdienden. Willem van Nassau, prins van Oranje, ging daar tegenin en zorgde voor een opstand. De vier hoofdrolspelers van dit verhaal maken deel uit van het gewone volk en raken verzeild in deze historische gebeurtenissen. Een opmerkelijk detail is dat een aantal figuren die in dit boek voorkomen ook figureren in oud-Nederlandse volksliedjes. Anna (Malle Babbe), Jan Klaassen (trompetter) en Meester Prikkebeen (straatmuzikant). De geschiedenis wordt hiermee verteld op een makkelijk leesbare, infotainmentachtige manier."

Van de fantasyreeks Pokereiland verschijnt deel 8, De Talismannen van de Macht. "Al sinds de mist der tijden voeren vier koningen in vrede en harmonie het bewind over hun deel van het eiland Poker. Alles lijkt volmaakt in balans, tot de dag waarop het Orakel verschijnt aan de dwerg Jinx... en hem opdraagt de vier heersers te gaan waarschuwen voor een grote tragedie. Het tijdperk van chaos staat op het punt te beginnen en het is absoluut noodzakelijk dat de vier koningen elkaar treffen op het vierlandenpunt op het eiland. In de eerste vier delen konden we lezen hoe de vier vorsten tijdens hun tocht met talloze moeilijkheden af te rekenen kregen, maar inmiddels is het perspectief verschoven naar MiKon, een klein jongetje dat woont in een van de dorpen in het rijk Schoppen en steeds meer in het middelpunt van de gebeurtenissen komt te staan. Na de heftige gebeurtenissen in deel 7 komt MiKon, samen met de vier vorsten, tegenover Nemesis te staan, de bron van het kwaad..."


Arboris
Arboris
Arboris plant twee herdrukken van de sf-reeks Konvooi, de delen 2 en 3. We nemen dit te baat om je te verlekkeren op het nog niet vertaalde deel 15 dat momenteel in productie is bij de uitgeverij.
(
Bron: Arboris / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Eerbetoon aan Nero door debutant Frank Deckers bij Bonte
20/03
TOP
Nero
Autodidact Frank Deckers werkt al drie maanden aan zijn debuutalbum, een eerbetoon aan Nero uit de jaren 1950. Het is met medeweten en goedkeuring van de erven-Sleen gemaakt en het zal bij uitgeverij Bonte verschijnen. Frank heeft inmiddels een derde van het verhaal getekend waarin ook Beo een rol speelt. We lichten je tijdig in wanneer het album te koop zal zijn.

Voor Standaard Uitgeverij staat dan weer een volgende Nero-hommage in de steigers na het album van Kim Duchateau en dit jaar nog dat van Luc Cromheecke en Willy Linthout. Ook daar krijg je later meer info over.
(
Bron: Frank Deckers / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Raoul Cauvin de mond gesnoerd na lekken van nieuwe scenarist voor De Blauwbloezen
20/03
TOP
Raoul CauvinOnlangs liet Raoul Cauvin weten dat hij als scenarist van De Blauwbloezen wordt opgevolgd door Kris (zie ook ons bericht van vorige week). Cauvin verkocht zijn deel van de rechten jaren geleden al aan uitgeverij Dupuis. Omdat Cauvin blijkbaar zijn mond voorbij praatte, tikte de uitgeverij hun successcenarist op de vingers omdat hij het nieuws te vroeg lekte, ook al waren daar almaar meer mensen van op de hoogte en kon dat niet geheim blijven. Bovendien is Kris niet de enige scenarist die volgende verhalen zal schrijven. Die beslissing wordt telkens, per verhaal, gemaakt door Willy Lambil.

Voor het in 2022 te verschijnen deel 66 had Lambil de keuze uit voorstellen van drie scenaristen waarbij hij dat van Kris koos. Dat Kris niet zomaar zeker is van een blijvend baantje als de enige scenarist van De Blauwbloezen, bevestigde hij inmiddels zelf: "Zolang Lambil doorgaat, werken wij in principe samen. Maar hij is degene die telkens het laatste woord heeft. Als het volgende verhaal dat ik hem voorstel hem dus niet bevalt, heeft hij de volledige vrijheid om elders te gaan kijken. Momenteel hebben we voorzien dat ik hem in april een tiental ideeën stuur die ik al in mijn hoofd heb voor een volgend album."

De reprimande van Dupuis liet Cauvins overigens niet onberoerd. De man, die sinds de jaren 1960 werkzaam is voor de uitgeverij, liet zijn fans op zijn eigen blog weten dat hij dat niet mocht vertellen, maar dat niemand van de uitgeverij hem op voorhand opdroeg zijn mond te houden. "En ik, als een idioot zonder bijbedoelingen, praatte erover... En paf! Grote verwijten. Het was niet aan mij om het te vertellen. Er moest gewacht worden op de bevestiging van het huis. Ik hoef me dan ook niet te verontschuldigen om iets te verklappen dat veel mensen al weten. Ik moet toegeven dat me dat ontgoochelde. Volgens wat men me liet begrijpen, praat ik te veel. Vanaf nu zal ik jullie helemaal niets meer zeggen over deze stripreeks. Wat er ook gebeurt... Jullie moeten het stellen zonder mij. Lees de kranten. Zij weten meer dan ik... Ik trek me terug in stilte. Daar voel ik me veel beter..."
(
Bron: ActuaBD.com, Le Télégramme, Le Blog à Raoul / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Slot van derde cyclus De 7 Levens van de Sperwer
20/03
TOP
De 7 Levens van de Sperwer
Op 23 juni zetten André Juillard en Patrick Cothias met deel 2 van het derde seizoen een punt achter hun samenwerking voor De 7 Levens van de Sperwer. Het tweeluik volgt na de oorspronkelijke reeks in zeven delen en de vierdelige sequel Wuivende Veder en speelt zich vijftien jaar later af. Cothias gaat evenwel nog door met de avonturen van Ariane de Troil. Een volgende cyclus wordt getekend door Milan Jovanovic (Ars Magna, Carthago, Jason Brice).

De inhoud van de volgende De 7 Levens van de Sperwer: "1642. Na een lange reis over de Atlantische Oceaan komen Ariane de Troïl, Beau en Germain aan in Parijs. Het is geen prettig thuiskomen: het huis van Ariane is leeggeplunderd en het drietal moet een nieuw onderkomen vinden. De situatie wordt er niet beter op als de burggraaf van Roquefeuille Ariane, vijftien jaar nadat zij hem letterlijk bij de neus nam, uitdaagt voor een duel."

Een volgend project voor Juillard is een nieuwe Blake en Mortimer (zijn achtste) op scenario van Yves Sente en met de legende van koning Arthur en diens zwaard Excalibur als thema. Een andere strip wordt een vervolg op Double 7 met scenarist Yann. Dezelfde personages die in het eerste one-shot deelnamen aan de Spaanse Burgeroorlog zullen we terugzien in het Franse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.
(
Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Jen Bartels covers voor Marvel-comics tijdens Women's History Month
20/03
TOP
Jen Bartel
Jen Bartel
Jen Bartel
Jen Bartel
Jen Bartel
Jen Bartel
Jen Bartel
Jen Bartel
Jen BartelMaart is Women's History Month in de Verenigde Staten. Als extraatje voor comicverzamelaars tekende Jen Bartel een alternatieve cover voor acht Marvel-comics die in maart uitkomen. Daarop stralen bekende superheldinnen in een gewone outfit in plaats van het pakje waarin ze hun taken uitvoeren om de wereld te redden of om het tegen slechteriken op te nemen.

Jen Bartel (zie foto) won in 2019 een Eisner Award als beste covertekenaar. Ze werkt voor Marvel, DC, Dark Horse en Image. Voor deze laatste stond ze zelf mee aan de wieg van de reeks Blackbird.
(
Bron: 9eart.fr / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Avatar neemt record weer over van Avengers
20/03
TOP
Avatar
De eerste Avatar-film van James Cameron gold sinds 2009 en door vele re-releases als de meest succesvolle film aller tijden. Daar bracht de superheldenfilm Avengers: Endgame in 2019 in één klap verandering in door op een wereldwijde recette van 2,797 miljard dollar af te klokken, nog zonder bijkomende releases in de daaropvolgende jaren. Maar die films spelen nu haasje-over. Om Chinese bioscoopuitbaters tijdens de coronacrisis extra inkomsten te gunnen, besloot het China Film Bureau om enkele blockbusters uit het verleden opnieuw in roulatie te brengen. Daardoor staat Avatar op dit moment op 2.810.779.794 dollar, oftewel meer dan 2,8 miljard dollar. Een verschilletje van 13 miljoen dollar met het record van Avengers.

Avatar kan in volgende jaren nog massief domineren, want in december 2022 staat Avatar 2 gepland en daarna volgen Avatar 3 (december 2024), Avatar 4 (december 2026) en Avatar 5 (december 2028). De grote winnaar is sowieso mastodont Disney, want het bezit de licenties op zowel de Marvel-superhelden als de Avatar-films.
(
Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Kris is nieuwe scenarist van De Blauwbloezen
13/03
TOP
Kris
Maak kennis met de nieuwe scenarist van De Blauwbloezen. Vanaf deel 66 wordt de Bretoense scenarist Kris (Christophe Goret) de opvolger van Raoul Cauvin. De Belgische tekenaar Willy Lambil blijft, zoals eerdre gemeld, de populaire stripreeks tekenen tot hij erbij neervalt. Dat volgende verhaal speelt zich voor een deel in Ierland af en heet Irish Melody. Het is al volledig geschreven en Lambil werkt er volop aan om het volgend jaar als album te zien verschijnen. Dit najaar komt eerst nog deel 64 uit, het allerlaatste verhaal van Cauvin. Deel 65 was het speciale album door Jose Luis Munuera en BeKa, De Oorlogscorrespondent.

De Blauwbloezen

Kris is niet bepaald gekend omwille van komische stripverhalen, maar des te meer van pakkende oorlogsverhalen. Hij begeesterde lezers met onder meer Moeder Oorlog, Moeder Amerika, Violette Morris, Svoboda!, De Wereld van Lucie en Een Zakje Knikkers.

Cauvin nam de gewoonte aan om zijn scenario's uit te tekenen. Om die gewoonte voor Lambil aan te houden, moest er extra hulp komen voor Kris omdat hij zelf niet kan tekenen. Daarom verzorgt Emmanuel Michalak het storyboard van de verhalen van De Blauwbloezen zodat Lambil een visueel hulpmiddel heeft voor het tekenen van zijn strips. Michalak heeft voor Hub de delen 3 en 8 van de reeks Okko gestoryboard en zelf is hij de tekenaar van de amusante fantasyreeks Aslak, op scenario van Hub en Fred Weytens. Zowel Okko als Aslak verschenen bij Silvester.
De Blauwbloezen (
Bron: ActuaBD.com / Kris / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Tekenfilmreeks Boerke vanaf 29 maart op Canvas
13/03
TOP
Boerke
Vanaf 29 maart valt er met Boerke ook als tekenfilmreeks te lachen. Op Canvas start die avond een 52-delige animatiereeks met afleveringen van telkens twee minuten. Deze reeks werd al in Frankrijk uitgezonden.

We kunnen je hier het volledige persdossier aanbieden als pdf met alle uitleg over de productie, een voorstelling van de makers en de stemmenacteurs. Hoewel de strips tekstloos zijn, moeten de personages nog wel geluid kunnen maken in een reeks met beeld en geluid, ook al is dat geluid beperkt tot grommen, grijnzen, gnuiven, snikken, grienen, lachen, kuchen, enzovoort. West-Vlaming Flip Kowlier verzorgde de muziek. Op de laatste pagina's van de pdf vind je een overzicht van alle 52 afleveringen.
(
Bron: De Hofleveranciers / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Plunk! integraal met deurhanger
13/03
TOP
Plunk! integraal
In 2020 verscheen een integrale editie van Plunk! in het Chinees. Die bundeling tekstloze gags van Luc Cromheecke en Laurent Letzer kwam uit in softcover met een formaat van 17 x 24 cm. Begin april geeft Oogachtend eveneens een integrale editie uit onder de titel Director's Cut. Ook een softcover, in dit geval op regulier formaat (21 x 30 cm) en 160 pagina's dik tegen 25 euro. Deze versie bevat vijftien niet eerder in album uitgegeven gags. Alleen bij de eerste uitzet, en dus niet bij bijbestellingen, krijgen kopers er een exclusieve deurhanger bij die Luc Cromheecke onlangs ontwierp.
(
Bron: Oogachtend / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Collectie Fenix nummer 150 tot 153
13/03
TOP
Collectie Fenix
Collectie Fenix
Collectie Fenix
Collectie Fenix
Nog dit semester verschijnen vier nieuwe albums in de Collectie Fenix van 't Vlaams Stripcentrum. Dat zijn de nummers 150 tot 153. Net zoals bij het jubileumalbum 100 zal ook deel 150 in hardcover verschijnen. Het kost daarom 20 euro in plaats van 10 euro voor de overige delen in de collectie

Dat honderdvijftigste album is de eerste Nederlandstalige albumuitgave van Het Walvissenkerkhof uit 1947 door Fred Funcken. Hij was een van de grondleggers van het weekblad Kuifje waarvoor hij samen met zijn echtgenote Liliane reeksen als De Witte Ruiter, Doc Silver en Harald de Viking produceerde.

De Man met de Sjaal is het laatste album van Kitty, de krantenstripreeks door Dirk Stallaert en Patrick Vermeir. In juni verschijnt trouwens een nieuw album van de Kiekeboes van de hand van Stallaert. In het najaar komt er nog een de Kiekeboes uit die hij tekent.

Tom Bouden tekende de cover van een tweede album van De Lustigie Kapoentjes met niet eerder in album verschenen gags uit 't Kapoentje.

En van François Stas wordt een oud verhaal uit Zonneland van eind jaren 1960 in album uitgegeven: De Avonturen van E.P. Egghead: De Vermiste Echtgenoot.
(
Bron: 't Vlaams Stripcentrum / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Gerben Valkema wint Stripschapprijs 2021
13/03
TOP
Gerben Valkema
Onze felicitaties aan Gerben Valkema. Hij is de winnaar van de Stripschapprijs, de oudste Nederlandse stripprijs die jaarlijks uitgereikt wordt aan een Nederlandse stripmaker.

Uit het juryrapport (met een citaat uit deze bespreking van Elsje): "Gerben Valkema is in korte tijd uitgegroeid tot een van Nederlands populairste striptekenaars. Een feit waar niemand omheen kan. Mede hierdoor roept Het Stripschap, op voordracht van de Commissie voor de Stripschapprijzen hem uit tot winnaar.

Dankzij Elsje weet hij niet alleen een grote groep stripliefhebbers aan zich te binden maar ook jonge gezinnen, doorsnee krantenlezers en vooral de jeugd. Op scenario van Eric Hercules brengt Gerben al bijna vijftien jaar het wel en wee van dit kleine eigenaardige dametje in beeld. Zelfs tot groot genoegen van de doorgewinterde Eppo-lezers. Elsje is dan ook uitgegroeid tot het uithangbord van het stripblad. Met als gevolg dat dit stripmeisje ook buiten de landsgrenzen voet aan de grond heeft gekregen en wel in Denemarken.

Elsje
Suske en Wiske
Kik


Opgeleid door de grote Daan Jippes bewijst Gerben een ware kameleon in striptekenen te zijn. Geen humoristische stijl is hem te gek. Met regelmaat van de klok brengt hij op social media een eerbetoon aan de groten der aarde en aan bekende stripfiguren zonder zijn eigen signatuur te verliezen. Als jongeling zette hij zijn eerste schreden als studiotekenaar voor Jan, Jans en de Kinderen om later zelfs in de voetsporen van Marten Toonder te kruipen en diens Bommel van een verhaal te voorzien. Dat de familie Vandersteen hem vroeg om als een van de eerste een hommagealbum te tekenen van Suske en Wiske was een logische stap. Om maar te zwijgen over Donald Duck. Niet voor niets doet het vrolijk weekblad regelmatig een beroep op hem als tekenaar.

Dat zijn werk ook jonge kinderen aanspreekt blijkt uit de stripreeks Kik. Dankzij de eenvoudige tekst in combinatie met het swingende tekenwerk maken beginnende lezers kennis met het medium strips. Voor Gerben een reden om samen met Michiel van de Vijver de uitgeverij Plan A op te zetten. Hiermee laat hij zien ook ondernemersbloed te bezitten. Een grote meerwaarde voor iedere moderne stripmaker.

Een andere prachtige eigenschap is zijn trots voor de stad Haarlem. Gerbens vriendelijke en aanstekelijke tekenstijl leent zich perfect voor de labels van het Uiltjes-bier. De Haarlemse bierbrouwers maken goede sier met de stripachtige tekeningen van hun uiltjes. Een smakelijke bijkomstigheid.

Een gerenommeerde stripwebsite bombardeerde Gerben als de 'boy wonder van de Franco-Belgische traditie'. De Commissie voor de Stripschapprijzen kan dit alleen maar beamen. Gerben Valkema is een tekenaar die geworteld is in het klassieke stripidioom maar toch de hedendaagse jeugd aanspreekt. Het zal mooi zijn als Gerben de uitdaging aanvaart om liefhebbers te verrassen met een 'eigen' humoristische avonturenstrip. Dit wordt zonder enige twijfel zijn volgende succes. Gerben Valkema is de terechte winnaar van de Stripschapprijs 2021."

De Commissie voor de Stripschapprijzen 2021 bestaat uit:
Hans van Peet (Stripwinkel Dumpie, Leiden)
Marco Luk (Strips op de Markt, Gouda)
Hans van der Lande (Stripkenner en expositiemaker)
Sander Dieben (Stripkenner/oud-bestuurslid van Het Stripschap)
Fred de Heij (Stripmaker / Winnaar Stripschapprijs 2014)
Marvin Lancel (Stripkenner)
Aat Hendrikson (Stripfanaat / oud-bestuurslid van Het Stripschap).
De commissie staat onder voorzitterschap van stripjournalist en stripvormgever Cok Jouvenaar.
(
Bron: Het Stripschap / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Belgisch Stripcentrum geeft met Zandstraal eigen stripinfoblad uit
13/03
TOP
Zandstraal
Er is een nieuw stripinfoblad geboren. Zandstraal is een tweetalige uitgave (Nederlands-Frans) van het in de Zandstraat 20 in Brussel gevestigde Belgisch Stripcentrum. Het zal driemaandelijks verschijnen. Het eerste nummer kan gratis aangevraagd worden via deze pagina. De papieren uitgave is beperkt. Je kan het ook lezen als pdf via deze link.

Volgende nummers van telkens 52 pagina's (26 pagina's voor de Nederlandstalige versie, 26 voor dezelfde inhoud in het Frans) kosten 5 euro + verzendkosten en digitale versies 3 euro. De papieren nummers zullen ook te koop zijn aan het onthaal van het Belgisch Stripcentrum of op bestelling (per post of digitaal).

Het voornemen: "Zandstraal behandelt onderwerpen die zelden of nooit tentoongesteld worden in het museum, los van de stripactualiteit die in de gespecialiseerde pers al ruim behandeld wordt. Het magazine focust op bijzonderheden en reflecties, die het door specialisten laat uitgraven. Drie onderwerpen worden uitgediept op 26 pagina’s. Het tijdschrift richt zich vanzelfsprekend tot professionelen uit de stripwereld maar ook tot liefhebbers, verzamelaars en onderzoekers, zonder ooit de toegankelijke toon uit het oog te verliezen. In tegenstelling tot zijn voorloper Imago, dat in de jaren 1990 vooral dienst deed als nieuwsbrief over de museumactualiteit, interesseert Zandstraal zich voor alle aspecten van de stripcreatie."

In een terugkerende rubriek worden Belgische strips van voor 1930 behandeld.
(
Bron: Belgisch Stripcentrum / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Kunstschilder Xavier Marabout aangeklaagd door Moulinsart
13/03
TOP
Xavier Marabout
Xavier Marabout
Xavier Marabout
Xavier Marabout
Moulinsart versus kunstenaar in een juridische tweestrijd, zaak zoveel. Tussen 2013 en 2017 gaf de Bretoense kunstschilder Xavier Marabout het strippersonage Kuifje een liefdesleven en suggestief seksleven in een reeks van tweeëntwintig olieverfschilderijen. Daarin bracht hij de wereld van Kuifje samen met die van de Amerikaanse kunstschilder Edward Hopper. Die reeks begon met een mash-up van Kuifje met vriendin in het befaamde café uit Hoppers schilderij Nighthawks. Vervolgens schilderde Marabout andere werken van Hopper na met Kuifje en Hergés figuren erin verwerkt, bijvoorbeeld naar People in the Sun en Chop Suey. Moulinsart acht dit nu als vervalsing, namaak of piraterij en sleept Marabout voor het gerecht van Rennes (Bretagne). De kunstenaar houdt het op parodie, maar dat verdedigingsargument hield Moulinsart in het verleden nooit tegen om een juridische strijd aan te gaan, met wisselend succes.

Moulinsart eist een schadevergoeding van 12.500 euro. De uitspraak wordt op 10 mei in de rechtbank van Rennes verwacht. Deze zaak kan een nieuw precedent scheppen voor het gebruik van Kuifje of andere figuren van Hergé in andere media.
(
Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Vervolg van Manon van de Bronnen
13/03
TOP
Manon van de Bronnen 2
Manon van de Bronnen 1Tekenares Christelle Galland deelde de ingekleurde coverillustratie van Manon van de Bronnen deel 2 die volgende zomer in het Frans verschijnt. Komende week komt de vertaling van deel 1 bij Saga Uitgaven uit.

Manon van de Bronnen is het vervolgtweeluik op Jean van Florette. Beide verhalen zijn een bewerking van het werk van Marcel Pagnol. Pagnol regisseerde in 1952 aanvankelijk de film Jean de Florette die hij achteraf tot een roman bewerkte. In 1963 schreef hij met de roman L'Eau des Collines een vervolg op zijn film. Dat verhaal werd in 1986 uitgebracht als het filmtweeluik Jean de Florette en Manon des Sources door regisseur Claude Berri met Gérard Depardieu, Yves Montand, Daniel Auteuil en Emmanuelle Béart in glansrollen.
(
Bron: Christelle Galland / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Aspis stopt na deel 8
13/03
TOP
Aspis
Scenarist Thierry Gloris liet weten dat zijn toffe reeks Aspis, Detectives van het Ongewone stopt na het nog te verschijnen deel 8. De reeks werd eerst getekend door Jacques Lamontagne (bekend van De Druïden en Wild West) en vanaf deel 5 door Emmanuel Despujol. De stripreeks verschijnt in vertaling bij Daedalus die nog deel 7 en dus ook het laatste deel moet vertalen.
(
Bron: Thierry Gloris / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Claude Lacroix (76) overleden
13/03
TOP
Claude LacroixDe Cyclus van CyannOp 2 maart overleed Claude Lacroix aan een hersenaandoening die enkele maanden geleden bij hem werd vastgesteld. Hij werd 76 jaar. Op stripgebied kennen we hem als scenarist van de sf-reeks De Cyclus van Cyann die hij uitdokterde voor François Bourgeon. Samen ontwikkelden ze verre werelden, voertuigen, kledij, decors, steden, maatschappijen en diverse meer. Lacroix schreef bovenop die stripreeks ook een onvertaald boek over de wereld van Cyann waaruit blijkt dat hij Bourgeon ontzettend veel ontwerptekeningen leverde.

Lacroix was zelf ook tekenaar publiceerde in onder meer Hara Kiri, maar ook in modebladen als Elle en het veelgelezen societymagazine Paris Match. In 1968 leerde hij Bourgeon kennen bij het stripblad Le Journal des Pieds Nickelés. In 1974 voegde hij er een activiteit aan toe als bedenker van succesvolle strategiespellen. Zijn geïllustreerde spellen verschenen in diverse gespecialiseerde tijdschriften en ook in Le Journal de Mickey.

Yann de ZwerverAls striptekenaar was hij actief voor Pilote, Gomme, Formule 1, Métal Hurlant waarbij hij zijn invloed van zijn makker Mœbius niet verstopte. Hij schreef daarnaast strips voor anderen (zoals de stripreeks Yann de Zwerver), illustreerde romans (vaak sciencefiction) en tekende wetenschappelijke illustraties.

Sinds 1987 ontwierp hij decors voor talloze tekenfilmreeksen, ook naar stripreeksen zoals Papyrus en Cédric.

(
Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Frank Thorne (90) overleden
13/03
TOP
Frank-Thorne
Op 7 maart overleed Frank Thorne op de zeer gezegende leeftijd van 90 jaar. Hij was een Amerikaanse comictekenaar die vooral gekend is door zijn Red Sonja-comics.

Frank Thorne
Frank Thorne

Red Sonja startte als nevenpersonage in Robert E. Howards Conan die scenarist Roy Thomas een grotere rol gaf in de stripreeks naar de pulpromanfiguur. Thomas creëerde voor het personage ook een eigen comicreeks die bij Marvel verscheen. In 1976 volgde Thorne potloodtekenaar Dick Giordano op als hoofdtekenaar van Red Sonja waar hij tot 1979 aan bleef verder tekenen. In die tijd en veel later dook hij op comic cons op als het personage The Wizard om te jureren voor Red Sonja-lookalikewedstrijden.

Frank Thorne

Daarnaast tekende Thorne heel wat erotische strips, onder meer voor Playboy (Moonshine McJugs) en schreef, tekende en creëerde hij strips als Kann, Danger Rangerette, Ribit, Ghita of Alizarr (een meer op volwassenen gerichte Red Sonja-kloon) en The Iron Devil voor onder meer de stripbladen Heavy Metal en National Lampoon of rechtstreeks voor uitgeverijen.

In 1995-1996 kreeg Frank Thorne te maken met het gerecht die zijn strip The Devil's Angel en andere strips in beslag nam omdat het beschouwd werd als kinderpornografie.

Frank Thorne overleed op dezelfde dag als zijn vrouw Marilyn met enkele uren verschil.
(
Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Frank Thorne
Frank Thorne
Frank Thorne
Frank Thorne
Frank Thorne
Frank Thorne
Frank Thorne
Frank Thorne


Dark Dragon Books in kwartaal 2
27/02
TOP
Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
Je vindt alle aangekondigde albums met alle details van de uitvoering ook terug in Te Verschijnen. Mis jouw exemplaar niet! Vooruitbestellen kan via deelnemende stripspeciaalzaken.
In april publiceert Dark Dragon Books de eerste twee delen van de zesdelige superheldenreeks Doomsday Clock, in juni volgen de delen 3 en 4, alle in softcover, door het duo Gary Frank en Geoff Johns. Deze complete minireeks is te lezen als een sequel op het veelgeprezen Watchmen, hoewel de scenarist en diens uitgever het daar aanvankelijk oneens over waren. Johns beschouwde het liever als een standalone-verhaal, weliswaar met personages uit Watchmen én klassieke DC-reeksen met overlappingen tussen het Watchmen Universe en het DC Universe. Tegelijk vormt Doomsday Clock een sluitstuik voor de verhaallijnen in de DC-universa The New 52 en DC Rebirth. Aan beide werelden waagde RW Uitgeverij zich in vertaling, maar die doofden allebei uit zonder voltooid te raken.
Het verhaal speelt zich zeven jaar na de gebeurtenissen in Watchmen af. Adrian Veidt (Ozymandias) wordt beschouwd als een massamoordenaar en is een vluchteling geworden. Hij heeft een nieuw plan opgevat om zijn eens zo geliefde wereld te redden en daarvoor moet hij Dr. Manhattan terugvinden. In samenwerking met een nieuwe Rorschach en de dodelijke personages Mime en Marionette belandt hij in het DC Universe, dat zelf op het punt staat in elkaar te stuiken. De spanningen lopen internationaal hoog op door de Superman Theory, waarbij de Amerikaanse regering ervan wordt beticht supermensen te creëren om zijn wereldwijde nominatie te handhaven. Wat doet Dr. Manhattan in dat universum?


Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
House of X / Powers of X is een vierdelige minireeks die Dark Dragon Books in mei in vertaling start met de eerste twee delen van elk 80 pagina's in softcover (9,95 euro per deel). Ze zullen ook als premium pack te koop zijn met een extra album met daarin coverillustraties. Dat pakket kost je 29,95 euro.
De voorstelling: "Mutanten zijn de toekomst en die toekomst begint nu! In House of X en Powers of X draait alles om de geheimen uit het verleden, het heden, de toekomst en de verre toekomst van de mutanten. Het begint allemaal wanneer Charles Xavier zijn masterplan onthult dat mutanten uit de schaduw van de mensheid moet halen en weer voor het voetlicht brengt..."


Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
Voor wie van Simon Hardy houdt of net zo goed een reeks als Lefranc kan smaken, is De Avonturen van Professor Baltimont misschien wel een aanrader. In mei verschijnen de eerste twee door Jal geschreven en getekende delen. Elk album is een compleet verhaal. Ze verschijnen vooreerst als hardcover. "Oktober 1838. De Engelse brik The Beatrice is op weg naar het Verenigd Koninkrijk met aan boord de sarcofaag van de farao Mykerinos. Om nogal obscure redenen verdwijnt het schip nabij Cartagena (Spanje) in zee, en neemt de sarcofaag van de beroemde koning van Egypte mee de diepte in. 1952. De getalenteerde natuurkundige Professor Baltimont voltooit zijn werk van een speciaal edelgas genaamd Zargon. Dit gas kan de mens laten ademen in tot dusver ontoegankelijke zeediepten en opent daarmee perspectieven voor het veroveren van alle onderzeese gebieden van onze planeet. De Amerikaanse miljardair Edward Hugues doet een beroep op Baltimont en vraagt hem of hij wil helpen bij een waanzinnig project, namelijk de sarcofaag van Mykerinos vinden."


Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
De geweldige actiethriller Jagen op Ramirez verschijnt later dan eerder aangekondigd. Als goedmakertje voor de start van de driedelige reeks krijg je een gratis artprint bij het album (enkel bij de eerste uitzet). De reeks verschijnt enkel in hardcover. Deel 1 telt 144 pagina's. " Wat als de dodelijkste huurmoordenaar van heel Mexico eigenlijk een stofzuigerreparateur uit Arizona zou zijn? Jagen op Ramirez speelt zich af in Falcon City, Arizona en volgt Jacques Ramirez, een man die werkt bij Robotop, het toonaangevende bedrijf in huishoudelijke apparaten in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Jacques is efficiënt, grondig en discreet. Dat laatste is gemakkelijk: hij is ook stom. Maar alles verandert wanneer twee leden van een van Paso del Rio's grootste drugskartels Jacques tegenkomen en geloven dat hij de dodelijke huurmoordenaar is die hen in het verleden heeft verraden: de meedogenloze Ramirez. Zou het kunnen dat de legendarische schoonmaakman van het kartel echt een stofzuigerexpert is? Nu ze hem hebben gevonden, zullen de mannen van het kartel er alles aan doen om deze verrader te doden..."

De bikkelharde thriller Jazz Maynard loopt helaas ten einde. In juni komt deel 7 uit. Het album is als premium pack ook te koop met een genumerd dossierschrift vol illustraties en een artprint.


Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
Deze twee integralen hebben we eerder aangekondigd: Nahomi en De Droom van Jeruzalem. We herhalen hieronder onze oudere informatie.

n 1980 creeërde het duo Crisse (Het Kristallen Zwaard, Atalante, Kookaburra) en Michel de Bom (Ragebol) de charmante Oosterse fantasyreeks Nahomi voor het weekblad Kuifje. De verhalen over een Japanse prinses, die dankzij magische noten wensen in vervulling kan laten gaan, waren Crisses eerste noemenswaardige strippublicaties na het verhaal Ocean's King dat hij in 1979 in het weekblad Robbedoes publiceerde. Er volgden drie goedkoop uitgevoerde albums in de jaren 1980 en in 1989 raakte Crisses carrière pas echt goed gelanceerd dankzij de heroïc fantasyreeks Het Kristallen Zwaard. Die laatste reeks werd al in een klein uitgevoerde integraal uitgebracht door Dark Dragon Books. De Franstalige integraal dateert van in 2009. Daarin staan niet alleen de drie lange avonturen, maar ook het vierde, onvoltooide verhaal en vier niet eerder in album verschenen korte verhalen uit Kuifje en Super Kuifje. Daar hoort uiteraard ook een dossier bij met vele illustraties.

De helft van het historisch gesitueerde vierluik De Droom van Jeruzalem was al vertaald door Dupuis in de collectie Impressie(s) die geen — komt-ie! — blijvende impressie naliet. De collectie werd opgedoekt en liet wat onvoltooide reeksen na. De complete reeks verschijnt vooralsnog in het Nederlands, nu als integrale editie. Van tekenaar Lionel Marty verschenen de laatste paar jaar de one-shots Liefde en Haat en Road Therapy bij Saga Uitgaven terwijl hij ook een bijdrage leverde aan de conceptreeks De 7 Wonderen bij Daedalus. Philippe Thirault schreef onder meer Macao (eveneens verschenen bij Dark Dragon Books), het geweldige O'Boys, Shanghai Dream en Terug naar Belzagor. De inhoud: "Drie helden. Een genadeloze vrouw, een onvoorwaardelijke Godsfanaat en een jongeman die zijn krachten niet de baas kan. Samen vormen ze een hecht trio in de strijd, maar ook in de liefde. Karlis Oresund leidt een leger kruisvaarders door Turkije. Om Jeruzalem te kunnen bereiken, moet hij met zijn mannen een aantal strategische plaatsen innemen. De troepen van Karlis houden er een hels tempo op na om als eersten Antiochië te bereiken. Maar hun route door de bergen is al even gevaarlijk als de nimmer aflatende aanvallen van de Turkse boogschutters. Daarnaast krijgt het leger van God ook nog te maken met angst en honger. De knappe Istvana werpt zich in de armen van Karlis terwijl bij Hermance de twijfel toeslaat. Kan hij zijn lot wel aan?"


Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
De trilogie De Dominanten is het werk van Marcial Toledano (Ken Games, WW 2.2) en Sylvain Runberg (Orbital, Warship Jolly Rogers). In mei komen de eerste twee delen uit. "Wat als de grootste bedreiging voor de mensheid zichzelf is? In de nabije toekomst is er een raadselachtig buitenaards ras naar onze planeet gekomen. Niemand weet waar deze 'indringers' vandaan komen of wat hun doel is omdat ze geen interactie hebben met mensen. Wat we wel weten, is dat de nabijheid van sommige ervan reacties op individuen en hun omgeving uitlokt: misselijkheid, hysterie, migraine, uitdroging... In het midden van deze onrust staat Andrew, ervan overtuigd dat hij zijn hele familie verloren heeft. Hij weet niet dat zijn dochter, Amanda, nog leeft en dat zij zich op haar beurt heeft aangesloten bij een bijzonder gewelddadige groep verzetsstrijders…"


Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
De Duitse tekenaar Ingo Römling werkte mee aan diverse Star Wars-reeksen. Met zijn landgenoot Peter Mennigen dokterde hij zijn eigen reeks Malcolm Max uit die in diverse anden loopt. De albums zijn lekker dik (72 pagina's) en zijn een aanrader voor wie van paranormale mysteriën houdt. "In 1889 ging er in Londen niets goed. Een reeks angstaanjagende moorden heeft de stad in de greep van de angst gebracht. Helaas slaagt zelfs de executie van de vermeende moordenaar, bijgenaamd The Poet oftewel De Dichter er niet in, om het tij van geweld en bloedvergieten te keren. Het geheime genootschap Custodes Lucis (Wachters van het Licht) vertrouwt het onderzoek toe aan Malcolm Max, expert in paranormale zaken en demonenjager."


Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
De trilogie De Muur, door Mario Alberti, start in april met de uitgave van de eerste twee delen. "In een post-apocalyptische toekomst rest de wereld niets meer dan puin en verlatenheid. De beschaving is verdwenen en de mensheid leeft van plunder- en rooftochten. In deze hel doet Solal, een jonge en bekwame man, alles wat hij kan om zijn zus Eva, die aan een ernstige luchtwegaandoening lijdt, te beschermen. Maar als hun medicijnvoorraad opraakt, hebben ze maar één hoop: naar de 'Muur' gaan, een gigantische, onneembare vesting die wordt bewaakt door monsterlijke robots. In dit asiel zou een gemeenschap van machtige mensen leven, beschermd tegen de rest van de wereld, met alle middelen die nodig zijn om te overleven ... Maar wie weet wat er werkelijk in de 'Muur' verborgen is?"


Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
De Spaanse tekenaar Pau heeft meer in zijn mars dan de vierdelige reeks De Sage van Atlas & Axis. En ook in die andere strips zijn de personages dieren. In het tekstloze Baboon! brengt hij ons naar de jungle. "Na de dood van zijn geadopteerde luipaardmoeder dwaalt een weesbaviaan door het wild op zoek naar gezelschap en zijn oorsprong. De baviaan stuit op de troep bavianen waarvan hij oorspronkelijk is geroofd en hij wordt verliefd op een wijfje uit de troep. Aanvankelijk afgewezen, verslagen en verstoten door de alfabaviaan van de troep, traint de weesbaviaan zijn vechtkunst om zijn plaats te verdienen in het dierenrijk.3

In Curtiss Hill staat een grotere strijd centraal. "Curtiss Hill is een miljonair, filantroop en een beroemde coureur voor hondenrennen. De sleutel tot het succes van Curtiss ligt bij zijn ingenieur, een kat met motorenexpertise wiens inventiviteit ervoor zorgt dat zijn raceauto's onverslaanbaar zijn. Maar op de dag voor de grootste race van het seizoen wordt hij vermist! Het gerucht gaat dat hij ten strijde is getrokken! Ondertussen zit Curtiss een freelance fotojournalist achterna en probeert hij de waarheid achter zijn rijkdom te achterhalen. Terwijl Curtiss zijn vriend zoekt, escaleert een burgeroorlog tussen katten en honden. Al snel zullen de vier elkaar ontmoeten en begint de belangrijkste race van hun leven voor leven, gelijkheid en vrijheid! "


Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
Tekenaar Patrick Boutin-Gagné kennen we nog van zijn bijdrage aan de reeks De Orde van de Drakenridders en De Zielenvreter. Scenarst Serge Le Tendre is dan weer de bekende scenarist van onder meer Op Zoek naar de Tijdvogel en Chinaman. Samen maakten ze het tweeluik Terence Trolley dat in juni in het Nederlands verschijnt. "Multinational Panaklay heeft twaalf jaar geleden een onderzoekslaboratorium gefinancierd om de buitenzintuiglijke waarnemingen van zeer jonge kinderen te onderzoeken voordat hun fontanel, de 'opening naar de hersenen', sloot. Norton, een van de projectleiders, was verontwaardigd over de uitbuiting van deze kleintjes en heeft het laboratorium gesaboteerd voordat hij ontsnapte met twee van de meest veelbelovende kinderen. Tien jaar later heeft Panaklay het spoor van Norton teruggevonden. Norton roept de hulp in van zijn neef Terence Trolley. Niemand is zich ervan bewust dat de vreemde krachten van de kinderen aan het ontwaken zijn en dat ze alles op hun kop zullen zetten... "


Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
Het 136 pagina's dikke one-shot 300 Gram verschijnt in zwart-wit en alleen bij de eerste uitzet zit een gratis artprint. Het historisch gesitueerde album is van Karl T. en Damien Marie, die tevoren De Keuken van de Duivel maakten. De Franse auteurs buigen zich over het lot van een meisje uit Amsterdam en verweven dat met het onfortuinlijke lot van De Vliegende Hollander. "1643. Agnes, een jong grietje uit de straten van Amsterdam, probeert te overleven door epicine te verkopen, maar als ze de 300 gram die ze aan de geldschieter verschuldigd is niet meer kan terugbetalen, gaat alles mis... Ze probeert te ontsnappen aan haar achtervolgers. Haar enige redding is om te verdwijnen in het hart van de slavenmarkt van de Nederlandse hoofdstad. Ze geeft haar vrijheid op, ze geeft haar lichaam aan een man die het een tijdje zal kunnen beschermen. Maar wat brengt Agnes ertoe om haar waardigheid op te offeren? Ondertussen doorzoeken Engelse spionnen de sloppenwijken van de stad om meer te weten te komen over een mysterieuze kapitein Van der Deken, die namens de Nederlandse reders ongelooflijke overwinningen behaalt op hun vloot. Een reeks vernederingen die koste wat het kost moet worden beëindigd. Bereid je voor op alles en wees getuige van de geboorte van de mythe van De Vliegende Hollander…"

Operatie Market Garden: De Fluitspeler van Arnhem speelt zich eveneens af in Nederland. "Nederland 1944. De grootste luchtlandingsoperatie van de geallieerde strijdkrachten in de Tweede Wereldoorlog, Operatie Market Garden, volgt op de succesvolle landingen in Normandië. Er waren meer dan 100.000 soldaten bij betrokken en het tactische doel was om een reeks bruggen over de belangrijkste rivieren van Nederland in te nemen en zo Duitsland de genadeslag toe te dienen. Dit is de achtergrond van het aangrijpende verhaal rond een spion van de geheime dienst die ontsnapt aan de Gestapo. Hij wordt opgejaagd, en zijn zoon en twee commando's worden gerekruteerd om hem te zoeken... De melodie van een fluit vormt de rode draad in het verhaal. Het is een essentieel boek voor degenen die de Tweede Wereldoorlog met belangstelling volgen. De auteur documenteert met ongelooflijke precisie de veldslagen en de ontwikkeling van een operatie met de relevantie van de landingen in Normandië. Het realisme van de oorlogsscènes zorgt ervoor dat de lezer zich erin ondergedompeld voelt..."


Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
Zoals eerder gemeld heeft Dark Dragon Books de collectie Explora van Glénat in het Nederlands overgenomen. Hun derde vertaling — na het door Paul Teng getekende Livingstone en het onlangs verschenen James Cook deel 1 — voert de ontdekkingsreizigers Robert O'Hare Burke en William John Wills op. Tekenaar Fabio Pezzi en Nathalie Sergeef duiken hiervoor opnieuw down under na hun tweeluik DownUnder. " De eerste oversteek door Australië! In 1860 gaf de Royal Society of Victoria ontdekkingsreiziger Robert O'Hara Burke, bijgestaan door landmeter William John Wills, de opdracht om een expeditie van 18 man te leiden en de oversteek te maken van Zuid- naar Noord-Australië, van Melbourne naar de Golf van Carpentaria. 2.800 kilometer door het onbekende, aangezien het binnenland van Australië nog nooit door Europese kolonisten was verkend. Maar vanaf het begin werd de expeditie van Burke en Wills geplaagd door interne strijd, misrekeningen en grove beoordelingsfouten. Desondanks zal de vastberadenheid van de mannen hen naar het andere uiteinde van het continent brengen... Maar tegen welke prijs? De Explora-collectie vertelt het verhaal van de expeditie van Burke en Wills, de eerste zuidelijke oversteek van Australië die eindigde in een tragedie. Tussen interne spanningen, ontmoetingen met de Aboriginals, dorre woestijn en vijandig moeras, beleef je een reis die even moeilijk als fascinerend is, een menselijk avontuur om een nieuwe wereld te ontdekken."

Moord op de Tsaar is een integrale editie van een in het Frans verschenen tweeluik van Thierry Robin (Koblenz) en Fabien Nury. "Moskou, 17 september 1904. Op het voorplein van het paleis van de gouverneur-generaal van Moskou zwaait een opstandige menigte met stokken, stenen en rotte groenten. Op het balkon laat gouverneur Sergei Alexandrovich zijn zakdoek vallen. Een gebaar met voorbedachten rade of een ongelukje? Dit is hoe dan ook het signaal: de soldaten schieten op de menigte. In een explosieve politieke context, waarin de mensen zich organiseren om te vechten tegen het autocratische regime, markeert deze handeling het doodvonnis van de groothertog."


Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
Goed volk voor de verstripping van de Agatha Christie-detectivereoman En Toen Waren Er Nog Maar... naar de oorspronkelijke roman (wij citeren) Ten Little Niggers. Het werd de best verkochte roman uit haar carrière. Callixte verstripte in deze reeks eerder Moord op de Nijl en je kent hem wellicht ook als tekenaar van De Autoreportages van Margot. Scenarist Pascal Davoz bewerkte eerder het leven van Napoleon Bonaparte tot een vierdelige stripreeks die in kwartaal 2 als integraal verschijnt bij Casterman. "Acht gasten op een eiland, samen met een paar bedienden. Niemand kent iemand. Een grappig rijmpje, dat over de dood van tien soldaten gaat... De storm nadert, de spanning is op zijn hoogtepunt. Wat kan deze vreemde ontmoeting teweegbrengen? En wanneer komen de gastheren, meneer en mevrouw O'Nyme?"

In juni komt deel 3 uit van Pierre Boisseries Het Epos van de Vrijmetselaars. Elk album is een compleet verhaal, telkens getekend door een andere tekenaar. Deel 3 is het werk van Vincent Wagner (Mysteries, Wild River). "Op 24 augustus 1572 was de Schotse architect William Schaw in Parijs getuige van het bloedbad van Saint-Barthélemy. Hij blijft diep verbluft achter door deze bloedige gebeurtenissen. Is er alleen geweld om geschillen op te lossen? Deze vraag zal William voor altijd kwellen en de koers van zijn lot bepalen. Na bijna tien jaar in Europa te hebben rondgetrokken, ontmoet William een vreemde weduwe die hem een fragment van Salomo's tempel toevertrouwt. Voor hem is dit een teken. Want door het heilige fragment aan hem toe te vertrouwen, geeft de weduwe hem ook een missie: de Schotse vrijmetselaars verenigen en onder de controle van de koning plaatsen. Om dit doel te bereiken, ontdekt William het bestaan van een mysterieus en oud broederschap van vrijmetselaars waarin Schaw de humanistische voorschriften zal herkennen die hij altijd al heeft willen uitdragen..."


Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
In juni komt het laatste deel van de trilogie Jim Hawkins uit. Het album is ook te koop als premium pack met dossierschrift en artprint. "De schat van Flint lijkt Jim Hawkins niet ver weg. Maar Kong John Silver heeft maar één doel: de kaart terughalen. Een begeerde kaart die nog niet al zijn geheimen heeft onthuld. Naarmate de twee kampen vorderen, vermenigvuldigen de vreemde verschijnselen zich: wat als een geest het eiland bewoont? Wat als Flints geest zijn goud nog steeds beschermde? En is er tenslotte echt een nestei? Als er een schat is, valt nog te bezien wie van Silver of Jim die als eerste zou ontdekken."

Oproer wordt het vijfde en tevens voorlaatste deel van de knappe sf-reeks Kolonisatie. "Commodore Illyatov heeft besloten om Milla en haar team te integreren in de mysterieuze Shadow Unit. Het doel van dit team: vanuit de schaduw opereren om zo de geheimen van de verlaten schepen te ontdekken en de betrokkenheid van de Raiders, de Agency en de Atils bij het mislukken van het oorspronkelijke kolonisatieplan te onthullen. Tijdens hun eerste missie als schaduwagenten overmeestert Milla's team een groep Skimmers met waardevolle bezittingen, waaronder de coördinaten van een verloren schip. Terwijl Milla op onderzoek uit gaat, moet de commodore een onopgeloste kwestie oplossen: hoe kwam deze kleine groep aan zulke belangrijke informatie? Is dit een teken dat de vijand ook in zijn gelederen is geïnfiltreerd?"


Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
Van de erotische reeks Achilles verschijnt het derde en laatste deel.

Ook van Mirka Andolfo's Mercy verschijnt de ontknoping. "Terwijl de gemeenschap van Woodsburgh zijn laatste geheimen prijsgeeft, krijgt Lady Hellaine eindelijk haar zin. Het machiavellistische plan dat ze al die jaren zorgvuldig heeft voorbereid, loopt ten einde en we ontdekken eindelijk haar ware bedoelingen. Maar een kleinigheid verstoort de geest van de mysterieuze jonge vrouw: wat zijn deze nieuwe gevoelens die ze heeft? Zou ze echt kunnen liefhebben?"


Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
Het historisch-educatieve Rum Erfgoed vervolgt met deel 2. "Achttiende eeuw. Uit angst voor de ongebreidelde macht door de rijkdom van zijn koloniën, legt Lodewijk XIV een totaalverbod op de productie en handel van rum op. Voor Jean Rouen en de andere planters betekent dit ook de komst van een nieuwe rentmeester op het landgoed. De angst is dat het zal vervallen tot een ruïne... tenzij een heel volk zich verenigt op een gedenkwaardige avond: de Gaoulé, de dag dat Martinique bijna onafhankelijk werd."

Solo Legatus gaat verder in deel 2. Het album is ook te koop als premium pack met totemdisplay en een genummerde én gesigneerde artprint. "Wanneer Legatus eenmaal verdwenen is, wordt zijn gedachtegoed verheerlijkt door vele duizenden inwoners en is zijn ideaal doorgedrongen tot alle denkende soorten, wat een sociale- en gedachtenrevolutie veroorzaakt. Wat niemand kon voorzien, is dat een nieuwe manier van leven nog meer complicaties teweegbrengt. Alles raakt in een stroomversnelling, hoewel de komst van deze nieuwe manier van samenleven ook een oplossing zou kunnen bieden. Hoe het ook zij, er staat iets op ontploffen..."


Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
Dark Dragon Books is al de uitgever van de fantastische Batman-minireeksen White Knight en Curse of the White Knight, allebei van tekenaar en scenarist Sean Murphy. In mei verschijnt de door Murphy voor Klaus Janson geschreven White Knight-special Von Freeze, een Batman-one-shot waarin Azrael een schokkend geheim uit de nalatenschap van de familie Wayne blootlegt. Daarmee wil hij zijn nieuwe werkgever The Joker helpen in zijn vermetele plan om Gotham City de afgrond in te storten. Het 56 pagina's tellende Von Freeze zal ook te koop zijn als premium pack met het derde en laatste deel van de trilogie Curse of the White Knight met een exclusief dossierschrift erbij. De prijs voor dit pakket met drie uitgaven erin zal 29,95 euro bedragen.


Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
Three Jokers deel 3 sluit de minireeks van Batman af. Kies zelf je covervariant. Ze staan hierboven afgebeeld.

Van Marvel Action Avengers (een reeks voor kinderen) komt een vierde album uit.


Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
 
Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
Van eerder in hardcover verschenen albums komen nu ook softcoveruitvoeringen. En wel van de volgende albums:
• De Agatha Christie-verstripping De Zaak Styles.
Berlijn Wordt Ons Graf deel 1 en 2 (de reeks zal drie delen tellen). Beide delen zullen ook samen te koop zijn als premium pack met totemdisplay en artprint.
• De eerste twee delen van de vijfdelige luchtvaartreeks Normandie-Niemen Oostfront Squadron.
• De delen 11 en 12 van de duikbootreeks U-47.


Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
In kwartaal 2 biedt Dark Dragon Books een hoop complete reeksen of cyclussen aan als pakket met een sleeve errond. Een overzicht (tussen haakjes staat de uitvoering softcover of hardcover vermeld):
• Een tweede collector's pack van verstrippingen van Agatha Christie brengt de drie Hercule Poirot-verhalen Dood van een Huistiran, Moord op de Nijl en Het ABC-Mysterie samen. (SC)
• Van Avatar - De Legende van Aang verschijnen twee collector's packs met elk drie albums. (SC)
Batman: Damned deel 1-2-3 (SC)
Batman: White Knight deel 1-2-3 (SC)
• Onder de titel Nieuwe Wereld worden de twee one-shots El Nakom en De Nieuwe Wereld samengebracht. Beide verhalen spelen zich enkele eeuwen geleden in Midden-Amerika af. (HC)
Harleen deel 1-2-3 (SC)
Jazz Maynard deel 1-2-3 (SC)
Marvel Action Avengers deel 1-2-3 (SC)
Segmenten deel 1-2-3 (SC)
Shi Xiu deel 1-2-3-4 (SC)
Simon Hardy deel 1-2-3-4 (SC)
Spider-Man: Life Story deel 1-2-3 (SC)
Star Wars: Rebelen & Rovers deel 1-2-3 (SC)
• Twee delen van Thor en het complete verhaal Black Widow (SC)
Het Verzet deel 1-2-3-4 (SC)


Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
Dark Dragon Books
Dark Dragon Books distribueert als vanouds ook buitenlandse artboeken zonder daar zelf de uitgever van te zijn. Een overzicht van wat er via de Nederlandse uitgeverij te bestellen is:
Daya door Daniel Landerman — 350 pagina's, 50 euro
Endzone door Cromwell (Anita Bomba, Minettos Desperados, Sergeï Wladi) — 228 pagina's, 40 euro
Los Ángeles door storyboardtekenaar Sylvain Despretz, een leerling van Jean Giraud/Mœbius (zie ook deze aankondiging) — 424 pagina's, 55 euro
Muse door James Martin — 350 pagina's, 55 euro
Pin Up Girls door Pedro Pérez (de tekenaar van het erotische Trizia) — 96 pagina's, 30 euro

(
Bron: Dark Dragon Books / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Idefix, Asterix en Netflix
06/03
TOP
idefix
idefix
idefix
Later dit jaar wordt een strip met Idefix in de hoofdrol verwacht. Het scenario komt van Matthieu Choquet. Hij is een van de schrijvers van de 52-delige 3D-geanimeerde tv-reeks over Idefix die dit jaar op tv te zien zal zijn. Het verhaal speelt zich af in Lutetia (Parijs) voordat het hondje Asterix en Obelix ontmoette. De strip wordt getekend door Jean Bastide (Bollie & Billie, De Oorlog van de Sambers). Inmiddels liet tekenaar Philippe Fenech (BFF's) weten dat hij als tekenaar ook deel uitmaakt van het team. Enkele staaltjes van zijn kunnen krijg je hierboven te zien. Hier vind je onze oudere berichtgeving over de animatiereeks en de strip van Idefix.

Over animatiereeksen gesproken. Deadline meldt dat Alain Chabat, de regisseur van de succesvolste Asterix-film Missie Cleopatra (tevens een van de succesvolste Franse films aller tijden), voor Netflix een 3D-geanimeerde minireeks van Asterix zal maken. Het verhaal is gebaseerd op het album De Strijd van de Stamhoofden en komt in 2023 op de streamingdienst. De minireeks zal in Franrijk geproduceerd worden. Dominique Bazay, de Frans-Canadese baas van Netflix' animatieafdeling, groeide op met Asterix en bespreekt al jaren mogelijke tekenfilmbewerkingen van de stripreeks voor Netflix.
(
Bron: Philipe Fenech / Deadline / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Binnenkort bij Scratch Books
06/03
TOP
Stad van Klei
Systeemvoorkeuren
Je vindt alle aangekondigde albums met alle details van de uitvoering ook terug in Te Verschijnen. Mis jouw exemplaar niet! Vooruitbestellen kan via deelnemende stripspeciaalzaken.
Half maart verschijnen bij Scratch Books twee albums. De heruitgave van het meesterwerk Stad van Klei, door Nederlander Milan Hulsing, betreft een jubileumuitgave. Het is namelijk tien jaar geleden dat de eerste editie in softcover bij Oog & Blik | De Bezige Bij verscheen, net in het jaar dat de Arabische Lente in Egypte, de woonplaats van Hulsing, uitbrak. De nieuwe editie verschijnt in harde kaft, de afdrukken zijn geremasterd en er zit aansluitend een extra dossier bij waardoor het aantal pagina's van 134 is uitgebreid naar 168! Scratch Books hantert voor deze uitgave ook hetzelfde formaat als de andere albums die het van Milan Hulsing uitgaf, De Smokkelaar en de spin-off Spaans Rood.

Systeemvoorkeuren is een tweede vertaling van een one-shot van animatietekenaar Ugo Bienvenu na zijn eerdere Sukkwan Island. Hier kan je een animatie bekijken van het sf-verhaal over de innige reatie die ontstaat tussen een draagrobot en het kind dat het gedragen heeft. De inhoud: "In de niet al te verre toekomst moet opslagcapaciteit vrijgemaakt worden voor de sociale mediaposts van de massa. Dientengevolge sneuvelen gedigitaliseerde culturele erfstukken omdat ze te zelden geraadpleegd worden. Met gevaar voor eigen leven probeert Yves Mathon daar een stokje voor te steken. Met grote gevolgen voor zijn ongeboren kind."
(
Bron: Scratch Books / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De jeugd van Marie uit Een Nacht in Rome als volgend project voor Jim
06/03
TOP
Marie
Dat het personage Marie uit de vierdelige reeks Een Nacht in Rome een eigen leven leidt, moge wel duidelijk zijn door de vele, vele (pin-up-)illustraties die tekenaar Jim al van haar heeft getekend. Ook in stripvorm komt de geliefde Marie terug. Met bovenstaande tekening van een jongere Marie kondigde Jim aan dat hij een scenario aan het uitwerken is over Maries jeugd.
(
Bron: Jim / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Overname voor Boekenbeurs
06/03
TOP
Het gaat niet goed met Boek.be, de organisator van de Antwerpse Boekenbeurs. De vzw, die negen personeelsleden tewerkstelt, zit diep in de schulden en de termijn die bescherming bood tegen haar schuldeisers is afgelopen. De ondernemingsrechtbank van Antwerpen stelde inmiddels een advocate aan om alle bezittingen van Boek.be te verkopen om zoveel mogelijk schuldeisers te kunnen vereffenen. Daar horen ook contracten bij die Boek.be met uitgeverijen afsloot. Tot 19 april kunnen geïnteresseerde overnemers zich melden met een aanbod om de organisatie van de Boekenbeurs over te nemen. De steden Kortrijk en Gent hebben zich al kandidaat gesteld, terwijl Antwerpen de jaarlijkse hoogmis voor literair Vlaanderen niet zomaar uit handen wil geven. Het valt dus nog even af te wachten wie de volgende Boekenbeurs kan organiseren en waar die zal plaatsvinden.
(
Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Glénat zwicht niet voor onlinepetitie met oproep tot censuur
06/03
TOP
Niala
Niala, een erotische strip met zes korte verhalen door Christian Rossi en Jean-Christophe Deveney, moet in het Frans nog verschijnen op 10 maart bij Glénat, hoewel een onlinepetitie dat wil beletten. De uitgeverij wordt namemijk verweten seksistisch, racistisch en vrouwonvriendelijk te zijn.

Het personage is een zwarte vrouw die in de Afrikaanse jungle als Tarzan leeft en is opgegroeid tussen de bobono's waar ze wijze lessen leerde. Ze krijgt te maken met westerse kolonialen, geestelijken, avonturiers en avonturiersters waarbij Niala hen zou verzekeren van pleziertjes als beloning voor hun gevaarlijke reizen, maar die tegelijk een oplossing bieden voor onderlinge verschillen en vooroordelen. Zo luidt het toch in de oorspronkelijke voorstelling van het album op de site van Glénat en talloze verkoopsites.

Een twitteraar stoorde zich aan die voorstelling. Hij vond het een herneming van principes uit racistisch geachte stripverhalen uit de jaren 1950 en dat Niala volgens hem herleidt wordt naar een seksobject dat fetisjisme en seksisme in de hand helpt. Dat leidde naar een petitie die verzoekt het album te schrappen en al een paar duizend keer is ondertekend.

NialaGlénat antwoordde inmiddels zelf op de initiatiefnemer door te stellen dat niet de heldin, maar de kolonisators, geestelijken en hun zogezegd beschaafde wereld belachelijk worden gemaakt. Niala geldt integendeel als een parodie op de stereotype strips uit de jaren 1950 door bewust clichés daaruit op te pikken en uit te kleden. Glénat nodigde als besluit uit om het album bij de verschijning te lezen en zich pas dan een mening te vormen, los van de ontstane polemiek. Intussen paste de uitgeverij de voorstelling van het album daags nadien wel aan. Nu wordt de vrouw Niala voorgesteld als een vrije heerseres over de jungle. Dat ze is opgevoed door apen staat er niet meer bij en de westerlingen worden meteen gepresenteerd als bekrompen, bespottelijke mensen.

Hoe dan ook kon Glénat zich in feite geen betere reclame wensen. Het album circuleerde dezelfde dag als de ontstane polemiek nog op zeer hoge plaatsen in verkooplijstjes van grote webshops. Het album verschijnt ook in een gelimiteerde zwart-witeditie.
(
Bron: Le Figaro / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Superman-filmreboot met zwarte Superman
06/03
TOP
Superman
Er komt een zoveelste Superman-reboot met J.J. Abrams (Lost, Star Trek, Star Wars, Mission Impossible) aan het roer. Daarvoor wordt nagedacht over een zwarte Superman, zoals er ook een voorkomt in DC's Multiverse, een alternatieve wereld waarin bekende superhelden een compleet andere invulling krijgen of een andere gedaante aannemen. In die verhaalijn beleeft Calvin Ellis, een zwarte Superman, avonturen op Earth-23, een van de vele werelden uit het Multiverse. Daarin is hij een president van de VS, gemodelleerd naar voormalig president Barack Obama.
(
Bron: Deadline / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips