StripFacts

Alle aankondigingen op deze pagina gebeuren onder strikt voorbehoud. Wijzigingen op de planning van de vermelde uitgeverijen zijn altijd mogelijk.

Updates van 27 februari:
Daedalus in kwartaal 2
Silvester in april
David Fincher verfilmt De Killer
Voorsmaakje Simon Spruyts De Tamboer van Borodino
Een nieuwe Boerke in maart
Terugkeer van Bob Morane
Tv-reeks Superman & Lois
Luxe van Robbedoes: Pacific Palace
Vervolg tweeluik De Nieuwe Avonturen van Roodbaard
The Tintin Shop in Lissabon sluit de deuren

Updates van 20 februari:

Casterman in kwartaal 2
Dargaud in kwartaal 2
Dupuis in kwartaal 2
Le Lombard in kwartaal 2
Matsuoka in kwartaal 2
Standaard Uitgeverij in kwartaal 2
Saga Uitgaven in maart en april
De Kleine Robbe is terug
Te verschijnen bij Syndikaat
Watchmen-spin-off Doomsday Clock bij Dark Dragon Books
Win een dag op de set van de volgende Asterix-film
Tv-reeks Paris Police 1900 van Fabien Nury

Updates van 14 februari:

Duitse Lucky Luke-hommage door Ralf König
Nominaties Stripschapprijzen 2020
Aanhoudend succes voor Kathleen
De Drager 2 later dit jaar
Maandenlange illustratiereeks in Het Laatste Nieuws
Jean-Claude Carrière (89) overleden

Updates van 6 februari:

Tweemaal Rik Ringers in mei
Coverillustratie Undertaker 6
Een extraatje bij Blueberry: Arizona Love
Start vooruitbestelling voor verzamelbox met de complete reeks Het Land van Langvergeten
Heden Verse Vis als vervolgverhaal
Verfilming van De Oorlog van de Lulu's
Marvano's De Joodse Brigade krijgt Amerikaanse editie
Napoleon-tweeluik door Félix Meynet
Geen dubbele luxe-uitvoering meer van de Kiekeboes
Prijsbeest Peau d'Homme
Patrick Le Bon (81) overleden
Jan van Erp (72) overleden
Raadpleeg ook het nieuws van de afgelopen twaalf maanden:
2020: mei • juni • juliaugustusseptemberoktobernovemberdecember
2020: januarifebruarimaartapril
 
Daedalus in kwartaal 2
27/02
TOP
Daedalus
Je vindt alle aangekondigde albums met alle details van de uitvoering ook terug in Te Verschijnen. Mis jouw exemplaar niet! Vooruitbestellen kan via deelnemende stripspeciaalzaken.
Daedalus start in juni de vertaling van de negendelige reeks De Gebroeders Rubinstein. In het Frans bestaan ook nog maar twee delen en die werden geweldig goed onthaald. Het verhaal van scenarist Luc Brunshwig (De Macht der Onschuldigen, Holmes) gaat over de twee Joodse broers Salomon en Mozes tijdens het interbellum en de Tweede Wereldoorlog, de periode 1927 tot 1948. Voor tekenaars Etienne Le Roux en Loic Chevallier speelt het zich een periode later af dan hun uitstekende oorlogsreeks 14-18.
DaedalusDe twee broers groeien op in een arm gezin in Noord-Frankrijk. Ze zijn van Poolse afkomst. Salomon is de oudste, de vindingrijkste en ook de lompste broer. Hij droomt van films. Mozes is de jongere, intelligentere en ook meer verlegen broer. Hij studeert glansrijk af. Ze maken zich weinig zorgen over hun religieuze afkomst. De veranderende gebeurtenissen bij en na het uitbreken van de oorlog blijken eerst een zegen voordat ze Mozes tot voorbij de poorten van de hel brengen.
Deel 2 speelt zich enkele maanden na deel 1 af. Mozes is een gevangene in het kamp van Sobibór, een vernietigingskamp voor Joden in Polen. Op dat moment weet hij nog niets af van het doel van het kamp. Omdat hij bij zijn komst zei dat hij een kapper is, wordt hij ingedeeld bij een contingent Joden die nazi-officiers moeten dienen. Zijn herinneringen brengen hem terug naar 1929, toen hij in Parijs kapper was. Hij kwam daar terecht omdat hij zijn oudere broer Salomon volgde. Hij vluchtte na de beschuldiging van een misdaad die hij niet beging.


Daedalus
Daedalus
De collectie Bloedkoninginnen wordt uitgebreid met twee albums, enerzijds deel 2 van het vierdelige Cleopatra, anderzijds de start van de trilogie Catharina de' Medici.

Over Cleopatra deel 2: "Cleopatra, bastaarddochter van Ptolemaeus Auletes, farao van Egypte, wordt geboren in Alexandrië. Op haar zeventiende is ze koningin, als meisje komt ze aan het hoofd te staan van een wereld geleid door mannen. Maar die wereld stort in elkaar en de mannen zijn zwak. Egypte is in verval en geeft zich over aan de Pax Romana. Cleopatra leert haar volk te leiden met haar wapens: seks en bloed. Maar ze regeert niet alleen. Ze moet leren leven met Caesar en de intriges van Rome, zo onverschillig voor de schittering van deze oosterse godin. Cleopatra wordt steeds groter en in haar spoor volgt de geschiedenis van een wereld waar ze niet bang voor is. Maar hoe ver durft ze te gaan?"

Over Catharina de' Medici deel 1: "Een nieuwe bloedkoningin maakt haar opwachting bij Daedalus. Afkomstig uit een niet minder verschrikkelijke familie, is zij zeker de meest gevreesde van allemaal: Catherine de Medici. Pas op, het lam van Florence heeft hoektanden! 6 mei 1527, de Lansquenets belegeren Rome. Niet ver weg, op de aangrenzende heuvel, wacht Charles III de Bourbon op het juiste moment om zijn troepen in de aanval te sturen. Het was het hoogtepunt van een anti-Papisten kruistocht. De Zwitserse bewakers doen er alles aan om Paus Clemens VII in veiligheid te brengen. Maar de Heilige Vader wordt gepakt door de aanvallers."


Daedalus
Daedalus
Voor de nieuwe reeks Boris Vian bewerkt Jean-David Morvan de vier detectiveromans die Boris Vian onder het pseudoniem Vernon Sullivan schreef. Zelf beweerde Vian dat hij alleen maar de vertaler was van de in de jaren 1940 geschreven schandaalromans vol zwarte humor, seks, brutaliteit en rassenkwesties. Onder zijn eigen naam schreef hij namelijk veeleer literaire verhalen en liedjes. Elk album is getekend door meerdere tekenaars en de albums zijn met hun 96 pagina's lekker dik.

Over Ik Zal Spuwen op Jullie Graf: "De zesentwintigjarige Lee Anderson, zoon van een mestiesvrouw, verlaat zijn geboortedorp nadat zijn zwarte broer gelynchd wordt omdat hij verliefd is op een blanke vrouw. Hij komt terecht in Buckton, een klein stadje in het zuiden van de Verenigde Staten waar hij uitbater van een boekhandel wordt. Lee is lang, goedgebouwd, drinkt graag en is een volleerd bluesmuzikant. Hij verleidt met gemak de meeste tienermeisjes uit de buurt. Hij leidt een leven van losbandigheid, zonder zijn echte doel uit het oog te verliezen: de dood van zijn broer wreken."

Over De Dood Steekt in Hetzelfde Vel: "Dan is een halfbloed. Met andere woorden een zwarte man met een blanke huid. Hij is uitsmijter in een nachtclub in New York City, leeft alleen voor Sheila, zijn vrouw, en het kind dat hij met haar kreeg. Een kind dat de maatschappij zal aanvaarden omdat zijn huid blank is, in tegenstelling tot Dan, voor wie het geheim van zijn afkomst zweeft als een zwaard van Damocles. Wanneer hij plotseling verliefd wordt op een zwarte prostituee en de inval van zijn broer Richard alles dreigt te onthullen, komt Dans leven op zijn kop te staan. Hij die, niet zonder wroeging, zo graag een blanke heeft willen zijn, is hij diep van binnen een zwarte?"


Daedalus
Daedalus
Daedalus lanceert de nieuwe reeks Een Paus in de Geschiedenis die in het verlengde ligt van Zij Schreven Geschiedenis. Elk album is een compleet verhaal over een roemrijke of belangrijke paus in de katholieke geschiedenis. Elk album is het werk van telkens andere auteurs en achterin zit een historisch dossier. De eerste drie albums voeren de volgende pausen op: Petrus, Jezus Christus' apostel en de allereerste paus, Leo de Grote, die dankzij diplomatieke talenten Attila de Hun behoedde voor een inval van het West-Romeinse Rijk, en Johannes Paulus II, die een moordaanslag overleefde. De verhalen presenteren hun rol in de geschiedenis, waarbij het vaak over macht, politiek, diplomatie, kennis en ook verraad, manipulatie, bloedvergieten, oorlog en andere ondeugden gaat. Alle albums komen uit in hardcover en softcover. In september komt deel 4 uit over de middeleeuwse paus Alexander VI.

Over Petrus, door Marc Jailloux (Alex, Orion) en Patrice Perna (Darnand, Kersten): "Rome, 64 na Jezus Christus. Terwijl een brand de stad verwoest, speelt keizer Nero harp in zijn hoger gelegen paleis. Ook al werd deze legende nooit historisch bewezen, weten we integendeel met zekerheid dat Nero dit drama aanwendde om een meedogenloze jacht op christenen te ontketenen. Onder de slachtoffers zat de beroemdste apostel van Christus. Jezus gaf hem de naam Petrus, de rots op wie Jezus zijn Kerk zou bouwen."

Over Leo de Grote, door Stefano Carloni (De Nieuwe Avonturen van Roodbaard, De Nieuwe Wereld, De Vorsers) en France Richemond (De Lemen Troon, De Roos & het Kruis, Bloedkoninginnen): "Rome, 452 na Jezus Christus. Het Romeinse Rijk wankelt. Aan het hoofd van zijn horde Hunnen plundert Attila Europa en hij bedreigt de Eeuwige Stad. Het Romeinse volk is in de steek gelaten door keizer Valentinianus III die zich heeft verschanst in zijn paleis in Ravenna. Paus Leo I besluit de 'Gesel Gods' tegemoet te rijden om hem te overhalen niet aan te vallen. Met vastberadenheid en overtuiging doet Leo het gezag van de Kerk gelden en legt Rome vast als onbetwistbare Stoel van het christendom."

Over Johannes Paulus II, door Fabrizio Fiorentino (Het Eiland van Dr. Moreau, Zij Schreven Geschiedenis en heel wat comicreeksen) en Dobbs (verstrippingen van H.G. Wells, Nicolas Le Foch, diverse albums in de collectie 1800): "Rome, 13 mei 1981... Te midden van de menigte op het Sint-Pietersplein, werd Johannes Paulus II het slachtoffer van een aanslag die de hele wereld schokte. Tussen leven en dood herinnert de paus, overgebracht naar het Gemelli-ziekenhuis, zich de hoogtepunten van zijn leven en pontificaat. Als eerste paus uit een Oostblokland dat hij ontwricht zal zien, zal Karol Wojtyla getuige en acteur zijn van de gebeurtenissen die een groot deel van de twintigste eeuw hebben gemarkeerd: hij zal de nazibezetting hebben meegemaakt, de onthullingen over de gruwelen van de kampen en vooral Auschwitz... Als bisschop van Krakau onder het communisme zal hij partij kiezen voor de onderdrukte arbeiders. Gekozen tot paus steunde hij dissidenten zoals Andrei Sacharov, of Lech Walesa en zijn vakbond Solidarnosc."


Daedalus
Daedalus
Donkere Wolven boven Brest wordt een stevig verteld one-shot van tekenaar Damien Cuvillier (Mary Jane, Eldorado) en de scenaristen Bertrand Galic en Kris. "Zondag 29 augustus 1937. Een Spaanse republikeinse onderzeeër komt in troebel water aan de oppervlakte, middenin de nevels van de haven van Brest, waar niemand hem verwachtte. De Spaanse burgeroorlog zorgt onverwacht, maar in alle discretie, voor opschudding in het departement Finistère. Onder leiding van de eigenwijze Troncoso, bereidt een commando van franquisten zich voor om de onderzeeër in te nemen. Deze doorwinterde dubbelagenten weten dat ze kunnen rekenen op de steun van de lokale fascisten, zoals de mooie en meedogenloze Mingua, die al haar charmes in de strijd gooit."

Dat De 5 Rijken uit vijf cyclussen van zes delen zal bestaan, doet ons wel even slikken, maar kijk, deel 3 komt er al aan en in het Frans is deel 5 in januari verschenen. In september 2019 verscheen het eerste deel in het Frans. Het belangrijkste is dat het gewoon ook een goeie fantasyreeks is met dieren als personages in een grootse strijd om de macht. Over deel 3: " Angleon is in shock: koning Cyrus en zijn dochter Mileria zijn dood. Astrelia is de enige die kan achterhalen wat er is gebeurd. Ze zal niet rusten voor ze weet wie haar oudere zus heeft verraden. Maar ze heeft geen macht meer, want het zijn nu haar neven die de plak zwaaien in Angleon: Hirus, de oudste, de troonopvolger van de koning, Moron, zijn broer, die op zoek is naar bevestiging, en de discrete Mederion. Drie broers die minder eensgezind zijn dan op het eerste gezicht lijkt..."


Daedalus
Daedalus
Met deel 7 wordt de amusante fantasyreeks Brocéliande afgerond. "Yvon heeft net afscheid genomen van zijn dochter... Op weg naar huis loopt hij woudgeesten tegen het lijf. Zij vragen hem om bij de volgende nieuwe maan naar de voet van de Beuk van de reiziger te komen. Yvon moet hun een haarlok van de overledene brengen en een rond wit brood. In ruil daarvoor mag hij, een dag per jaar, zijn dochter terugzien."

Caesar en Vercingetorix is het voorlaatste deel van de vijfdelige reeks De Derde Zoon van Rome. " In het begin van 52 voor Christus was het driemanschap Pompeius-Caesar-Crassus een hersenschim die door politiek gemanœuvreer in het rond werd geslingerd. Anarchie heerst in Rome. Caesar besloot daarheen te gaan om de macht te heroveren, maar de Gallische stammen kwamen in opstand en de situatie vereiste zijn aanwezigheid in Gallië. Van hun kant kunnen de druïden rekenen op de steun van de orde van de 'derde zoon van Rome'..."


Daedalus
Daedalus
Geen kwartaal zonder nieuwe albums uit de wereld van Arran.

Magiërs deel 4: "Arundill is zes jaar wanneer ze door een alchemagiër wordt gekocht om zijn leerlinge en adoptiefdochter te worden... Vandaag is ze lid van de orde van de Schaduwen en heeft ze gezworen de man op te sporen die ze als vader beschouwde en die haar de grote Kunst heeft geleerd. Haar wraaklust is zo vurig dat ze niet aarzelt om de regels aan haar laars te lappen en zelf een prooi te worden voor haar orde."

Orks & Goblins deel 9: "Stilte was ooit een legendarische ork, een van de grootste krijgers van het Land van Arran, een van degenen die de dood aan het eind van de gevechten weigerde mee te nemen. Vandaag heeft zijn gezicht meer rimpels dan littekens, de oude ork is niet langer een moordenaar, hij is zelfs niet meer bij zijn volle verstand, maar hij heeft net de wapens weer opgenomen. Een oude, onvoltooide strijd is weer bij hem opgekomen, en deze keer is Stilte van plan hem tot het einde toe te volbrengen. Als zijn oude karkas toch moet sterven, kan hij dat net zo goed doen met bloed in zijn mond en zijn knieën in de modder in plaats van liggend op een bed."


Daedalus
Daedalus
Van het duo Stefano Raffaele en Christophe Bec zijn Olympus Mons deel 5 en Prometheus deel 18 te verwachten.

Olympus Mons deel 5: " Het aftellen is onvermijdelijk... De Russische en Amerikaanse legers zijn niet in staat de escalatie van geweld te stoppen en de mensheid kan nu alleen nog rekenen op de kosmonaut Elena Shevchenko en de mysterieuze androïde die ze op Mars heeft ontmoet... In de Barentszee bestrijden het Russische en Amerikaanse leger elkaar met raketten om het gebied en Anomalie 1 onder controle te krijgen. Op Mars heeft Elena Shevchenko een onverwachte ontmoeting gehad tijdens het verkennen van het ruimtewrak: zij is nu in gesprek met een androïde van buitenaardse oorsprong, die haar enkele verrassende (en verontrustende) onthullingen heeft gedaan! Het aftellen zal niet zo makkelijk te stoppen zijn."

Over Prometheus deel 18: "Overlevenden organiseren zich, clans vormen zich... Ze willen allemaal overleven, maar tegen welke prijs? Terwijl Teki Turan probeert terug te keren naar zijn eigen tijd, wordt Tim Scott naar de 19e eeuw gestuurd om hem te ontmoeten en hem in te enten met het buitenaardse “geneesmiddel” dat hem in staat zal stellen contact met buitenaardse entiteiten te overleven. Maar men speelt niet straffeloos met tijdreizen... zoals Lacan, Dimbort, Cartwright en Turan bij de belegering van Syracuse ook ondervonden hebben!"


Daedalus
Daedalus
Tot de beginperiode van uitgeverij Daedalus hoort de achtdelige softcoverreeks Tschai - De Waanzinnige Planeet door Li-An en Jean David Morvan naar de vierdelige romanreeks van Jack Vance. Later dit jaar start de vertaling van Vance' sf-roman De Duivelsprinsen. In juni wordt die release voorafgegaan door deel 1 van een reeks in hardcover waarin de vier tweeluiken van Tschai gebundeld worden in vier integralen. Elke integraal van 112 pagina's wordt ook verrijkt met een uitgebreid dossier en een nieuwe cover. Deel 1 bundelt het striptweeluik De Chasch. De overige drie delen verschijnen in december 2021, juni 2022 en december 2022. Over deel 1: "Voor de eerste keer in de geschiedenis van de mensheid is op aarde een boodschap ontvangen van een andere planeet! 212 jaar later komt het ruimteschip Explorer IV aan in een baan om deze planeet... en wordt bijna onmiddellijk vernietigd met een ruimteafweerraket. De enige overlevende van de ramp is Adam Reith, die met zijn dropship neerstort in de jungle van Zuid-Kotan. De voormalige militair zal het van zijn buitengewone aanpassingsvermogen moeten hebben om te overleven op deze bizarre en meedogenloos wilde wereld, die door zijn bewoners “Tschai” wordt genoemd."

Wunderwaffen gaat lekker door met deel 12: "Terwijl de Amerikabomber met Murnau aan de stuurknuppel en de Bezoeker aan boord een gevaarlijke vlucht naar Duitsland aanvat, beslist Himmler de komst van de Amerikaanse superstraaljager te beantwoorden met een ongeziene machtsontplooiing. Drie prototypes van Wunderwaffen worden tijdens operatie Wunderwaffennacht gelijktijdig ingezet in Australië, voor de kust van New York en op het oostfront. Maar de Super-U-Boot, de raketbom met piloot aan boord en de gigantische tank moeten eerst een andere vijand het hoofd bieden: de interne intriges van het Reich."


Daedalus
Daedalus
Van de vierdelige fantasyreeks De Kathedraal van de Afgrond, geschreven door Jean-Luc Istin, komt deel 2 uit. "In Anselm, de rumoerige en stinkende hoofdstad van het noordelijke rijk, huurt de bouwheer Pier de La Vita de advocaat Don Coskarelli in om de tovenaar Ronfield aan te klagen. Die laatste weigert de ambachtsman te betalen, terwijl hij verantwoordelijk is voor de dood van zijn vrouw en een van zijn kinderen. Dan begint een zeer verdraaid spel met dodelijke gevolgen... Op hetzelfde moment ontmoet Sinead de druïde Brahnann. Het uur is aangebroken, want een leger marcheert op hen af om het evangelie van Ariathea in te nemen..."

Tekenaar Ignacio Noé kennen we nog van erotisch vertier in onder meer Penthouse Comix. Hij tekende ook de reeks Heldorado. Voor de collectie Zij Schreven Geschiedenis tekende hij op scenario van Jérôme Le Gris (Horacio van Alba, Malicorne) het leven van Jeanne d'Arc, de befaamde Maagd van Orléans, dat in mei verschijnt. "Rouen, november 1449. Karel VII komt zegevierend de op de Engelsen veroverde stad binnen. Op de Place du Vieux Marché denkt de koning aan Jeanne d'Arc die hier 18 jaar eerder werd verbrand. Hij denkt aan degene die aan de oorsprong stond van de herovering, degene die de loop van de Honderdjarige Oorlog wist te keren door Orléans te bevrijden, degene die hem naar Reims leidde om tot koning gekroond te worden, degene die hij aan de Engelsen overliet zonder iets te doen om haar te bevrijden... Nu, voor de koning, is het tijd om zijn nagedachtenis te eren. Achttien jaar na Jeannes dood, is er een nieuw proces begonnen. "


Daedalus
Daedalus
De jeugdcollectie Diedeldus wordt uitgebreid met twee toffe titels.

Kittens tegen Dino's is een eerste album over het meisje Eva die het met haar karatekittens (jawel!) opneemt tegen dinosauriërs. In deel 2 staat een strijd centraal met eenhoorns. Het duo Stan Silas en Davy Mourier heeft tevoren de trilogie Super Kaka, vertaald door Silvester, gemaakt. "Eva is supergelukkig want het is haar verjaardag! Al haar vrienden zijn van de partij en haar vader geeft haar drie meeeeeeeegaschattige katjes cadeau. Maar de dag erna is het feest afgelopen: haar vader is verdwenen en Saint-Malo is overspoeld door dino's. Eva gaat naar hem op zoek en trotseert de gevaren in de stad! Gelukkig zijn haar drie katjes niet zomaar een stel kittens..."

Van De Reuzen bestaan in het Frans al zes albums. Toch een bewijs dat de reeks goed loopt en zijn publiek bereikt. "Een mysterieuze, beestachtige reus ligt al sinds mensenheugenis te slapen in een blok ijs op de Noordpool, en wordt ontdekt. Op hetzelfde moment wordt Erin in Schotland met een schok wakker. Dezelfde nachtmerrie keer op keer... Die over de plaats van het ongeluk waar haar ouders stierven. Later, als ze eenzaamheid zoekt in het bos rond haar huis, wordt ze achtervolgd door een bende boze kinderen, die haar een heks noemen. Erin, gered door een reus met bladeren en een houten skelet, is zich nog steeds niet bewust van de sterkte van haar banden met dit majestueuze schepsel..."


Daedalus
Daedalus
Daedalus
Daedalus
Daedalus
Van de volgende albums komen in kwartaal 2 ook softcoverversies uit van eerder verschenen of in maart te verschijnen hardcoveralbums. Deze albums hebben we hier al aangekondigd. Het gaat om de volgende albums:
Androïden deel 7
De Derde Zoon van Rome deel 3
Jeremiah Johnson deel 1
Malefosse deel 2 (in december kwam een hardcoverintegraal uit met de eerste vier opnieuw vertaalde en geletterde delen die dit jaar afzonderlijk in softcoveralbums zullen verschijnen)
Elizabeth I in de collectie Zij Schreven Geschiedenis

(
Bron: Daedalus / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Silvester in april
27/02
TOP
Silvester
Je vindt alle aangekondigde albums met alle details van de uitvoering ook terug in Te Verschijnen. Mis jouw exemplaar niet! Vooruitbestellen kan via deelnemende stripspeciaalzaken.
Eind april publiceert Silvester deel 1 van de vijfdelige reeks De Glazen Kroon, getekend door Tommaso Bennato (De 7 Wonderen, Man van het Jaar) op scenario van France Richemond. Deze reeks is een prequel van De Lemen Troon waarvan nog één deel moet verschijnen om de reeks te voltooien. De Lemen Troon wordt getekend door Theo Caneschi, de tekenaar van Murena en De Verschrikkelijke Paus die de laatste jaren voor beide reeksen zijn verplichtingen had te vervullen. Bij de eerste uitzet van De Glazen Kroon hoort een A3-kunstdruk en het album verschijnt later ook nog in softcover.
De korte inhoud: "1380. Een oorlog, die uiteindelijk honderd jaar zal duren, zet Frankrijk in vuur en vlam. De grote koning Karel V de Wijze heeft de Engelsen verslaan, de vrede lijkt nabij. Tot de vorst sterft, en zijn erfgenaam overlaat aan de grijpgrage klauwen van zijn broers. Zullen zij de kroon verdedigen of laten verscheuren door hun hebzucht? Hoe kan een koning van amper elf jaar oud voorkomen dat de kroon breekbaar wordt als glas? En wie zal hem daarbij helpen?"


Silvester
Silvester
Van Nicolas Malfins tweeluik Cézembre verschijnt in april het laatste deel, ook als collector's edition op 100 genummerde exemplaren met andere cover, linnen rug, stofomslag, display en gesigneerde ex libris. De inhoud: "Saint-Malo, augustus 1944, de Duitsers verzetten zich tegen een Amerikaanse aanval. Ze verdedigen hun posities vanuit Cézembre, een eiland dat oninneembaar lijkt. In Fort National zitten de mannen van Saint-Malo gevangen, omringd door
de zee. Ze volgen de gevechten van veraf. Ewan wordt radeloos bij de gedachte dat zijn geliefde Françoise misschien is omgekomen. Hij besluit om naar het vasteland te zwemmen om haar te zoeken en tevens een geheime boodschap af te leveren aan de Geallieerden... Françoise werd echter ontvoerd door Bastien, een verrader. Op Cézembre ziet ze de laatste Duitse stellingen, bevolkt met wanhopige soldaten en onder het bevel van een officier die ervan overtuigd is dat het Derde Rijk hen zal komen redden."


Silvester
Silvester
Ook van De Maan van IJs, de start van Europa, de tweede cf-cyclus na de goed onthaalde, vijfdelige reeks Centaurus, komt een collector's edition uit. Zoran Janjetov tekende hiervoor een nieuwe cover en signeerde een ex libris en de op 100 exemplaren genummerde luxe bevat een display en is uitgevoerd met linnen rug. De inhoud: "Europa, de vierde maan van de planeet Jupiter, is een vreemd hemellichaam, helemaal bedekt met een laag ijs waaronder zich een vloeibare oceaan bevindt. Daar ligt een kleine wetenschappelijke basis waar deze binnenzee wordt bestudeerd. Men vermoedt dat er leven is. Maar op deze basis gebeuren uiterst ongewone dingen en men stuurt vanaf de Aarde een expeditie naar Europa om te onderzoeken wat er aan de hand is."

Met Conquests deel 4, waarvan de reeks voorlopig uit tien delen zal bestaan, blijven we in het sf-genre. Elk album is een compleet verhaal door telkens andere auteurs, in dit geval Stéphane Louis (Tessa, Androïden, Khaal) op scenario van allrounder Jean-Luc Istin. "De Amerikaanse ruimtearmada gelooft dat Uranië, een schijnbaar verlaten planeet, hen vrede en welvaart zal schenken. Uranië is bewoonbaar, ook al lijkt al het intelligente leven al lang geleden verdwenen te zijn. Verspreid over de grote woestijn zijn duidelijke tekenen van een eerdere beschaving te vinden. Tijdens een expeditie ontdekken twee cyborgs van de ruimtemariniers enkele steden die de uitzonderlijke technologische vooruitgang van hun inwoners aantonen. Het meest verbazingwekkende is het uiterlijk van de eerste bewoners van Uranië. Dat vertoont veel gelijkenissen met het uiterlijk van de mensaap. Bij een archeologische opgraving maakt een wetenschapper per ongeluk de oorzaak van de ondergang van de Uraniërs wakker: Akarus. Het gevecht barst los: Mecha-Gorillas tegen Ruimtemariniers. Niemand weet wie er zal winnen."


Silvester
Silvester
Silvester gaf van Bruno Marchand al de eerste drie delen uit van Een Paar Stappen naar het Licht. Nu belooft de uitgeverij om de ontbrekende delen 4 en 5 aanstaande zomer uit te brengen. In april komt ook Marchands complete tweeluik De Kracht van Atlantis uit dat een hommage wil zijn aan de wereld van de luchtvaart. Het tweeluik zal ook beschikbaar zijn als voordelig pakket.
Over deel 1, De Vlucht van de Coleopter: "1887, een meteoriet stort neer op aarde. 1944, een Duitse wetenschappelijke missie gaat op zoek naar buitenaardse brokstukken. Op hetzelfde moment neemt James Montfort, een jonge piloot van de Vrije Fransen, dienst bij de RAF om te vechten voor de geallieerden. Het is het begin van een avontuur dat de wereld in een ongeziene crisis zal storten."
Over deel 2, De Confrontatie: "De hele wereld is in de ban van de gekaapte militaire vliegtuigen, het symbolische machtsvertoon van een onbekende organisatie. Ondertussen zoekt Jonas Montfort naar een manier om de plannen van professor Steiner te dwarsbomen. Maar hoe houd je een man tegen die zelfs de menselijke wil controleert?"


Silvester
Silvester
De Verborgen Geschiedenis deel 0 keert terug naar het begin van de langlopende reeks... en daarvóór. "Terug naar het begin. Naar een tijd lang voor de farao's... Er wordt gezegd dat het boek van Thoth de oorsprong is van alle wijsheid op aarde, dat hij aan de oorsprong ligt van de eerste ivoren, de tarot en de vier archonten. Omdat in de eerste dagen van het oude rijk van Egypte, ver voor de eerste farao's, toen de mensen begonnen met de bouw van piramides om hun goden te behagen, Thoth, de alwetende, verliefd werd op een vrouw, een mens. En alles veranderde..."

De Levensboom sluit de magisch-fantastisch-ecologische trilogie Nils af. "Volgens oude legendes bestaat er een tweede wereld voorbij de materiële. Een schimmenrijk bevolkt door schitterende wezens zonder wie onze wereld niet kan bestaan. Toen de eens zo vruchtbare noordelijke gebieden veranderden in dorre woestijnen, lagen deze legendes bijgevolg opnieuw op de lippen en werden de ogen weerom naar boven gericht, naar de oude Goden... Samen met zijn vader probeert Nils, een jongen in de bloei van zijn jeugd, het mysterie op te helderen. Hij moet Yggdrasil vinden, de levensboom die de negen werelden met elkaar verbindt. Enkel zo kan hij de Elementalen redden. Zijn vriendin Alba trekt naar het koninkrijk Cyan om de vijand neer te slaan. De zoektocht zal zijn leven overhoophalen..."

SilvesterVoor de conceptreeks Zeven zit het er bijna op. In april komt het voorlaatste deel uit met daarin zeven atleten in de hoofdrol. Het twintigste album is getekend door David Morancho (Sara Lone) op scenario van Kris (Moeder Oorlog) en Bertrand Galic. "Op 18 juli 1936 stonden de populaire Olympische Spelen in Barcelona klaar om van start te gaan, toen plots de "pronunciamiento" van generaal Franco het hele land in de chaos stortte. De dag nadien weerklonken geweerschoten in de straten van de Catalaanse hoofdstad. De Spaanse burgeroorlog was begonnen... Van de atleten die vast komen te zitten in Barcelona kiezen zeven mannen en vrouwen ervoor de wapens op te nemen. De zeven hebben uiteenlopende nationaliteiten: Frans, Iers, Duits, Italiaans, Spaans, maar zijn verenigd door dezelfde idealen. Voor het leven, tot ter dood en... voor de liefde."

(
Bron: Silvester / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


David Fincher verfilmt De Killer
27/02
TOP
De Killer
Regisseur David Fincher en filmscenarist Andrew Kevin Walker maakten samen de seriemoordenaarsthriller Se7en. Vijfentwintig jaar later werken ze opnieuw samen voor een volgend project dat voor Netflix is bestemd. En dat is voor een verfilming van de stripreeks De Killer van Luc Jacamon en Matz. Netflix wou nog niet bevestigen of Michael Fassbender (zie foto) volgens de geruchten de hoofdrol zal spelen. Fassbender vertolkte de jonge Magneto in diverse X-Men-films en hij speelde ook mee in onder meer Alien: Convenant en Prometheus, Assassin's Creed, Steve Jobs, 12 Years a Slave, Inglourious Basterds, Hunger, 300, de tv-reeks Band of Brothers,...

Volgens de welingelichte bron Deadline zou de verfilming van De Killer Finchers eerstvolgende hoofdproject worden. Fincher sloot al eerder een deal met Netflix om vier jaar lang verschillende producties voor de streamingdienst te produceren. Een eerste productie was de film Mank uit 2020 die de totstandkoming van de filmklassieker Citizen Kane vertelt, met Gary Oldman als scenarist Herman J. Mankiewicz (bijgenaamd Mank) als hoofdrolspeler. Het scenario voor de film werd in de jaren 1990 geschreven door Finchers vader Howard en stuitte vervolgens op diverse obstakels om het toen al tot een werkelijke film te schoppen.

De band tussen David Fincher en Matz bestaat al langer. Voor Matz' stripbewerking van James Ellroys roman De Zwarte Dahlia (uit 2013, door tekenaar Miles Hyman in de collectie Kaliber van Casterman) schreef Fincher mee. Uit die tijd dateren al eerdere plannen voor een filmbewerking van De Killer door Fincher.
(
Bron: Deadline / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Voorsmaakje Simon Spruyts De Tamboer van Borodino
27/02
TOP
De Tamboer van Borodino
De Tamboer van Borodino
De Tamboer van Borodino
De Tamboer van Borodino
De Tamboer van Borodino
Door een gebrek aan beshcikbaar beeldmateriaal konden we Simon Spruyts nieuwste album De Tamboer van Borodino nog niet fatsoenlijk aankondigen. Het album van 120 pagina's dik verschijnt op 10 maart en ziet er geweldig uit. Dit is de cover en een fragment. Het album komt uit bij Le Lombard en daar verschijnt ook een Franse vertaling van. In het jaar waarin Napoleon Bonaparte tweehonderd jaar geleden stierf, is het een van de vele albums omtrent Napoleon die we nog kunnen verwachten, maar Simon vertelt helemaal niet over de Franse keizer, wel over een trommelaartje tijdens de verschrikkelijke Russische veldtocht.

Dit is de korte inhoud: "Vincent weet zeker dat de keizer naar hem heeft gelachen. Iedereen lacht naar hem. Met zijn engelensmoeltje is de jonge tamboer een eenzaam lichtpuntje te midden van de waanzin van Napoleons catastrofale Russische veldtocht. Een schijnbaar laatste restje onschuld, dat door zijn omgeving gekoesterd en beschermd wordt, terwijl het grootste leger dat de wereld ooit gezien heeft, verder zijn ondergang tegemoet marcheert."
(
Bron: Le Lombard / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Een nieuwe Boerke in maart
27/02
TOP
Boerke
Het gaat alweer hard voor Boerke van Pieter De Poortere. De tweede Boerke Bijbel is bijna uitgeput bij uitgeverij Nanuq en op dit moment wordt een gloednieuw album gedrukt dat eind maart in de winkel wordt verwacht. De titel luidt Ontgoocheld. Op 29 maart start de animatiereeks van Boerke op Canvas waar dagelijks afleveringen te zien zullen zijn. Dat is een productie van De Hofleveranciers, animatiestudio Fabrique Fantastique in samenwerking met Option Media, Maaike Cafmeyer, Jos Dom, Han Coucke, Flip Kowlier en anderen.

De voorstelling van Boerke Ontgoocheld: "Boerke, genietend van stijgende roem, gaat op zoek naar de ultieme heldenrol! Is dit het moment om uit te groeien tot een held van de natie of moet hij zich schikken in zijn lot als pantoffelheld en eeuwige loser? Zijn al die heldenverhalen fake news? In dit nieuwe verhaal gaat Boerke op zoek naar de persoon achter de held. Geen enkele muzikale, maatschappelijke, culturele of sportieve held is nog veilig!"
(
Bron: Nanuq / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Boerke


Terugkeer van Bob Morane
27/02
TOP
Bob Morane 1
Bob Morane 1
Bob Morane 1
In september verschijnt alvast in het Frans een gloednieuw album van Bob Morane bij Soleil. En er is een goede kans op een vertaling. Het logo is met toestemming van William Vance' kinderen overgenomen van zijn albums. Paolo Grella (Libertalia) is de nieuwe tekenaar op scenario van Christophe Bec, die hiermee een jeugddroom verwezenlijkt ziet. Als tienjarige knul kocht hij met zijn eerste zakgeld een Bob Morane van William Vance. Eric Corbeyran staat hem bij als co-scenarist.

Bob MoraneOver de inhoud is nog niets bekend, behalve dat hun aanpak aansluit bij de Bob Morane van de jaren 1950 en 1960. Elk album zal een compleet verhaal zijn. Geen gedoe met tweeluiken of cyclussen dus. Het is ook niet opgevat als een hommage of een album vol knipogen, want dat levert volgens Bec zelden goede verhalen op. Geen klassieke zoektochten naar verloren schatten, maar daarentegen wel grootse decors zoals voorheen: jungles, tempels, een enorme onderaardse ruimte. En de Gele Schaduw duikt ook meteen op. Paolo Grella modelleerde hem naar acteur Yul Brunner.

Bob Morane-bedenker Henri Vernes leeft nog steeds en is inmiddels 102 jaar. In tegenstelling tot de reboot van het team Dimitri Armand, Luc Brunschwig en Aurélien Ducoudray uit 2015 en 2016 (waarna Le Lombard de reeks stopzette) staat de vroegere romanschrijver deze keer wel achter het nieuwe stripverhaal. Hij schreef er zelfs een voorwoord voor.

Dat Christophe Bec betrokken is bij de nieuwe reeks is geen verrassing. Samen met tekenaar Bernard Khattou had hij in 2011 al het voornemen om de romanfiguur van Vernes in een nieuwe stripreeks te gieten. Henri Vernes wou toen een hedendaagse versie en geen retroversie. Bec ging daarmee niet akkoord en het project viel in het water. Daarna recupereerde hij het verhaal voor een eigen nieuwe reeks, Lancaster, getekend door Jean-Jacques Dzialowski (Groom Lake), maar de twee albums flopten genadeloos bij Glénat. Bec gaf als excuus dat het een van zijn series is die hij een beetje verkeerd heeft aangepakt. Het was mossel noch vis. Hij vond dat hij er meer een parodie van had moeten maken. Nu was het een zoveelste reeks met actie, avontuur en mysterie. Dit jaar krijgt hij dus een herkansing.
(
Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)

Bob Morane 1


Tv-reeks Superman & Lois
27/02
TOP
Superman & Lois
Op YouTube kan je de openingsscène van de nieuwe tv-reeks Superman & Lois bekijken. Het stukje met de groene wagen is een knipoog naar de cover en een scène uit de allereerste Superman-comic uit 1938. De reeks focust op het gezinsleven van Superman / Clark Kent en Lois. Ze keren met hun tweelingzonen Jonathan en Jordan terug naar Smallville waar hun idyllische leven verstoord wordt door The Stranger.

Superman en Lois worden vertolkt door respectievelijk Tyler Hoechlin en Elizabeth Tulloch. Ze hernemen dus hun rol uit de tv-reeks Supergirl. De eerste aflevering duurt twee uur en ziet eruit als een blockbusterfilm. Die aflevering is sinds afgelopen week gratis te bekijken op de website van het Amerikaanse tv-netwerk The CW, helaas niet voor wie buiten de VS woont. Het eerste seizoen bestaat uit vijftien afleveringen.
(
Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Luxe van Robbedoes: Pacific Palace
27/02
TOP
Pacific Palace
Pacific Palace
Op 10 maart komt het Robbedoes-one-shot Pacific Palace van Christian Durieux uit. Die maand verschijnt ook een luxe-editie op 150 exemplaren met genummerde en gesigneerde prent tegen 59,95 euro. Contacteer je stripwinkelier om een exemplaar te proberen reserveren!
(
Bron: Stribbel Strips / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Vervolg tweeluik De Nieuwe Avonturen van Roodbaard
27/02
TOP
Roodbaard
De Nieuwe Avonturen van Roodbaard, door Stefano Carloni en Jean-Charles Kraehn, kreeg vorig jaar bij de tewaterlating meteen de wind in de zeilen. Tekenaar Carloni liet afgelopen week bovenstaande eerste pagina van het vervolg van het eerste tweeluik zien.
(
Bron: Stefano Carloni / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


The Tintin Shop in Lissabon sluit de deuren
27/02
TOP
The Tintin Shop
The Tintin Shop in Lissabon sluit na drie jaar de deuren. Het coronajaar gaf de doodsteek. Wereldwijd bestaan er nu nog zeven officiële Kuifje-winkels waarin enkel albums van Kuifje worden verkocht en merchandising waar Moulinsart rechtstreeks mee te maken heeft. De zeven andere winkels bevinden zich in Japan (Tokio en Kyoto), Australië (Melbourne), Singapore, Engeland (Londen), Spanje (Barcelona) en uiteraard in België (Brussel). In veel meer andere winkels ter wereld zijn wel overeenkomsten met stripwinkels of anderssoortige winkels waarbij zij als officiële verdeler bekend staan.
(
Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Casterman in kwartaal 2
20/02
TOP
Duizend Bommen en Granaten
Je vindt alle aangekondigde albums met alle details van de uitvoering ook terug in Te Verschijnen. Mis jouw exemplaar niet! Vooruitbestellen kan via deelnemende stripspeciaalzaken.
Casterman publiceert in april een herdruk van Duizend Bommen en Granaten, een verzameling met alle scheldwoorden van kapitein Haddock. "Wie kent de scheldkanonnades van kapitein Haddock niet? Zijn omgeving wordt steeds weer verrast door zijn originele taalgebruik: tapijtenvreter, aapmens, ballenhoofd, Basj-Bozoek, gladjanus, nogaspeculant, rolstoelterrorist en krulparasiet zijn maar een paar voorbeelden. Stof genoeg om dit taalgebruik eens intensief te onderzoeken en deze uitdrukkingen systematisch op een rijtje te zetten. Een onmisbaar handboek voor al wie erudiet wil lijken en ervan houdt zijn medemens te beledigen maar daartoe woorden te kort komt."

Deel 9 van Philippe Jarbinets oorlogsreeks Airborne 44 is 64 pagina's dik en opent een vijfde tweeluik. "Augustus 1944. Nice viert feest, de Zuid-Franse stad is eindelijk bevrijd. In de uitgelaten sfeer belandt Virgil, een jonge Afro-Amerikaanse soldaat, in de armen van een jonge blanke verpleegster. Dat is niet naar de zin van Jared, een andere soldaat, die misprijzend kijkt naar het geflikflooi van de zwarte jongeman en de blanke vrouw. Ondanks een flink pak rammel moet Virgil later toch zij aan zij vechten met Jared. Een ontmoeting tussen twee werelden die veel minder ver uit elkaar blijken te liggen dan op het eerste gezicht leek..."

Dit jaar is het 200 jaar geleden dat Napoleon Bonaparte stierf. Van de vierdelige, biografische reeks Historische Personages: Napoleon Bonaparte, door Jean Torton en Pascal Davoz, komt een integrale editie in hardcover. "15 mei 1779. Een jongeman uit Corsica gaat op zijn tiende les volgen aan de koninklijke militaire school van Brienne, in de Champagne. Het is het begin van een lange carrière die eindigt bij het keizerschap, en bij Waterloo. Deze integrale bundelt het verhaal van Napoleon Bonaparte en van zijn strijd om de macht en de roem, voor heel Frankrijk. Net als in het hele oeuvre van Jacques Martin wordt vastgehouden aan historische correctheid, dus niet van horen zeggen of op basis van geruchten. Het authentieke verhaal v
an Napoleone Di Buonaparte met een onuitgegeven dossier over zijn mysterieuze dood!"
(
Bron: Casterman / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dargaud in kwartaal 2
20/02
TOP
De Dagelijkse Worsteling integraal
Je vindt alle aangekondigde albums met alle details van de uitvoering ook terug in Te Verschijnen. Mis jouw exemplaar niet! Vooruitbestellen kan via deelnemende stripspeciaalzaken.
Al bekomen van de integraal van Blast, die vuistdikke klepper van Manu Larcenet? Intussen is die uitverkocht, maar je kan je desgewenst al verlekkeren op een volgende integrale uitvoering van een topreeks van Larcenet. Op 2 juni verschijnt een hardcoverbundeling van de vierdelige reeks De Dagelijkse Worsteling (232 pagina's, 42,95 euro). Twee maanden vroeger, op 7 april, ligt van dezelfde auteur het tweede deel van Groepstherapie in de winkel.

Voorstelling van De Dagelijkse Worsteling: "Marco, een jonge oorlogsfotograaf, heeft te veel horror gezien. Hij trekt zich terug uit het openbaar, samen met zijn kat, om te proberen zichzelf weer te vinden. Vanuit dat eenvoudige vertrekpunt schildert Manu Larcenet een paar van de mooiste pagina’s uit de stripwereld van de 21ste eeuw. Een unieke reflectie over volwassen worden, zelfacceptatie en onze plaats in deze wereld. Een mooie overpeinzing over het ‘ik’ en de wereld rondom ons. Een meesterwerk."

Over Groepstherapie deel 2: "In dit tweede deel volgen we opnieuw een stripauteur tijdens zijn wanhopige zoektocht naar inspiratie. Na de ontelbare fiasco’s is hij opgenomen in de kliniek ‘De Vrolijke Vogeltjes’ (Psychiatrische kliniek voor gekken, stapel en halfstapel). Hij leert er in een gemeenschap te leven en neemt deel aan allerhande activiteiten: sport ('Onder ons gezegd en gezwegen, met elf sociopaten heb je nog geen geweldige voetbalploeg'), tekenles, een gesprek met de psychiater ('Ik houd wel van psychiaters, zij nemen gekken ten minste serieus...'), uitdeling van medicatie ('Drugs zijn er gratis en — dat heb ik nog nooit gezien — er is zelfs iemand die toekijkt dat je de juiste dosis neemt. Ik snap niet waarom er niet meer volk zit'). We willen nog niet alles weggeven, maar de auteur kikkert erg op van zijn verblijf in kliniek De Vrolijke Vogeltjes en ziet ook zijn familie terug. Dan toch een happy end?"

André Juillard en Patrick Cothias zetten met deel 2 van het derde seizoen een punt achter De 7 Levens van de Sperwer. "1642. Na een lange reis over de Atlantische Oceaan komen Ariane de Troïl, Beau en Germain aan in Parijs. Het is geen prettig thuiskomen: het huis van Ariane is leeggeplunderd en het drietal moet een nieuw onderkomen vinden. De situatie wordt er niet beter op als de burggraaf van Roquefeuille Ariane, vijftien jaar nadat zij hem letterlijk bij de neus nam, uitdaagt voor een duel. Na de zevendelige cyclus De 7 levens van de Sperwer (Glénat) en de daaropvolgende vierdelige cyclus Wuivende Veder (Dargaud) is dit het tweede deel van de nieuwe, derde cyclus van deze historische avonturenklassieker!"

Van de jeugdserie Yasmina, door Wauter Mannaert, komt een tweede deel uit met de titel Konijnen in Gevaar. "Door haar geestdrift en passie is Yasmina erin geslaagd van koken en tuinieren verplichte vakken te maken op school. De lessen zelf lopen echter niet van een leien dakje, mevrouw Beulings houdt er heel andere ideeën over koken op na, en Cyriel heeft het niet makkelijk om de leerlingen tijdens de les tuinieren in de hand te houden. Maar Yasmina laat zich niet zomaar kisten, koken en tuinieren gaan voor haar namelijk hand in hand, zelfs al bedreigen konijnen de tuin van Eden... Yasmina heeft voor alles een inventieve oplossing."

Even vrolijk is de reeks Mooie Zomers waarvan deel 6 verschijnt. "Het is een speciaal jaar voor de Faldéraults: Pierre werkt aan een meesterwerk over Pater Damiaan en Madeleine is zwanger, maar ze willen er graag nog even met z'n vijven tussenuit, voor de baby er is. Wanneer Mam'zelle Esterel betrokken raakt bij een auto-ongeluk — zonder gewonden — dreigt hun vakantie in het water te vallen. Als een geluk bij een ongeluk duikt dan Esther op, die hun een leuke oplossing biedt: een verblijf op de boerderij waar zij samenwoont met Estelle. Het begin van alweer een mooie zomer."

Peking-Hankou: Het Grote Epos 1895-1905 komt in mei uit en dat is in feite een 240 pagina's tellende catalogus van het Brusselse spoorwegmuseum Train World waarbij François Schuiten betrokken is. "In het kader van de vijftigste verjaardag van de diplomatieke betrekkingen tussen België en de Volksrepubliek China organiseert het treinmuseum Train World van mei tot oktober 2021 een grote tentoonstelling. Het onderwerp: de verrassende geschiedenis van de bouw van de langste spoorlijn in China, tussen Peking en Hankou, door Belgen en Fransen. Om deze historische tentoonstelling een extra artistieke dimensie te geven, maken twee kunstenaars met naam en faam — François Schuiten en Li Kunwu — originele werken rond de aanleg van die spoorlijn. Deze publicatie verschijnt ter gelegenheid van de tentoonstelling en zal onuitgegeven documenten bevatten en originele tekeningen. Een waar referentiewerk over het onderwerp, met illustraties van twee grote illustratoren. De fabelachtige tekeningen van stadsbeelden en gebouwen van François Schuiten zijn alom bekend — denk maar aan De Duistere Steden. Li Kunwu, een autodidactisch Chinees kunstenaar, kiest in zijn kunstwerken vaak voor inkt en schetst zo het leven in China, met veel aandacht voor authentieke details. Hij geeft aan zijn figuren een karikaturaal uiterlijk die zijn tekeningen nog meer laten spreken."

(
Bron: Dargaud / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Dupuis in kwartaal 2
20/02
TOP
Het Fortuin van de Winczlavs 1
Je vindt alle aangekondigde albums met alle details van de uitvoering ook terug in Te Verschijnen. Mis jouw exemplaar niet! Vooruitbestellen kan via deelnemende stripspeciaalzaken.
Het Fortuin van de Winczlavs, de spin-off over de voorouders van Largo Winch' adoptievader Nerio, hebben we al een paar keer toegelicht. Jean Van Hamme komt hiervoor nogmaals op het toneel als stripscenarist, nu voor tekenaar Philippe Berthet, bekend van Pin-Up. De concrete aankondiging voor deel 1 van de trilogie is inmiddels een feit. Het 56 pagina's tellende album ligt op 7 april in de winkel. Het album verschijnt in zowel softcover (8,50 euro) als hardcover (16,95 euro). Vooruitbestellen is aangewezen, toch zeker voor die hardcover, contacteer daarom je stripwinkelier.
Deel 1, met de titel Vanko 1848, kent de volgende inhoud: "1848, Montenegro. Vanko Winczlav, een idealistische dokter van vijfentwintig, strijdt met de landbouwers mee tegen de tirannie van de regering. De opstand wordt bloedig neergeslagen en de jongeman moet zijn geboorteland verlaten. Hij trekt naar de Nieuwe Wereld en wordt zo de eerste Winczlav die voet zet op de nog bijna maagdelijke grond van het Amerikaanse continent om er fortuin te maken. Slaagt hij erin de eerste steen te leggen van het toekomstige Winch Empire, tussen New York en Tombstone, tussen cowboyhoed en hoge hoed, tussen liefde en actie?"

Eind dit jaar kunnen we trouwens nog een ander album lezen van de hand van Jean Van Hamme. Dan verschijnt zijn Blake en Mortimer-verhaal dat getekend wordt door Peter van Dongen en Teun Berserik. De oplage van de luxe zal wat verhoogd worden, maar het kan geen kwaad om je winkelier nu al aan te sporen om je bestelling te noteren die hij of zij moet doorgeven aan de uitgeverij.


Wild West 2
Robbedoes in Berlijn
Ook Wild West deel 2 kent een softcover- en hardcoveruitvoering. In dat album ontmoet de jonge Calamity Jane de befaamde Wild Bill Hickok. "Wanneer Bill Hickok een getraumatiseerd en verdwaald meisje op zijn pad vindt, kan hij onmogelijk vermoeden waar die ontmoeting toe zal leiden. De premiejager zweert de desperado's op te sporen die haar familie hebben uitgemoord. Dood of levend. Niets of niemand zal Bill tegenhouden. Al wie hem uitdaagt, eindigt zes voet onder de rond. Maar het lot is grillig. Een zandkorrel doet de onstuitbare machine stokken: Calamity Jane."

Robbedoes in Berlijn, een one-shot van de Duitse stripmaker Flix, kondigden we onlangs aan. Dit is de korte inhoud: "In 1989 gebeurt er zo weinig in Brussel dat journalisten nauwelijks de voorpagina gevuld krijgen. Kwabbernoot slaagt er niet in 'de' scoop te vinden waar zijn hoofdredacteur zo wanhopig naar op zoek is. Dus wanneer hij hoort dat de graaf van Rommelgem is uitgenodigd op een congres over mycologie in Oost-Berlijn, grijpt hij die kans aan om een verhaal over verzoening en samenwerking tussen volkeren te vertellen. De graaf wil er helaas niet aan meewerken. Na wat tobben besluit Kwabbernoot de geniale en eigenzinnige wetenschapper toch te overtuigen maar... de graaf blijkt spoorloos verdwenen. Robbedoes en zijn collega ontdekken al snel dat hij is ontvoerd naar Oost-Duitsland, maar de best bewaakte grens van Europa oversteken, is geen kinderspel. De Stasi, de politieke politie van de communistische dictatuur, houdt de wacht. En de schaduw van een oude vijand hangt boven de in tweeën gespleten stad. Ontdek samen met Robbedoes en Kwabbernoot de geschiedenis van de Berlijnse Muur en de instorting van het Oostblok."


Buck Danny 58
Vuck Danny integraal 8
Dan komen we bij het luchtvaarthoofdstuk bij Dupuis. We landen eerst bij Buck Danny, waarvan zowel het nieuwe deel 58 als de achtste integraal verschijnen.
• Over Buck Danny deel 58: "Buck trekt na een mysterieus bericht naar de woestijn van Arizona om het virus op te sporen. De afspraak blijkt een valstrik die hij ternauwernood overleeft dankzij hulp uit onverwachte hoek! Circle schakelt intussen een aartsvijand van Buck in om het virus te verspreiden over de Verenigde Staten. De organisatie heeft pionnen binnen de hoogste regionen van de politiek, en Buck is tot alles bereid om zo miljoenen levens te redden, zelfs als hij daarvoor een pact moet sluiten... met de duivel!"
• Over Buck Danny integraal 8: "Jean-Michel Charlier en Victor Hubinon houden hun waanzinnige schrijf- en tekentempo aan. Terwijl ze nieuwe avonturen verzinnen voor hun andere strippersonages, moeten ze ook een oplossing vinden voor de financiële problemen bij Pilote, het magazine dat ze mee hebben opgericht. Maar ook Buck Danny vliegt op volle snelheid voort: tussen 1960 en 1962 verschijnen er vier nieuwe avonturen in Robbedoes. Jean-Michel Charlier laat zich inspireren door de Koude Oorlog en houdt tegelijk rekening met de strenge censuur in Frankrijk. In de trilogie van de Vliegende Tijgers staan Buck Danny, Sonny Tuckson en Jerry Tumbler opnieuw oog in oog met Lady X, terwijl Buck Danny in Operatie "Mercury" betrokken wordt bij de verovering van de ruimte."

Natasja integraal 6Een andere integraal is weggelegd voor luchtstewardess Natasja met daarin de verhalen De Zwarte Weduwe, De Dinosauriërs, De Rotsenzee en Atoll 66, oftewel de reguliere delen 17 tot 20. Ze zijn geschreven door respectievelijk Michel Dusart, Marc Wasterlain, zijn oude leermeester Peyo en François Walthéry himself naar een verhaal van Guy d'Artet De Neufmoustier.

Van de dubbele reeks De Tweekoppige Adelaar start de tweede cyclus van de subreeksen Adler en Eagle.
• Over Adler deel 4: "1943. Hans Raeder heeft zijn eigen lichaam terug en het is stilaan tijd om terug te keren naar Duitsland en zijn plek als crack van de Luftwaffe weer in te nemen. Maar dat gaat niet van een leien dakje. Eerst moet hij bewijzen dat hij niet is gedeserteerd en dat hij nog steeds de beste is. Bovendien heeft Goebbels, in zijn afwezigheid, een jonge piloot gekozen als zijn nieuwe favoriete piloot. En wat met zijn familie? En het meisje dat hij zou moeten haten maar dat hem toch blijft verwarren... Hans Raeder heeft zijn eigen lichaam terug, maar is hij nog wel dezelfde?"
• Over Eagle 4: "1943. James O'Brady heeft zijn eigen lichaam terug, maar wordt nog steeds gekweld door visioenen van zijn alter ego, de Duitse piloot Hans Raeder. Na een ongeval wordt James aangehouden en overgeleverd aan de Verenigde Staten. De krijgsraad veroordeelt hem tot dwangarbeid, maar James verlangt terug naar Europa en gaat bij het 71ste TCS als piloot van het Amerikaanse zweefvliegtuig Waco. Stiekem koestert hij hoop om Esther weer te zien. Maar dat is buiten Hans gerekend. Gaan de twee mannen elk hun eigen weg of leiden de omstandigheden onvermijdelijk tot een ultieme confrontatie?"

Tot slot is er ook nog deel 2 van Black Squaw door Alain Henriet en Yann die tevoren de zesdelige reeks Berentand. "Als zwarte vrouw is het niet vanzelfsprekend om je brood te verdienen in de luchtvaart. Bessie Coleman heeft bovendien ook nog indiaans bloed, komt uit een arme familie met negen kinderen en woont in Texas, een staat waar racisme hoogtij viert dankzij de Ku Klux Klan! Bessie besluit onbevreesd het luchtruim te veroveren want 'daarboven, in de wolken, bestaan geen vooroordelen'. Maar tussen droom en realiteit staan heel wat obstakels die de ontembare Bessie zal moeten overwinnen!"


Arsenal 2
Standard 2
Dupuis' Sport Collection wordt uitgebreid met de delen 2 van de voetbaltrilogieën Arsenal en Standard de Liège.
• Over Arsenal: "Nathan woont samen met zijn moeder en zijn stiefvader, Andy, in Londen. De jongen is aangesloten bij het voetbalteam uit zijn wijk en hij heeft talent. Omdat Andy het druk heeft op zijn werk, is het Andy’s vader, Michael, die Nathan meeneemt naar het voetbal. De twee superfans van Arsenal brengen heel wat tijd samen door en de oude man heeft alle tijd om over de rijke clubgeschiedenis te vertellen aan de jongeling. Maar op een avond kondigt Andy aan dat hij een promotie krijgt, een belangrijke functie... in Thailand, en dat ze dus naar de andere kant van de wereld zullen moeten verhuizen..."
• Over Standard de Liège: "De negenjarige Nathan is Standardsupporter in hart en nieren en speelt als doelman voor een jeugdploeg van FC Tilleur. Hij raakt bevriend met Zola, de geweldige spits van zijn team. Ze willen allebei graag het kwalificatietornooi winnen waardoor ze kans maken om binnen te raken in de prestigieuze voetbalacademie van Standard. Maar Zola staat helaas bekend als ruziemaker en heeft daardoor een slechte reputatie gekregen... Waarom gedraagt Zola zich zo op het veld? Kan Nathan hem helpen?"


Minions 5
Minions 6
Op 23 juni, hopelijk net voor een normale schoolvakantie, verschijnen ineens twee delen van de gagreeks Minions.
• Over Minions deel 5: "Ze zijn klein, knalgeel en houden van bananen. Sinds Verschrikkelijke Ikke zijn de Minions een fenomeen. Sterren van de absurde humor en kampioenen in klunzigheid. Na een reis door de tijd en de ruimte verlaten ze hun schip en hun laboratorium om wat aan lichaamsbeweging te doen. De Minions ontdekken sport, al werken ze toch vooral op de lachspieren. Ze zitten bomvol energie, maar op de Olympische Spelen hebben ze voorlopig weinig te zoeken..."
• Over Minions deel 6: "De Minions zijn klein, knalgeel en verzot op bananen. Ze werken voor Gru, de superslechterik van Verschrikkelijke Ikke, die ze met hun eerste film van de box-officetroon stootten. De Minions maken weer hun opwachting op het witte doek in De Minions 2, The Rise of Gru, een titel met een duidelijke knipoog naar de laatste Star Wars, The Rise of Skywalker. In dit album gaan we met de Minions op zoek naar de roots van kleine Gru en de omstandigheden die hem naar de top van het slechterikendom stuwden. Wie weet ontdekken we welke rol de kleine gele helpers speelden in dienst van de superslechterik..."


Bollie & Billie 9
Bollie & Billie 10
Guust 15
Guust 16
Guust 17
Bollie & Billie en Guust waren in de hoogtijdagen van het weekblad Robbedoes de twee populairste gagreeksen. Van beide reeksen verschijnen de laatste paar jaar chronologische heruitgaven. Van Bollie & Billie komen in juni de delen 9 en 10 uit, van Guust in mei de delen 15, 16 en 17. De albums van Guust kwamen al eens uit in een hardcoverjasje met een prent erbij.
(
Bron: Dupuis / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Le Lombard in kwartaal 2
20/02
TOP
De Werelden van Thorgal: De Jonge Jaren 9
Je vindt alle aangekondigde albums met alle details van de uitvoering ook terug in Te Verschijnen. Mis jouw exemplaar niet! Vooruitbestellen kan via deelnemende stripspeciaalzaken.
Later dit jaar verschijnt een one-shot van Thorgal door Roman Surzhenko en Yann over de periode toen Thorgal even door het leven ging als piraat Shaïgan Zonder Genade. Intussen verschijnt in april deel 9 van hun spin-offreeks De Jonge Jaren met de volgende inhoud: "Thorgal en Aaricia proberen met de drakar van Sveyn te ontsnappen aan de wraak van de wrede koning Harald. Maar ze lijden schipbreuk en Thorgal en zijn gezellen stranden op een vreemd eiland. Op hun zoektocht naar drinkbaar water verkennen ze de ruïnes van een stad. Onder de grond lopen ze, zonder het te beseffen, een nog groter gevaar tegemoet dan datgene waar ze voor vluchtten."


Rik Ringers integraal 1
De Nieuwe Avonturen van Rik Ringers 5
Over de integrale reeks Rik Ringers en deel 5 van De Nieuwe Avonturen van Rik Ringers hadden we het in vorige updates uitgebreider. Hieronder vind je de info van de uitgeverij.
• Over Rik Ringers integraal 1: "Wie kent hem niet, de beroemdste journalist-detective van de stripwereld: Rik Ringers! Klassieke onderzoeken, sciencefiction, schijnbaar fantastische verhalen: doortastend en scherpzinnig baant de onstuimige verslaggever van De Wachter zich een weg langs alle gevaarlijke valstrikken op zijn pad. Deze integrale bevat de volgende avonturen: De Ontvoering, Het Raadsel van Porquerolles en Rik Ringers in een Doolhof."
• Over De Nieuwe Avonturen van Rik Ringers deel 5: "In het kader van een internationale uitwisseling wordt Baardemakers uitgestuurd naar Senegal terwijl commissaris Dior zijn taken overneemt aan de Quai des Orfèvres. Een zwarte commissaris, het is een ongewoon zicht en Dior krijgt al snel met racisme te maken. Intussen zwerft Cupido, een beruchte seriemoordenaar, door de straten van Parijs..."


Clifton integraal 1
Dan Cooper integraal 11
Ook de zesdelige integrale reeks Clifton kondigden we vorige maand uitgebreid aan. In deel 1 staan alle verhalen van Raymond Macherot en het duo dat hem opvolgde, Jo-El Azara en Greg. Extra info: "Kolonel Clifton is een echte celebrity! Een journalist komt hem interviewen over zijn eerste onderzoek, dat hij voerde toen hij nog op school zat. Maar jong geleerd... is oud gedaan en dat is maar goed ook, want Clifton moet een van zijn scouts redden uit de handen van kidnappers en een raadsel oplossen dat verband houdt met gele tulpen! Clifton is zonder twijfel uniek in zijn soort. Niet verwonderlijk dat Hollywood een film wil maken over zijn leven. Clifton zelf wordt consultant voor die film, in voor- en tegenspoed."

Van de klassieke luchtvaartreeks Dan Cooper zijn we in mei toe aan het voorlaatste deel. De elfde integraal bundelt de avonturen Gevaar boven de Alpen, Spookpiloten en De Gijzelaar van de Clemenceau, zijnde de reguliere delen 36, 37 en 38.


Kinderen in het Verzet 7
De Drager 2
De populaire jeugdreeks Kinderen in het Verzet gaat verder in deel 7. "In de lente van 1943 stort een geallieerd vliegtuig neer bij Pontain l'Écluse, het dorp waar François, Lisa en Eusèbe hun verzetsnetwerk, De Lynx, hebben opgericht. De Duitsers speuren de omgeving af, op zoek naar de piloten die lijken te zijn verdwenen. De Lynx zet alles op alles om de piloten eerder terug te vinden en ze te helpen terugkeren naar Engeland."

De post-apocalyptische reeks De Drager vervolgt in deel 2. "Na een van zijn missies wordt de Drager onverhoeds aangevallen door de mysterieuze Jageres. Hij komt als overwinnaar uit de strijd, maar wil zijn tegenstander niet doden. De twee vijanden komen elkaar opnieuw tegen aan het hof van Hertog van Arcasso, waar wreedheid en zonde welig tieren. Slagen Drager en Jageres erin samen te strijden tegen het kwaad dat hen overstijgt?"

En ook van het na een ramp afspelende Green Class komt een nieuw album uit. "Noah is dood. De rest is zwaar aangeslagen. Is er nog hoop in deze rampzalige wereld? Wezenloos en verbijsterd laten ze zich door Jane en Faraday naar een militaire basis begeleiden. Maar het gevaar loert om elke hoek, de epidemie zit overal. Onze helden zoeken de kracht voor een nieuw gevecht, ter nagedachtenis van Noah."

(
Bron: Le Lombard / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Matsuoka in kwartaal 2
20/02
TOP
Je vindt alle aangekondigde albums met alle details van de uitvoering ook terug in Te Verschijnen. Mis jouw exemplaar niet! Vooruitbestellen kan via deelnemende stripspeciaalzaken.
Het label Matsuoka zal verdwijnen. Er werd ons beloofd dat de reeksen die nu nog onder dat logo verschijnen ook zonder uiterlijk verschil worden afgewerkt.

Voor Gilles de Geus wenkt het einde. In april komt de derde en laatste integraal uit met daarin de lange avonturen Willem de Zwijger, De 7 Provinciën en 90-60-90. "Aanvankelijk voerde Hanco Kolk de struikrover Gilles op in korte verhalen die zich in en rond de stad Dubbeldam afspeelden. Van het moment dat Peter de Wit mee ging schrijven aan het scenario, werden er lange verhalen gemaakt en sloot Gilles zich aan bij de geuzen, de opstandelingen tegen Spanje die geleid werden door Willem van Oranje. De strip bulkte van de verwijzingen naar historische gebeurtenissen uit het laatste kwart van de zestiende eeuw, en wordt gekenmerkt door een vrolijk absurdisme."

Van Nero: De Stallaert Jaren komt diezelfde maand het voorlaatste deel uit. In deel 9 worden de verhalen Het Bio-Bao-virus, Kroonprins Petoetje, De Bonobo's en Wolken van Vreugde gebundeld, en dat zijn de reguliere delen 158 tot 160.

Met deel 6 van Piet Pienter en Bert Bibber raken we inmiddels over de helft van de elf geplande integralen. Op 23 juni kan je de verhalen De Diadeem van Swaba, Bulderlachgas, Invasie uit het Heelal en De Tijdmachine (de delen 22 tot 25) in een nieuw jasje lezen, voorzien van een dossiertje.
(
Bron: Matsuoka / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Standaard Uitgeverij in kwartaal 2
20/02
TOP
Don Vega
Je vindt alle aangekondigde albums met alle details van de uitvoering ook terug in Te Verschijnen. Mis jouw exemplaar niet! Vooruitbestellen kan via deelnemende stripspeciaalzaken.
Het zal nog wennen worden om het logo van Standaard Uitgeverij op albums te zien prijken van albums die voorheen bij intussen opgedoekte labels als Ballon Comics of Blloan verschenen of die in het Frans bij Dargaud of Glénat uitkwamen. En zo worden de aankondigingen van het label Standaard Uitgverij van de gelijknamige groep almaar langer.

We beginnen dat lange overzicht bij... "Zorrooo, Zorroooo, ZORROOOO!!!" Dat deuntje uit de oude tv-reeks van Disney zit nu in ons hoofd terwijl we deze aankondiging van het one-shot Don Vega neerpennen. Het prequelverhaal van Pierre Alary (Belladonna, Conan, Silas Corey) op de wereldberoemde figuur Zorro verschijnt op 12 mei bij Standaard Uitgeverij. Sinds het label Blloan niet meer bestaat, verschijnen dergelijke one-shots voortaan onder het logo van Standaard Uitgeverij, hoewel de Franse editie bij Dargaud verscheen. Die Franse cover is hierboven afgebeeld. Het hardcoveralbum telt 96 pagina's en zal 19,95 euro kosten.
De voorstelling: "Madrid, 1848. Don Vega, erfgenaam van een rijke Californische familie, ontvangt een brief waarin hij op de hoogte wordt gebracht van de dood van zijn ouders. Vader Delgado, de briefschrijver, vraagt hem om ‘zo snel mogelijk’ terug te keren. Bij zijn thuiskomst ontdekt Don Vega dat het familiedomein in handen is van oud-generaal Gomez. Met de hulp van Borrow, een gemene schoft, koopt hij gronden op aan een lage prijs om ze daarna met winst weer te verkopen. De arbeiders rapen hun moed bij elkaar en komen in opstand, hun gelaat met een kap bedekt. Ze beroepen zich op 'el Zorro' een plaatselijke volksmythe. Het volk ziet hen als helden. Don Vega besluit hun voorbeeld te volgen: helemaal in het zwart gekleed gaat hij de lieden laten boeten die zijn familie hebben beroofd. De legende van Zorro is geboren... Het personage van Zorro herrijst uit zijn assen in deze beklijvende interpretatie van een klassieker uit de volkscultuur, ontstaan in een roman van Johnston McCulley in 1919 en onsterfelijk gemaakt door de cinema en de tv-reeks van Walt Disney."


Bootblack
De Onderzoeken van Lord Harold 2
In 2018 verscheen het dubbeldikke album Giant van auteur Mikaël. Onze lezers stemden dat album op de veertiende plaats in de top-20 van dat jaar. In het Frans verscheen daarna het tweeluik Bootblack van dezelfde auteur dat Standaard Uitgeverij op 7 april uitgeeft als een gebundelde editie van 128 pagina's in hardcover (24,95 euro). Een onbereikbare American Dream, de boeiende setting van de jaren 1930, de New Yorkse maffia, de liefde... De Franse pers kreeg er niet genoeg van en overlaadde Bootblack met lovende woorden. Een voorstelling: "Lente 1945 aan het front: de oorlog zaait dood en vernieling. Al, een Amerikaans soldaat, is de enige overlevende van zijn eenheid. Om te ontsnappen aan het heden duikt hij in zijn herinneringen aan zijn leven in New York. Hij is de zoon van Duitse migranten en is amper tien jaar oud wanneer hij op een nacht zijn ouders en zijn thuis verliest in een brand. Al heeft geen keuze en slijt zijn dagen op straat, hij wordt Bootblack, een ‘schoenpoetser’. Samen met zijn vriend Shiny staat hij zijn mannetje. Zes jaar later, in 1935, ontmoeten ze Buster en de ambitieuze Diddle Joe. En dan is er ook nog Maggie, het meisje waar Al een oogje op heeft en op wie hij maar al te graag indruk wil maken, hoewel zij hem duidelijk maakt dat ze niet van dezelfde wereld zijn. New York is geen plek voor armoedzaaiers. Al besluit dus meer geld te verdienen, op welke manier dan ook. Maar hij beseft nog niet dat hij door de nakende oorlog oog in oog zal komen te staan met zijn verleden…"

Drie Kleine Muisjes is deel 2 en het slot van het tweeluik De Onderzoeken van Lord Harold van dezelfde auteurs als De Wezentrein en Het Kerkhof der Onschuldigen. "Hoewel zijn enthousiasme en zijn vuur niet altijd worden gewaardeerd, is Lord Harold er met zijn sluwheid en scherpzinnigheid in geslaagd een plekje te veroveren op het commissariaat van Blackchurch. Hij is vastbesloten de schuldige te vatten in de zaak van het verdronken vee. Maar zijn pad is bezaaid met obstakels, alsof het hele Koninkrijk hem stokken in de… koetswielen wil steken. Van de Londense high society tot de onderwereld van Blackchurch, niemand wil dat de jonge agent zijn aristocratische neus in hun zaken steekt. Maar dan kennen ze onze voorname rechercheur nog niet! Het slot van deze eerste cyclus over de lotgevallen van een held die scherp afsteekt tegenover zijn omgeving, met alle gevolgen van dien... misverstanden, maar vooral veel avontuur!"


Het Masker van de Duizend Tranen 2
De Smurfen en het Verloren Dorp 3
Het vervolg ens lot van het tweeluik Het Masker van Duizend Tranen vinden we hier plost terug. "Masamura heeft een hoge tol betaald om Sadakïo binnen te loodsen in het kasteel van de Takedo. De jonge weduwe vindt geen offer te groot om Koburo, haar verloofde, uit de onderwereld te redden. Het lot wordt een handje geholpen door de komst van de vijanden van de Takedo. Zij vallen het kasteel aan en overtuigen Masamura en zijn clan om hen te helpen. Terwijl de confrontatie onafwendbaar lijkt, denkt Sadakïo dat ze haar doel heeft bereikt… Maar niemand ontkomt ongeschonden aan een ontmoeting met zijn demonen, of ze nu uit de ondergrondse diepte komen of diep uit onze ziel..."

Van de reeks De Smurfen en het Verloren Dorp verschijnt deel 3 in vertaling. In het Frans bestaan er al vier albums. De meisjes uit dat afgelegen dorp spelen trouwens ook mee in de 3D-geanimeerde tv-reeks die later dit jaar op tv zou moeten komen. Over deel 3: "Gargamel is erin geslaagd een kraai te laten spreken in de hoop dat het dier hem vertelt waar het Smurfendorp zich bevindt. Het Smurfendorp is in gevaar. Maar de sprekende kraai vergist zich en botst per toeval op het dorp van de meisjes... een onverwachte maar niet minder onrustwekkende wending!"


Lotta 2
Voetbalgek! 17
Vorig jaar startte de meisjesreeks Lotta. En daarvan komt een tweede album uit. "Lotta houdt zielsveel van haar papa en haar zusje. Ook oma Toeps en Lotta’s beste vriendin, Bien, hebben een speciaal plekje in haar hart. Samen met deze vrolijke bende beleeft Lotta elke dag kleine en grote avonturen. Lotta is een meisje dat net ietsje anders in het leven staat dan andere meisjes. Ze is een beetje jongensachtig en soms ook wat onhandig, maar zijn we dat niet allemaal? Maak kennis met Lotta, een prettig gestoord rolmodel waarin elk kind zich zal herkennen."

Voetbalgek! zien we voortaan ook terug bij Standaard Uitgeverij. Deel 17 wordt een EK-special. "Vijf jaar heeft hij erop moeten wachten, maar eindelijk krijgt Marcel Vangool opnieuw de kans om een EK bij te wonen. Euro 2020 in 2021 — gekker wordt het niet. Bovendien heeft Marcel één jaar langer kunnen nadenken over sluwe listen om zijn idolen te zien, maar of dat betekent dat hij ook de finale haalt... Trouwens, iedereen — ook Marcel, dus — kent toch de kortste weg naar doel? Warm je spieren alvast op en maak je klaar voor het EK van de lach!"


De Zoo van Verdwenen Dieren 1
Diep in de Zee 6
Een Zoo Vol Verdwenen Dieren is een nieuwe gagreeks met educatief opgevatte gags over dieren. "De enige plek waar je unieke dieren kan ontdekken, en dieren die we jammer genoeg nooit meer zullen zien. Deborah, een dierenarts-stagiaire die ervan droomt in een zoo te werken, krijgt een baan in een wel heel speciaal dierenpark. Bezoekers krijgen er namelijk alleen dieren te zien die al eeuwenlang, decennialang of toch al een paar maanden uitgestorven zijn. Niet eenvoudig om te beslissen welk vaccin je een dodo moet geven, hoe je een Siciliaanse olifant voedt en of dat vogeltje uit Tahiti, de O'u, gezond is of niet..."

Een andere gelijkaardige reeks is Diep in de Zee. En daarvan komt al deel 6 uit. "Duik onder in de wereld van de stilte... die toch niet zo stil is! Haal diep adem en duik in de donkere wateren van de oceanen, op zoek naar de geweldige dieren die er wonen. Van de kogelvis met zijn gevoel voor kunst tot de opvallende familie van de neteldieren, langs de zandvis die niet echt een vis is... je komt echt alles te weten over de zeebodem! Zet je schrap: een duikbril en snorkel zijn aangeraden om deze fascinerende wereld te ontdekken, in het gezelschap van de dieren van Diep in de zee!"

Voor we overgaan naar het Vlaamse fonds van Standaard Uitgeverij (waarvan we nog geen enkele cover hebben, op eentje na) zien we bij het vertaalde fonds ook Elric deel 4 staan, die wellicht bij Glénat hoort. Dat album rondt de bewerking van Michael Moorcocks roman af. "Niemand kan aan zijn lot ontkomen. De laatste woorden van keizer Saxif d'Aan zinderen nog na wanneer Elric op zoek gaat naar de ruïnes van R'lin K'ren A'a, de oerstad van de Melniboneanen. Daar hoopt hij het bewijs te vinden dat zijn voorouders zuiver waren, voor ze werden aangetast door de Chaos. Maar Arioch bevestigt het voorgevoel van de onttroonde keizer en zet Elric met zijn onthullingen aan om zijn lot te omarmen: Melniboné moet door hem worden vernietigd. Diep in het Drakeneiland huist een kwaad dat moet worden uitgeroeid. Maar in Imrryr, de hoofdstad, moet Elric ook op zoek naar Cymoril, zijn geliefde. Maar dat hij gevlucht is, heeft zij hem nog niet vergeven..."

Een andere vertaling betreft een integrale editie van Deribs klassieke indianendrama Hij Die Tweemaal Geboren Wordt. "Omdat hij tijdens een onweersnacht is geboren, krijgt een indiaanse baby de naam Regenstorm. Een medicijnman ontdekt dat hij bovennatuurlijke gaven heeft en wijdt hem in zijn geheimen in. Nadat hij tijdens een jacht gewond is geraakt, krijgt het kind een vreemde droom. Hij begrijpt dat hij zich moet openstellen voor de krachten die in hem wonen. Hij wordt ‘Hij die tweemaal geboren werd’ en later groeit hij uit tot een leider van zijn volk."


Jommeke
Jommeke in de Knel én de PenarieGoed, het Vlaamse onderonsje starten we bij Jommeke. De special Jommeke in de Knel én de Penarie, geschreven door tv-figuur Jellde De Beule, werd al uitgebreid aangekondigd. "Op een mooie dag krijgt Jommeke bezoek van Jan Geldmans, controleambtenaar van de federale Overheidsdienst financiën. Tijdens zijn driehonderd avonturen heeft Jommeke heel wat schatten gevonden en dat zonder er belastingen op te betalen! Vijftien kalenderdagen krijgt hij van Geldmans om de achterstallige belasting van miljoenen euro’s te betalen. Jommeke zit met de handen in het haar. Hij heeft dat geld helemaal niet, die schatten schonk hij immers allemaal weg. En net nu lukt het niet om een nieuwe schat te vinden! Geen verborgen schatkaart op zolder of in een fles op zee. De klok tikt ondertussen onverbiddelijk verder... Geraakt Jommeke op tijd uit de knel én de penarie? Jelle De Beule brengt met Jommeke in de Knel én de Penarie op geheel eigen wijze een ode aan de held met het strooien dakje."

En dan zijn er ook nog de delen 304 en 305 van Jommeke, beide getekend door Gerd Van Loock.
Jommeke 304: Probleem Gobelijn: "De burgemeester van Zonnedorp is in alle staten. Zonnedorp is van de eerste naar de tweede plaats gezakt in de ranglijst van het beste dorp. De reden? De fratsen van hun beroemde inwoner, professor Gobelijn. De Zonnedorpers zijn het beu om altijd maar het slachtoffer van zijn mislukte experimenten te zijn. Er zit maar één ding op: Gobelijn moet koste wat het kost uit zijn laboratorium gehouden worden. En wie is de geknipte man voor deze taak? Jommeke, natuurlijk!"
Jommeke 305: Het Ros Beiaard: "Wanneer een archeologisch team in Dendermonde een enorm gouden hoefijzer opgraaft, is iedereen ervan overtuigd dat het ooit toebehoorde aan het beroemde Ros Beiaard. Jommeke en Filiberke trekken naar de mooie stad om de vondst te bewonderen. Ook Anatool is het nieuws ter ore gekomen. Gewapend met een metaaldetector trekt hij naar de vindplaats in de hoop de overige drie hoefijzers te vinden. Maar hij is niet de enige die het op de waardevolle schat heeft gemunt..."


Suske en Wiske
Een overzicht van alle te verschijnen albums in het wereldje van Suske en Wiske in kwartaal 2.
Suske en Wiske 357: De Zalige Ziener: "Lambik krijgt van een oude waarzegster een amulet met voorspellende gaven in handen. De amulet maakt hem gevierd en beroemd maar ook steeds ongelukkiger. De toekomst die hij voor sommige mensen voorspelt, is helemaal niet zo rooskleurig. Hij wil weer af van zijn gave maar ondervindt al snel dat dat alleen mogelijk is door de amulet terug te brengen naar zijn oorspronkelijke eigenaar, de Indische godheid Garamasala. Helaas wordt hij achternagezeten door een collegawaarzegster die de amulet voor zichzelf wil. Als ze daarin slaagt, zal Lambik sterven..."
Suske en Wiske 358: De Drakenprinter: "Op een dag krijgt Lambik telefoon van een onbekende die ermee dreigt de stripreeks Suske en Wiske stop te zetten als ze Jerom niet onder controle kunnen houden. Jerom grijpt namelijk steeds vaker in met zijn geweldige spierkracht zodat de avonturen veel te snel aflopen. Barabas onderwerpt Jerom aan een uitgebreid onderzoek en ontdekt dat hij onderdrukte angsten heeft en pas opnieuw normaal zal kunnen functioneren als hij die angsten overwint. Hiervoor gebruikt de prof een zeer bijzondere methode. Hij vertaalt de angst van Jerom naar een wezen van vlees en bloed. Maar eenmaal het monster los is, blijkt Lambik een ongelofelijke stommiteit te hebben begaan, en onze vrienden verkeren in groot gevaar."
De Kronieken van Amoras 8: Avontuur in Piscine-les-Bains: "Krimson kon z’n misdaadimperium uit de grond stampen dankzij de onmetelijke schat die hij als jongeling in een trein in een geheime tunnel in Piscine-les-Bains vond. Professor Barabas gelooft dat de geschiedenis anders zal verlopen als Krimson die schat niet vindt. Dus stuurt hij onze vrienden naar het Franse dorpje, kort na de Tweede Wereldoorlog, om de trein met de Duitse oorlogsbuit te doen verdwijnen. Het lijkt een makkie. Tot ze ter plaatse komen en er van een trein geen sprake is."
Suske en Wiske Junior 5


F.C. De Kampioenen
F.C. De Kampioenen 112: Boma in de Val: "Boma doet gouden zaken in Zuid-Amerika. Een zakenman uit Neropampa komt bij Boma een grote container met worsten ophalen. Wanneer de container vertrekt om op een schip geladen te worden, is Fernand erin opgesloten geraakt, zonder dat iemand iets heeft gemerkt. Señor Diego, de zakenman, is ook voorzitter van een voetbalploeg en hij nodigt Boma en de Kampioenen uit. De vrouwen blijven thuis en dat zint ze niet. Aangekomen in Neropampa is de ontvangst allerhartelijkst. Boma en zijn vrienden worden in de watten gelegd. Ze worden meegenomen naar de haven waar het schip met de container aankomt... Daar zijn echter ook de politie en de pers aanwezig. Wanneer de container door de politie wordt opengebroken, komt Fernand tevoorschijn! Maar er blijken ook wapens in de container te zitten... Boma en zijn makkers worden gearresteerd en opgesloten in een strafkamp."
F.C. De Kampioenen 113: Terug naar Splotsj: "De Kampioenen zijn in Matrakstan en spelen daar een vriendenmatch tegen de nationale ploeg, waarvan Eros Errolflinius de kapitein is. Op de match is ook de president van het land aanwezig. Bella, de heilige geit en nationale mascotte van het land, wordt voorgesteld aan het publiek. Onder de ogen van de duizenden aanwezigen, wordt de geit echter ontvoerd met een helikopter. De ontreddering is groot, want Bella is het nationale symbool van Matrakstan. De president geeft Boma de schuld van de ontvoering! Boma en de Kampioenen worden opgesloten in het presidentieel paleis. Eros Errolflinius komt tussenbeide en belooft aan de president de heilige geit te zullen opsporen. Hij krijgt daarbij de hulp van Mark Vertongen en van Svetlana, zijn schoonzus en de hoedster van Bella."
F.C. De Kampioenen: EK-special: "Op 11 juni 2021 wordt het EK-voetbal op gang getrapt. Skillzy is de mascotte van dienst. ook de Kampioenen bereiden zich voor met een EK-special. Naast tal van spelletjes én een speelschema telt dit album drie avonturen: Buziness is Buziness, De Corsicaanse Connectie en De Malle Mascotte."

F.C. De Kampioenen Presenteert: Vertongen & Co 34: Herrie bij de Gorilla's: "Oma Boma is voorzitster en beschermvrouwe van het Kowabungapark in Afrika, een natuurgebied waar veel beschermde diersoorten leven. Ze vliegt erheen in het gezelschap van Mark, Bieke en Paulien. Er zijn echter vreemde dingen aan de hand in het park: de rivier staat droog en de dieren hebben niets meer te drinken. Bovendien zijn alle gorilla’s er verdwenen. Bij aankomst wordt het vliegtuig van Oma Boma neergehaald door stropers. Het toestel stort neer in de savanne. De ongelukkige reizigers vallen in handen van de stropers, maar gelukkig komen de parkwachters op tijd om het ergste te voorkomen. De chef van de parkwachters blijkt niemand minder te zijn dan inspecteur Porei, die daar tijdelijk de dienst uitmaakt. Hij verricht onderzoek naar de verdwenen gorilla’s... Oma Boma wil de zaak uitklaren en ontdekken waarom er geen water meer door de rivier stroomt. Er worden plannen gemaakt met de directeur van het park. Maar op een nacht wordt Paulien meegenomen door... een gorilla! Met de hulp van Porei en de parkwachters trekken Mark en Bieke op expeditie om Paulien terug te vinden..."
F.C. De Kampioenen Presenteert: Vertongen & Co Omnibus 6: Bundeling van Formule H2O bis, Kapitein Mark, De Huwelijksreis van Bieke, Gewichtige Zaken en Duel aan de Top (de delen 26 tot 30)."


De Rode Ridder
De Rode Ridder 270: Het Boek van Toth: "Met de kennis uit het boek van de Egyptische god Toth wordt de mens aan god gelijk. Volgens Merlijn zou dat rampzalige gevolgen hebben, dus besluit hij het werk te verbergen op een plaats waar geen sterveling zich waagt. Maar Allis is hem stiekem gevolgd en neemt het geheimzinnige manuscript mee. Op de terugweg wordt ze overvallen en gaan rovers ermee aan de haal. Omdat ze niet kan opbiechten dat ze het boek gestolen heeft, moet ze een andere manier vinden om het terug te krijgen."
De Rode Ridder: De Biddeloo-jaren integraal - Sword and Sorcery 5: Opnieuw zes gebundelde verhalen, de reguliere delen 61 tot 66 en dat zijn de stripverhalen In de Schaduw van de Thughs, Het Sprekende Zwaard, De Walkure, Het Dodenschip, Het Adelaarsnest en Het Nimfenwoud.


Urbanus
De Avonturen van Urbanus 194: De Verloren Vijs: "Wielertoeristensnot, beste lezers, wielertoeristensnot. Zo, de clou ken je al, en dat Urbanus ze niet alle vijf op een rij heeft, wist je waarschijnlijk wel. Maar als elke Tollembekenaar ook nog eens een vijs verliest, loopt de situatie al snel uit de hand en de spuigaten. Gods schepping staat op losse schroeven en veel is er niet nodig om de chaos compleet te maken. Wat dacht je van een atypische keukenrobot, een moorddadige schaapsscheermachine of een korte inhoud met te veel beeldspraak? Hebben we niet allemaal een vijs verloren?"
Urbanus Omnibus 10: Tiende omnibus met de delen 46 tot 50, oftewel Urbanus Zijn Snippelepipke Rekt Uit, De Harem van Urbanus, De Tirannie van Eufrazie, Nabuko Donosor Loopt voor de Voeten en De Hete Urbanus.


De Kiekeboes
De Kiekeboes 158: Salami: Een comeback van Dirk Stallaert als tekenaar met een verhaal van Merho naar de roman van Rudy Soetewey): "Slagerij De Beenhouwer staat wijd en zijd bekend voor zijn artisanale salami. De dochter des huizes, Lara De Beenhouwer, is laborante. Per toeval maakte zij een preparaat met een wel heel bijzondere eigenschap. Als dit mengsel per ongeluk in een van papa’s salami’s terecht komt gaan de poppen aan het dansen. Want er zijn meerdere personen geïnteresseerd in het preparaat. Met de hulp van de Kiekeboes weet Lara de salami op te sporen en in veiligheid te brengen. Maar dan neemt alles plots een andere wending."


Andere reeksen
De Buurtpolitie 13: Gauwdief 2.0: ""Een beruchte beklimmer van gebouwen wordt veroordeeld tot het dragen van een enkelband. Iedereen denkt dat hiermee een einde komt aan een lange reeks inbraken waarvoor hij verantwoordelijk was, maar niets in minder waar. Kort daarna volgen opnieuw meldingen van ontvreemde juwelen en waardepapieren. De veroordeelde inbreker kan het niet zijn, want die zit thuis. Nochtans dragen de inbraken overduidelijk zijn handtekening. Openstaande ramen, acrobatisch klauterwerk. Het is allemaal zo snel en onopvallend uitgevoerd dat het zelfs niet eens het werk van een mens kan zijn. Maar wie of wat zit er dan wel achter?"
Nachtwacht 7: Het Fedora Fantoom: "Wanneer de Nachtwacht versleten toverspullen verbrandt, bevrijden ze per ongeluk Fedora, een oude geest met ontzaglijke magische krachten. Het fantoom vestigt zich in de hoed van Cooper en krijgt hem zo meteen in zijn macht. De Nachtwacht onderzoekt de zaak en wil ingrijpen maar Fedora is hen te snel af. Met betoverde hoeden overmeestert hij de inwoners van Schemermeer en zet hen aan het werk in zijn hoedenfabriek. Met deze magische hoofddeksels wil het fantoom een slavenleger oprichten om de wereld te veroveren. De Nachtwacht staat voor een haast onmogelijke opdracht, zeker wanneer Wilko ten prooi valt aan Fedora. Maar dan bedenken ze een al even bijzonder als gevaarlijk plan..."


Robert en Bertrand integraal
Robert en Bertrand integraal 1: "Geïnspireerd op de hoofdpersonages uit een negentiende-eeuws toneelstuk start Willy Vandersteen in 1972 een nieuwe reeks op over twee lustige vagebonden, Robert en Bertrand. Aanvankelijk zijn de twee hoofdpersonages nog schelmen, maar al snel evolueren ze steeds meer tot voorvechters van recht, gelijkheid en vrijheid. Standaard Uitgeverij bundelt de reeks nu in lijvige integrales in kleur mét een achtergronddossier." In deel 1 zijn de volgende zeven avonturen opgenomen: Mysterie op Rozendael, Het Opgejaagde Weeskind, De Nabjar van Poenjab, De Levende Brug, De Rode Herberg, Het Zwarte Land en De Toverlantaarn.
(
Bron: Standaard Uitgeverij / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Saga Uitgaven in maart en april
20/02
TOP
Tracnar & Faribol
Je vindt alle aangekondigde albums met alle details van de uitvoering ook terug in Te Verschijnen. Mis jouw exemplaar niet! Vooruitbestellen kan via deelnemende stripspeciaalzaken.
In maart publiceert Saga Uitgaven het hardcoveralbum Tracnar & Faribol. Dat is een compleet verhaal als eerste album in een reeksje dat Zwerftochten in Legendarische Streken heet. Tekenaar en verteller Benoît Du Peloux maakt er een ode aan de dierenfabels van Jean de la Fontaine van en verweeft er een eigen, grimmig, magisch sprookje in. Dat allemaal prachtig geschilderd met dieren als personages. Achterin het album van 64 pagina's zit een katern met een galerij illustraties van de diverse hoofdpersonages. In volgende albums zullen andere personages meespelen. Zo verkent Du Peloux zijn eigen middeleeuwse wereldje.
De inhoud van deel 1: "Er was eens een depressieve koning die zich liet verleiden door een op macht beluste heks. Er waren eens twee boefjes, Tracnar en Faribol, onbenullige, lepe en gewetenloze dieven, die nooit hadden kunnen denken dat hun wegen die van prinses Felicity, de enige dochter van de koning, zouden kruisen. Er was eens een prinses wier ziel gevangen werd door Perfidy, de heks. Er was eens een sprookje dat Charles Perrault of de gebroeders Grimm graag zouden hebben geschreven en dat wij u nu vertellen."


Manon van de Bronnen 1
Marius 2
In maart en april breidt Saga Uitgaven de collectie met verstrippingen van het werk van de Franse schrijver Marcel Pagnol uit met twee nieuwe titels. Manon van de Bronnen deel 1 is het vervolg op Jean van Florette dat zich tien jaar later afspeelt (net zoals het filmtweeluik uit de jaren 1980). Ook dat wordt een tweeluik. Het is getekend door Christelle Galland (Moses Rose). De korte inhoud: "Tien jaar na de dood van Jean van Florette heeft Ugolin het domein Les Romarins voor een appel en een ei gekocht. Hij vestigde er een bloeiende anjerkwekerij. Met name omdat hij de door hem bewust gecamoufleerde waterbron had ontstopt en het water, waar de arme bultenaar naar op zoek was, weer liet vloeien. Onder druk van Papet om te trouwen, denkt Ugolin aan de mooie herderin die hij in de heuvels heeft opgemerkt. Maar het onderwerp van zijn beproevingen is niemand minder dan Manon, de dochter van Jean van Florette. Zij leeft voortaan als een wilde en heeft zopas de liefde ontdekt in de persoon van de nieuwe dorpsleraar."

Marius deel 2 sluit dan weer dat tweeluik af. En dat is het eerste gedeelte naar Pagnols oorspronkelijke Marseille-trilogie die eerst furore maakte als toneelstuk en later verschillende filmversies kende. Het toneelstuk stond bij de eerste opvoering twee jaar lang op het programma en het publiek schreeuwde (ook letterlijk) om een vervolg. Een scène met een kaartspel, waarbij wordt vals gespeeld en er ook een gesprek wordt gevoerd over echtelijk bedrog, is in Frankrijk blijkbaar zo legendarisch dat Albert Uderzo en René Goscinny er zelfs naar verwezen in hun Asterix-album De Ronde van Gallië. Marius is getekend door Sébastien Morice (Het Eiland van de Wroeging, Papeete 1914, De Post- en Liefdebezorger).
De voorstelling van Marius: "Worstelend met zijn overzeese dromen wil Marius, de zoon van de cafébaas van de Bar de la Marine, met een boot op avontuur trekken om de wereld te ontdekken. Ondanks zijn gevoelens voor Fanny kan hij zichzelf er niet toe brengen om zijn dromen op te geven en met haar te trouwen. In de hoop de man, die zij altijd heeft liefgehad, jaloers te maken, overweegt de jonge schaaldierenverkoopster het huwelijksaanzoek van de dertig jaar oudere zeilmeester Panisse te aanvaarden..."


Ellis Island 1
Het Meisje van de Wereldexpo 3
Bij Dupuis kondigen we nogmaals Het Fortuin van de Winczlavs aan waarin een voorvader van Nerio Winch via New York naar de Verenigde Staten emigreert. In die tijd moesten heel veel migranten zich via het New Yorkse eilandje Ellis Island aanmelden om zich te laten controleren. Luc Morjaeu en Peter Van Gucht besteedden daar ook al aandacht aan in het Suske en Wiske-album Sterrenrood. En bij Saga Uitgaven verschijnt in maart deel 1 van het tweeluik Ellis Island waarin die historiek ook aan bod komt. Het album is getekend door de Poolse tekenaar Miras op scenario van Philippe Charlot (De Wezentrein, Het Kerkhof der Onschuldigen). Achterin het hardcoveralbum van 64 pagina's zit een dossier met historische info. Het verhaal zelf is gelardeerd met drama, branie en een romance.
De korte inhoud: "Ellis Island is de doorgang naar de American Dream. Tonio komt er, vol illusies, in 1907 aan. Door reisgezel Giuseppe bijstand te verlenen, wordt Tonio geweerd door zijn handicap. Hij is overgeleverd aan de genade van Vitto, een maffiose advocaat die hem een hoger beroep voorspiegelt waarmee zijn toegang tot het continent goedgekeurd zou kunnen worden. Als betaling moet hij werken als ronselaar voor de nieuwkomers, makkelijke en weerloze prooien. De jongeman is gebonden aan de hoopvolle verwachtingen van de mensen uit zijn dorp en aan de liefde die hij voelt voor Nadia. Hij aanvaardt het aanbod, ondanks de terughoudendheid van Giuseppe..."

In de reeks Het Meisje van de Wereldexpo volgen tekenaar Étienne Willem en scenarist Jack Manini het waarzegstertje Julie die bij elke Wereldexpo in Parijs een avontuur beleeft waarin telkens historische personages en gebeurtenissen opduiken. Bij de Expo van 1878 is ze 35 jaar en in dat derde deel beleeft ze het volgende: "De misdadiger van de eeuw ontsnapt en duikt onder op de Wereldexpo van 1878... De eerste elektrische kaars wordt aangestoken en de schaduw van de crimineel verschijnt! Het bezoek aan het hoofd van het Vrijheidsbeeld lijkt door hem op het bezoek aan een spookhuis. Tegenover het nieuwe Trocadéropaleis staat de woonwagen van Julie Petit-Clou, en ze is bang. Ze zag het silhouet van de misdadiger in een droom en ze weet dat elke nieuwe klant het 'kwaadaardig genie' zou kunnen zijn. Frenologen, wetenschappers die bulten van schedels bestuderen, gaven hem die bijnaam."


Na de Hel 2
Chick Bill integraal 11
De Bayou van Oz is het tweede en laatste deel van het tweeluik Na de Hel. "Na het einde van de Secessieoorlog komen drie gedemobiliseerde, geconfedereerde soldaten terug naar hun leeggebloede land. Door hun ontmoeting met Alice en Dorothy hopen ze eenzelfde doel na te streven: het terugvinden van de schat van het Zuiden die gestolen werd door twaalf mysterieuze soldaten, achtergeblevenen van Shermans troepen, geleid door de Koningin en de Gekke Hoedenmaker. Het groepje dringt door in de bayou van Oz waar de grens tussen leven en dood vervaagt..."

Chick Bill integraal 11 bundelt opnieuw zes komische westernverhalen, meerbepaald De Kale-mannen-tikker, De Dubbelziende Helderziende, Bittere Wraak, Het Rode Konvooi, De Twee Gezichten van Kid Ordinn en De Verloofde van Kid Ordinn. Het in deze integraal opgenomen De Twee Gezichten van Kid Ordinn is de opnieuw getekende en uitgebreide versie van een ouder verhaal.

Sammy integraal 2
Tijdens de voorbereidingen van Sammy integraal 2 overleed tekenaar Berck. De in april te verschijnen bundeling opent met een voorwoord van Bercks kleindochter, die zelf ook illustratrice is. Daarna start een zeer uitgebreid en van ettelijke illustraties voorzien hoofdstuk over de periode Publiart, het reclameagentschap van uitgeverij Lombard waarvoor Berck lang werkzaam was. Ook over de carrière van Raoul Cauvin wordt verder verteld met vaak minder bekende (en smakelijke) info. Deze integraal bundelt in chronologische volgorde de avonturen El Presidente, De Lijfwacht met Acht Poten, De Lijfwachten Zijn Knetter, Lijfwachten en Koning Dollar en drie korte bonusverhalen.
Lijfwachten en Koning Dollar, een verhaal over corruptie en dranksmokkel, gaf in de jaren 1970 aanleiding tot een albumverbod in Frankrijk waardoor het zelf onderwerp was van een smokkel over de Belgisch-Franse grens! Die bizarre voorgeschiedneis krijg je ook uitgelegd.
(
Bron: Saga Uitgaven / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Kleine Robbe is terug
20/02
TOP
De Kleine Robbe
Zo'n anderhalf jaar na de dood van scenarist Tome pikt zijn vriend, wapenbroeder en collega Janry de draad weer op van De Kleine Robbe. In Spirou nummer 4323 staat een nieuw kort verhaal van zes pagina's. Voor het bedenken van het verhaaltje stond hij zelf in. Om een oogje in het zeil te houden voor de uitwerking van de verhaalstructuur en de dialogen deed hij een beroep op Maryse Dubuc (de scenarist van Mooie Navels) en Jacques Louis, zelf de auteur van de autobiografische gagreeks Family Life die in Spirou loopt.

Het verhaal gaat over de liefde, heden en verleden, Robbes eerste kus en zijn vriend Vermieljoen die door een vlindertje, dat fungeert als Cupido, zelf verliefd wordt op Robbes "verloofde" Suzy. In dergelijke korte verhalen duiken meestal andere sentimenten op dan louter kwajongensstreken. De korte verhalen zijn ook telkens het openingsverhaal voor een album dat voor de rest uit gags bestaat.

Voor een volgend album, deel 19 in de reeks, is er al een voorraad van een tiental door Tome geschreven gags en er moeten er nog een twintigtal gemaakt worden om een nieuw album te kunnen vullen, samen met het korte verhaal. Maar Janry tekent slechts gags op zijn eigen ritme, wanneer het hem uitkomt. "De Kleine Robbe voortzetten zonder Tome is vreemd", zegt hij. "Philippe en ik waren heel, heel close. Zijn afwezigheid is traumatiserend. Ik werk met het gevoel dat hij altijd achter me staat. Hij herinnert me eraan dat ik hem niet mag teleurstellen. Dat is een positieve druk. Als ik mijn werk verknoei, zou dat een belediging zijn voor alles wat we tot nu hebben gemaakt en wat hij heeft gemaakt. (...) Ik ben nu minder verkrampt bij het perspectief om de reeks te moeten voortzetten."
(
Bron: BFMTV.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Te verschijnen bij Syndikaat
20/02
TOP
Meander
Je vindt alle aangekondigde albums met alle details van de uitvoering ook terug in Te Verschijnen. Mis jouw exemplaar niet! Vooruitbestellen kan via deelnemende stripspeciaalzaken.
Afgelopen week verschenen bij Syndikaat het gagalbum De Yeti's (door Gleever) en het derde en laatste album van Lise op Monstereiland (door Kristof Berte). In april geeft de Nederlandse uitgeverij Meander uit. Dat album is eigenlijk door Irene Berbee en Marq van Broekhoven gemaakt in opdracht van de gemeente Rheden, maar dat historisch-educatieve verhaal over de geschiedenis van de gemeente zal ook te koop zijn in of via stripwinkels. Berbee is ook de auteur van het door Syndikaat uitgegeven Ulfberht. Het verhaal is door Marq van Broekhoven opgezet als een raamvertelling doorheen de geschiedenis met een soort elfje als hoofdpersonage.
Een voorstelling: "Meander is een soort van elf, een klein boswezen dat leeft in en van de natuur. De elf is onsterfelijk en heeft als belangrijkste levenstaak het bewaken van de Oereik, een oude, machtige en magische boom — de spil van een groot natuurgebied. Als het verhaal begint, wordt Meander uit een diepe slaap gewekt door zijn al even onsterfelijke vriend Xander, een grote, dikke rups. Xander klaagt dat hij honger heeft en dat er niets meer voor hem te eten is. Als Meander goed wakker is, ontdekt hij tot zijn schrik dat de Oereik tijdens zijn slaap helemaal kaalgevreten is en dat al het leven uit zijn takken verdwenen is, omdat Meander lange tijd niet goed voor hem gezorgd heeft. Meander voelt zich enorm schuldig en gaat op zoek naar middelen om de Oereik weer tot leven te brengen, geholpen door Xander. Omdat ze beide onsterfelijk zijn, kan hu queeste eeuwenlang duren spelen belangrijke momenten uit de geschiedenis van deze streek telkens een rol in de zoektocht. Bij toeval ontdekt Meander dat als hij in een spiegelend oppervlak valt of springt (bijvoorbeeld in stilstaand water) hij een sprong vooruit in de tijd maakt, misschien een kracht die hem gegeven wordt door de magische gouden eikel, die hij aan een koord om zijn hals draagt."


Brugpieper Roos Vink 4
Brugpieper Roos Vink 5
In juni verschijnen bij Syndikaat deel 2 van Acception met een herdruk van deel 1 en deel 4 van Brugpieper Roos Vink. In november volgt deel 5 van de gagreeks over het sympathieke schoolmeisje.
(
Bron: Syndikaat / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)
Acception 2


Watchmen-spin-off Doomsday Clock bij Dark Dragon Books
20/02
TOP
Doomsday Clock
Doomsday Clock
Doomsday Clock
Doomsday Clock
In april publiceert Dark Dragon Books de eerste twee delen van de superheldenreeks Doomsday Clock, in juni volgen de delen 3 en 4, alle in softcover, door het duo Gary Frank en Geoff Johns.

Deze complete minireeks is te lezen als een sequel op het veelgeprezen Watchmen, hoewel de scenarist en diens uitgever het daar aanvankelijk oneens over waren. Johns beschouwde het liever als een standalone-verhaal, weliswaar met personages uit Watchmen én klassieke DC-reeksen met overlappingen tussen het Watchmen Universe en het DC Universe. Tegelijk vormt Doomsday Clock een sluitstuik voor de verhaallijnen in de DC-universa The New 52 en DC Rebirth. Aan beide werelden waagde RW Uitgeverij zich in vertaling, maar die doofden allebei uit zonder voltooid te raken.

Het verhaal speelt zich zeven jaar na de gebeurtenissen in Watchmen af. Adrian Veidt (Ozymandias) wordt beschouwd als een massamoordenaar en is een vluchteling geworden. Hij heeft een nieuw plan opgevat om zijn eens zo geliefde wereld te redden en daarvoor moet hij Dr. Manhattan terugvinden. In samenwerking met een nieuwe Rorschach en de dodelijke personages Mime en Marionette belandt hij in het DC Universe, dat zelf op het punt staat in elkaar te stuiken. De spanningen lopen internationaal hoog op door de Superman Theory, waarbij de Amerikaanse regering ervan wordt beticht supermensen te creëren om zijn wereldwijde nominatie te handhaven. Wat doet Dr. Manhattan in dat universum?
(
Bron: Sabato / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Win een dag op de set van de volgende Asterix-film
20/02
TOP
KickCancer
De Belgische zangeres Angèle organiseert via het platform KickCancer een tombola voor het goede doel voor de strijd tegen kanker. Zelf geeft ze haar eigen piano weg, voorzien van een handtekening. Tussen de vele andere, unieke en zeldzame aanbiedingen zit ook een dag op de set van de volgende film van Asterix en Obelix. Die opnames gaan door in Frankrijk (het verhaal speelt zich trouwens ook af in China). Je vervoerskosten, hotelovernachting en een diner voor twee zitten mee in de prijs. En afhankelijk van de timing maak je zelfs kans om Cleopatra, vertolkt door Marion Cotillard, te ontmoeten. Dat specifieke aanbod vind je hier. Ook twee gesigneerde cartoons van Riad Sattouf (De Arabier van de Toekomst) zitten als prijs in deze tombola.

Dit is géén veiling, je koopt een aantal online lotjes per aanbod (tegen 10 euro per lot). Hoe meer je er koopt, hoe meer kans je dus maakt. De loting vindt plaats op 23 maart. Tussen de vele andere prijzen zitten (gesigneerde) foto's, gouden of platina platen, truitjes, concerttickets, vinylplaten, manuscripten, handtassen, designerspullen, enzovoort van heel uiteenlopende bekende merken en figuren zoals Stromae, Bill Murray en Sofia Coppola, Kylie Minogue, de Rode Duivels, Tom Barman, Dua Lipa, Aya Nakamura en anderen. Hier vind je alle uitleg en het cmplete aanbod.
(
Bron: Sabato / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Tv-reeks Paris Police 1900 van Fabien Nury
20/02
TOP
Paris Police 1900
Mocht je de nieuwe Franse tv-reeks Paris Police 1900 ergens op een streamplatform tegenkomen, weet dan dat Fabien Nury daar niet alleen de bedenker en de schrijver van is, maar ook de showrunner en de regisseur van enkele afleveringen. Nury ken je wellicht als stripscenarist van onder meer Keizerin Charlotte, W.E.S.T., Tyler Cross, Silas Corey en Er Was Eens.

De reeks voor Canal+ telt acht afleveringen van elk 58 minuten en het verhaal speelt zich af in 1899 in Frankrijk, net na de befaamde affaire-Dreyfuss, wanneer de republiek op een kwetsbaar moment is gekomen. In die context, waarbij anarchisten tegenover republikeinen staan en waarbij antisemitisme de kop opsteekt, krijgt de jonge en ambitieuze inspecteur Antoine Jouin een gevoelig en smerig dossier toevertrouwd. Hier kan je de Franstalige trailer bekijken.

Voor Nury is dit niet het eerste audiovisuele uitstapje. In 2006 schreef hij mee aan de film Les Brigades du Tigre (zie ook het album De Tijgerbrigades, getekend door Jean-Yves Delitte met Xavier Dorison als co-scenarist). In 2017 schreef hij de Franse tv-reeks Guyane.
(
Bron: ActuaBD.com / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Duitse Lucky Luke-hommage door Ralf König
14/02
TOP
Lucky Luke
Bij en na de zeventigste verjaardag van de stripreeks Lucky Luke in 2016 verschenen enkele hommagealbums door andere auteurs. De Moordenaar van Lucky Luke, door Matthieu Bonhomme, kende zo'n succes dat we in mei een tweede album van zijn hand kunnen lezen. Ook de Fransman Guillaume Bouzard (Jolly Jumper Antwoordt Niet Meer) en de Duitser Mawil (Het Stalen Ros) tekenden elk een album. Intussen zijn we vijf jaar verder en viert de populaire westernreeks dit jaar zijn vijfenzeventigste verjaardag. Behalve voornoemd album van Bonhomme (Wanted Lucky Luke) verschijnt alvast op de Duitse markt nog een Lucky Luke-hommage, en wel door Ralf König, een van de bekendste en meest succesvolle Duitse stripmakers.

Lucky Luke

Zijn album, met de titel Zarter Schmelz, verschijnt deze zomer bij Egmont Ehapa Media GmbH, de Duitse uitgever van Lucky Luke. Daarin zal Lucky Luke geconfronteerd worden met voorstellen van een gans andere aard. Cowboy Luke wordt werkelijk een koeienhoeder wanneer hij enkele dagen pauze neemt om de Daltons of andere boeven niet achterna te hoeven gaan. De koeien waarop Luke zal hoeden, zijn wel speciaal. Het gaat om lilakleurige koeien uit Zwitserland wier melk moet dienen om chocolade mee te maken. Intussen is het indianenopperhoofd Sitting Butch slechtgehumeurd en daarnaast zijn er nog de eenzame cowboys Bud en Terence, een knipoog naar de acteurs Bud Spencer en Terence Hill. Deze laatste vertolkte ooit Lucky Luke in een geflopte film en tv-reeks. Over deze twee nevenpersonages lopen geruchten in het stadje Straight Gulch. Ook Calamity Jane speelt trouwens een rolletje. Voor König is het een ode aan de vloekende, schietgrage legende uit het Wilde Westen.

Lucky Luke
Als kind was König al een grote fan van Lucky Luke, hij was er zelfs verliefd op. Hoeft het gezegd dat de auteur zijn regenboogkleurige stokpaardjes in zijn album zal uitspelen? König is namelijk een homo en tekende vele albums over de gay scene. Het Killerkondoom en Uit het Leven Gegrepen raakten vertaald. Hij staat ook aan de basis van vier Duitse films. Daarnaast is hij een belangrijk figuur en voorvechter van homoseksuele emancipatie en behandelde hij politiek-sociale kwesties, religieuze onverdraagzaamheid, de beperking van de vrijheid van meningsuiting door fundamentalisten of uitdagingen van het multiculturalisme.

In het Duits zijn er doorheen de jaren 30 miljoen exemplaren van Lucky Luke verkocht. Het is een van de populairste stripreeksen van het land. De rest van het verjaardagsjaar heeft Ehapa nog verschillende andere publicaties gepland. In maart verschijnt Western von Gestern, een bundeling van de twee eerste verhalen van Morris met een nieuwe cover van Achdé. Een kookboek, het naslagwerk Die Eroberung des Westens en het door de stripkenners Horst Berner en Volker Hamann geschreven boek Lucky Luke Lexikon staan ook nog op het programma. Allemaal in het Duits dus.
(
Bron: Der Tagespiegel / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Nominaties Stripschapprijzen 2020
14/02
TOP
Stripschapprijzen
Stripschapprijzen
Stripschapprijzen
Het Stripschap maakte de albumnominaties bekend voor Beste Album, Beste Jeugdalbum en de nieuwe categorie Beste Info & Integraal van 2020. Deze Stripschapprijzen worden uitgrereikt aan strips die door Nederlandstalige auteurs zijn gemaakt. Als je op de bovenstaande afbeeldingen klikt, zie je alle covers met toelichting van de jury. De uitreiking is in principe pas eind dit jaar gepland, tenzij de situatie verlangt dat ze alsnog vroeger worden bekendgemaakt.

Nominaties Album van het Jaar 2020:
• Dating for Geeks 11: Next Generation (Kenny Rubenis)
• Licht (Wilbert van der Steen)
• Huidhonger en Andere Ongemakken (Michiel van de Pol)
• Max Havelaar (Eric Heuvel en Jos van Waterschoot naar Multatuli)
• Driftwereld 2: Een Verhaal over Tovenaars (Ken Broeders)

Jeugdalbum van het Jaar 2020:
• Calamity Jane: De Toets (Daniel van den Broek en Robbert Damen)
• Suus & Sas 19: Bella en Valentijn (Gerard Leever)
• Suske en Wiske Junior 1: Hij Heeft het Gedaan (Charel Cambré en Kim Duchateau)

Info & Integraal:
• Agent 327 integraal 5: 1999 - 2001 (Martin Lodewijk / dossier: Rob van Eijck)
• De Generaal gaat integraal 5: 1978 - 1981 (Peter de Smet / dossier: Mariella Sormani en Erwin Lammerts)
• Gilles de Geus: de eerste integrale (Hanco Kolk en Peter de Wit / dossier: Ronald Grossey)
(
Bron: Het Stripschap / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Aanhoudend succes voor Kathleen
14/02
TOP
Het gaat goed met Kathleen van Overstraeten. Haar lotgevallen, die verweven zijn met Belgische historische gebeurtenissen uit de vorige eeuw, slaan aan, ook in het Nederlands. Het album Brussel 43, dat zich tijdens de Duitse bezetting afspeelt, wordt herdrukt en is in maart weer extra leverbaar. Haar eerste avontuur, Glimlach 58, waarin Kathleen als hostess op de Belgische Wereldexpo van 1958 werkt, zit al aan de derde druk. Er is ook een filmoptie genomen en een vierde album, over de fameuze brand van het warenhuis Innovation in 1967, verschijnt in het najaar. Daarvoor loopt een Franstalige crowdfundingcampagne die al ruim boven het vooropgestelde budget zit.

De reeks is het werk van Baudoin Deville en Patrick Weber en verschijnt bij Anspach. Deze uitgeverij vertaalt ook Nederlandstalige albums naar het Frans, zoals De Tuin van Daubigny (door Luc Cromheecke en Bruno De Roover), De Balling (door Erik Kriek) en Jylland (door Przemyslaw Klosin en Bruno De Roover).
(
Bron: Nicolas Anspach / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


De Drager 2 later dit jaar
14/02
TOP
De Drager 2
Vorig jaar verscheen het eerste deel van het post-apocalyptische De Drager bij Le Lombard. Later dit jaar zien we deel 2 tegemoet. En dit is alvast de cover. De auteurs zijn Dimitri Armand en Tristan Roulot.
(
Bron: Dimitri Armand / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Maandenlange illustratiereeks in Het Laatste Nieuws
14/02
TOP
HLN
Sinds dit weekend vind je in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws een wekelijks illustratieproject waaraan ook striptekenaars zoals Steven Dupré, Stedho en Griffo meewerken. Deze reeks loopt maar liefst vijf maanden en zal het werk van twintig Vlaamse illustratoren, kunstenaars en striptekenaars laten zien waarin ze in één grote tekening hun droomweekend illustreren en daarover vertellen. Journalist Geert De Weyer is samensteller van deze reeks.

Kinderboekenillustratrice Gerda Dendooven bijt de spits af. Behalve een vijftal striptekenaars komen ook nog de volgende tekenaars aan bod: Peter Van Den Ende, Jan Van Der Veken, Carll Cneut, Sebastiaan Van Doninck, Xavier Truant, Benjamin Leroy en anderen.
(
Bron: Geert De Weyer / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Jean-Claude Carrière (89) overleden
14/02
TOP
De Hemel boven het Louvre
HLNOp 8 februari is de Franse schrijver Jean-Claude Carrière overleden. Hij werd 89 jaar en overleed vredig in zijn slaap. Hij was een veelschrijver voor uiteenlopende media. Op stripgebied hielp hij mee met de Belgische tekenaar Bernard Yslaire om het verhaal van De Hemel boven het Louvre te schrijven. Dit album verscheen in het Frans in 2009 als onderdeel van een stripcollectie van het Louvre. In 2011 kreeg Carrière de Italiaanse Micheluzzi-prijs voor beste strip dankzij dit eenmalige stripuitstapje. In 2017 kwam de vertaling uit bij Zet.El.

Carrières werk voor de filmwereld is roemrijker. Hij schreef mee aan een zestigtal films waaronder bekende klassiekers als La Piscine, Belle de Jour, Borsalino, Le Retour de Martin Guerre, Die Blechtrommel, The Unbearable Lightness of Being, Valmont en Cyrano de Bergerac voor regisseurs als Luis Buñuel, Jacques Tati en Milos Forman.

Daarnaast pende hij ook tv-films, romans, dichtbundels en toneelstukken neer, acteerde hij en schreef hij liedjesteksten voor onder meer Juliette Gréco, Brigitte Bardot en Jeanne Moreau. Zijn toneelstuk Le Mahâbhârata werd in 2019 verstript door Jean-Marie Michaud.

Carrière werd vele malen bekroond met literaire - en filmprijzen. In 2015 kreeg hij een ere-Oscar.
(
Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Tweemaal Rik Ringers in mei
06/02
TOP
De Nieuwe Avonturen van Rik Ringers 5
Dubbel Rik Ringers-plezier op 12 mei. Dan verschijnt niet alleen de eerste integraal van Rik Ringers, met de eerste verhalen van Tibet en André-Paul Duchâteau (die we eerder hebben aangekondigd), maar ook deel 5 van de reeks De Nieuwe Avonturen van Rik Ringers, door Simon Van Liemt en Zidrou. Deze cover circuleert al in Franstalige databanken en gaf de tekenaar inmiddels ook zelf vrij.

In dat te verschijnen verhaal is er een internationale uitwisseling waarbij commissaris Baardemakers in Senegal gaat werken en commissaris Dior zijn plaats in Parijs inneemt. Dior is een zwarte man en dat schudt de gewoonten op het bureau aan de Quai des Orfèvres door elkaar. Hij wordt met brutaal racisme geconfronteerd. Intussen blijft seriemoordenaar Cupido actief in de straten van Parijs.

Voor de term "griot" in de titel is er ook een verklaring. Dat is de omschrijving voor een West-Afrikaanse volksverteller, dichter en muzikant. Een griot word beschouwd als een bewaarder en verteller van mondeling overgebrachte tradities en geschiedenis.
(
Bron: Simon Van Liemt / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Coverillustratie Undertaker 6
06/02
TOP
Undertaker 6
Eentje voor later dit jaar: Undertaker deel 6 met de titel Salvaje! en dit is alvast de door Ralph Meyer geschilderde cover.
(
Bron: Ralph Meyer / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Een extraatje bij Blueberry: Arizona Love
06/02
TOP
Blueberry
Volgende week verwachten we van uitgeverij Sherpa de publicatie van de Blueberry-uitgaven op groot formaat van Dust (het laatste deel van de cyclus Mister Blueberry) én van Arizona Love. Bij deze laatste zit bovenstaande hommagetekening van Dominique Bertail (Mondo Reverso) als extra prent bovenop een prent met een coverillustratie van Jean Giraud. Deze uitgave telt 72 pagina's met een interview van Numa Sadoul met Giraud als bonus. Ook Dust telt 72 pagina's en daarbij zit een prent van de covertekening. Beide albums in hardcover kosten 39,95 euro.
(
Bron: Sherpa / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Start vooruitbestelling voor verzamelbox met de complete reeks Het Land van Langvergeten
06/02
TOP
Het Land van Langvergeten
In november lieten we je al weten dat Dark Dragon Books de complete reeks Het Land van Langvergeten als een integrale uitvoering in een verzamelbox zal uitgeven. Dat gebeurt deze zomer. Je kan de box nu al vooruitbestellen bij deelnemende winkels. Dat bespaart je 25 euro. De box met inhoud kost 175 euro, bij de verschijning geldt de nieuwprijs van 200 euro.

De box bestaat uit vijf dikke hardcoverbundels met de vier cyclussen van elk vier albums in elk een integraal en als toemaatje het voorheen onvertaalde epiloogalbum. Enkel voorintekenaars krijgen er ook nog een door Eric Hérenguel getekende en gesigneerde artprint bij. Deze reeks is compleet, inclusief de niet door Arboris vertaalde albums. De albums van Dark Dragon Books zijn niet afzonderlijk te koop, dus enkel als complete verzamelbox met uniform uitgegeven hardcovers. Het geheel kent een gelijkaardige uitvoering als de producties van Ramiro en Toenga.

Dark Dragon Books gaf vorig jaar ook al in twee integralen het vierluik Sasmira uit, ooit gestart door tekenaar Laurent Vicomte die ook de tekenaar is van de eerste cyclus van het door Makyo geschreven Het Land van Langvergeten. De eerste cyclus van vier delen maakte vooral in het Frans furore. In de jaren 1980 wedijverde het met De 7 Levens van de Sperwer en Op Zoek naar de Tijdvogel om de hogere plaatsen in de bestsellerslijsten. Het Land van Langvergeten won. Er vlogen tienduizenden exemplaren over de toonbank. Daarna volgden nog drie andere cyclussen van elk vier delen, respectievelijk getekend door Eric Hérenguel, Michel Faure en N. G. Naval. In 2012 kwam nog een epiloogalbum uit als conclusie voor alle cyclussen en met medewerking van alle voornoemde tekenaars. Claude Pelet (die ook Sasmira overnam) verving daarvoor Vicomte.

Het Land van Langvergeten werd eerst vertaald door Oberon (deel 1-4) en Big Balloon (deel 5-8) die de albums in hardcover publiceerden. Vanaf deel 9 nam Arboris het stokje over die de albums in softcover uitgaf. Na lange pauzes kon Arboris in 2016 nog deel 15 uitgeven, maar het afsluitende deel van de vierde cyclus én het epiloogalbum bleven onvertaald. In 2013 bundelde het ook nog de derde cyclus in een integrale hardcovereditie.

(
Bron: Dark Dragon Books / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Heden Verse Vis als vervolgverhaal
06/02
TOP
Eppo
In het Eppo-nummer van afgelopen week start een komisch vervolgverhaal van Heden Verse Vis. Deze reeks van en mét Charel Cambré en Marc Legendre liep eerst op een eigen Facebookpagina en vervolgens als gagreeks in Eppo. Hun lange verhaal Op Weg neemt als vanouds de stripwereld op de korrel en dat gaat gepaard met heel wat knipogen naar hun collega's, uitgevers, winkeliers, lezers en -verzamelaars. Charel en Marc hekelen daarbij diverse (mis)toestanden en eigenlijk ook zichzelf.

Op Weg is een verhaal van 52 pagina's. Eppo publiceert telkens twee pagina's. Het zal daarom een heel jaar in het tweewekelijks verschijnende stripblad lopen.
(
Bron: Eppo / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Verfilming van De Oorlog van de Lulu's
06/02
TOP
De Oorlog van de Lulu's
Goed nieuws voor Hardoc en Régis Hautière, de auteurs van De Oorlog van de Lulu's. Er komt een Franse verfilming van hun succesreeks. De productie ligt in handen van Superprod Films (die al de Franse gagreeks Les Blagues de Toto verfilmde), Wild Bunch, Elle Driver en Les Films du Lézard. Yann Samuell (La Guerre des Boutons, Jeux d'Enfants) zal de film regisseren en schrijft ook de bewerking. Momenteel is de casting aan de gang voor de hoofdrolspelers, een groepje weeskinderen dat tijdens de Eerste Wereldoorlog in bezet gebied achterblijft en daar gevaarlijke avonturen beleeft.

Op 10 februari verschijnt trouwens deel 7 bij Casterman. Dit album hoort bij de tweede cyclus die zich net na de oorlog afspeelt. Er bestaat ook al een integraal van de eerste cyclus en een spin-off in twee delen over een nevenintrige van het personage Luigi. Van de reeks raakten samen al meer dan 300.000 exemplaren verkocht, met diverse vertalingen als bonus.
(
Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Marvano's De Joodse Brigade krijgt Amerikaanse editie
06/02
TOP
The Jewish Brigade
Marvano blijft een van de meest vertaalde Vlaamse striptekenaars. In september 2021 verschijnt een Engelstalige integraal van de trilogie De Joodse Brigade bij Dead Reckoning, een Amerikaanse uitgeverij.

Dead Reckoning geeft veel oorlogsstrips uit of strips die zich tijdens voornamelijk de Tweede Weredloorlog afspelen, zo ook vertalingen van Er Was Eens (door Sylvain Vallée en Fabien Nury) en De Fotograaf van Mauthausen.

Hun website vind je hier: www.deadreckoning.org.
(
Bron: Marvano / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Napoleon-tweeluik door Félix Meynet
06/02
TOP
Félix Meynet
Félix Meynet
Félix Meynet
Dit jaar is het tweehonderd jaar geleden dat Napoleon Bonaparte overleed. Wees er maar 200% zeker van dat sommige stripmakers al jaren bezig zijn met projecten die dit jaar zullen verschijnen. Hierboven zie je alvast een voorsmaakje van een gloednieuw project van Félix Meynet (Karaat, Savage), een tweeluik met Napoleon. Yann is er de scenarist van en Dupuis zal het uitgeven. Meynet en Yann zijn ook de auteurs van de reeksen Karaat en Savage.

Op 10 maart publiceert Simon Spruyt trouwens zijn nieuwste one-shot De Tamboer van Borodino (over een tamboer in Napoleons catastrofale Russische veldtocht). Op 12 mei verschijnt een integraal van de vierdelige, biografische reeks Napoleon Bonaparte van Jean Torton en Pascal Davoz uit de collectie Historische Personages van uitgeverij Casterman.
(
Bron: Félix Meynet / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Geen dubbele luxe-uitvoering meer van de Kiekeboes
06/02
TOP
de Kiekeboes luxeVanaf dit jaar verschijnen er geen luxeversies meer van de albums van de Kiekeboes bij Standaard Uitgeverij. Het gaat om de gewone luxe met linnen kaft en de superluxe met velours kaft. Eventuele eenmalige luxes kunnen nog wel. De verkoop was te gering geworden om nog uit de kosten te komen. De dubbele luxe-uitvoering geldt nog wel voor Suske en Wiske, De Kronieken van Amoras, De Rode Ridder, hommages van Suske en Wiske en eventuele, eenmalige andere albums, en dat kan net zo goed een specifiek ander album van de Kiekeboes worden.
(
Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Prijsbeest Peau d'Homme
06/02
TOP
Peau d'Homme
Sinds het Franstalige album Peau d'Homme in juni 2020 bij Glénat verscheen, rijgt het album de prijzen aan elkaar. Vorig weekend kreeg het nog een albumprijs (Fauve des Lycéens) op een digitale versie van een halve uitvoering van het stripfestival van Angoulême. Dat was de zevende prijs op rij. Belangrijker is dat die erkenning gepaard gaat met een opmerkelijke verkoop. Al meer dan 100.000 exemplaren raakten verkocht. Een opsteker voor de Bretoense tekenaar Zazim, een postume erkenning voor zijn streekgenoot, scenarist Hubert. Hij maakte het allemaal niet meer mee, hij overleed in februari 2020.

De fabel Peau d'Homme speelt zich af tijdens de Italiaanse Renaissance. Een gegoede familie heeft een geschikte verloofde gevonden voor de dochter des huizes, Bianca. Zij weet helemaal niets over die jongeman, een rijke handelaar. Ze komt achter een familiegeheim dat van vrouw tot vrouw en van de ene generatie op de andere wordt overgeleverd: een "mannenhuid". Door dat aan te trekken wordt het meisje de knappe jongeman Lorenzo, met alle bijhorend attributen. Nu kan ze zich incognito begeven onder de mannen en zo haar verloofde leren kennen. Maar in haar mannenhuid stuit Bianca op de limieten die voor vrouwen zijn opgelegd in een door mannen gedomineerde maatschappij. Ze ontdekt tegelijk de liefde en seksualiteit.

Volgens het promopraatje van de uitgeverij biedt Peau d'Homme een spiegel op onze hedendaagse maatschappij, opgevat als een luchtige komedie. Het gaat ook over religie en geslacht, moraal en humor, waardigheid en recht voor de raap. Een vertaling is nog niet aangekondigd. We wachten er nu wel op. Het Franse album telt 160 pagina's en verscheen in de collectie 1000 Feuilles van Glénat.
(
Bron: Glénat / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Patrick Le Bon (81) overleden
06/02
TOP
Op 4 februari overleed de in Antwerpen geboren filmregisseur Patrick Le Bon (ook Lebon gespeld). Hij werd 81 jaar.


In 1974 regisseerde hij zijn eerste film, Salut en de Kost. In 1975 en 1976 regisseerde hij voor de openbare omroep vijf verhalen van Wies Andersens poppenkastreeks Suske en Wiske, wat zijn overlijdensbericht op onze website verklaart. Dankzij die tv-reeks raakte Suske en Wiske veel bekender in Nederland waardoor ook de verkoop van de stripalbums manifest steeg.

ZamanVervolgens blikte Le Bon de bikkelharde politiefilm Zaman (1983) in met Marc Jansen en Herbert Flack in de hoofdrollen. Daarin liet actrice Mieke Bouve zien dat ze niet eeuwig het nichtje van Merlina zou spelen in de gelijknamige jeugdserie. Haar scène met blote borsten haalden toen zelfs de filmaffiche. Datzelfde jaar regisseerde Le Bon de tv-film Klinkaart, waarin Mieke Bouve ook een rol vertolkte. Ludo Busschots speelde daarin een hoofdrol met de naam Suske. In 1986 schreef Le Bon het script voor de film Ekster met Jo De Meyere in de titelrol. Voor tv-reeksen was Le Bon ook nog actief als regisseur van afleveringen van Langs de Kade en Commissaris Roos en de tv-film De Zoete Smaak van Goudlikeur (1988).

In 1986 nam Le Bon zijn grootste succes op, de Gaston en Leo-film Paniekzaaiers. Met meer dan een half miljoen bezoekers een van de best bezochte Belgische films aller tijden. Momenteel staat hij op nummer 11.

Patrick Le BonIn 2000 liet de filmmaker de tv- en filmwereld gedesillusioneerd achter zich omdat een project voor de politiethriller Zure Regen na drie jaar niet van de grond kwam. In 2015 schreef hij het Engelstalige boek The Greedy Years met een foto van zichzelf op de cover. Daarin vertelt hij over een veertienjarige jongeman die in Antwerpen opgroeit in een katholiek bourgeoismilieu. Hij doorspartelt relaties en tegenslagen die hem helpen om van een tiener een jongvolwassene te worden tijdens de jaren 1950 en 1960. Voor dit fictieve verhaal baseerde Le Bon zich op autobiografische elementen. Daarnaast schreef hij ook twee gedichtenbundels.
(
Bron: eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


Jan van Erp (72) overleden
06/02
TOP
Jan van Erp
BaberibaPepHet Stripschap meldde het overlijden van Jan van Erp op 29 januari. Van Erp werd 72 en was in de jaren 1960 en 1970 een redacteur van het Nederlandse stripblad Pep voordat het samen met Sjors opging in het blad Eppo.

Van Erp hielp ook Baberiba opstarten, een stripblad dat voor volwassenen was bedoeld, met strips van onder meer Henk Kuijpers, Don Lawrence, Claire Bretécher, Dik Browne, Marcel Gotlib, Benito Jacovitti, Fred Julsing,... Van het blad verscheen welgeteld één nummer.

Daarnaast was Jan van Erp actief als vertaler, met name van Blueberry, de eerste vier delen van Er Was Eens een Voorbijganger... door Enki Bilal en Pierre Christin, strips in de bladen Comix en Creepy en hij was een van de vertalers van Richard Corbens Diepten.
(© foto: Rolf Kruger —
Bron: Het Stripschap / eigen nieuwsgaring Stripspeciaalzaak.be)


TOEKOMST
Te Verschijnen
Op Stapel
TOPPERS
13 x XIII
14-18
De 25 bekendste konijnen
20 jaar Arcadia, 20 topstrips
25 jaar Vrije Vlucht
30 jaar Kiekeboe
49 Kanjers van Oranje
50 jaar De Rode Ridder
60 jaar Nero
70 jaar Kuifje-weekblad
80 jaar Robbedoes
Aantrekkelijkste Heldinnen Top 540
Asterix Top Six
Batmanspecial
BelgenTop 100
De Blauwbloezen Top 49
De Grenzeloze Top 500 (2010)
De Grenzeloze Top 500 (2012)
De Honderd Hoogtepunten van Willy Vandersteen
De Rest van de Wereld Top 50
FransenTop 100
Jaartoppers
Jommeke Top 10
De Kiekeboes top-15 (M/V)
Koppeltjestop 20
Napoleon in de strip
ReeksTop 50
Robbedoes
Schrijvers over Strips
Schurken- & Feeksentop
Star Wars
Suske en Wiske: 70 stroken in 70 dagen
Urbanus Top 15
De Wereld rond Franquin
Westernstrips